icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij vaatwassers testen

Wij testen elke maand nieuwe vaatwassers. Daardoor is onze vaatwassertest het hele jaar up-to-date. We testen natuurlijk hoe de apparaten wassen en drogen en ook het energie- en waterverbruik.
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:11 november 2022

Vaatwassers in de test

We testen inbouwvaatwasser en vrijstaande vaatwassers van uiteenlopende merken en prijzen. Voornamelijk het standaard formaat vaatwasser en hoge vaatwassers, af en toe een smalle vaatwasser.

We selecteren de vaatwassers op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Omdat er meer inbouwvaatwassers worden gekocht dan vrijstaande, testen we daar meer van. We testen vooral in de gangbare prijsklassen.

Is het model dat je zoekt niet getest? Lees waarom het specifieke model dat je zoekt niet altijd getest is. In sommige gevallen kun je wel een vergelijkbare vaatwasser vinden. 

Bekijk wat de beste vaatwasser is of vergelijk alle vaatwassers.

Test vaatwassers

De apparaten worden flink op de proef gesteld tijdens de vaatwassertest. We laten ze draaien op het hoofdprogramma (meestal het automatische programma) en het ecoprogramma. Dit zijn de meestgebruikte vaatwasprogramma's. We meten en beoordelen de volgende testaspecten: 

Schoonwassen

vaatwasser-bevuilen-testWe maken de vaat vies met gehakt, koffieresten, spinazie, ei, melk, chocola, havermout, tomatensap, thee en margarine. De etensresten worden ingedroogd in een oven of aan de lucht.

vaatwasser-schalen-testDe vaatwasser vullen we met het aantal couverts dat erin past. De vaat bestaat onder andere uit borden, kop en schotels, glazen, bekers, bestek, bakjes, schalen en pannen van verschillende materialen.

We beoordelen hoe schoon de vaat wordt. En of het vuil niet op ander serviesgoed terecht komt. Tussendoor maken we de filters niet schoon, om zo de effectiviteit van de filters te kunnen beoordelen.vaatwasser-beoordeling-test

Drogen

Ook controleren we of de vaat goed is opgedroogd en of er geen strepen of vlekken zijn achtergebleven. We beoordelen de droogresultaten op verschillende materialen.  

Energieverbruik, waterverbruik en programmaduur

We meten het energie- en watergebruik en hoe lang de programma's duren.

Geluid

Tijdens de test meten en beoordelen we hoeveel geluid de afwasmachine maakt. We meten het aantal decibel en beoordelen in hoeverre de machine storende geluiden maakt. Een inbouw vaatwasser wordt ook echt ingebouwd.

Gebruiksgemak

vaatwasser-sproeiarm-testExperts beoordelen het gebruiksgemak van de machine. Ze bekijken de rekken, het in- en uitruimen, de bediening, het zelfreinigend vermogen, het doseerbakje, de deur, het filter en de gebruiksaanwijzing.

Degelijkheid en afwerking 

Experts beoordelen de constructie en afwerking van de vaatwassers. Scoort een vaatwasser hier heel slecht op, dan krijgt het strafpunten en daarmee een lager rapportcijfer.

Wijzigingen in de test

Jaarlijks overleggen we of de testmethode of de manier van beoordelen aangepast moet worden. Zo gaan we mee met ontwikkelingen en verwachtingen van de consument.

Wat testen we niet bij vaatwassers? 

Levensduur

Hoelang een vaatwasser meegaat is natuurlijk belangrijk. Helaas is het gecompliceerd om de levensduur van een vaatwasser te testen. Daarom testen wij dat niet. De belangrijkste reden: een levensduurtest duurt te lang om je te helpen bij je aankoopbeslissing.

Merktevredenheid

Om toch iets over de verwachte levensduur te kunnen zeggen, houden we regelmatig een grote enquête. Daarin vragen we naar de ervaringen van gebruikers. Je kunt de merktevredenheidsscore en gemiddelde levensduur meenemen in je aankoopbeslissing. Deze informatie staat ook in de vaatwasservergelijker

Beoordeling van de constructie

Daarnaast beoordelen we in het lab de degelijkheid en afwerking van de vaatwasser. Verschillende vaatwasseronderdelen worden beoordeeld op hoe soepel, solide of gammel het aanvoelt. Wanneer de onderdelen weinig solide zijn, krijgt de machine een lager Testoordeel. Je vindt de resultaten per vaatwasser onder 'Constructie en afwerking' in de vaatwasservergelijker (na inloggen).

Reviews

Je kunt ook informatie over constructie vinden in de reviews van andere gebruikers. Je vindt deze informatie in de vaatwasservergelijker.

Programma's 

We testen niet alle programma’s op een vaatwasser. Sommige vaatwassers hebben wel 10 programma’s. Uit onze gebruikersenquête blijkt dat het hoofdprogramma en het ecoprogramma het meest gebruikt worden. Zo nu en dan testen we andere programma’s om in het algemeen iets over de werking van deze programma’s te kunnen zeggen.

Berekening Beste Koop

De vaatwasser met de beste prijs-kwaliteitsverhouding wordt Beste Koop. Voor de kosten gaan we uit van de aankoopprijs en de kosten voor energie- en waterverbruik gedurende 8 jaar. 

Testresultaten vaatwassers

Benieuwd naar de testresultaten van de vaatwassertest? Vergelijk alle geteste vaatwassers of vind meteen wat de beste is. 

Bekijk de beste vaatwasser Vergelijk alle vaatwassers

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300