icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige wasmachine

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu. Je bespaart ook per jaar een aantal tientjes op je energierekening. Daarom loont het al snel om een zuinige wasmachine te kopen. Het energielabel helpt hierbij.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:4 maart 2024

Artikel_gebruiksgemakstapelbaar

Water- en stroomverbruik wasmachine

Gemiddeld verbruikt een wasmachine zo'n €100 per jaar aan stroom en water. Berekend op basis van 4 wasbeurten per week (3 katoen + 1 synthetisch). En berekend met energieprijzen van februari 2024. 

Wat kost een wasbeurt per keer?

Wasmachines verschillen veel. Een zuinige wasmachine wast de katoenwas voor ongeveer €0,33. Met de minst zuinige wasmachine kost dat rond de €0,75. Per jaar kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot wel €70.

Let op: Wij rekenen met €0,34 / kWh (prijspeil februari 2024). Voor de Beste Koop wasmachine kijken we naar het verbruik over 8 jaar én de aanschafprijs van de machine. 

Energielabel wasmachine

Nieuwe energielabel wasmachinesVanaf maart 2021 hebben wasmachines een nieuw energielabel. Deze herken je aan energie-efficiëntieklassen van G tot A en de QR-code in de bovenhoek. Het energielabel helpt je bij het kiezen van een zuinige wasmachine.

Dit staat op het energielabel:

 • Energie-efficiëntieklasse: van G (minst zuinig) tot A (zuinigst). Dit is op basis van het energieverbruik van het wasprogramma eco 40-60.
 • Energieverbruik: berekend in kWh van het wasprogramma op basis van 100 wasbeurten.
 • Maximale aantal kg wasgoed: maximale vulgewicht (capaciteit) van de wastrommel.
 • Programmaduur: duur van het wasprogramma in uren en minuten bij een volle trommel.
 • Waterverbruik: aantal liters water per wasbeurt.
 • Centrifuge-efficiëntieklasse: van G (minst droog) tot A (droogst).
 • Geluidsniveau: in decibel (dB) tijdens het centrifugeren.
 • QR-code: deze linkt naar de productdatabase. Hier vind je de details over het model wasmachine.

Wasprogramma voor het energielabel: Eco 40-60

Dossier-Wasmachine-enegielabelAlle waarden op het energielabel, zoals het energie- en waterverbruik, gaan alleen over het wasprogramma eco 40-60. Dit wasprogramma is geschikt voor normaal vervuild katoenen wasgoed. Dat kun je volgens het waslabel wassen bij 40 of 60°C. De maximale temperatuur van dit programma is in de praktijk zo’n 40°C. 

Het eco 40-60 wasprogramma zit verplicht op de wasmachines met het nieuwe energielabel. Gebruik je een ander programma, dan zegt het label niet veel over hoe zuinig de wasmachine is. 

In onze wasmachinetest berekenen we het verbruik van het gewone katoenprogramma en het synthetische programma op 40°C. Dit kan dus heel anders zijn dan op het energielabel staat. 

Verschillen oude en nieuwe energielabel

energielabel-wasmachines-600x900pxHet huidige energielabel ziet er anders uit dan het oude energielabel. Er staan ook andere cijfers op. Wat betekent dit voor jou?

 • Wasmachines met nieuwe energielabel zijn duidelijker met elkaar te vergelijken. Dat is makkelijk als je nu aan een nieuwe wasmachine toe bent. 
 • Nieuwe energielabels zijn niet goed te vergelijken met oude energielabels:
  • Het verbruik wordt strenger beoordeeld en in klasses ingedeeld. Energieklasse A+++ zou nu bijvoorbeeld energieklasse C zijn. Dat betekent niet dat je wasmachine minder zuinig is geworden. Wel dat er inmiddels nóg zuinigere modellen zijn. 
  • Het verbruik wordt op een andere manier gemeten, zoals met een ander wasprogramma. 

De verschillen op een rij

 • Energieklassen: de schaal loopt nu van G tot A. Bij het oude label liep deze van D tot A+++. De meeste wasmachines werden zo zuinig dat ze allemaal A+++ kregen. 
 • Energieverbruik in kWh: wordt nu per 100 wasbeurten getoond. Eerder was dit op jaarbasis met de aanname van 220 wasbeurten per jaar.
 • Het wasprogramma: eco 40-60 is het programma waarop het verbruik op het energielabel nu is gebaseerd. Eerder was dit het standaardprogramma (ecoprogramma) op 60 en op 40°C. 
 • Belading van de wastrommel: nu wordt het verbruik gebaseerd op een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Hoe groter de wasmachine, hoe zwaarder de kwartvolle trommel meeweegt. Er wordt meer rekening gehouden met het niet helemaal volstoppen van de trommel. Eerder werd het verbruik alleen gemeten met een volle en halfvol beladen trommel.

Lees meer over:
Aanpassingen van energielabels

Nadelen zuinige wasmachines

Wasprogramma duurt lang

Het programma duurt vaak langer om de was op een lagere temperatuur met minder energie schoon te krijgen. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, verbruikt een extra lang programma niet meer energie. Een (ver)kort programma verbruikt vaak wel veel energie om de korte tijd te compenseren.

In de wasmachinevergelijker zie je welke wasmachines zuinig zijn én relatief snel. 

Slecht spoelen

Er wordt steeds minder water gebruikt tijdens wasprogramma's. Vaak gaat dit ten koste van het spoelen. Soms blijft er wasmiddel in het wasgoed achter. Dit zorgt voor wasmiddelresten en mogelijk irritatie van de huid. Op de meeste machines kun je kiezen voor een extra spoelbeurt.

Bekijk en vergelijk:
Wasmachines die goed spoelen
Wasmachines met een optie voor extra spoelen

Zuinig wassen

Naast de keuze voor een goede, zuinige wasmachine bespaar je ook door zuinig te wassen. Goed voor het milieu en je portemonnee.