icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Afmeting en formaat van de vaatwasser

In een standaardformaat vaatwasser passen 12-15 couverts. Heb je weinig ruimte, of heb je niet zoveel vaat? Dan is een kleine vaatwasser een optie.
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 10 november 2022

Artikel verschillende afmetingen vaatwasser

Standaard formaat

In een standaardformaat vaatwasser passen 12 tot 15 couverts. Hij is zo’n 60 cm breed en 80 tot 84 cm hoog. Bij de meeste inbouwvaatwassers kun je de hoogte een aantal centimeters aanpassen door de pootjes uit te draaien. 

Een standaard formaat vaatwasser heeft 2 rekken en een korf en/of lade voor het bestek. De beste en zuinigste vaatwassers zijn van dit standaardformaat.

Aantal couverts

Vaatwassers kunnen dezelfde afmetingen hebben, maar toch in aantal couverts verschillen. Dat komt bijvoorbeeld doordat een bestekkorf meer ruimte inneemt dan een besteklade. Of de bordjes staan dichter tegen elkaar aan.

Bekijk de vaatwassers met standaard formaat in de productvergelijker.

Hoge vaatwasser

Is de hoogte onder je aanrechtblad 86,5 cm of hoger, dan kun je kiezen voor een hoge inbouwvaatwasser. Een hoog model is 85 tot 87 cm hoog en sluit beter aan bij hoge keukenkastjes. De vaatwasser heeft een hogere binnenruimte, waardoor grotere vaat er beter in past. Het aantal couverts dat in de vaatwasser past is niet perse groter dan bij een standaard-vaatwasser.

Bij hoge keukenkasten kun je ook kiezen voor een standaard formaat vaatwasser. Bij een inbouwvaatwasser kun je de poten uitdraaien tot zo’n 82 - 92 cm. Eventuele ruimtes onder en boven kun je afdekken met een verhoogde plint of balkjes. 

Duidelijk onderscheid

Fabrikanten maken niet altijd duidelijk onderscheid tussen een standaard vaatwasser of een hoge. Vaak staat er XL of XXL in de typenaam. Check vooraf altijd de productspecificaties voor de juiste inbouwhoogtes.

Kleine vaatwasser

Krijg je een standaard vaatwasser niet vol of heb je een kleine keuken? Dan is een kleine vaatwasser een mogelijkheid. Er zijn 2 soorten: een smalle vaatwasser van 45 cm breed en een minivaatwasser.

Smalle vaatwasser

Smalle vaatwasserEen smalle vaatwasser is 45 cm breed en er is plek voor 9 á 10 couverts. Er zijn vrijstaande en inbouwmodellen. Smalle vaatwassers zijn iets goedkoper dan standaard vaatwassers.

Hoogte

De hoogte is hetzelfde als bij gewone vaatwassers, waardoor hij onder een aanrechtblad kan worden geplaatst. Een smalle vaatwasser heeft 2 rekken boven elkaar. Ze zijn er met een bestekkorf of besteklade.

Prestaties

Ze wassen en drogen gemiddeld iets minder goed dan standaard vaatwassers. Het hoofdprogramma en ecoprogramma duren even lang, maar wassen dan een kleinere hoeveelheid vaat. Ze zijn zo'n 25% minder zuinig dan een goed gevulde grote vaatwasser.

Grote vaat

Houd er rekening mee dat grote vaat als pannen en kommen minder goed in de machine passen. Ook kun je het filter soms lastiger verwijderen.

Bekijk de smalle vaatwassers in de productvergelijker.

Minivaatwasser

2 mini-vaatwasserHeb je echt weinig ruimte in de keuken of een klein huishouden, dan is een minivaatwasser een optie. In een minivaatwasser passen 6 couverts. Hij is in formaat vergelijkbaar met een oven. Deze vaatwasserts zijn slechts 45 cm hoog en hebben 1 rek en een bestekkorf.

Prijs en energieverbruik

Verhoudingsgewijs zijn ze niet zuinig. Er is weinig ruimte voor pannen en kommen. Het filter kun je lastig verwijderen. Minivaatwassers zijn relatief prijzig, vanaf €300 tot meer dan €600.

Inbouwen?

Omdat je hem óp het aanrecht kunt plaatsen, worden ze ook wel opzetvaatwassers genoemd. De meeste zijn vrijstaand, sommige kun je inbouwen in je keukenwand.

Testresultaten

Door de jaren heen hebben we een aantal minivaatwassers getest. Gemiddeld wassen en drogen ze minder goed dan smalle en standaard formaat vaatwassers. De totale programmaduur is maar iets korter dan bij een compacte en standaard formaat vaatwassers. Per couvert gerekend zijn mini-vaatwwassers dus het minst zuinig.

Review

Ben je op zoek naar een kleine vaatwasser voor bijvoorbeeld in een camper? Lees de review over Bob de minivaatwasser, geschikt voor 2 couverts.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.