icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veelgestelde vragen over vaatwassers

Moet je wel of niet voorspoelen? En droogt de vaat beter als je de deur openzet? We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over het gebruik van vaatwassers. 
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 23 november 2021

3 binnenkant vaatwasser

Hoeveel vaatwasmiddel moet ik gebruiken?

Op de verpakking van het vaatwasmiddel staat de juiste dosering. De juiste dosering van het glansspoelmiddel en zout vind je in de handleiding van de vaatwasser. De  hoeveelheid zout stem je af op de waterhardheid. Deze vind je op de website van je waterleverancier.

Lees meer over vaatwasmiddelen doseren.

Kan het vaatwastablet ook gewoon los in de vaatwasser?

Sommige mensen leggen het vaatwastablet in de bestekkorf of gooien hem los in de binnenruimte. De vaat zou best schoon kunnen worden, maar het risico bestaat dat het blokje vroegtijdig oplost en wegspoelt tijdens de wasbeurt.

Wat kan ik doen tegen doffe glazen?

Kun je de dofheid er weer afpoetsen? Dan werkt je wasmiddel niet goed of heb je de waterhardheid te laag ingesteld.

Zijn de glazen blijvend aangetast, dan is er glascorrosie ontstaan. Helaas is dit niet te herstellen. Je voorkomt dit door glazen te wassen met een speciaal glas/delicaat programma, of nog beter: met de hand. Ook helpt een juiste dosering van vaatwasmiddel, glansspoelmiddel en zout. Een wasmiddel met glasbescherming kan het ook tegengaan. En plaats de glazen niet tegen elkaar aan.

Zijn machinereinigers, anti-kalkballen of verfrissers nuttig?

Als je de vaatwasser goed onderhoudt, is een machinereiniger niet noodzakelijk. Blijft de boel vettig, dan kan het geen kwaad. Heb je last van kalk, pas dan de instelling voor waterhardheid aan. En als je vaatwasser stinkt, dan is het beter de oorzaak van de stank te achterhalen.

Moet je de vaat voorspoelen?

Voorspoelen van de vaat is niet nodig. Afschrapen van het grove vuil wel. ‘Gebruik de vaatwasser niet als afvalbak’ wordt vaak verzucht door monteurs. Klodders mayonaise of pannen jus verstoppen de leidingen en vervetten de vaatwasser. Pitjes en clipjes kunnen de sproeiarmen verstoppen. Veeg dit daarom vooraf van de vaat.

Voorspoelen onder de kraan is zonde van water en energie. Het beste is om het vaatwasprogramma af te stemmen op hoe vuil de vaat is. En om regelmatig het filter te reinigen.

Lees meer over zuinig vaatwassen.

Moet ik de deur na de vaatwasbeurt open zetten?

Je kunt de deur het beste 15-30 minuten na afloop van het programma openzetten. Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen. Als je hem te laat opent, condenseert het verdampte water weer op de vaat.

Het is overigens gebruikelijk dat er waterdruppels aan de zijwanden van de vaatwasser zitten. Dit komt door de condensatie en betekent niet dat de vaat niet droog is.

Lees meer over problemen met drogen van de vaat.

Lees meer over:

Heb je een vraag over vaatwassers en kun je het antwoord niet vinden? Stel hem op de Community!

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken