icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige wasmachines

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu. Hij kan je jaarlijks ook een aantal tientjes besparen op je energierekening. Daarom loont het vaak om een energiezuinige wasmachine te kopen. Energielabels zijn niet altijd even makkelijk te lezen. Daarom helpen we je een handje op weg.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 oktober 2018

Artikel_overhotfillenergielabel

Test zuinige wasmachines

De jaarlijkse kosten voor energie- en waterverbruik van de wasmachines in onze test variëren van €25 tot €50. Bij onze berekening gaan we uit van 4 wassen per week:

  • 3 keer een 5 kg katoenwas
  • 1 keer een 3 kg synthetische was

Onze berekening is niet gelijk aan de berekening van de jaarkosten voor het energielabel. Daar kijken ze alleen naar de katoenwas. Ook is het goed je te realiseren dat ze bij het energielabel rekenen met de verbruikswaarden van het standaard katoen wasprogramma. Dit standaard programma wordt meestal aangegeven met eco of met een pijltje naast het programma. Maar het kan zijn dat je machine hiernaast óók een ander katoen programma heeft dat meer verbruikt, maar vaak wel sneller is. In de handleiding of in de product informatie moet je terug kunnen vinden op welk programma het vermelde verbruik op het label precies is gebaseerd.

Zuinigste wasmachine

Even geduld, producten aan het ophalen...

Energielabel

Dossier-Wasmachine-enegielabelHet energielabel kan je helpen bij het kiezen van een zuinige wasmachine. Daarop staat de volgende informatie:

  • De energie-efficiëntieklasse. Van C (het minst zuinig) tot A+++ (het zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik en standby-verbruik per jaar. Omdat bijna alle wasmachines tegenwoordig A+++ zijn,  vermelden veel fabrikanten dat ze zuiniger zijn door er -10% tot wel -50% achter te zetten. Dit zijn geen officiële categorieën en ze worden niet door alle fabrikanten of in winkelinformatie als zodanig gehanteerd. Het is daarom beter om te kijken naar het opgegeven energieverbruik per jaar en vergelijk dan het opgegeven verbruik van machines met een zelfde capaciteit. In de berekening voor het energielabel wordt namelijk de capaciteit van de machines meegenomen.
  • Het energieverbruik per jaar. Bij 220 wasbeurten per jaar met een volle en halfvolle trommel met het standaard katoen programma op 60°C en een halfvolle trommel met het standaard katoen programma op 40°C. Ook het standbyverbruik wordt meegerekend.
  • Het waterverbruik per jaar. Bij 220 wasbeurten per jaar met een volle en halfvolle trommel met het standaard katoen programma op 60°C en een halfvolle trommel met het standaard katoen programma op 40°C.
  • De centrifuge-efficiëntieklasse: van G (het minst droog) tot A (het droogst), gebaseerd op het katoenprogramma op 40°C en 60°C.
  • Het geluid in decibel (dB) tijdens wassen en centrifugeren.

Let op: om een goede vergelijking te maken op basis van het energielabel moet je dus wasmachines met eenzelfde capaciteit (het aantal kg wasgoed dat in de machine kan) vergelijken. In onze test berekenen en beoordelen we het energiegebruik per kg wasgoed.

Nieuw energielabel?

Dossier-Wasmachine-enegielabel2Het huidige label heeft 3 energieklassen: A+, A++ en A+++. Maar de categorie A+++ zit inmiddels zo vol, dat fabrikanten dus met -10% tot -50% aangeven dat hun machine zuiniger is. Omdat het er zo niet duidelijker op wordt, wordt het energielabel weer aangepast. Dat zal naar verwachting in 2019 gebeuren. 

Water- en energieverbruik versus snelheid en spoelen

Energieverbruik en snelheid zijn elkaars tegenpolen. Zuinigheid gaat meestal ten koste van snelheid en andersom. Deze wasmachines zijn zuinig en toch relatief snel.  

Daarnaast spoelen wasmachines met een laag waterverbruik niet altijd goed. Heb je een gevoelige huid? Selecteer in de wasmachinevergelijker dan alle wasmachines met een goed spoelresultaat.

Veel machines hebben daarom opties om de tijdsduur te verkorten of extra te spoelen.

Hotfill-wasmachine

Een hotfill-wasmachine sluit je rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Zo kun je 10 tot 35% aan energiekosten besparen. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kun je wel 40% in besparen (€10 tot €20 per jaar).

Energieleveranciers

Als je een zuinige wasmachine hebt gevonden, dan kan het voor je portemonnee ook nog lonen om te wisselen van energieleverancier. Je kunt energieleveranciers vergelijken en zelf overstappen of gebruik maken van ons energiecollectief.

Lees ook: