! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afmeting en formaat van de vaatwasser

In een standaardformaat vaatwasser passen 12-15 couverts. Heb je weinig ruimte, of heb je niet zoveel vaat? Dan is een kleine vaatwasser een optie.
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Standaard formaat vaatwasser

Een standaardformaat vaatwasser is zo’n 60 cm breed en 80 tot 85 cm hoog. Bij de meeste vaatwassers kun je de hoogte een aantal centimeters verstellen door de pootjes uit te draaien. Er passen 12 tot 15 couverts in, soms 16 of 17.

Een standaard formaat vaatwasser heeft 2 rekken en een korf en/of lade voor het bestek. De beste en zuinigste vaatwassers zijn van dit standaardformaat.

Vaatwassers kunnen dezelfde afmetingen hebben, maar toch in aantal couverts verschillen. Dat komt bijvoorbeeld doordat een bestekkorf meer ruimte inneemt dan een besteklade. Of de bordjes staan dichter tegen elkaar aan.

Bekijk de vaatwassers met standaard formaat in de productvergelijker.

Hoge vaatwasser

Heb je een aanrechtblad van rond de 90 cm of hoger, dan kun je kiezen voor een hoge vaatwasser. Een hoge model is 85 tot 87 cm hoog en sluit mooier aan bij hogere keukenkastjes. De vaatwasser heeft een hogere binnenruimte, waardoor je grotere vaat kunt plaatsen. Het aantal couverts dat in de vaatwasser past is niet perse groter dan bij een standaard-vaatwasser.

Je kunt ook kiezen voor een standaard formaat vaatwasser. Bij standaard vaatwassers kun je de poten uitdraaien tot zo’n 82- 92 cm. Eventuele ruimtes onder en boven kun je afdekken met een verhoogde plint of balkjes. 

Fabrikanten maken niet altijd duidelijk onderscheid tussen een standaard vaatwasser of een hoge. In sommige gevallen staat er XXL in de typenaam. Check vooraf altijd de productspecificaties voor de juiste inbouwhoogtes.

Kleine vaatwasser

Er zijn 2 soorten kleine vaatwassers: smalle vaatwassers van 45 cm breed en minivaatwassers.

Smalle vaatwasser

Smalle vaatwasserAls je een kleine keuken of klein huishouden hebt, is een smalle vaatwasser een goede optie. Deze is 45 cm breed en er is plek voor 9 á 10 couverts. Er zijn vrijstaande en inbouwmodellen. 

De hoogte is hetzelfde als bij gewone vaatwassers, waardoor hij ook onder een aanrechtblad kan worden geplaatst. Een smalle vaatwasser heeft 2 rekken boven elkaar. Ze zijn er met een bestekkorf of besteklade.

De was- en droogprestaties en wasprogramma’s zijn vergelijkbaar met standaard vaatwassers. Gemiddeld duurt het hoofdprogramma wat korter. Omdat je per wasbeurt minder vaat schoon krijgt, zijn ze minder zuinig dan vaatwassers van standaardformaat.

Houd er rekening mee dat grote vaat als pannen en kommen minder goed in de machine passen. Ook kun je het filter soms lastiger verwijderen.

Smalle vaatwassers zijn niet per se goedkoper dan standaard vaatwassers.

Bekijk de smalle vrijstaande vaatwassers en smalle inbouwvaatwassers in de productvergelijker.

Minivaatwasser

2 mini-vaatwasserHeb je echt weinig ruimte in de keuken of een klein huishouden, dan is een minivaatwasser een optie. In een minivaatwasser passen zo’n 6 couverts. Hij is in formaat vergelijkbaar met een oven. Deze vaatwasserts zijn slechts 45 cm hoog en hebben 1 rek en een bestekkorf.

Omdat je hem óp het aanrecht kunt plaatsen, worden ze ook wel opzetvaatwassers genoemd. De meeste zijn vrijstaand, sommige kun je inbouwen in je keukenwand.

Door de jaren heen hebben we een aantal minivaatwassers getest. De was- en droogprestaties vallen tegen, maar er zijn positieve uitschieters. Dat zijn meestal de duurdere modellen. Het hoofdprogramma duurt erg lang.

Verhoudingsgewijs zijn ze niet zuinig. Er is weinig ruimte voor pannen en kommen. Het filter kun je lastig verwijderen. Minivaatwassers zijn relatief prijzig, vanaf €200 tot meer dan €600.

Lees ook:

Nieuwste artikelen