icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaatwastabletten, impact op het milieu

In een vaatwasmiddel zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. In rioolwaterzuiveringsinstallaties worden de meeste vaatwasmiddelresten uit het water gehaald. Het lukt alleen niet altijd om alle resten eruit te halen. 
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert vaatwassersBijgewerkt op:8 oktober 2024

impact op het milieu

Welke stoffen zijn schadelijk?

Onder andere geurstoffen, conserveringsmiddelen, oppervlakte-actieve stoffen (tegen vettige etensresten) en verschillende kleurstoffen zijn milieubelastend. De geurstoffen limonene en hexyl cinnamal bijvoorbeeld, zijn giftig voor het waterleven. Ze hopen op in de natuur en kunnen allergische reacties opwekken. En er zijn milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar. Kleurstoffen voegen niets toe aan het vaatwasresultaat. Er zijn diverse middelen zonder kleurstoffen, of met kleurstoffen die niet belastend zijn voor het milieu.

Nog een aantal voorbeelden van stoffen waar we de afgelopen tests veel minpunten voor hebben gegeven:

  • Sodium carbonaat peroxide: de bleekwerking ervan helpt koffie- en theevlekken te verwijderen. De stof is giftig voor het waterleven. 
  • Fatty alcohol alkoxylate: een oppervlakte-actieve stof die giftig is voor het waterleven.
  • Sodium polyacrylate: werkt waterabsorberend. De stof is niet biologisch afbreekbaar.

Lees meer over:
Test vaatwasmiddelen met milieuscores voor geteste middelen

Te veel verpakkingsmateriaal

Te veel verpakking is zonde van het verpakkingsmateriaal en transportkosten. Er zijn diverse vaatwasmiddelverpakkingen waar nog ruimte is voor verbetering. Ook zien we verschillen in gebruik van gerecycled en recyclebaar materiaal. De folie van pods of om tabletten bestaat vaak uit PVA (of PVOH). Er is geen eenduidige conclusie over het al dan niet volledig biologisch afbreken daarvan. 

Ingrediëntenlijst

Wil je weten wat voor stoffen er in een vaatwasmiddel zitten dan kun je de ingrediëntenlijst opzoeken. Fabrikanten moeten deze ter beschikking stellen op een website en daarnaar verwijzen op de verpakking. Via waarzitwatin.nl kun je meer te weten komen over de effecten van stoffen.

Milieukeurmerk

Om de milieu-impact te beperken kun je kiezen voor een vaatwasmiddel met keurmerk zoals het EU Ecolabel of Nordic ecolabel. Deze labels laten zien dat een middel voldoet aan strenge eisen met betrekking tot het milieu. 

Minder streng is het Cleanright productlogo (blauw met groene rand). Dat is ontwikkeld door de koepelorganisatie voor schoonmaakmiddelen (AISE). Er is ook een Cleanright companylogo (blauw). Dit stelt alleen eisen aan de bedrijfsvoering en deze worden door de fabrikanten zelf bepaald.

Vaatwasmiddel met zilverbescherming

Koop geen vaatwasmiddel met zilverbescherming. De stof die hiervoor wordt gebruikt is behoorlijk milieubelastend. Was zilver bestek daarom gewoon met de hand.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.