! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaatwasser reinigen

Je wilt zo lang mogelijk plezier van je vaatwasser en een frisse vaat. Maak je vaatwasser daarom regelmatig schoon. Zo voorkom je dat hij gaat stinken of erger.
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Stinkende vaatwasser

Er komt een hoop viezigheid in een vaatwasser terecht. Zorg ervoor dat je het ergste vuil van de vaat veegt of schraapt voordat je het in de vaatwasser zet. En reinig de vaatwasser regelmatig. Zo zorg je dat de vaat fris en schoon uit de vaatwasser komt. En voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken of dat er ernstiger problemen met je vaatwasser ontstaan.

Als je vaatwasser stinkt, kan het verleidelijk zijn om meteen in de weer te gaan met allerlei verfrissende middeltjes. Onderzoek eerst waar de stank vandaan komt. Stank kan een op het oog onschuldige uiting zijn van een groter probleem. 

Draai een volledig, heet vaatwasprogramma

Vettige etensresten of wasmiddelresten kunnen zich afzetten in de vaatwasser. De binnenruimte, waterleidingen en filters raken daardoor vervet. Dit gaat stinken en de vaat en machine worden niet meer goed schoon. Vervetting ontstaat vooral als je vaak korte programma's draait of programma's met een lage temperatuur.

Voorkom vervetting door regelmatig een programma op hoge temperatuur te draaien. Zo spoelt de vaatwasser goed door. Sommige vaatwassers doen dit automatisch na zoveel vaatwasbeurten, of hebben een speciaal reinigingsprogramma. 

Lees meer over vaatwasprogramma's

Maak de filters schoon

Koopadvies 8 veiligheid filter vaastwasserHet vieze water wordt via de filters afgepompt. Het vuil blijft achter in de filters. Vaak is er een grof filter, een fijn filter en soms een microfilter. Verstopte filters kunnen zorgen dat het water niet goed wordt afgepompt. Na verloop van tijd kan er een onzichtbare vettige laag op het fijne filter komen. Vieze filters kunnen zo stank veroorzaken of er kan weer vuil op de vaat komen.

Controleer daarom bij elke vaatwasbeurt het filter. Maak de filters regelmatig schoon. Draai de filters los, trek ze eruit, maak ze schoon onder de kraan en draai ze weer goed op hun plaats. Kijk of bij het verwijderen van de filters geen vuil in het filterhuis is gekomen.

Vergelijk het onderhoudsgemak van de filters in de vaatwasservergelijker

Maak de sproeiarmen schoon

Bodem vaatwasser 2Na verloop van tijd kunnen de gaatjes in sproeiarmen verstopt raken door kalk of restjes in het rondgepompte water. Als sproeiarmen verstopt raken, verdelen ze de waterdruk niet meer goed. De vaat wordt mogelijk niet goed schoon of er ontstaat lekkage.

De meeste sproeiarmen kun je losdraaien. Haal ze uit de machine, spoel ze af onder de kraan en prik de gaatjes door met bijvoorbeeld een cocktailprikker.

Bekijk welke vaatwassers verwijderbare sproeibarmen hebben in de vaatwasservergelijjker.

Deur van de vaatwasser

Vuil hoopt zich makkelijk op in de randen van de vaatwasser, aan de randen en tegen het deurrubber. Dit gaat stinken en het rubber kan worden aangetast, waardoor er lekkage kan ontstaan. Neem het deurrubber daarom regelmatig af met een vochtige doek.

Als een vaatwasser lang niet gebruikt is, kan de binnenruimte gaan stinken. Zet dan de deur van de vaatwasser een stukje open. Laat vieze vaat ook niet te lang in de vaatwasser staan. Dat gaat ook stinken. Spoel desnoods de vaat met een voorspoelprogramma.

Vaatwasmachinereiniger

Als je de vaatwasser goed onderhoudt dan is een machinereiniger niet nodig. Woon je in een gebied met hard water, zorg er dan voor dat de vaatwasser ingesteld staat op de juiste hardheid. Heb je toch last van kalkaanslag op servies of in de vaatwasser? Een reiniger helpt dan ontkalken.

Een reiniger ontvet ook. Dit kan helpen als onderdelen vettig zijn en door een heet vaatwasprogramma niet schoon worden. Of wanneer je last hebt van aanhoudende vieze geurtjes. Draai een lege vaatwasser met de machinereiniger volgens de handleiding van het middel.

Verfrissers en neutralisers

vaatwasser-stankHeb je bovenstaande oorzaken aangepakt en ruikt de vaatwasser nog steeds niet fris? Dan kan een verfrisser of neutraliser helpen. Deze middelen werken tegen nare luchtjes in je vaatwasser. Een verfrisser geeft een zeer sterke geur af, meestal citroen.

Nare luchtjes worden zo verbloemd. Een neutraliser zou de stank alleen moeten neutraliseren, maar geeft vaak ook geur af. Je kunt ook kijken of de boel verfrist als je een halve citroen in de bestekkorf legt. 

Lees ook: 

Nieuwste artikelen