icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test vaatwastabletten en andere vaatwasmiddelen

Vaatwasmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten? Kies je voor poeder, capsules, all-in one tabletten of classic tabletten?
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:11 november 2022

vaatwasmiddel-tablet

Wat kies jij?

All-in one

In een all-in one vaatwasmiddel zit alles wat je nodig hebt voor een schone en droge vaat. Dus een reiningsmiddel, glansspoelmiddel en onthardingszout.

Classic

In zogenoemde 'classic' vaatwasmiddelen zit alleen reinigingsmiddel. Het glansspoelmiddel en zout voeg je toe aan de vaatwasser. Handig hierbij is dat de machine het dan op het juiste moment toevoegt. Beide vaatwasmiddellen krijgen de vaat over het algemeen prima schoon. 

Bekijk de verschillen

Juiste dosering vaatwasmiddel

Op de verpakking van het vaatwasmiddel vind je advies voor de hoeveelheid vaatwasmiddel. Je hebt meestal 1 tablet nodig, die kun je eventueel doormidden breken als de vaatwasser niet vol is.

Hardheid water

Woon je in een gebied met een waterhardheid, controleer dan of er extra zout nodig is. Meestal wordt bij een hardheid boven 21 °dH extra zout geadviseerd, bij sommige middelen al bij 14 °dH of meer.

Gebruik je poeder of gel, dan kun je de streepjes in het doseerbakje gebruiken. De aangeraden dosering is meestal zo'n 15 tot 25 gram. Met een kort programma, niet zo vuile vaat, of een halfvolle vaatwasser kun je minder gebruiken.

Glansspoelmiddel

Dankzij glansspoelmiddel droogt de vaat beter op en zonder sporen van opgedroogd water. Het doet zijn werk tijdens het spoelen.

Classic en All-in one

Bij een classic vaatwasmiddel vul je het daarvoor geschikte reservoir met glansspoelmiddel. Met een all-in-one-tablet is het in principe niet nodig apart glansspoelmiddel toe te voegen. Maar als er erg veel droogvlekken of strepen achterblijven, kan extra glansspoelmiddel helpen. Vergeet niet de vaatwasser in te stellen op de juiste hoeveelheid.

Reservoir

Het reservoir voor glansspoelmiddel zit in het doseerbakje naast het wasmiddel. Bekijk de handleiding van de vaatwasser voor het instellen van de juiste dosering glansspoelmiddel.

Dosering aanpassen

De hoeveelheid glansspoelmiddel kun je verhogen of verlagen:

  • Dosering verhogen: als de vaat niet goed droog wordt of er vlekken achterblijven op de vaat.
  • Dosering verlagen: als er een kleverig laagje achter blijft op de vaat.

Lees wat je kunt doen als de vaat niet goed droog wordt.

Onthardingszout

Kalk zorgt voor kalkaanslag (een witte waas) op het servies, maar slaat ook neer in de afwasmachine zelf. Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd.

Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen. Dit lees je op de verpakking van het vaatwasmiddel.

Hardheid water

Op de vaatwasser stel je de juiste waterhardheid in. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing. De waterhardheid in jouw regio vind je op de website van je waterleverancier.

Wast de machine niet goed of heb je alsnog last van kalkaanslag? Stel de waterhardheid dan wat hoger in. Gebruik je een all-in-onetablet en wil je extra zout toevoegen, stel de waterhardheid dan in op zacht.

Zoutcompartiment

Het zoutcompartiment vind je op de bodem van de machine. Draai de knop van het compartiment en plaats de trechter of vulkan. Als de machine aangeeft dat het zout op is, kun je in principe een heel pak zout (1 kilo) toevoegen.

Onthardingszout is vrij agressief spul. Probeer daarom zo min mogelijk te morsen. Komt er toch zout op de bodem van de machine terecht? Draai dan een spoelprogramma om het weg te spoelen.

Meldingen op de vaatwasser

De vaatwasser geeft een melding als zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Dit is niet nodig als je een all-in-one tablet gebruikt, maar de vaatwasser kan hierom blijven vragen.

Diverse vaatwassers passen zich aan wanneer je een all-in-one gebruikt. Dan stoppen ook de meldingen. Dat gaat automatisch of er is een speciale instelling voor.

Machinereiniger, antikalkmiddel en verfrissers

Machinereiniger

Wanneer je vaak op lage temperaturen wast, kunnen de leidingen vervetten. Het is aan te raden om eens per maand een heet programma of reinigingsprogramma te draaien. Als de boel toch wat vettig blijft of stinkt, dan kan een wasbeurt met machinereiniger geen kwaad.

Antikalkmiddel

Wanneer je de waterhardheid juist instelt en je zout gebruikt, heb je in principe geen anti-kalkproducten nodig. Heb je toch last van kalk in de vaatwasser, pas dan de instellingen aan.

Verfrissers

Verfrissers kunnen even helpen tegen geurtjes, maar het is beter om de oorzaak van de stank aan te pakken. Lees wat je kunt doen als je vaatwasser stinkt.

Impact op het milieu

In een vaatwasmiddel zitten diverse stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. In rioolwaterzuiveringsinstallaties worden de meeste vaatwasmiddelresten uit het water gehaald. Het lukt alleen niet altijd om alle resten eruit te halen.

Lees meer over de impact op het milieu

Veelgestelde vragen

Kan het vaatwastablet ook los in de machine?

Dat kan, maar het risico bestaat dat het blokje te vroeg oplost en wegspoelt tijdens het voorwassen. Wanneer je het blokje in het doseerbakje doet, gaat dit open op het moment in de wascyclus dat het wasmiddel nodig is. 

Vaatwastablet lost niet goed op

Soms gaat het doseerbakje open, maar lost het tablet niet goed op. Dit gaat uiteraard ten koste van een schone vaat. Mogelijk is het programma dat je gebruikt niet geschikt, is het bakje niet goed open gegaan of is een sproeiarm geblokkeerd. 

Wat kan ik doen tegen doffe glazen?

Kun je de dofheid van de glazen afpoetsen? Dan werkt het wasmiddel misschien niet goed. Of je hebt de waterhardheid te laag ingesteld.

Zijn de glazen blijvend aangetast, dan is er glascorrosie ontstaan. Helaas is dit niet te herstellen. Er ontstaat minder glascorrosie wanneer je ze wast met een speciaal glas/delicaat programma, of nog beter: met de hand. Ook helpt een juiste dosering van vaatwasmiddel, glansspoelmiddel en zout. Een wasmiddel met glasbescherming kan het ook tegengaan. En plaats de glazen niet tegen elkaar aan.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.