icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Zuinige wasmachine

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu. Je bespaart ook per jaar een aantal tientjes op je energierekening. Daarom loont het al snel om een zuinige wasmachine te kopen. Het energielabel helpt hierbij.
Irene La Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 november 2022

Artikel_gebruiksgemakstapelbaar

Stroom- en waterverbruik wasmachine

Gemiddeld verbruikt een wasmachine zo'n €150 per jaar aan stroom en water. Berekend op basis van 4 wasbeurten per week (3 katoen + 1 synthetisch). En berekend met energieprijzen van juli 2022. Dat is ruim het dubbele ten opzichte van een jaar daarvoor. 

Wat kost een wasbeurt per keer?

Wasmachines verschillen veel. Met een zuinige machine was je de katoenwas voor ongeveer €0,50. Met de minst zuinige wasmachine kost dat rond de €1. Per jaar kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot wel €100.

Let op: energieprijzen schommelen sterk. Wij rekenen met €0,61 / kWh (prijspeil juli 2022). Voor de Beste Koop wasmachine kijken we naar het verbruik over 8 jaar én de aanschafprijs van de machine. 

Energielabel 

Nieuwe energielabel wasmachinesVanaf maart 2021 hebben wasmachines een nieuw energielabel. Deze herken je aan energie-efficiëntieklassen van G tot A en de QR-code in de bovenhoek. Het energielabel helpt je bij het kiezen van een zuinige wasmachine.

Dit staat op het energielabel:

 • Energie-efficiëntieklasse: van G (minst zuinig) tot A (zuinigst). Dit is op basis van het energieverbruik van het eco 40-60 wasprogramma.
 • Energieverbruik: berekend in kWh van het wasprogramma eco 40-60 op basis van 100 wasbeurten.
 • Maximale aantal kg wasgoed: maximale vulgewicht (capaciteit) van de wastrommel voor het wasprogramma eco 40-60.
 • Programmaduur: duur van het wasprogramma eco 40-60 in uren en minuten bij een volle trommel.
 • Waterverbruik: aantal liters water per wasbeurt met het eco 40-60 programma.
 • Centrifuge-efficiëntieklasse: van G (minst droog) tot A (droogst) op basis van het eco 40-60 programma.
 • Geluidsniveau: in decibel (dB) tijdens het centrifugeren.
 • QR-code: deze linkt naar de productdatabase. Hier vind je de details over het model wasmachine.

Wasprogramma voor het energielabel: Eco 40-60

Dossier-Wasmachine-enegielabel

De waarden op het energielabel, zoals het energie- en waterverbruik, zijn van het nieuwe wasprogramma eco 40-60. Dit wasprogramma is geschikt voor normaal vervuild katoenen wasgoed. Dat volgens het waslabel gewassen kan worden bij 40 of 60°C. De maximale temperatuur van dit programma is in de praktijk zo’n 40°C. Het wasprogramma zit verplicht als standaardinstelling op de machine. Gebruik je een ander programma, dan zegt het label niet veel over hoe zuinig de wasmachine is. 

In onze wasmachinetest berekenen we het verbruik van het gewone katoenprogramma en het synthetische programma op 40°C. Dit kan dus heel anders zijn dan op het energielabel staat. 

Verschillen oude vs. nieuwe energielabel

energielabel-wasmachines-600x900pxHet huidige energielabel ziet er anders uit dan het oude energielabel (zie afbeelding hiernaast). Ook de waarden die je ziet zijn veranderd. Er zitten andere rekenmethodes achter de waarden op het label. Een oud en een nieuw label zijn dan ook niet 1-op-1 met elkaar te vergelijken.

Dit zijn de meest opvallende verschillen: 

 • Energieklassen: de schaal loopt nu van G tot A. Bij het oude label liep deze van D tot A+++. De meeste wasmachines werden zo zuinig dat ze allemaal A+++ kregen. Daar had je geen meer.
 • Energieverbruik in kWh: wordt nu per 100 wasbeurten getoond. Eerder was dit op jaarbasis met de aanname van 220 wasbeurten per jaar.
 • Het wasprogramma: eco 40-60 is het programma waarop het verbruik op het energielabel nu is gebaseerd. Eerder was dit het standaardprogramma (ecoprogramma) op 60 en op 40°C. 
 • Belading van de wastrommel: nu wordt het verbruik gebaseerd op een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Hoe groter de wasmachine, hoe zwaarder de kwartvolle trommel meeweegt. Er wordt meer rekening gehouden met het niet helemaal volstoppen van de trommel. Eerder werd het verbruik alleen gemeten met een volle en halfvol beladen trommel.

Lees meer over de aanpassingen van energielabels.

Nadelen zuinige wasmachines

Minder snelle programma's 

Het programma duurt vaak langer om de was op een lagere temperatuur met minder energie schoon te krijgen. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, verbruikt een extra lang programma niet meer energie. Een (ver)kort programma verbruikt vaak wel veel energie om de korte tijd te compenseren.

Bekijk de zuinigste wasmachines in de wasmachinevergelijker en vergelijk ze ook op snelheid.

Slecht spoelen

Er wordt steeds minder water gebruikt tijdens wasprogramma's. Vaak gaat dit ten koste van het spoelen. Soms blijft er wasmiddel in het wasgoed achter. Dit zorgt voor wasmiddelresten en mogelijk irritatie van de huid. Op de meeste machines kun je kiezen voor een extra spoelbeurt.

Bekijk welke wasmachines voldoende spoelen. Of welke wasmachines een optie hebben voor extra spoelen.

Zuinig wassen

Naast de keuze voor een goede zuinige wasmachine bespaar je ook door zuinig te wassen. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Lees meer over zuinig wassen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.