icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test vaatwasmiddelen

Test
|
Poeder, capsules, all-in-one of classic vaatwastabletten, welke krijgen de vieze vaat het beste schoon? We kochten er 27 en testten hoe goed ze de vaat schoon en droog krijgen en of het servies mooi blijft. We geven de vaatwasmiddelen ook een milieuscore.
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 24 december 2021

vaatwastabletten-diverse

Test vaatwasmiddelen

Laatste update: 24 december 2021

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

 1. 1
  Goedkope vaatwasmiddelen net zo goed als dure

  Kies je voor een goedkoop vaatwasmiddel of toch voor dat duurdere? De prijs van een vaatwasmiddel varieert van 5 tot wel 45 cent per afwasbeurt. Met een goedkope kun je dus flink besparen. En voor de prestaties hoef je het niet te laten. De goedkope doen niet onder voor de dure.

 2. 2
  All-in-ones en classic vaatwastabletten beide goed

  In een all-in-one-tablet zit alles wat er nodig is voor een schone vaat: reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en onthardingszout. Bij een classic vaatwasmiddel voeg je zelf glansspoelmiddel en zout toe aan de vaatwasser. Met beide typen wordt de vaat over het algemeen prima schoon en droog.

 3. 3
  Ecologische middelen

  Goed voor de vaat én het milieu is een uitdaging. De meeste vaatwasmiddelen met ecologische claims hebben meer moeite met het schoon krijgen van de vaat dan de reguliere in de test. Vier middelen reinigen en drogen goed én hebben een goede milieuscore.

Conclusie

Zeker niet alle vaatwasmiddelen krijgen de vaat helemaal schoon en streeploos droog.

 • In een all-in-one-tablet zit reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout. Bij een classic vaatwasmiddel voeg je de laatste 2 zelf toe aan de vaatwasser. Beide typen slagen er prima in de vaat goed schoon en droog te krijgen.
 • Bij een poeder kun je de dosering aanpassen. Dat is handig als je maar weinig vaat hebt, of een kleine vaatwasser. Ook als je vaak een kort programma gebruikt en het tablet niet goed oplost kan een poeder uitkomst bieden. We testten 1 poeder, het classic vaatwaspoeder van .... krijgt de vaat goed schoon en droog.
 • Alles-in-een pods zijn een soort plastic kussentjes met vloeibaar wasmiddel. De prijs van de 3 geteste pods varieert van 34 tot 46 cent per wasbeurt. Ruim 5 keer zoveel als de beste all-in-one-tabletten. Hoogvliegers zijn het niet. De pods van .... zijn middenmoters. De .... pods bungelen onderaan de tabel. Voor kinderogen kunnen de kleurige pods op een lekker snoepje lijken. Houd ze daarom liever uit de buurt van kinderen.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.