icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij vaatwassers testen

Wij testen elke maand nieuwe vaatwassers. Daardoor is onze vaatwassertest het hele jaar up-to-date. We testen natuurlijk hoe de apparaten wassen en drogen en ook het energie- en waterverbruik.
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:23 april 2024

Welke vaatwassers testen we?

We testen inbouwvaatwasser en vrijstaande vaatwassers van uiteenlopende merken en prijzen. Voornamelijk het standaard formaat vaatwasser en hoge vaatwassers, af en toe een smalle vaatwasser.

We selecteren de vaatwassers op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Omdat er meer inbouwvaatwassers worden gekocht dan vrijstaande, testen we daar meer van. We testen vooral in de gangbare prijsklassen.

Is het model dat je zoekt niet getest? Lees waarom het specifieke model dat je zoekt niet altijd getest is.

Zo testen we vaatwassers

De apparaten stellen we flink op de proef tijdens de vaatwassertest. We laten ze draaien op het hoofdprogramma (meestal het automatische programma) en het ecoprogramma. Dit zijn de meestgebruikte vaatwasprogramma's. We meten en beoordelen de volgende testaspecten: 

Schoonwassen (40%)

vaatwasser-bevuilen-testWe maken de vaat vies met eieren, lasagne, spinazie, vermicelli, aardappelresten, margarine, koffieresten, rijstepudding, melk en tomatensap. De etensresten worden ingedroogd in een oven of aan de lucht.

vaatwasser-schalen-testDe vaatwasser vullen we met het aantal couverts dat erin past. De vaat bestaat onder andere uit borden, kop en schotels, glazen, bekers, bestek, bakjes, schalen en pannen van verschillende materialen.

We beoordelen hoe schoon de vaat wordt. En of het vuil niet op ander serviesgoed terecht komt. Tussendoor maken we de filters niet schoon, om zo de effectiviteit van de filters te kunnen beoordelen.

vaatwasser-beoordeling-test

Drogen (17%)

Ook controleren we of de vaat goed is opgedroogd en of er geen strepen of vlekken zijn achtergebleven. We beoordelen de droogresultaten op verschillende materialen.  

Energieverbruik (8%), waterverbruik (6%) en programmaduur (8%)

We meten het energie- en watergebruik en hoe lang de programma's duren.

Geluid (8%)

Tijdens de test meten en beoordelen we hoeveel geluid de afwasmachine maakt. We meten het aantal decibel en beoordelen in hoeverre de machine storende geluiden maakt. Een inbouw vaatwasser wordt ook echt ingebouwd.

Gebruiksgemak (8%)

vaatwasser-sproeiarm-testExperts beoordelen het gebruiksgemak van de machine. Ze bekijken de rekken, het in- en uitruimen, de bediening, het zelfreinigend vermogen, het doseerbakje, de deur, het filter en de gebruiksaanwijzing.

Degelijkheid en afwerking (5%)

Experts beoordelen de constructie en afwerking van de vaatwassers. Scoort een vaatwasser hier heel slecht op, dan krijgt het strafpunten en daarmee een lager rapportcijfer.

Nieuwe testmethode

Sinds 2023 testen we de vaatwassers met een nieuwe testmethode. Zo gaan we mee met ontwikkelingen en verwachtingen van de consument. De resultaten van vaatwassers die voor en sinds 2023 getest zijn kunnen niet met elkaar vergeleken worden. De volgende aspecten zijn aangepast: 

  • De vlekken in de test zijn gebaseerd op veel voorkomende vlekken volgens een enquête.
  • We testen met een vaatwastablet dat in de winkel verkrijgbaar is.
  • De beoordeling en wegingen zijn aangepast.

In de video over hoe we vaatwassers testen zie je de vlekken uit de vorige testmethode.

Wat testen we niet bij vaatwassers? 

Levensduur

Hoelang een vaatwasser meegaat is natuurlijk belangrijk. Helaas is het gecompliceerd om de levensduur van een vaatwasser te testen. Daarom testen wij dat niet. De belangrijkste reden: een levensduurtest duurt te lang om je te helpen bij je aankoopbeslissing.

Merktevredenheid

Om toch iets over de verwachte levensduur te kunnen zeggen, houden we regelmatig een grote enquête. Daarin vragen we naar de ervaringen van gebruikers. Je kunt de merktevredenheidsscore en gemiddelde levensduur meenemen in je aankoopbeslissing. Deze informatie staat ook in de vaatwasservergelijker

Beoordeling van de constructie

Daarnaast beoordelen we in het lab de degelijkheid en afwerking van de vaatwasser. Verschillende vaatwasseronderdelen worden beoordeeld op hoe soepel, solide of gammel het aanvoelt. Wanneer de onderdelen weinig solide zijn, krijgt de machine een lager Testoordeel. Je vindt de resultaten per vaatwasser onder 'Constructie en afwerking' in de vaatwasservergelijker (na inloggen).

Reviews

Je kunt ook informatie over constructie vinden in de reviews van andere gebruikers. Je vindt deze informatie in de vaatwasservergelijker.

Programma's 

We testen niet alle programma’s op een vaatwasser. Sommige vaatwassers hebben wel 10 programma’s. Uit onze gebruikersenquête blijkt dat het hoofdprogramma en het ecoprogramma het meest gebruikt worden. Zo nu en dan testen we andere programma’s om in het algemeen iets over de werking van deze programma’s te kunnen zeggen.

Beste uit de Test en Beste Koop

De vaatwasser met de beste prijs-kwaliteitsverhouding wordt Beste Koop. Voor de kosten gaan we uit van de aankoopprijs en de kosten voor energie- en waterverbruik gedurende 8 jaar. 

We berekenen predicaten voor inbouw- en vrijstaande vaatwassers van normaal formaat, die met het huidige testprogramma zijn getest.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300