icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Vaatwasmiddelen

Om de vaat goed schoon te krijgen en de machine goed te houden, kun je verschillende middelen gebruiken. Denk hierbij aan wasmiddel, glansspoelmiddel en zout. Deze middelen worden vaak gecombineerd in 1 tablet.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

vaatwasmiddel-tablet

Losse vaatwasmiddelen of all-in-one-vaatwastablet?

Om de vaat goed schoon te krijgen, gebruik je wasmiddel. Dat is er zowel in tablet- als poedervorm. Naast wasmiddel heeft een vaatwasser ook onthardingszout en glansspoelmiddel nodig. Je kunt ervoor kiezen om dit allemaal los toe te voegen of te combineren in een alles-in-1-vaatwastablet.

De voordelen van all-in-one vaatwastabletten zijn duidelijk: je kunt ze makkelijk gebruiken en je hebt veel keus. Toch kan het beter zijn om aparte middelen te gebruiken.

Wil je weten welk middel de vaat het beste schoon krijgt? Bekijk dan de resultaten van de vaatwasmiddelentest.

Vaatwasmiddel op? Gebruik geen handafwasmiddel!

Is je vaatwasmiddel op? Gebruik geen gewoon handafwasmiddel! Ook niet slechts een drupje. Gewoon handafwasmiddel gaat enorm schuimen en kan lekkage en andere problemen veroorzaken.

Gebruik altijd speciaal wasmiddel voor de vaatwasser in tablet-, poeder- of vloeibare vorm. 

Voordelen losse vaatwasmiddelen

 • Soms goedkoper: wasmiddel, glansspoelmiddel en zout kosten samen ruim €0,10 per wasbeurt, terwijl een all-in-one-tablet van een A-merk al gauw €0,25 kost. Tabletten van een huismerk kosten vaak wel minder dan €0,10.
 • Doseerbaar: losse middelen zijn gemakkelijker te doseren. Wasmiddel in poedervorm doseer je makkelijk en kun je aanpassen op de hoeveelheid vaat je hebt of hoe vies de vaat is. Zo kun je bij een halve belading minder vaatwasmiddel gebruiken.
  Het zout kun je aanpassen op de waterhardheid. 
  De hoeveelheid glansspoelmiddel kun je aanpassen voor goede droogresultaten. All-in-one vaatwastabletten zijn niet doseerbaar. 
 • Voor alle programma's: een vaatwastablet is niet altijd geschikt voor een kort of spoelprogramma, omdat hij mogelijk niet volledig oplost. Met poeder kun je de hoeveelheid afstemmen op het vaatwasprogramma.
 • Functioneel op het juiste moment: wasmiddel doet het werk tijdens het voorspoelen en de wascyclus. Zout onthardt het water tijdens de hele cyclus. Glansspoelmiddel komt vrij tijdens het spoelen.
  Een vaatwasser is erop gebouwd om op deze middelen op het juiste moment in de vaatwasbeurt te pakken. Bij all-in-one vaatwastabletten is dat lastiger.
 • Geen onjuiste meldingen: de vaatwasser geeft een melding als zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Als dit al in het tablet zit, kan de vaatwasser hierom blijven vragen. Sommige vaatwassers hebben een speciale functie voor het gebruik van combitabletten. Lees meer over vaatwasopties.

Juiste dosering vaatwasmiddel

DoseerbakjeHet wasmiddel kan zowel een classic vaatwastablet als poeder zijn. Poeder, of eventueel gel, is gemakkelijk te doseren. Hiervoor kijk je naar de streepjes in het doseerbakje. Houd het advies op de verpakking van het wasmiddel aan; dit is meestal zo'n 25 gram.

Wanneer je met een kort programma of halfvolle vaatwasser wast, kun je meestal minder gebruiken. Wanneer je tabletten gebruikt, is doseren lastiger. Bij een halve vaat kun je eventueel het blokje doormidden breken. 

Glansspoelmiddel

Dankzij glansspoelmiddel droogt de vaat streeploos op. Het doet zijn werk tijdens het spoelen. Wanneer glansspoelmiddel niet in het tablet zit, kun je het los in de vaatwasser toevoegen.

Met een all-in-one-tablet is het in principe niet nodig apart glansspoelmiddel toe te voegen. Het middel vul je bij in een speciaal reservoir in het doseerbakje naast het wasmiddel. Je kunt hier de juiste hoeveelheid glansspoelmiddel instellen. Kijk hiervoor in de handleiding van de vaatwasser.

De hoeveelheid glansspoelmiddel kun je verhogen of verlagen, afhankelijk van de vaat na een wasbeurt:

 • Verhoog de dosering als de vaat niet goed droog wordt of er vlekken achterblijven op de vaat.
 • Verlaag de dosering als er een kleverig laagje achter blijft op de vaat.

Lees wat je kunt doen als de vaat niet goed droogt

Onthardingszout

ZoutdispenserKalk zorgt voor kalkaanslag op het servies, maar slaat ook neer in de afwasmachine zelf. Om het water te ontkalken of te verzachten en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. 

Wanneer je gebruik maakt van een wasmiddel zonder zout, voeg je speciaal vaatwasserzout toe, ook wel regereneerzout of onthardingszout genoemd. Je kunt dit gewoon in de supermarkt kopen. Maak je gebruik van een all-in-one tablet, dan hoef je in principe geen zout toe te voegen.

Op de vaatwasser stel je de juiste waterhardheid in. In de handleiding staat welke stand dit moet zijn. De waterhardheid in jouw regio kun je opvragen bij het waterleidingbedrijf. Wast de machine niet goed of heb je alsnog last van kalkaanslag? Stel de waterhardheid dan wat hoger in. Of voeg alsnog zout toe (waterhardheid op zacht) als je gebruik maakt van een all-in-one tablet. 

Vul het zout bij in het speciale compartiment. Hiervoor draai je de knop van het compartiment en plaats je de bijgeleverde trechter of vulkan. Als de machine aangeeft dat het zout op is, kun je in principe een heel pak zout (1 kilo) toevoegen.

Onthardingszout is vrij agressief spul. Probeer daarom zo min mogelijk te morsen. Komt er toch zout op de bodem van de machine terecht? Draai dan een spoelprogramma om het weg te spoelen.

Lees meer antwoorden op veelgestelde vragen over vaatwasmiddelen en tips bij tegenvallende vaatwasresultaten.

Machinereiniger, antikalkmiddel en verfrissers

Wanneer je vaak op lage temperaturen wast, kunnen de leidingen vervetten. Het is aan te raden om eens per maand een heet programma te draaien. Als de boel toch wat vettig blijft of stinkt, dan kan een wasbeurt met machinereiniger geen kwaad.

Wanneer je de waterhardheid juist instelt en je zout gebruikt, heb je geen anti-kalkproducten nodig. Heb je last van kalk in de vaatwasser, dan is het aan te raden de instellingen aan te passen.

Je kunt verfrissers gebruiken, maar het is beter om de oorzaak van de stank aan te pakken. Lees wat je kunt doen als je vaatwasser stinkt.

Lees ook:

Testrapport vaatwassers

Het dagverse testrapport Vaatwassers (€4) bevat alle geteste vaatwassers inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een vaatwasser.

Meer informatie

Testrapport Vaatwassers

Test vaatwassers