icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige wasmachines

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu. Hij kan je jaarlijks ook een aantal tientjes besparen op je energierekening. Het loont daarom al snel om een zuinige wasmachine te kopen. En hoe kan het energielabel je daarbij helpen?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 oktober 2018

Artikel_overhotfillenergielabel

Stroom- en waterverbruik

Gemiddeld verbruikt een wasmachine jaarlijks bijna €60 aan stroom en water. Hierbij rekenen we 4 wasbeurten per week; 3 keer met het katoenprogramma (voor 80% gevuld) en 1 keer het programma voor synthetische was (voor 40% gevuld).

Een katoenprogramma kost zo’n €0,30 en verbruikt gemiddeld 0,15 kWh aan stroom en bijna 12 liter per kg wasgoed. Dat is maar liefst 75 liter water bij een 8-kilo-machine voor 80% gevuld. De zuinigste machine heeft slechts zo’n 40 liter nodig.

Er zitten grote verschillen tussen de machines; met een zuinige machine was je de katoenwas voor zo’n €0,13, terwijl de minst zuinige bijna €0,50 kost. Jaarlijks kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot €65! Over de gehele levensduur van de machine, kun je dus behoorlijk wat besparen door een zuinige te kiezen.

Wasmachines met het laagste jaarlijkse energieverbruik (energielabel)

Even geduld, producten aan het ophalen...

Energielabel

energielabel-wasmachines-600x900pxHet energielabel kan je helpen bij het kiezen van een zuinige wasmachine. Je kunt machines vergelijken op de volgende aspecten van het label:

  • De energie-efficiëntieklasse. Van C (het minst zuinig) tot A+++ (het zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik en standby-verbruik per jaar. Tegenwoordig kun je hierin amper meer onderscheid ontdekken; vrijwel alle machines hebben A+++. Beter is het om te kijken naar het energieverbruik per jaar.   
  • Het energieverbruik per jaar. Bij 220 wasbeurten per jaar met een volle en halfvolle trommel met het standaard katoenprogramma op 60°C en een halfvolle trommel met het standaard katoenprogramma op 40°C. Ook het standby-verbruik wordt meegerekend.
  • Het waterverbruik per jaar. Bij 220 wasbeurten per jaar met een volle en halfvolle trommel met het standaard katoenprogramma op 60°C en een halfvolle trommel met het standaard katoenprogramma op 40°C.
  • De centrifuge-efficiëntieklasse: van G (het minst droog) tot A (het droogst), gebaseerd op het katoenprogramma op 40°C en 60°C.
  • Het geluid in decibel (dB) tijdens wassen en centrifugeren.

Let op: In de berekening voor het energielabel wordt de capaciteit van de machines meegenomen. Om een goede vergelijking te maken op basis van het energielabel moet je dus wasmachines met eenzelfde capaciteit vergelijken.

Wasprogramma voor het energielabel

Dossier-Wasmachine-enegielabelVoor de berekening van het jaarlijks energie- en waterverbruik op het label wordt het ‘standaard katoenprogramma’ gebruikt. Dit is dus anders dan de berekening in onze test, waarbij we het katoenprogramma én synthetisch programma doorberekenen.

Dit standaard programma wordt meestal aangegeven met ‘eco’ of met een pijltje naast het programma (in de handleiding staat vermeld op welk programma het berekende verbruik is gebaseerd). Je kunt vanaf het label niet zien hoe goed dat programma schoonwast of hoelang het duurt. Het kan heel goed zijn dat er naast dit programma een ander katoenprogramma op de wasmachine zit, welke misschien sneller is en/of beter wast. Wij gebruiken het gewone katoenprogramma 40°C.

Nieuw energielabel?

Het huidige label loopt tot A+++. Maar deze categorie zit inmiddels zo vol, dat fabrikanten met -10% tot -50% aangeven dat hun machine zuiniger is. Het wordt er zo niet duidelijker op. En bovendien minder bruikbaar om te vergelijken. Daarom wordt het energielabel aangepast. Dat zal naar verwachting in 2019 gebeuren. 

Zuinig ten koste van snelheid en spoelen

Energieverbruik en snelheid zijn elkaars tegenpolen. Zuinigheid gaat meestal ten koste van snelheid en andersom. Om het tekort aan stroom of water te compenseren, en toch nog goed schoon te wassen, duurt een programma vaak langer. Het is dus juist niet zo dat een lang programma extra veel energie verbruikt of dat een kort programma lekker zuinig is.
Goed de was uitspoelen kost water. Wasmachines die zuinig zijn met water, spoelen niet altijd even goed. Kan je huid niet goed tegen wasmiddelresten in de was?

In de wasmachinevergelijker kun je kijken welke machines zuinig zijn en toch relatief snel. Of die goed spoelen.

Sommige machines hebben de mogelijkheid om de programmaduur te verkorten of om extra te spoelen. Check hiervoor de opties van de wasmachine.

Hotfill-wasmachine

Een hotfill-wasmachine sluit je rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Zo kun je 10 tot 35% aan energiekosten besparen. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kun je wel 40% besparen (€10 tot €20 per jaar).

Lees meer over hotfill op wasmachines.

Kies zelf de beste wasmachine

Bestel het testrapport inclusief alle testresultaten, handige koopwijzer en onze aanraders ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’.
Direct in je mailbox. Gratis voor leden.

Bestel testrapport

COD-wasmachines

Lees ook:

Nieuwste artikelen