! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaatwasmiddelen

Vaatwasmiddelen zijn er in allerlei soorten maten. Zo kun je kiezen voor poeder, capsules, all-in one tabletten of classic tabletten waar bij je glansspoelmiddel en onthardingszout toevoegt aan de vaatwasser. Wat is handig?
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 22 juli 2021

vaatwastabletten-diverseLosse vaatwasmiddelen of all-in-one?

In een all-in one vaatwasmiddel zit alles wat er nodig is voor een schone en droge vaat: reiningsmiddel, glansspoelmiddel en onthardingszout. In zogenoemde 'classic' vaatwasmiddelen zit alleen reinigingsmiddel. Het glansspoelmiddel en zout voeg je toe aan de vaatwasser. Handig hierbij is dat de machine deze ingrediënten op het juiste moment kan toevoegen. Beide typen vaatwasmiddel krijgen de vaat over het algemeen prima schoon. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten vaatwasmiddel?

All-in one tabletLidl-W5-beste-vaatwastablet

 • Is alles in een, dus makkelijk te doseren.
 • Kost 7 tot 30 cent per wasbeurt.
 • Het is een afgemeten hoeveelheid voor een volle vaatwasser. Je doseert dan niet teveel.
 • Bij een kleine vaat of vaatwasser kun je de hoeveelheid niet aanpassen.
 • Bij een kort programma lost een tablet niet altijd goed op.

All-in one capsule

 • Is alles in een, dus makkelijk te doseren.
 • Kost zo'n 35 tot 45 cent per wasbeurt. Behoorlijk prijzig dus (maar zijn ook regelmatig in de aanbieding).
 • Het is een afgemeten hoeveelheid voor een volle vaatwasser. Je doseert dan niet teveel.
 • Bij een kleine vaat of vaatwasser kun je de hoeveelheid niet aanpassen.
 • Kunnen er in kinderogen uitzien als snoepjes, houd ze daarom liever uit de buurt.

Classic tablet

 • Je voegt glansspoelmiddel en zout toe aan de vaatwasser.
 • Kost zo'n 5 tot 25 cent per wasbeurt, inclusief glansspoelmiddel. Zout is heel goedkoop.
 • Het is een afgemeten hoeveelheid voor een volle vaatwasser. Je doseert dan niet teveel.
 • Bij een kleine vaat of vaatwasser kun je de hoeveelheid niet aanpassen
 • Bij een kort programma lost een tablet niet altijd goed op.

Classic poeder

 • Je voegt glansspoelmiddel en zout toe aan de vaatwasser.
 • Kost zo'n 10 cent per wasbeurt, inclusief glansspoelmiddel. Zout is heel goedkoop.
 • Handig bij een kleine vaat of vaatwasser. Je kunt de hoeveelheid aanpassen.
 • Ook handig als je vaak een kort programma gebruikt en tabletten dan niet goed oplossen.
 • Let erop dat je niet teveel doseert.

Bekijk de resultaten van de test vaatwasmiddelen.

Impact op het milieu

In een vaatwasmiddel zitten diverse stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. In rioolwaterzuiveringsinstallaties worden de meeste vaatwasmiddelresten uit het water gehaald. Het lukt alleen niet altijd om alle resten eruit te halen. 

Onder andere geurstoffen, conserveringsmiddelen, oppervlakte-actieve stoffen (tegen vettige etensresten) en kleurstoffen zijn milieubelastend. De geurstoffen limonene en hexyl cinnamal bijvoorbeeld, zijn giftig voor het waterleven. Ze hopen op in de natuur en kunnen allergische reacties opwekken. Er zijn milieuvriendelijkere alternatieven voor beschikbaar. Kleurstoffen voegen helemaal niets toe aan het vaatwasresultaat. Er zijn dan ook diverse middelen zonder.

Lucht verpakken is zonde van het verpakkingsmateriaal en transportkosten. Er zijn diverse vaatwasmiddelverpakkingen waar nog ruimte is voor verbetering. Ook zien we verschillen in gebruik van gerecycled of recyclebaar materiaal. Veel tabletten zijn verpakt in oplosbaar folie. Recente onderzoeken laten zien dat dit folie biologisch afbreekbaar is en niet ophoopt in het milieu. Er is hier nog wel discussie over.

Wil je weten wat voor stoffen er in een vaatwasmiddel zitten dan kun je de ingrediëntenlijst opzoeken. Fabrikanten moeten deze ter beschikking stellen op een website en daarnaar verwijzen op de verpakking. Via waarzitwatin.nl kun je meer te weten komen over de effecten van stoffen.

Milieukeurmerk

Om de milieu-impact te beperken kun je kiezen voor een vaatwasmiddel met keurmerk zoals het EU Ecolabel of Nordic ecolabel. Deze labels laten zien dat een middel voldoet aan strenge eisen met betrekking tot het milieu. Veel middelen hebben het Clean right charter symbool. Dit is ontwikkeld door de Europese fabrikantenorganisatie AISE en geeft aan dat de producent duurzaam onderneemt.

Nog een tip: was zilver bestek met de hand en koop geen vaatwasmiddel met zilverbescherming. De stof die hiervoor wordt gebruikt is behoorlijk milieubelastend.

Lees meer tips voor milieubewust de vaat wassen.

Juiste dosering vaatwasmiddel

Op de verpakking van het vaatwasmiddel vind je advies voor de hoeveelheid.

Er is meestal 1 tablet nodig. Je kunt het eventueel doormidden breken als de vaatwasser niet vol is. Woon je in een gebied met een waterhardheid, controleer dan of er extra zout nodig is. Meestal wordt bij een hardheid boven 21 °dH extra zout geadviseerd. Bij sommige middelen wordt dit al bij 14 °dH geadviseerd.

Gebruik je poeder of gel, dan kun je de streepjes in het doseerbakje gebruiken. De aangeraden dosering is meestal zo'n 15 tot 25 gram. Met een kort programma, niet zo vuile vaat, of een halfvolle vaatwasser kun je minder gebruiken.

GlansspoelmiddelDoseerbakje

Dankzij glansspoelmiddel droogt de vaat beter op en zonder sporen van opgedroogd water. Het doet zijn werk tijdens het spoelen.

Bij een classic vaatwasmiddel vul je het daarvoor geschikte reservoir met glansspoelmiddel. Met een all-in-one-tablet is het in principe niet nodig apart glansspoelmiddel toe te voegen. Maar als er erg veel droogvlekken of strepen achterblijven, kan extra glansspoelmiddel helpen. Vergeet niet de vaatwasser in te stellen op de juiste hoeveelheid.

Het reservoir voor glansspoelmiddel zit in het doseerbakje naast het wasmiddel. Bekijk de handleiding van de vaatwasser voor het instellen van de juiste dosering glansspoelmiddel.

De hoeveelheid glansspoelmiddel kun je verhogen of verlagen:

 • Dosering verhogen: als de vaat niet goed droog wordt of er vlekken achterblijven op de vaat.
 • Dosering verlagen: als er een kleverig laagje achter blijft op de vaat.

Lees wat je kunt doen als de vaat niet goed droog wordt.

ZoutdispenserOnthardingszout

Kalk zorgt voor kalkaanslag (een witte waas) op het servies, maar slaat ook neer in de afwasmachine zelf. Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout.

Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Dat zout heet ook wel regereneerzout of onthardingszout. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen. Dit lees je op de verpakking van het vaatwasmiddel.

Op de vaatwasser stel je de juiste waterhardheid in. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing. De waterhardheid in jouw regio vind je op de website van je waterleverancier. Wast de machine niet goed of heb je alsnog last van kalkaanslag? Stel de waterhardheid dan wat hoger in. Als je een all-in-onetablet gebruikt kun je alsnog zout toevoegen. Stel de waterhardheid dan in op zacht.

Het zoutcompartiment vind je op de bodem van de machine. Draai de knop van het compartiment en plaats de bijgeleverde trechter of vulkan. Als de machine aangeeft dat het zout op is, kun je in principe een heel pak zout (1 kilo) toevoegen.

Onthardingszout is vrij agressief spul. Probeer daarom zo min mogelijk te morsen. Komt er toch zout op de bodem van de machine terecht? Draai dan een spoelprogramma om het weg te spoelen.

Lees meer veelgestelde vragen over vaatwasmiddelen en tips bij tegenvallende vaatwasresultaten.

Meldingen op de vaatwasser

De vaatwasser geeft een melding als zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Dit is niet nodig als je een all-in-one tablet gebruikt, maar de vaatwasser kan hierom blijven vragen. Sommige vaatwassers hebben een speciale instelling voor het gebruik van all-in-one tabletten. Lees meer over vaatwasopties.

Machinereiniger, antikalkmiddel en verfrissers

Wanneer je vaak op lage temperaturen wast, kunnen de leidingen vervetten. Het is aan te raden om eens per maand een heet programma te draaien. Als de boel toch wat vettig blijft of stinkt, dan kan een wasbeurt met machinereiniger geen kwaad.

Wanneer je de waterhardheid juist instelt en je zout gebruikt, heb je geen anti-kalkproducten nodig. Heb je toch last van kalk in de vaatwasser, pas dan de instellingen aan.

Je kunt verfrissers gebruiken, maar het is beter om de oorzaak van de stank aan te pakken. Lees wat je kunt doen als je vaatwasser stinkt.

Veelgestelde vragen

Kan het vaatwastablet ook los in de machine?

Afhankelijk van het middel en de vaatwasser is het best mogelijk om hiermee een schone vaat te krijgen. Het risico bestaat dat het blokje vroegtijdig oplost en wegspoelt tijdens het voorwassen. Wanneer je het blokje in het doseerbakje doet, gaat dit open op het moment in de wascyclus dat het wasmiddel nodig is. 

Lees meer veelgestelde vragen over vaatwassers

Vaatwastablet lost niet goed op

In sommige gevallen is het doseerbakje open, maar is het tablet niet goed opgelost. Dit gaat uiteraard ten koste van een schone vaat. Mogelijk is het programma dat je gebruikt niet geschikt, is het bakje niet goed open gegaan of is een sproeiarm geblokkeerd. 

Lees meer over vaatwasproblemen

Lees ook: