icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige wasmachine

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu. Je bespaart ook per jaar een aantal tientjes op je energierekening. Daarom loont het al snel om een zuinige wasmachine te kopen. Het energielabel helpt hierbij.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 november 2021

wasmachine zuinig wassen

Stroom- en waterverbruik

Gemiddeld verbruikt een wasmachine per jaar €70 aan stroom en water. Dat is voor 4 wasbeurten per week. Waarvan 3 keer met het katoenprogramma en 1 keer met het programma voor synthetische was.

Verschil in euro's

Wasmachines verschillen veel. Met een zuinige machine was je de katoenwas voor ongeveer €0,15. Met de minst zuinige wasmachine kost dat zo'n €0,40. Per jaar kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot wel €60.

Let op: voor de Beste Koop wasmachine kijken we naar het verbruik over 8 jaar én de aanschafprijs van de machine. 

Energielabel 

Nieuwe energielabel wasmachinesVanaf maart 2021 hebben wasmachines een nieuw energielabel. Deze herken je aan energie-efficiëntieklassen van G tot A en de QR-code in de bovenhoek. Het energielabel helpt je bij het kiezen van een zuinige wasmachine.

Dit staat op het energielabel:

 • Energie-efficiëntieklasse: van G (minst zuinig) tot A (zuinigst). Dit is op basis van het energieverbruik van het eco 40-60 wasprogramma.
 • Energieverbruik: berekend in kWh van het wasprogramma eco 40-60 op basis van 100 wasbeurten.
 • Maximale aantal kg wasgoed: maximale vulgewicht (capaciteit) van de wastrommel voor het wasprogramma eco 40-60.
 • Programmaduur: duur van het wasprogramma eco 40-60 in uren en minuten bij een volle trommel.
 • Waterverbruik: aantal liters water per wasbeurt met het eco 40-60 programma.
 • Centrifuge-efficiëntieklasse: van G (minst droog) tot A (droogst) op basis van het eco 40-60 programma.
 • Geluidsniveau: in decibel (dB) tijdens het centrifugeren.
 • QR-code: deze linkt naar de productdatabase. Hier vind je de details over het model wasmachine.

Wasprogramma voor het energielabel

Dossier-Wasmachine-enegielabel

Voor de berekening van het energie- en waterverbruik op het label gebruiken we het nieuwe eco 40-60 wasprogramma. Dit wasprogramma is geschikt voor normaal vervuild katoenen wasgoed. Dat volgens het waslabel gewassen kan worden bij 40 of 60°C. De maximale temperatuur van dit programma is in de praktijk zo’n 40°C. Het wasprogramma zit verplicht als standaardinstelling op de machine.

In onze wasmachinetest berekenen we het verbruik van het gewone katoenprogramma en het synthetische programma op 40°C. 

Verschillen

Het huidige energielabel ziet er anders uit dan het oude energielabel. Ook de waarden die je ziet zijn veranderd. Er zitten andere rekenmethodes achter de waarden op het label. Een oud en een nieuw label zijn dan ook niet 1-op-1 met elkaar te vergelijken.

Dit zijn de meest opvallende verschillen: 

 • Energieklassen: de schaal loopt nu van G tot A. Bij het oude label liep deze van D tot A+++. De meeste wasmachines werden zo zuinig dat ze allemaal A+++ kregen. Daar had je geen meer.
 • Energieverbruik in kWh: wordt nu per 100 wasbeurten getoond. Eerder was dit op jaarbasis met de aanname van 220 wasbeurten per jaar.
 • Het wasprogramma: eco 40-60 is het programma waarop het verbruik op het energielabel nu is gebaseerd. Eerder was dit het standaardprogramma (ecoprogramma) op 60 en op 40°C. 
 • Belading van de wastrommel: nu wordt het verbruik gebaseerd op een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Hoe groter de wasmachine, hoe zwaarder de kwartvolle trommel meeweegt. Er wordt meer rekening gehouden met het niet helemaal volstoppen van de trommel. Eerder werd het verbruik alleen gemeten met een volle en halfvol beladen trommel.

Lees meer over de aanpassingen van energielabels.

Nadelen zuinige wasmachines

Minder snelle programma's 

Het programma duurt vaak langer om de was op een lagere temperatuur met minder energie schoon te krijgen. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, verbruikt een extra lang programma niet meer energie. Een (ver)kort programma verbruikt vaak wel veel energie om de korte tijd te compenseren.

Bekijk welke wasmachines zuinig en relatief snel zijn in de wasmachinevergelijker.

Slecht spoelen

Er wordt steeds minder water gebruikt tijdens wasprogramma's. Vaak gaat dit ten koste van het spoelen. Soms blijft er wasmiddel in het wasgoed achter. Dit zorgt voor wasmiddelresten en mogelijk irritatie van de huid. Op de meeste machines kun je kiezen voor een extra spoelbeurt.

Bekijk welke wasmachines voldoende spoelen. Of welke wasmachines een optie hebben voor extra spoelen.

Bespaar met een hotfill-wasmachine

Een hotfill-wasmachine sluit je rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Zo bespaar je 10 tot 35% aan energiekosten. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp bespaar je tot wel 40%. Dat is €10 tot €20 per jaar.

Zuinig wassen

Naast de keuze voor een zuinige wasmachine bespaar je ook door zuinig te wassen. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Lees meer over zuinig wassen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.