icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Inbouw of vrijstaande vaatwasser

Er zijn verschillende soorten vaatwassers: inbouw- en onderbouwvaatwassers en vrijstaande vaatwassers. Wil je de vaatwasser samenvoegen met de keuken, dan heb je keuze uit een volledig geïntegreerde of een half- geïntegreerde vaatwasser. Welke is het best geschikt voor jou?
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 10 november 2022

1-1 volledig geintgr vaatwasser

Welke vaatwasser moet ik kopen?

  • Ik wil hem inbouwen in de keuken, met hetzelfde deurpaneel als de rest van de keuken. Kies dan voor een inbouwvaatwasser.
  • Ik wil hem inbouwen onder een keukenblad, maar met eigen deurpaneel. Kies dan voor een onderbouwvaatwasser.
  • Ik wil hem los neerzetten. Kies dan voor een vrijstaande vaatwasser.

Inbouwvaatwassers

Wil je dat de vaatwasser een geheel vorm met de rest van de keuken? Kies dan voor een inbouwvaatwasser. Dan plaats je het paneel van de keukenkastjes op de vaatwasser. 

Je bouwt het apparaat in onder het aanrechtblad. De vaatwasser heeft geen zijwanden of afgewerkt bovenblad. 

Een inbouwvaatwasser heeft verstelbare pootjes. Zo kun je hem in hoogte verstellen. Hij is vaak duurder dan een vrijstaand model.

Artikel vaatwasser programmaVolledig geïntegreerde vaatwassers

Deze vaatwasser is volledig geïntegreerd in de keuken. Het bedieningspaneel zit op de bovenste rand van de deur. Het deurpaneel is gelijk aan de keukenkastjes. Zo verdwijnt de vaatwasser helemaal uit het zicht. 

1-2geintegreerde vaatwasserHalf geïntegreerde vaatwassers

Het bedieningspaneel zit bij dit type inbouwvaatwasser aan de buitenkant van de deur. Deze vaatwasser wordt ook wel 'geïntegreerd', 'integreerbaar' of 'half integreerbaar' genoemd.

Lees over de beste inbouwvaatwassers.

Vrijstaande vaatwassers

Een vrijstaande vaatwasser staat los en heeft een afgewerkte buitenkant, meestal wit of RVS-kleurig. Een deel van de vrijstaande vaatwassers heeft in hoogte verstelbare pootjes.

Bovenblad verwijderen

Van veel vrijstaande vaatwassers kun je het bovenblad verwijderen. Je kunt hem dan onder het aanrechtblad inbouwen. Controleer of de vaatwasser in de nis past, vrijstaande vaatwassers zijn vaak dieper en hoger dan inbouw- en onderbouwmodellen. Wil je hem in hoogte kunnen verstellen, kies er dan een met verstelbare pootjes.

Goedkoper

Vrijstaande vaatwassers zijn over het algemeen iets goedkoper dan inbouwvaatwassers.

Lees meer over de beste vrijstaande vaatwassers.

Onderbouwvaatwassers

1-3 onderbouw vaatwasser Een onderbouwvaatwasser heeft geen bovenblad. Daardoor kun je hem vastzetten onder een keukenblad. De vaatwasser heeft een eigen voorpaneel, meestal wit of rvs.

Soms heeft de deur een kader waarin je een dun decorpaneel kunt schuiven, zo past de onderbouwvaatwasser toch bij je keuken. Ook kun je een doorlopende keukenplint plaatsen.

Bovenblad verwijderen

Van veel vrijstaande vaatwassers kun je het bovenblad afhalen. Zo kun je hem onder het aanrechtblad inbouwen. Vrijstaande vaatwassers zijn vaak dieper en hoger dan inbouw of onderbouwmodellen.

Controleer dus of de vaatwasser in de nis past. Wil je de hoogte van de vaatwasser kunnen aanpassen, let er dan op dat hij stelvoeten heeft.

Kleine of extra hoge vaatwassers

Heb je minder vaat of minder ruimte, kies dan voor een kleiner formaat vaatwasser. Er zijn 2 typen: smalle vaatwassers en minivaatwassers. Er zijn vrijstaande modellen en vaatwassers die je kunt inbouwen. 

Er zijn ook hoge vaatwassers te koop. Deze passen onder een hoog aanrechtblad en sluiten beter aan bij hoge keukenkastjes. De binnenruimte is groter waardoor grotere vaat er makkelijker in past.  Ze hebben vaak XL, of een X in de modelnaam.

Lees meer over verschillende formaten van vaatwassers.

Controleer welk type vaatwasser je koopt

Koop je een vaatwasser, controleer dan de maat, uitvoering en het model. Zo weet je zeker dat je de juiste koopt.

Check daarbij: 

  • Is de vaatwasser vrijstaand, half of volledig geïntegreerd of geschikt voor onderbouw?
  • Voor inbouw: meet de nisdiepte, breedte en hoogte. Past de vaatwasser in de nis?
  • Kan de vaatwasser op de juiste hoogte worden ingesteld, met stelvoetjes?
  • Meet de hoogte van de plint. Is deze minder dan 9 cm hoog dan past alleen een vaatwasser met sleepdeur.
  • Meet de hoogte van het frontpaneel.
  • Bij een vrijstaande die je wilt inbouwen: kan het bovenblad eraf?

Ikea keuken

Sinds 2014 heeft Ikea het METOD keukensysteem. Deze keukens hebben een lang keukenfront en lage plint van 8 cm. Voor dit keukensysteem heb je een volledig geintegreerde vaatwasser nodig met een sleepdeur. De deur beweegt dan bij openen naar boven, waardoor hij niet tegen de plint aankomt.

Behjalplig

Een andere oplossing is de Behjalplig accessoire van Ikea. Door deze accessoire ontstaat er wat ruimte tussen het deurpaneel en het front van de vaatwasser. Houd hiervoor rekening met 2,9 cm extra benodigde werkbladdiepte.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.