! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope vaatwasser

Een vaatwasser kost al gauw een paar honderd euro. De duurste modellen kosten meer dan €1500. Waar let je op als je op zoek bent naar een goedkope vaatwasser? 
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Goedkoopste vaatwassermerken

Indesit, InventumBeko, Ikea, Etna, Zanussi en Whirlpool verkopen goedkopere vaatwassers. Maar je kunt ook bij andere merken kijken. De meeste merken hebben een assortiment met duurdere en goedkopere series.

Via een enquete vroegen we ruim 5200 consumenten naar hun ervaringen met verschillende vaatwassermerken.

Goedkopere vergelijkbare vaatwasser

Soms is exact dezelfde vaatwasser ook onder een andere merknaam te koop en kunnen de prijzen sterk verschillen. Dat komt voornamelijk voor bij Bosch en Siemens. Je kunt het enigszins afleiden van het typenummer: vaak hebben ze dezelfde cijfers of letters.

Het kan dat 2 modellen vrijwel identiek zijn, maar op minieme onderdelen afwijken. Soms is dat bijvoorbeeld de kleur, soms een extra vaatwasprogramma of optie. Bedenk of je dat het verschil in prijs waard vindt.

Laagste winkelprijs en aanbiedingen

De aanschafprijs van een vaatwasser kan per winkel sterk verschillen. Soms loopt het verschil op tot meer dan €100! Je kunt online de prijzen van verschillende winkels goed vergelijken.

Per vaatwasser staan de verschillende winkelprijzen in de vaatwasservergelijker.

Lage verbruikskosten

Een vaatwasser kan goedkoop zijn, maar als hij veel energie en water verbruikt, is hij duurder dan een zuinige dure vaatwasser. Kies daarom voor een zuinige vaatwasser.

In de vaatwasservergelijker kun je de gebruikskosten van de geteste vaatwassers vergelijken. Deze kosten zijn gebaseerd op de aanschafprijs, verbruikskosten en de te verwachten levensduur.

Vrijstaande vaatwassers goedkoper dan inbouw

Over het algemeen zijn vrijstaande vaatwassers goedkoper dan inbouwvaatwassers. Een vrijstaande vaatwasser kost gemiddeld zo’n €450, een inbouwvaatwasser €650. Bij veel vrijstaande vaatwassers kan het bovenblad eraf. Je kunt hem dan ook inbouwen onder een keukenblad.

Lees meer over verschillende soorten vaatwassers.

Kleine vaatwassers goedkoopst

In aanschafprijs zijn minivaatwassers voor 6 couverts het goedkoopst. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n €200. In verhouding zijn ze per wasbeurt niet voordelig. Ze wassen per wasbeurt de helft minder vaat schoon.

Lees meer over kleine vaatwassers

Verschil goedkope en dure vaatwasser

Grofweg zijn er de volgende verschillen tussen goedkope en duurdere vaatwassers: 

  • Goedkopere vaatwassers hebben minder programma-opties en mogelijkheden, zoals machinereiniging of aansturing via wifi.
  • Goedkopere vaatwassers hebben vaak geen automatisch programma dat zich aanpast aan de hoeveelheid vaat en/of vuil.
  • Goedkopere vaatwassers zijn vaak gemaakt met goedkopere onderdelen. Zo hebben ze vaker een motor met koolborstels in plaats van een invertermotor. Een invertermotor slijt minder snel, is zuiniger en stiller.
  • Goedkopere vaatwassers hebben een eenvoudigere waterbeveiliging.
  • We zien dat duurdere vaatwassers gemiddeld betere testresultaten hebben dan goedkopere. Toch zijn er goedkopere die het prima doen. 
  • We zien dat duurdere vaatwassers een betere constructie hebben. Maar ook hier zijn er goedkopere modellen die het prima doen.

Op zoek naar een vaatwasser met gunstige prijs-kwaliteitverhouding? Bekijk de Beste Koop vaatwasser.

Bekijk de goedkope vaatwassers met goede resutaten in de vaatwasservergelijker.

Lees ook:

Nieuwste artikelen