icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afmeting en formaat van de vaatwasser

In een standaardformaat vaatwasser passen 12-15 couverts. Heb je weinig ruimte, of heb je niet zoveel vaat? Dan is een kleine vaatwasser een optie.

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:17 april 2020

Artikel verschillende afmetingen vaatwasser

Standaard formaat vaatwasser

Een standaardformaat vaatwasser is zo’n 60 cm breed en 80 tot 85 cm hoog. Meestal kun je de hoogte iets verstellen door de pootjes uit te draaien. In een standaardformaat vaatwasser passen 12 tot 14 á 15 couverts.

Een standaard formaat vaatwasser heeft altijd 2 rekken en een korf en/of lade voor het bestek. De beste en zuinigste vaatwassers zijn van dit standaardformaat.

Binnen vaatwassers met dezelfde afmetingen kan het aantal couverts verschillen. Dat komt bijvoorbeeld doordat een bestekkorf vaak meer ruimte inneemt dan een besteklade. Of soms staan de bordjes dichter tegen elkaar aan.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

Hoge vaatwasser

Heb je een aanrechtblad van 90 cm of hoger, dan kun je kiezen voor een hoge vaatwasser. Een hoge vaatwasser sluit mooier aan bij hogere keukenkastjes. De vaatwasser heeft een hogere binnenruimte, waardoor je grotere vaat kunt plaatsen. Het aantal couverts dat in de vaatwasser past is niet perse groter dan bij een standaard-vaatwasser.

Je kunt ook kiezen voor een standaard formaat vaatwasser. Bij standaard vaatwassers kun je de poten uitdraaien tot zo’n 82- 92 cm. Eventuele ruimtes onder en boven kun je afdekken met een verhoogde plint of balkjes. 

Fabrikanten maken niet altijd duidelijk onderscheid tussen een standaard vaatwasser of een hoge. In sommige gevallen staat er XXL in de typenaam. Kijk vooraf altijd goed in de productspecificaties over de juiste inbouwhoogtes.

Hoge vaatwassers vergelijken

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs

Kleine vaatwasser

Er zijn 2 soorten kleine vaatwassers: smalle vaatwassers' van 45 cm breed en minivaatwassers.

Smalle vaatwasser

Smalle vaatwasserAls je een kleine keuken of klein huishouden hebt, is een smalle vaatwasser een goede optie. Deze is slechts 45 cm breed. In een smalle vaatwasser passen 9 á 10 couverts. Er zijn smalle vrijstaande en inbouwvaatwassers. 

De hoogte is hetzelfde als bij gewone vaatwassers, waardoor hij ook onder een aanrechtblad kan worden geplaatst. De machines hebben 2 rekken boven elkaar en zijn er met zowel een bestekkorf als besteklade.

De was- en droogprestaties en wasprogramma’s zijn vergelijkbaar met standaard vaatwassers. Gemiddeld duurt het hoofdprogramma wat korter. Per wasbeurt zijn ze vrij zuinig. Maar omdat je hiermee ook minder vaat schoon krijgt, is het standaardformaat toch de zuinigste optie.

Houd er rekening mee dat grote vaat als pannen en kommen minder goed in de machine passen. Ook kun je het filter soms lastiger verwijderen.

De geteste smalle vaatwassers zijn niet per se goedkoper dan standaard vaatwassers.

Voor- en nadelen smalle vaatwassers

VoordelenNadelen
Neemt minder ruimte inNiet zuinig per couvert
Prima was- en droogresultaatMinder vaat per keer wassen
Zuinig per wasbeurtGrote vaat past minder goed
Relatief kort hoofdprogrammaRelatief duur

Bekijk de smalle vrijstaande vaatwassers als smalle inbouwvaatwassers in de productvergelijker.

Minivaatwasser

2 mini-vaatwasserHeb je echt weinig ruimte in de keuken of een klein huishouden, dan is een minivaatwasser een optie. In een minivaatwasser passen zo’n 6 couverts. Hij is in formaat vergelijkbaar met een oven. Deze vaatwasserts zijn slechts 45 cm hoog en hebben 1 rek en een bestekkorf.

Omdat je hem óp het aanrecht kunt plaatsen, worden ze ook wel opzetvaatwassers genoemd. De meeste zijn vrijstaande vaatwassers, maar sommige kun je inbouwen in je keukenwand.

Door de jaren heen hebben we een aantal minivaatwassers getest. De was- en droogprestaties vallen tegen, maar er zijn positieve uitschieters: dat zijn meestal de duurdere modellen. Het hoofdprogramma duurt erg lang.

Verhoudingsgewijs zijn ze niet zuinig. Er is weinig ruimte voor pannen en kommen. Het filter kun je lastig verwijderen. Minivaatwassers zijn relatief prijzig, vanaf €200 tot meer dan €600.

Voor- en nadelen minivaatwassers

VoordelenNadelen
Neemt minder ruimte inNiet zuinig per couvert

Goed was- en droogresultaat sommige modellen

Minder vaat per keer wassen
Zuinig per wasbeurtGrote vaat past minder goed
Relatief kort hoofdprogrammaRelatief duur

 

Lees ook: