icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope vaatwasser

Een vaatwasser kost al gauw een paar honderd euro. De duurste modellen kosten meer dan €1500. Waar let je op als je op zoek bent naar een goedkope vaatwasser? 
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert vaatwassersBijgewerkt op:23 april 2024

Goedkope vaatwasser kopen

Goedkoopste vaatwassermerken

Indesit, InventumBeko, Ikea, Etna, Zanussi en Whirlpool verkopen vaatwassers in de laagste prijsklasse. Maar je kunt ook bij andere merken kijken. De meeste merken hebben een assortiment met duurdere en goedkopere series. Bekijk de vaatwassers tot €600 in de vaatwasservergelijker.

Via een enquete vroegen we ruim 4000 consumenten naar hun ervaringen met verschillende vaatwassermerken.

Goedkope vergelijkbare afwasmachine

Soms is dezelfde vaatwasser ook onder een andere merknaam te koop en kunnen de prijzen behoorlijk verschillen. Dat komt voornamelijk voor bij Bosch en Siemens, modellen van Bosch zijn vaak goedkoper. Je kunt het afleiden van het typenummer. Vaak hebben ze dezelfde cijfers of letters.

Het kan dat 2 modellen vrijwel identiek zijn, maar op minieme onderdelen afwijken. Soms is dat bijvoorbeeld de kleur, soms een extra vaatwasprogramma of optie. Bedenk of je dat het verschil in prijs waard vindt.

Vaatwasser aanbiedingen

De aanschafprijs van een vaatwasser kan per winkel sterk verschillen. Soms loopt het verschil op tot meer dan €100. Je kunt online de prijzen van verschillende winkels goed vergelijken.

Bekijk de online winkelprijzen in de vaatwasservergelijker.

Lage verbruikskosten

Een vaatwasser kan goedkoop zijn, maar als hij veel energie en water verbruikt, ben je duurder uit dan met een zuinige dure vaatwasser. Kies daarom voor een zuinige vaatwasser.

In de vaatwasservergelijker kun je de gebruikskosten van de geteste vaatwassers vergelijken. De gebruikskosten zijn gebaseerd op de aanschafprijs, verbruikskosten en de te verwachten levensduur.

Vrijstaande vaatwassers goedkoper dan inbouw

Over het algemeen zijn vrijstaande vaatwassers goedkoper dan inbouwvaatwassers. Een vrijstaande vaatwasser kost gemiddeld zo’n €650, een inbouwvaatwasser €850. Een tip: bij veel vrijstaande vaatwassers kan het bovenblad eraf. Je kunt hem dan ook inbouwen onder een keukenblad. Controleer wel de afmetingen.

Lees meer over verschillende soorten vaatwassers.

Verschil goedkope en dure afwasmachine

Grofweg zijn er de volgende verschillen tussen goedkope en duurdere vaatwassers: 

  • Goedkopere vaatwassers hebben minder programma-opties en mogelijkheden, zoals machinereiniging of aansturing via wifi.
  • Goedkopere vaatwassers hebben soms geen automatisch programma dat zich aanpast aan de hoeveelheid vaat en/of vuil.
  • Goedkopere vaatwassers zijn vaak gemaakt met goedkopere onderdelen. Zo hebben ze vaker een motor met koolborstels in plaats van een invertermotor. Een invertermotor slijt minder snel, is zuiniger en stiller.
  • Goedkopere vaatwassers hebben een eenvoudigere waterbeveiliging.
  • We zien dat duurdere vaatwassers gemiddeld betere testresultaten hebben dan goedkopere. Toch zijn er goedkopere die het prima doen. 
  • We zien dat duurdere vaatwassers een betere constructie hebben. Maar ook hier zijn er goedkopere modellen die het prima doen.

Op zoek naar een vaatwasser met gunstige prijs-kwaliteitverhouding? Bekijk de Beste Koop vaatwasser.

Bekijk de goedkoopste vaatwassers met goede resutaten in de vaatwasservergelijker.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.