icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaatwasser reinigen

Regelmatig je vaatwasser schoonmaken is belangrijk. Zo voorkom je dat hij gaat stinken of erger. Met deze tips blijft je vaat fris én heb je zo lang mogelijk plezier van je vaatwasser. 
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 23 november 2021

Artikel problemen met vaatswasser

Vaatwasser stinkt

Stinkt je vaatwasser, dan wil je dit misschien oplossen met verfrissende middeltjes. Maar onderzoek eerst waar de stank vandaan komt. Stank kan een op het oog onschuldige uiting zijn van een groter probleem.

Vaat en vaatwasser schoonmaken

Er komt een hoop viezigheid in een vaatwasser terecht. Zorg dat je het ergste vuil van de vaat veegt of schraapt voordat je het in de vaatwasser zet. En maak de vaatwasser regelmatig schoon. Zo zorg je dat de vaat fris en schoon uit de vaatwasser komt. En voorkom je ernstiger problemen met je vaatwasser.

Draai een volledig, heet programma

Draai regelmatig een programma met een hoge temperatuur. Zo spoelt de vaatwasser goed door en voorkom je vervetting. Sommige vaatwassers doen dit automatisch na een aantal vaatwasbeurten, of ze hebben een speciaal reinigingsprogramma. 

Hoe ontstaat vervetting?

Vettige etensresten of wasmiddelresten kunnen zich afzetten in de vaatwasser. De binnenruimte, waterleidingen en filters raken daardoor vervet. Dit gaat stinken en de vaat en machine worden niet meer goed schoon. Vervetting ontstaat vooral als je vaak korte programma's draait of programma's met een lage temperatuur.

Lees meer over vaatwasprogramma's

Maak de filters schoon

Koopadvies 8 veiligheid filter vaastwasserHet vieze water wordt via de filters afgepompt waardoor er vuil in de filters achterblijft. Vaak is er een groffilter, een fijnfilter en soms een microfilter. Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het water niet goed wordt afgepompt. Na een tijdje ontstaat hierdoor een onzichtbare vettige laag op het fijne filter. Vieze filters veroorzaken zo stank en er kan vuil op de vaat komen. 

Controleer het filter

Controleer het filter daarom bij elke vaatwasbeurt. Maak de filters regelmatig schoon. Draai de filters los, trek ze eruit, maak ze schoon onder de kraan en draai ze weer goed op hun plaats. Kijk of er bij het verwijderen van de filters geen vuil in het filterhuis is gekomen.

Vergelijk vaatwassers op gebruiksgemak 

Sproeiarmen schoonmaken

Bodem vaatwasser 2Na een tijdje kunnen de gaatjes in sproeiarmen verstopt raken door kalk of restjes in het rondgepompte water. Bij verstopping verdelen de sproeiarmen de waterdruk niet meer goed. Hierdoor wordt de vaat misschien niet goed schoon of  ontstaat er lekkage.

Sproeiarmen losmaken

De meeste sproeiarmen kun je losdraaien. Haal ze uit de machine, spoel ze af onder de kraan en prik de gaatjes door met bijvoorbeeld een cocktailprikker.

Deur van de vaatwasser

Vuil hoopt zich makkelijk op in de randen van de vaatwasser, aan de randen en tegen het deurrubber. Dit gaat stinken en het rubber kan worden aangetast, waardoor er lekkage kan ontstaan. Neem het deurrubber daarom regelmatig af met een vochtige doek.

Bij een vaatwasser die lang niet is gebruikt, kan de binnenruimte gaan stinken. Laat de de deur van de vaatwasser een stukje openstaan. En vieze vaat mag natuurlijk niet te lang in de vaatwasser staan. Dat gaat ook stinken. Spoel zo nodig de vaat met een voorspoelprogramma.

Vaatwasmachinereiniger

Bij goed onderhoud van de vaatwasser is een machinereiniger niet nodig. Woon je in een gebied met hard water, zorg dan dat je de vaatwasser instelt op de juiste hardheid. Heb je toch last van kalkaanslag op servies of in de vaatwasser? Een reiniger helpt dan ontkalken.

Ontvetten

Een reiniger ontvet ook. Dit kan helpen als onderdelen vettig zijn en niet schoon worden met een heet vaatwasprogramma. Of wanneer je last hebt van aanhoudende vieze geurtjes. Draai een lege vaatwasser met machinereiniger volgens de handleiding van de reiniger.

Verfrissers en neutralisers

vaatwasser-stankHeb je bovenstaande oorzaken aangepakt en ruikt de vaatwasser nog steeds niet fris? Dan kan een verfrisser of een middel dat de geur neutraliseert helpen. Deze middelen werken tegen nare luchtjes in je vaatwasser.

Een verfrisser geeft een zeer sterke geur af, meestal citroen. Nare luchtjes worden zo verbloemd. Een neutraliser zou de stank alleen moeten neutraliseren. Maar vaak geeft het middel ook geur af. Je kunt ook een halve citroen in de bestekkorf leggen en kijken of dat de boel verfrist.  

Lees ook: 

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken