icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige wasmachines

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu. Hij kan je jaarlijks ook een aantal tientjes besparen op je energierekening. Daarom loont het vaak om een energiezuinige wasmachine te kopen. Energielabels zijn niet altijd even makkelijk te lezen. Daarom helpen we je een handje op weg.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Artikel_overhotfillenergielabel

Test zuinige wasmachines

De jaarlijkse kosten voor energie- en waterverbruik van de wasmachines in onze test variëren van €25 tot €50. Bij onze berekening gaan we uit van 4 wassen per week:

  • 2 keer 5 kg katoenwas (op basis van het verbruik van een 80% gevulde trommel)
  • 1 keer 3 kg katoenwas (op basis van het verbruik van een 40% gevulde trommel) en
  • 1 keer 3 kg synthetische was (op basis van het verbruik bij de maximaal aangeraden capaciteit).

Onze berekening is niet gelijk aan de berekening voor het energielabel. Daar kijken ze alleen naar de katoenwas.

Energielabel

Dossier-Wasmachine-enegielabelHet energielabel kan je helpen bij het kiezen van een zuinige wasmachine. Daarop staat de volgende informatie:

  • De energie-efficiëntieklasse. Van C (het minst zuinig) tot A+++ (het zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik en standby-verbruik per jaar. Omdat bijna alle wasmachines tegenwoordig A+++ zijn,  vermelden veel fabrikanten dat ze zuiniger zijn door er -10% tot wel -50% achter te zetten. Dit zijn geen officiële categorieën en ze worden niet door alle fabrikanten of in winkelinformatie als zodanig gehanteerd. Het is daarom beter om te kijken naar het opgegeven energieverbruik per jaar en vergelijk dan het opgegeven verbruik van machines met een zelfde capaciteit. In de berekening voor het energielabel wordt namelijk de capaciteit van de machines meegenomen.
  • Het energieverbruik per jaar. Bij 220 wasbeurten per jaar met een volle en halfvolle trommel katoen op 60°C en een halfvolle trommel op 40°C, inclusief standbyverbruik.
  • Het waterverbruik per jaar. Bij 220 wasbeurten per jaar met een volle en halfvolle trommel katoen op 60°C en een halfvolle trommel op 40°C.
  • De centrifuge-efficiëntieklasse: van G (het minst droog) tot A (het droogst), gebaseerd op het katoenprogramma op 40°C en 60°C.
  • Het geluid in decibel (dB) tijdens wassen en centrifugeren.

Let op: om een goede vergelijking te maken op basis van het energielabel moet je dus wasmachines met eenzelfde capaciteit (het aantal kg wasgoed dat in de machine kan) vergelijken. In onze test berekenen en beoordelen we het energiegebruik per kg wasgoed.

Nieuw energielabel?

Dossier-Wasmachine-enegielabel2Het huidige label heeft 3 energieklassen: A+, A++ en A+++. Maar de categorie A+++ zit inmiddels zo vol, dat fabrikanten dus met -10% tot -50% aangeven dat hun machine zuiniger is. Omdat dit niet voor alle consumenten duidelijk is, wordt er bekeken of het energielabel weer aangepast kan worden.

Water- en energieverbruik versus snelheid en spoelen

Een zuinige machine is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Maar energieverbruik en snelheid zijn elkaars tegenpolen. Zuinigheid gaat meestal ten koste van snelheid en andersom. Daarnaast spoelen wasmachines met een laag waterverbruik niet altijd goed. Veel machines hebben daarom opties om de tijdsduur te verkorten of extra te spoelen.

Hotfill-wasmachine

Een hotfill-wasmachine sluit je rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Zo kun je 10 tot 35% aan energiekosten besparen. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kun je wel 40% in besparen (€10 tot €20 per jaar).

Energieleveranciers

Als je een zuinige wasmachine hebt gevonden, dan kan het voor je portemonnee ook nog lonen om te wisselen van energieleverancier. Je kunt energieleveranciers vergelijken en zelf overstappen of gebruik maken van ons energiecollectief.

Nieuwste artikelen