icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaatwasmiddelen, dit zijn de verschillen

Vaatwasmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten? Kies je voor poeder, capsules, all-in one tabletten of classic tabletten?
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 23 november 2021

vaatwasmiddel-tablet

Wat kies jij?

All-in one

In een all-in one vaatwasmiddel zit alles wat je nodig hebt voor een schone en droge vaat. Dus een reiningsmiddel, glansspoelmiddel en onthardingszout.

Classic

In zogenoemde 'classic' vaatwasmiddelen zit alleen reinigingsmiddel. Het glansspoelmiddel en zout voeg je toe aan de vaatwasser. Handig hierbij is dat de machine het dan op het juiste moment toevoegt. Beide vaatwasmiddellen krijgen de vaat over het algemeen prima schoon. 

Bekijk de verschillen

 

Juiste dosering vaatwasmiddel

Op de verpakking van het vaatwasmiddel vind je advies voor de hoeveelheid. Er is meestal 1 tablet nodig. Je kunt het eventueel doormidden breken als de vaatwasser niet vol is.

Hardheid water

Woon je in een gebied met een waterhardheid, controleer dan of er extra zout nodig is. Meestal wordt bij een hardheid boven 21 °dH extra zout geadviseerd, bij sommige al bij 14 °dH of meer.

Gebruik je poeder of gel, dan kun je de streepjes in het doseerbakje gebruiken. De aangeraden dosering is meestal zo'n 15 tot 25 gram. Met een kort programma, niet zo vuile vaat, of een halfvolle vaatwasser kun je minder gebruiken.

Glansspoelmiddel

Dankzij glansspoelmiddel droogt de vaat beter op en zonder sporen van opgedroogd water. Het doet zijn werk tijdens het spoelen.

Classis en All-in one

Bij een classic vaatwasmiddel vul je het daarvoor geschikte reservoir met glansspoelmiddel. Met een all-in-one-tablet is het in principe niet nodig apart glansspoelmiddel toe te voegen. Maar als er erg veel droogvlekken of strepen achterblijven, kan extra glansspoelmiddel helpen. Vergeet niet de vaatwasser in te stellen op de juiste hoeveelheid.

Reservoir

Het reservoir voor glansspoelmiddel zit in het doseerbakje naast het wasmiddel. Bekijk de handleiding van de vaatwasser voor het instellen van de juiste dosering glansspoelmiddel.

Dosering aanpassen

De hoeveelheid glansspoelmiddel kun je verhogen of verlagen:

  • Dosering verhogen: als de vaat niet goed droog wordt of er vlekken achterblijven op de vaat.
  • Dosering verlagen: als er een kleverig laagje achter blijft op de vaat.

Lees wat je kunt doen als de vaat niet goed droog wordt.

Onthardingszout

Kalk zorgt voor kalkaanslag (een witte waas) op het servies, maar slaat ook neer in de afwasmachine zelf. Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd.

Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen. Dit lees je op de verpakking van het vaatwasmiddel.

Hardheid water

Op de vaatwasser stel je de juiste waterhardheid in. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing. De waterhardheid in jouw regio vind je op de website van je waterleverancier. Wast de machine niet goed of heb je alsnog last van kalkaanslag? Stel de waterhardheid dan wat hoger in. Als je een all-in-onetablet gebruikt kun je alsnog zout toevoegen. Stel de waterhardheid dan in op zacht.

Zoutcompartiment

Het zoutcompartiment vind je op de bodem van de machine. Draai de knop van het compartiment en plaats de bijgeleverde trechter of vulkan. Als de machine aangeeft dat het zout op is, kun je in principe een heel pak zout (1 kilo) toevoegen.

Onthardingszout is vrij agressief spul. Probeer daarom zo min mogelijk te morsen. Komt er toch zout op de bodem van de machine terecht? Draai dan een spoelprogramma om het weg te spoelen.

Meldingen op de vaatwasser

De vaatwasser geeft een melding als zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Dit is niet nodig als je een all-in-one tablet gebruikt, maar de vaatwasser kan hierom blijven vragen. Sommige vaatwassers hebben een speciale instelling voor het gebruik van all-in-one tabletten. Lees meer over vaatwasopties.

Machinereiniger, antikalkmiddel en verfrissers

Machinereiniger

Wanneer je vaak op lage temperaturen wast, kunnen de leidingen vervetten. Het is aan te raden om eens per maand een heet programma of reinigingsprogramma te draaien. Als de boel blijft toch wat vettig blijft of stinkt, dan kan een wasbeurt met machinereiniger geen kwaad.

Antikalkmiddel

Wanneer je de waterhardheid juist instelt en je zout gebruikt, heb je geen anti-kalkproducten nodig. Heb je toch last van kalk in de vaatwasser, pas dan de instellingen aan.

Verfrissers

Verfrissers kunnen even helpen tegen geurtjes, maar het is beter om de oorzaak van de stank aan te pakken. Lees wat je kunt doen als je vaatwasser stinkt.

Impact op het milieu

In een vaatwasmiddel zitten diverse stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. In rioolwaterzuiveringsinstallaties worden de meeste vaatwasmiddelresten uit het water gehaald. Het lukt alleen niet altijd om alle resten eruit te halen.

Lees meer over de impact op het milieu

Veelgestelde vragen

Kan het vaatwastablet ook los in de machine?

Dat kan, maar het risico bestaat dat het blokje te vroeg oplost en wegspoelt tijdens het voorwassen. Wanneer je het blokje in het doseerbakje doet, gaat dit open op het moment in de wascyclus dat het wasmiddel nodig is. 

Vaatwastablet lost niet goed op

In sommige gevallen is het doseerbakje open, maar is het tablet niet goed opgelost. Dit gaat uiteraard ten koste van een schone vaat. Mogelijk is het programma dat je gebruikt niet geschikt, is het bakje niet goed open gegaan of is een sproeiarm geblokkeerd. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.