icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers: inbouw- en onderbouwvaatwassers en vrijstaande vaatwassers. Wil je de vaatwasser in de keuken integreren, dan heb je keuze uit een volledig ingebouwde of een half ingebouwde vaatwasser. Als je op het punt staat er eentje aan te schaffen, check dan goed of je het juiste type vaatwasser kiest. 

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:9 september 2019

1-1 volledig geintgr vaatwasser

Vrijstaande of inbouwvaatwasser kopen? 

Kies het soort vaatwasser dat het meest geschikt is voor waar je hem neer wilt zetten.

 • Wil je hem integreren in de keuken, kies dan voor een inbouwvaatwasser.
 • Wil je hem niet inbouwen, kies dan voor een vrijstaande vaatwasser.
 • Wil je hem inbouwen, maar zonder eigen deurpaneel, kies dan voor een onderbouwvaatwasser.

Inbouwvaatwassers en vrijstaande vaatwassers zijn van dezelfde kwaliteit, maar vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouw-apparaten.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

  Inbouwvaatwassers

  Kies voor een inbouwvaatwasser als je de vaatwasser in de keuken wilt integreren. Bij een inbouw-apparaat gebruik je het paneel van de keukenkastjes, waardoor de vaatwasser een geheel vormt met de rest van de keuken. Dit is veruit het meest verkochte type vaatwasser.

  Het apparaat heeft geen afgewerkt bovenblad of zijwanden en je bouwt het onder het aanrechtblad in. Het paneel bevestig je voorop de vaatwasser en het geheel plaats je achter de keukenplint.

  Een inbouwvaatwasser is met verstelbare pootjes beter in hoogte verstelbaar dan een vrijstaande vaatwasser. Vanwege de complexere constructie van het apparaat, is een inbouwvaatwasser duurder dan een vrijstaande.

  Lees over de beste inbouwvaatwassers.

  Laatst geteste inbouwvaatwassers

  Even geduld, producten aan het ophalen...

  Winkel
  Levertijd
  Bezorgprijs

  Artikel vaatwasser programmaVolledig ingebouwde vaatwassers

  De meeste inbouwvaatwassers hebben het bedieningspaneel aan de binnenzijde van de vaatwasser, op de bovenste rand van de deur. Door het deurpaneel en de plint verdwijnt de vaatwasser geheel uit het zicht. Dit type inbouwvaatwasser heet ook wel 'volledig geïntegreerd'.

  1-2geintegreerde vaatwasserHalf ingebouwde vaatwassers

  Bij dit type inbouwvaatwasser zit het bedieningspaneel aan de buitenkant van de deur. Zo blijft het bedieningspanel zichtbaar als de deur dicht is. De vaatwasser wordt ingebouwd met een lager deurpaneel en plint. Dit type wordt ook wel 'geïntegreerd', 'integreerbaar' of 'half integreerbaar' genoemd.

  Vrijstaande vaatwassers

  Kies voor een vrijstaande vaatwasser als de vaatwasser niet het interieur weggewerkt hoeft te worden. Een vrijstaande vaatwasser staat los en heeft een afgewerkte buitenkant, voornamelijk wit of RVS-kleurig.

  Dit type vaatwasser kun je minder goed in hoogte verstellen dan een inbouwvaatwasser. Soms kun je het bovenblad verwijderen en de vaatwasser onder het aanrechtblad inbouwen. Vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouwvaatwassers.

  Lees meer over de beste vrijstaande vaatwassers.

  Laatst geteste vrijstaande vaatwassers

  Even geduld, producten aan het ophalen...

  Winkel
  Levertijd
  Bezorgprijs

  Onderbouwvaatwassers

  1-3 onderbouw vaatwasser Een onderbouwvaatwasser heeft geen bovenblad, maar wel een eigen deur. Soms is deze deur voorzien van een kader waarin een dun decorpaneel kan worden geschoven, waardoor de onderbouwvaatwasser toch is afgestemd op het keukeninterieur. Ook kun je een doorlopende keukenplint plaatsen.

  Een onderbouwvaatwasser bouw je in onder het aanrechtblad. Wij scharen dit type vaatwasser dan ook onder inbouwvaatwassers.

  Er zijn ook vrijstaande vaatwassers waarvan je het bovenblad af kunt halen om hem onder het aanrechtblad te bouwen. Soms worden vrijstaande vaatwassers daarom als onderbouwvaatwassers benoemd.

  Laatst geteste onderbouwvaatwassers

  Even geduld, producten aan het ophalen...

  Winkel
  Levertijd
  Bezorgprijs

  Compacte of extra grote vaatwassers

  Heb je minder ruimte voor je vaatwasser, dan kun je kiezen voor een kleiner formaat vaatwasser. Er zijn smalle vaatwassers of minivaatwassers. Deze compacte vaatwassers kun je zowel vrij laten staan of inbouwen.

  Er zijn ook hoge vaatwassers die je onder een hoger aanrechtblad kunt inbouwen. Soms hebben die ook een grotere binnenruimte.

  Lees meer over verschillende formaten van vaatwassers.

  Controleer goed welk type vaatwasser je koopt

  Bekijk bij de aanschaf van je vaatwasser altijd goed welke uitvoering of welk model nu precies wordt bedoeld. Fabrikanten gebruiken namelijk niet altijd dezelfde benamingen voor de verschillende type vaatwassers. Ze maken niet altijd onderscheid tussen een half geïntegreerde vaatwasser en een volledig geïntegreerde vaatwasser. Een onderbouwvaatwasser wordt niet altijd onder de inbouwvaatwassers geschaard.

  Controleer daarom de volgende aspecten:

  • Heeft de vaatwasser een eigen afgewerkte deur?
  • Kan er een keukenpaneel op de vaatwasserdeur worden geplaatst?
  • Waar zit het bedieningspaneel?
  • Kan de keukenplint worden doorgetrokken?
  • Kan de vaatwasser op de juiste hoogte worden gesteld?
  • Kan het bovenblad eraf?

  Lees meer over het kiezen van het juiste merk en model vaatwasser of compacte vaatwassers.

  Lees hoe je de verschillende type vaatwassers aan moet sluiten.

  Lees ook: