icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers: inbouw- en onderbouwvaatwassers en vrijstaande vaatwassers. Wil je de vaatwasser samenvoegen met de keuken, dan heb je keuze uit een volledig geïntegreerde of een half- geïntegreerde vaatwasser. Welke is het best geschikt voor jou?
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 19 november 2021

1-1 volledig geintgr vaatwasser

Welke vaatwasser moet ik kopen?

  • Ik wil hem inbouwen in de keuken, met hetzelfde deurpaneel als de rest van de keuken. Kies dan voor een inbouwvaatwasser.
  • Ik wil hem inbouwen onder een keukenblad, maar met eigen deurpaneel. Kies dan voor een onderbouwvaatwasser.
  • Ik wil hem los neerzetten. Kies dan voor een vrijstaande vaatwasser.

Inbouwvaatwassers

Wil je de vaatwasser in de keuken opnemen, kies dan voor een inbouwvaatwasser. Bij een inbouw-apparaat gebruik je het paneel van de keukenkastjes, waardoor de vaatwasser een geheel vormt met de rest van de keuken.

Je bouwt het apparaat in onder het aanrechtblad. De vaatwasser heeft geen zijwanden of afgewerkt bovenblad. 

Een inbouwvaatwasser heeft verstelbare pootjes. De vaatwasser kun je daardoor in hoogte verstellen. Hij is vaak duurder dan een vrijstaand model.

Artikel vaatwasser programmaVolledig geïntegreerde vaatwassers

Het bedieningspaneel van dit type vaatwasser zit aan de binnenkant van de vaatwasser. Op de bovenste rand van de deur. Omdat het deurpaneel gelijk is aan de keukenkastjes verdwijnt de vaatwasser helemaal uit het zicht. 

1-2geintegreerde vaatwasserHalf geïntegreerde vaatwassers

Het bedieningspaneel zit bij dit type inbouwvaatwasser aan de buitenkant van de deur. Je ziet het als de deur dicht is. Deze vaatwasser wordt ook wel 'geïntegreerd', 'integreerbaar' of 'half integreerbaar' genoemd.

Lees over de beste inbouwvaatwassers.

Vrijstaande vaatwassers

Een vrijstaande vaatwasser staat los en heeft een afgewerkte buitenkant, meestal wit of RVS-kleurig. Dit type vaatwasser heeft meestal geen pootjes die je kunt verstellen. Vaak kun je het bovenblad verwijderen en de vaatwasser onder het aanrechtblad inbouwen. 

Vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouwvaatwassers.

Lees meer over de beste vrijstaande vaatwassers.

Onderbouwvaatwassers

1-3 onderbouw vaatwasser Een onderbouwvaatwasser heeft geen bovenblad. Daardoor kun je hem vastzetten onder een keukenblad. De vaatwasser heeft een eigen voorpaneel. Soms heeft de deur een kader waarin je een dun decorpaneel kunt schuiven, zo past de onderbouwvaatwasser toch bij je keuken. Ook kun je een doorlopende keukenplint plaatsen.

Er zijn ook vrijstaande vaatwassers waar je het bovenblad af kunt halen om hem onder het aanrechtblad in te bouwen. 

Kleine of extra grote vaatwassers

Heb je minder ruimte voor je vaatwasser, kies dan voor een kleiner formaat vaatwasser. Er zijn 2 typen: smalle vaatwassers en minivaatwassers. Er zijn vrijstaande modellen en vaatwassers die je kunt inbouwen. 

Er zijn ook hoge vaatwassers te koop, die je onder een hoger aanrechtblad kunt inbouwen. Vaak is de binnenruimte groter en past er meer afwas in. 

Lees meer over verschillende formaten van vaatwassers.

Controleer welk type vaatwasser je koopt

Koop je een vaatwasser, bekijk dan goed welke uitvoering of welk model het is. Fabrikanten gebruiken verschillende namen voor typen vaatwassers. En ze maken niet altijd verschil tussen een half geïntegreerde vaatwasser en een volledig geïntegreerde vaatwasser. 

Controleer daarom: 

  • Heeft de vaatwasser een eigen afgewerkte deur?
  • Kan een keukenpaneel op de vaatwasserdeur worden geplaatst?
  • Waar zit het bedieningspaneel?
  • Kan de keukenplint worden doorgetrokken?
  • Kan de vaatwasser op de juiste hoogte worden ingesteld, met stelvoetjes?
  • Kan het bovenblad eraf?

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.