icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Test vaatwastabletten

Test | Is de vaat niet altijd zo schoon als de reclames van vaatwasmiddelen beloven? De test laat zien dat er flinke verschillen zijn. Het goedkoopste all-in-one tablet krijgt de vaat het beste schoon.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  18 september 2017

vaatwastabletten-diverse

Een goed vaatwastablet

Niet alle vaatwastabletten krijgen de vaat even goed schoon. Helaas zie je aan de buitenkant van het tablet niet wat de binnenkant doet. Waar herken je een goed tablet aan?

 • Niet aan een hoge prijs: de goedkoopste middelen presteren het beste.
 • Niet aan verschillende compartimenten, gel, of speciale powerballen. Deze tabletten doen het niet beter dan de anderen.
 • Het merk dan? Je hoeft niet voor een A-merk te gaan. De 5 best scorende middelen zijn allemaal huismerken.
 • All-in-one of juist classic maakt weinig uit; ze doen niet voor elkaar onder.
 • Ecologisch of juist niet? De 2 ecologische tabletten eindigen onderaan, de 2 andere doen het opvallend goed.

De W5 All-in 1 vaatwastabletten van Lidl zijn Beste uit de Test én Beste koop. Ze kosten maar 7 cent per wasbeurt. Ze reinigen goed en de vaat wordt goed en streeploos droog. Bovendien veroorzaken ze weinig kalkaanslag en materiaalaantasting.

De all-in-one-tabletten van Finish, Dreft Orignal, Ecover en Jumbo Zuiver bungelen op enige afstand van de rest onderaan de lijst. Bij deze tabletten blijft er flink wat vuil achter op de vaat.

Testresultaten

Merk en type Richtprijs Prijs per wasbeurt Testoordeel
W5 All in 1 €2,80, 40 tabletten

€0,07

7,9
Una Vaatwas alles in 1 €2,80, 40 tabletten €0,07 7,5
AH Krachige all in 1 €2,80, 40 tabletten €0,07 7,4
Jumbo All-in-one €2,80, 40 tabletten €0,07 7,1
AH Eco all in one €2,85, 30 tabletten €0,10 7,1
Sun Expert extra power €7,50, 23 tabletten €0,33 7,1
Klok Alles-in-1 €6,00, 26 tabletten €0,23 6,8
Sun Classic €5,60, 37 tabletten €0,16 6,5
Dreft Platunum all in one €8,45, 22 tabletten €0,38 6,4
Finish Powerball classic €6,75, 52 tabletten €0,15 6,3
Jumbo Classic €4,00, 60 tabletten €0,07 6,2
AH Classic €3,50, 50 tabletten €0,08 6,2
Finish Powerball all in 1 max €5,00, 22 tabletten €0,23 5,2
Dreft Original all in one €7,50, 22 tabletten €0,34 5,1
Ecover All-in-one €6,50, 25 tabletten €0,26 5,0
Jumbo Zuiver vaatwas €2,60, 30 tabletten €0,09 4,9

Bekijk de volledige tabel in het artikel over vaatwasmiddelen uit de Consumentengids van september 2017.

Wat en hoe we testen

Het testen van vaatwasmiddelen is een omvangrijke klus. Meer dan 1000 stuks servies zijn volgens een standaard procedure vies gemaakt en vervolgens afgewassen en beoordeeld.

Bij de classic-tabletten is wanneer mogelijk het glansspoelmiddel en zout van hetzelfde merk gebruikt.

We testten de volgende aspecten:

 • De reiniging, waaronder:
  • De bleekwerking: thee.
  • Zetmeelhoudend vuil: pasta, zetmeel.
  • Eiwithoudend vuil: eieren, crème brulée, gehakt.
  • Hardnekkig vuil: aangekoekte melk.
 • Drogen.
 • Glanswerking: wordt de vaat streeploos schoon?
 • Kalkaanslang: blijft er geen wittige waas achter op de vaat?
 • Materiaalaantasting, zoals het vervagen van plaatjes en glascorrosie. We draaiden de vaatwasser 150 keer.

Thee-aanslag en aangekoekte pasta

Met thee-aanslag testten we de bleekwerking van de tabletten en die verschilt flink. De all-in-one tabletten van W5 (Lidl), Una (Aldi), AH en Sun en Sun classic krijgen de thee-aanslag erg goed weg. Maar bij Finish Powerball en Dreft Original all-in-one blijft er bruine aanslag achter, evenals bij de 4 ecologische middelen in de test.

Begrijpelijk wat betreft de ecologische middelen, want het Ecolabel legt beperkingen op aan het gebruik van bleekmiddelen.

borden met creme bruléeOok het reinigen van eiwithoudend vuil (eigeel, creme brulée en gehakt) blijkt niet voor alle tabletten gemakkelijk. Bij Sun en Finish Powerball classic, Finish Powerball , Dreft Original en Jumbo zuiver all-in-one blijft er veel vuil achter.

Zetmeelhoudend vuil (zetmeel en pasta) en hardnekkige vlekken (ingebrande melk) vormen voor geen van de tabletten echt een probleem.

Glanzende glazen

Bij de 4 classic-tabletten - waarbij we zout en glansspoel van hetzelfde merk toevoegden - droogt de vaat het beste streeploos op. Maar ook de all-in-ones slagen hier goed in. Heb je toch last van een natte vaat met strepen? Voeg dan een beetje glansspoelmiddel toe aan de vaatwasmachine.

Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat de vaat goed én streeploos opdroogt. Bij all-in-one-tabletten zit dit in het tablet, bij classic-tabletten voeg je zelf glansspoelmiddel toe aan de vaatwasser.

Witte waas

Bij leidingwater met een hoge hardheid kan er een wittige neerslag ontstaan als het tablet er onvoldoende in slaagt dit te ontharden. All-in-ones bevatten zout voor ontharding, bij classic tabletten zorgt de machine hiervoor met behulp van het toegevoegde zout.

De ontharding is bij de meeste tabletten prima in orde, alleen AH Classic, Ecover en Jumbo Zuiver blijven hier wat achter.

Doffe kleuren

Vervaagde of verkleurde plaatjes, doffe glazen, verweerde houten lepels; op den duur beschadigt de vaat. Door hoge temperaturen en chemische stoffen in vaatwasmiddelen verandert bijvoorbeeld de oppervlakte structuur van glas.

Vervaging van plaatjes op drinkglazenDe verschillen die we na 150 keer wassen vonden zijn niet zo groot. Twee classic-tabletten houden de vaat het langste mooi: die van Sun en Finish powerball. W5, Una, AH en AH Eco all-in-one tabletten slagen hier ook goed in.

Voordelig een schone vaat

De geteste huismerktabletten zijn veruit het goedkoopst. Een tablet van W5 (Lidl), Una (Aldi), AH en Jumbo kost 7 cent per wasbeurt. De 3 duurste A-merken (Sun Expert extra power, Dreft Platinum en Orginal) kosten 5 keer zoveel!

Tip: Je  hoeft ook voor A-merken niet de hoofdprijs te betalen. Gedurende 3 maanden hielden we de aanbiedingen bij en wat bleek: om de 2 à 3 weken zijn ze wel ergens in de aanbieding. Het vaakst was dit bij de AH, Plus en Jumbo. Je moet meestal wel 2 pakken kopen om de korting te krijgen.

Voor 10 cent koop je al een vaatwastablet dat het milieu minder belast: de ecologische tabletten van AH en Jumbo. De tabletten van AH reinigen opvallend goed. De tabletten van Klok en Ecover kosten een stuk meer, zo’n 25 cent per wasbeurt.

Classic of all-in-one, wat is beter?

De all-in-one-tabletten reinigen het beste. De classic tabletten met los zout en glansspoelmiddel krijgen de vaat over het algemeen het beste streeploos droog. Maar er zijn all-in-ones die het net zo goed doen. Je kunt dus het beste kiezen voor all-in-one tabletten. Als de vaat niet mooi opdroogt kun je wat glansspoelmiddel toevoegen.

Bij all-in-one-tabletten zitten alle benodigdheden voor reiniging, ontharding en streeploos opdrogen in 1 tablet. Lekker makkelijk. Classic-tabletten bevatten alleen ingrediënten voor reiniging. Je vult de machine zelf met zout en glansspoelmiddel.

Vaatwasmiddelenfabrikanten raden classic-tabletten aan. Bij all-in-one-tabletten zou het glansspoelmiddel te vroeg worden vrijgegeven, waardoor de vaat minder mooi opdroogt. Bij classic-tabletten zorgt de vaatwasser ervoor dat het glansspoelmiddel op het juiste moment wordt toegevoegd.

Beter voor het milieu

De vaatwastabletten AH Eco all-in one zijn voorzien van het Nordic Ecolabel. Jumbo Zuiver vaatwas en Klok vaatwastabletten hebben het EU Ecolabel. Vaatwasmiddelen met het Europese Ecolabel en het Nordic Ecolabel moeten voldoen aan strenge milieu-eisen voor ingrediënten en verpakking.

Opvallend is dat de Ecover all-in-one tabletten geen Ecolabel hebben. Er is geen bewijs dus voor een verminderde milieubelasting door deze tabletten. 

De ecologische tabletten van AH en Klok presteren opvallend goed. Jumbo Zuiver en Ecover vaatwastabletten vallen flink tegen en eindigen onderaan de lijst. Alle 4 hebben ze moeite met het verwijderen van gekleurde vlekken zoals thee. Keurmerken leggen onder meer beperkingen op voor het gebruik van bleekmiddelen.

Ook interessant:

 

Test vaatwassers