! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaatwasmiddelen

Vaatwasmiddelen zijn er in allerlei soorten maten. Je kunt bijvoorbeeld all-in-one tabletten kopen, of los poeder, glansspoelmiddel en zout. Wat is handig?

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:5 november 2020

vaatwasmiddel-tablet

vaatwastabletten-diverseLosse vaatwasmiddelen of all-in-one-vaatwastablet?

Voor een schone vaat heb je reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout nodig. Je kunt ze los gebruiken of kiezen voor een all-in-one tabletten waar al deze ingrediënten inzitten.

Een all-in-one tablet

 • bevat reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout en biedt soms ook glas- en metaalbescherming.
 • is gemakkelijk in gebruik.
 • kost 10 tot 25 cent per wasbeurt.
 • kun je niet doseren, het is een vaste hoeveelheid.
 • is niet altijd geschikt voor een kort of spoelprogramma. Soms lost hij niet volledig op.
 • heeft minder goede droogresultaten.

Los reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout

 • Je vult het reservoir voor glansspoelmiddel en zout. Elke wasbeurt voeg je poeder toe. Of een classic tablet, die bevat alleen reinigingsmiddel.
 • kost 10 cent per wasbeurt.
 • Je kunt de hoeveelheid poeder aanpassen aan de hoeveelheid en vuilgraad van de vuil.
 • De vaatwasser voegt het juiste middel op het juiste moment toe. 
 • Over het algemeen droogt de vaat beter met losse middelen. 

Lees meer tips voor het gebruik van vaatwastabletten.

Bekijk de resultaten van de test vaatwasmiddellen uit 2017.

Vaatwasmiddel op? Gebruik geen handafwasmiddel!

Is je vaatwasmiddel op? Gebruik geen gewoon handafwasmiddel! Ook niet slechts een drupje. Gewoon handafwasmiddel gaat enorm schuimen en kan lekkage en andere problemen veroorzaken.

Gebruik altijd speciaal wasmiddel voor de vaatwasser in tablet-, poeder- of vloeibare vorm. 

DoseerbakjeJuiste dosering vaatwasmiddel

Poeder of gel is gemakkelijk te doseren. Hiervoor kijk je naar de streepjes in het doseerbakje. Houd het advies op de verpakking van het wasmiddel aan. Dit is meestal zo'n 25 gram. Met een kort programma, niet zo vuile vaat, of een halfvolle vaatwasser kun je minder gebruiken.

Wanneer je tabletten gebruikt, kun je de hoeveelheid niet aanpassen. Bij een halfvolle machine of niet zo vuile vaat kun je eventueel het blokje doormidden breken.

Glansspoelmiddel

Dankzij glansspoelmiddel droogt de vaat streeploos op. Het doet zijn werk tijdens het spoelen.

Met een all-in-one-tablet is het in principe niet nodig apart glansspoelmiddel toe te voegen. Maar als er erg veel droogvlekken of strepen achterblijven dan kan extra glansspoelmiddel helpen.

Het reservoir voor glansspoelmiddel zit in het doseerbakje naast het wasmiddel. Bekijk de handleiding van de vaatwasser voor het instellen van de juiste dosering glansspoelmiddel.

De hoeveelheid glansspoelmiddel kun je verhogen of verlagen:

 • Dosering verhogen: als de vaat niet goed droog wordt of er vlekken achterblijven op de vaat.
 • Dosering verlagen: als er een kleverig laagje achter blijft op de vaat.

Lees wat je kunt doen als de vaat niet goed droog wordt.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

ZoutdispenserOnthardingszout

Kalk zorgt voor kalkaanslag (een witte waas) op het servies, maar slaat ook neer in de afwasmachine zelf. Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout.

Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Dat zout heet ook wel regereneerzout of onthardingszout. Je kunt dit in de supermarkt kopen. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je in principe geen zout toe te voegen.

Op de vaatwasser stel je de juiste waterhardheid in. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing. De waterhardheid in jouw regio kun je opvragen bij het waterleidingbedrijf. Wast de machine niet goed of heb je alsnog last van kalkaanslag? Stel de waterhardheid dan wat hoger in. Als je een all-in-onetablet gebruikt kun je alsnog zout toevoegen. Stel de waterhardheid in op zacht.

Het zoutcompartiment vind je op de bodem van de machine. Draai de knop van het compartiment en plaats de bijgeleverde trechter of vulkan. Als de machine aangeeft dat het zout op is, kun je in principe een heel pak zout (1 kilo) toevoegen.

Onthardingszout is vrij agressief spul. Probeer daarom zo min mogelijk te morsen. Komt er toch zout op de bodem van de machine terecht? Draai dan een spoelprogramma om het weg te spoelen.

Lees meer veelgestelde vragen over vaatwasmiddelen en tips bij tegenvallende vaatwasresultaten.

Meldingen op de vaatwasser

De vaatwasser geeft een melding als zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Dit is niet nodig als je een all-in-one tablet gebruikt, maar de vaatwasser kan hierom blijven vragen. Sommige vaatwassers hebben een speciale instelling voor het gebruik van all-in-one tabletten. Lees meer over vaatwasopties.

Machinereiniger, antikalkmiddel en verfrissers

Wanneer je vaak op lage temperaturen wast, kunnen de leidingen vervetten. Het is aan te raden om eens per maand een heet programma te draaien. Als de boel toch wat vettig blijft of stinkt, dan kan een wasbeurt met machinereiniger geen kwaad.

Wanneer je de waterhardheid juist instelt en je zout gebruikt, heb je geen anti-kalkproducten nodig. Heb je toch last van kalk in de vaatwasser, pas dan de instellingen aan.

Je kunt verfrissers gebruiken, maar het is beter om de oorzaak van de stank aan te pakken. Lees wat je kunt doen als je vaatwasser stinkt.

Lees ook: