icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij vaatwassers testen

Wij testen vrijwel elke maand nieuwe vaatwassers. Daardoor is onze vaatwassertest het hele jaar up-to-date. We testen natuurlijk hoe de apparaten wassen en drogen, maar bijvoorbeeld ook het energie- en waterverbruik.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


Vaatwassers in de test

We testen inbouwvaatwassers (volledig geïntegreerd en semi-geïntegreerd ) en vrijstaande vaatwassers van uiteenlopende merken en prijzen. Voornamelijk het standaard formaat vaatwasser, af en toe een smalle vaatwasser of een hoge vaatwasser.

We selecteren de vaatwassers op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Omdat er in Nederland veel meer inbouwvaatwassers worden gekocht, testen we daar verhoudingsgewijs meer van. We testen ook voornamelijk de grote merken in de gangbare prijsklassen.

Is het model dat je zoekt niet getest? Lees waarom het specifieke model dat je zoekt niet altijd getest is. In sommige gevallen kun je wel een vergelijkbare vaatwasser vinden. 

Bekijk welke vaatwassers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle vaatwassers.

Hoofdprogramma en ecoprogramma

De vaatwassertest is streng. De apparaten worden flink op de proef gesteld. We laten ze draaien op het hoofdprogramma (meestal aangeduid als het normale, dagelijkse of automatische programma) en het ecoprogramma. Dit zijn de meestgebruikte vaatwasprogramma's. Onderstaande testaspecten worden hierbij gemeten en beoordeeld. 

Schoonwassen

Om te testen hoe de vaatwassers presteren op schoonwassen, vullen we de machines met vuile vaat. We maken de vaat vies met gehakt, koffieresten, spinazie, ei, havermout, tomatensap, thee en margarine. Naast keramisch en glazen serviesgoed en bestek, wassen we ook kunststof opbergdoosjes, een pan, een schaal en een grote plastic bak.

Eerst worden de etensresten ingedroogd in een oven of aan de lucht. Met deze vuile vaat draaien we het vaatwasprogramma. We kijken en beoordelen hoe goed het ingedroogde vuil wordt afgewassen. En of het vuil niet op ander serviesgoed terecht is gekomen. Tussendoor maken we de filters niet schoon, om zo de effectiviteit van deze filters te kunnen beoordelen.

Drogen

Bij dit onderdeel kijken we of de vaat mooi is opgedroogd en of er geen strepen of vlekken zijn achtergebleven. We beoordelen de droogresultaten op keramiek, glas, metaal en plastic. Hierbij tellen we niet de ophopingen van water in bijvoorbeeld de holte van een handvat mee.

Energieverbruik, waterverbruik en programmaduur

Bij de vaatwassertest meten we ook hoeveel energie de machine verbruikt bij het draaien van het eco- en hoofdprogramma. Daarbij meten we hoeveel liter water per wasbeurt verbruikt wordt. We meten en beoordelen ook hoeveel minuten de machine voor deze 2 programma's nodig heeft.

Geluid

Tijdens de vaatwassertest meten en beoordelen we het geluid dat de afwasmachine maakt. We meten het aantal decibel tijdens de eerste minuten van het wasprogramma. Daarbij beoordelen we het geluid ook subjectief. Uiteraard worden de machines zo opgesteld alsof ze in een keuken tussen andere apparaten staan.

Gebruiksgemak

Experts beoordelen het gebruiksgemak van de machine op aspecten als de rekken, het in- en uitruimen, de bediening, het zelfreinigend vermogen, het doseerbakje, de deur, het filter en de gebruiksaanwijzing.

Constructie

Experts bekijken en beoordelen de constructie en afwerking van de vaatwassers. Scoort een vaatwasser hier heel slecht op, dan krijgt het strafpunten en daarmee een lager rapportcijfer.

Verschillende testmethodes

Eens in de zoveel tijd passen we de testmethode of de manier van beoordelen aan. Zo gaan we mee met ontwikkelingen en verwachtingen van de consument. 

Dit heeft tot gevolg dat alleen vaatwassers die op dezelfde manier zijn getest en beoordeeld 1 op 1 met elkaar te vergelijken zijn. Zo hebben we in augustus 2015 de test en beoordeling aangepast. De nieuwste resultaten zijn met elkaar te vergelijken. In de zomer van 2016 hebben we het testprogramma verder vervolmaakt. Zo hebben we de bevuiling, belading en beoordeling iets aangepast. 

Testresultaten vaatwassers

Benieuwd naar de testresultaten van de vaatwassertest? Vergelijk alle geteste vaatwassers of bekijk direct wat de beste vaatwasser is. 

 

Test vaatwassers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg