icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

8 veelgestelde vragen over vaatwassers

Moet je wel of niet voorspoelen? En droogt de vaat beter als je de deur openzet? We beantwoorden 8 vragen over de vaat wassen in een vaatwasser. 
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert vaatwassersBijgewerkt op:8 oktober 2024

3 binnenkant vaatwasser

1. Hoeveel vaatwasmiddel moet ik gebruiken?

Op de verpakking van het vaatwasmiddel staat de juiste dosering. De juiste dosering van het glansspoelmiddel en zout vind je in de handleiding van de vaatwasser. De  hoeveelheid zout stem je af op de waterhardheid. Deze vind je op de website van je waterleverancier.

Lees meer over:
Vaatwasmiddelen doseren

2. Kan het vaatwastablet ook gewoon los in de vaatwasser?

Sommige mensen leggen het vaatwastablet in de bestekkorf of gooien hem los in de binnenruimte. De vaat zou best schoon kunnen worden, maar het risico bestaat dat het blokje vroegtijdig oplost en wegspoelt tijdens de wasbeurt.

3. Moet je de vaat voorspoelen?

Voorspoelen van de vaat is niet nodig. Afschrapen van het grove vuil wel. ‘Gebruik de vaatwasser niet als afvalbak’ wordt vaak verzucht door monteurs. Klodders mayonaise of pannen jus verstoppen de leidingen en vervetten de vaatwasser. Pitjes en clipjes kunnen de sproeiarmen verstoppen. Veeg dit daarom vooraf van de vaat.

Voorspoelen onder de kraan is zonde van water en energie. Het beste is om het vaatwasprogramma af te stemmen op hoe vuil de vaat is. En om regelmatig het filter te reinigen.

Lees meer over:
Zuinig vaatwassen

4. Hoe ruim je de vaatwasser het beste in?

Zet kopjes, glazen en schalen ondersteboven en voorwerpen met een rand schuin, zodat er geen water in blijft staan. De vuilste vaat zet je onderin, daar hebben de waterstralen de meeste kracht.

Lees meer: 
Tips voor het inruimen van de vaatwasser

5. Wat kun je beter niet in de vaatwasser doen?

Kwetsbaar servies of mooie wijnglazen kun je sparen door ze met de hand te wassen. Een aantal materialen zoals glaswerk met decoratie en kristal zijn extra kwetsbaar. Vaatwasmiddel en heet water kan servies op de lange termijn beschadigen. Lees wat je beter niet in de vaatwasser kunt doen.

6. Moet ik de deur na de vaatwasbeurt open zetten?

Je kunt de deur het beste 15-30 minuten na afloop van het programma openzetten. Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen. Als je hem te laat opent, condenseert het verdampte water weer op de vaat.

Het is overigens gebruikelijk dat er waterdruppels aan de zijwanden van de vaatwasser zitten. Dit komt door de condensatie en betekent niet dat de vaat niet droog is.

Lees meer over:
​​​​​​​
Problemen met drogen van de vaat

7. Wat kan ik doen tegen doffe glazen?

Kun je de dofheid er weer afpoetsen? Dan werkt je wasmiddel niet goed of heb je de waterhardheid te laag ingesteld.

Zijn de glazen blijvend aangetast, dan is er glascorrosie ontstaan. Helaas is dit niet te herstellen. Je voorkomt dit door glazen te wassen met een speciaal glas/delicaat programma, of nog beter: met de hand. Ook helpt een juiste dosering van vaatwasmiddel, glansspoelmiddel en zout. Een wasmiddel met glasbescherming kan het ook tegengaan. En plaats de glazen niet tegen elkaar aan.

8. Zijn machinereinigers, anti-kalkballen of verfrissers nuttig?

Als je de vaatwasser goed onderhoudt, is een machinereiniger niet noodzakelijk. Blijft de boel vettig, dan kan het geen kwaad. Heb je last van kalk, pas dan de instelling voor waterhardheid aan. En als je vaatwasser stinkt, dan is het beter de oorzaak van de stank te achterhalen.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.