icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afmeting en formaat van de vaatwasser

In een standaardformaat vaatwasser passen 12-15 couverts. Heb je weinig ruimte, of heb je niet zoveel vaat? Dan is een kleine vaatwasser een optie.
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 juni 2022

Artikel verschillende afmetingen vaatwasser

Standaard formaat

In een standaardformaat vaatwasser passen 12 tot 15 couverts. Hij is zo’n 60 cm breed en 80 tot 84 cm hoog. Bij de meeste inbouwvaatwassers kun je de hoogte een aantal centimeters aanpassen door de pootjes uit te draaien. 

Een standaard formaat vaatwasser heeft 2 rekken en een korf en/of lade voor het bestek. De beste en zuinigste vaatwassers zijn van dit standaardformaat.

Aantal couverts

Vaatwassers kunnen dezelfde afmetingen hebben, maar toch in aantal couverts verschillen. Dat komt bijvoorbeeld doordat een bestekkorf meer ruimte inneemt dan een besteklade. Of de bordjes staan dichter tegen elkaar aan.

Bekijk de vaatwassers met standaard formaat in de productvergelijker.

Hoge vaatwasser

Is de hoogte onder je aanrechtblad 86,5 cm of hoger, dan kun je kiezen voor een hoge inbouwvaatwasser. Een hoog model is 85 tot 87 cm hoog en sluit dan beter aan. De vaatwasser heeft een hogere binnenruimte, waardoor grotere vaat er beter in past. Het aantal couverts dat in de vaatwasser past is niet perse groter dan bij een standaard-vaatwasser.

Hoge keukenkast

Bij hoge keukenkasten kun je ook kiezen voor een standaard formaat vaatwasser. Bij een inbouwvaatwasser kun je de poten uitdraaien tot zo’n 82 - 92 cm. Eventuele ruimtes onder en boven kun je afdekken met een verhoogde plint of balkjes. 

Duidelijk onderscheid

Fabrikanten maken niet altijd duidelijk onderscheid tussen een standaard vaatwasser of een hoge. In sommige gevallen staat er XL of XXL in de typenaam. Check vooraf altijd de productspecificaties voor de juiste inbouwhoogtes.

Kleine vaatwasser

Krijg je een standaard vaatwasser niet vol of heb je een kleine keuken? Dan is een kleine vaatwasser een optie. Er zijn 2 soorten: smalle vaatwassers van 45 cm breed en minivaatwassers.

Smalle vaatwasser

Smalle vaatwasserEen smalle vaatwasser is 45 cm breed en er is plek voor 9 á 10 couverts. Er zijn vrijstaande en inbouwmodellen. Smalle vaatwassers zijn niet per se goedkoper dan standaard vaatwassers.

Hoogte

De hoogte is hetzelfde als bij gewone vaatwassers, waardoor hij onder een aanrechtblad kan worden geplaatst. Een smalle vaatwasser heeft 2 rekken boven elkaar. Ze zijn er met een bestekkorf of besteklade.

Prestaties

Ze wassen en drogen even goed als standaard vaatwassers. Gemiddeld duurt het hoofdprogramma wat korter. Ze zijn iets minder zuinig dan als je een grote vaatwasser goed vult.

Grote vaat

Houd er rekening mee dat grote vaat als pannen en kommen minder goed in de machine passen. Ook kun je het filter soms lastiger verwijderen.

Bekijk de smalle vaatwassers in de productvergelijker.

Minivaatwasser

2 mini-vaatwasserHeb je echt weinig ruimte in de keuken of een klein huishouden, dan is een minivaatwasser een optie. In een minivaatwasser passen zo’n 6 couverts. Hij is in formaat vergelijkbaar met een oven. Deze vaatwasserts zijn slechts 45 cm hoog en hebben 1 rek en een bestekkorf.

Prijs en energieverbruik

Verhoudingsgewijs zijn ze niet zuinig. Er is weinig ruimte voor pannen en kommen. Het filter kun je lastig verwijderen. Minivaatwassers zijn relatief prijzig, vanaf €200 tot meer dan €600.

Inbouwen?

Omdat je hem óp het aanrecht kunt plaatsen, worden ze ook wel opzetvaatwassers genoemd. De meeste zijn vrijstaand, sommige kun je inbouwen in je keukenwand.

Testresultaten

Door de jaren heen hebben we een aantal minivaatwassers getest. De was- en droogprestaties vallen tegen, maar er zijn positieve uitschieters. Dat zijn meestal de duurdere modellen. Het hoofdprogramma duurt erg lang.

Review

Ben je op zoek naar een kleine vaatwasser voor bijvoorbeeld in een camper? Lees de review over Bob de minivaatwasser, geschikt voor 2 couverts.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.