! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige wasmachines

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu. Hij kan je jaarlijks ook een aantal tientjes besparen op je energierekening. Het loont daarom al snel om een zuinige wasmachine te kopen. Het energielabel helpt je daarbij.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Stroom- en waterverbruik

Gemiddeld verbruikt een wasmachine jaarlijks bijna €60 aan stroom en water. Hierbij rekenen we 4 wasbeurten per week: 3 keer met het katoenprogramma (voor 80% gevuld) en 1 keer het programma voor synthetische was (voor 40% gevuld).

Er zitten grote verschillen tussen de machines: met een zuinige machine was je de katoenwas voor zo’n €0,13, terwijl de minst zuinige bijna €0,50 kost. Jaarlijks kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot €65!

Energielabel 

Nieuwe energielabel wasmachinesVanaf maart 2021 hebben wasmachines een vernieuwd energielabel, te herkennen aan energie-efficiëntieklassen van G tot A en de QR-code in de bovenhoek. Het energielabel kan je helpen bij het kiezen van een zuinige wasmachine.

Dit staat allemaal op het energielabel:

 • Energie-efficiëntieklasse. Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik van het eco 40-60 wasprogramma.
 • Energieverbruik. Op basis van 100 wasbeurten, berekend in kWh van het wasprogramma eco 40-60
 • Maximale aantal kg wasgoed. Waarmee de trommel gevuld kan worden voor het wasprogramma eco 40-60. Dit is gelijk aan de maximale capaciteit / vulgewicht van de wastrommel.
 • Programmaduur. Duur van het wasprogramma eco 40-60 in uren en minuten bij een volgeladen trommel.
 • Waterverbruik. Aantal liters per wasbeurt met het eco 40-60 programma.
 • Centrifuge-efficiëntieklasse. Van G (minst droog) tot A (droogst) gebaseerd op het eco 40-60 programma.
 • Geluidsniveau. In decibel (dB) tijdens het centrifugeren.
 • QR-code. Deze linkt naar de productdatabase met allerlei specifieke details over het model wasmachine.

Wasprogramma voor het energielabel

Dossier-Wasmachine-enegielabel

Voor de berekening van het energie- en waterverbruik op het label wordt het nieuwe eco 40-60 wasprogramma gebruikt. Dit wasprogramma is geschikt voor normaal vervuild katoenen wasgoed, dat (volgens het waslabel) gewassen kan worden bij 40 of 60 graden. De maximale temperatuur van dit programma is in de praktijk zo’n 40 graden. Het wasprogramma moet verplicht als standaardinstelling op de machine zitten.

In onze wasmachinetest berekenen we het verbruik van het gewone katoenprogramma en het synthetische programma op 40°C. 

Dit is er veranderd

Het energielabel ziet er anders uit ten opzichte van het 'oude' energielabel. Maar ook de waarden die je ziet zijn veranderd. Ook zitten er andere rekenmethodes achter de waarden op het label. Je kunt een oud en een nieuw label dan ook niet 1-op-1 met elkaar vergelijken. Dit zijn de meest opvallende verschillen: 

 • Energieklassen: De schaal loopt nu van G tot A. Bij het oude label liep deze van D tot A+++. Omdat vrijwel alle wasmachines in de loop der jaren zo zuinig waren geworden dat ze allemaal A+++ kregen, bood dit geen keuze informatie meer.
 • Energieverbruik in kWh: Wordt nu per 100 wasbeurten getoond. Eerder was dit op jaarbasis, waarbij een aanname werd gedaan van 220 wasbeurten per jaar.
 • Het wasprogramma: Het programma waarop het verbruik op het label is gebaseerd is nu ‘eco 40-60’. Eerder was dit het ‘standaardprogramma’ (ecoprogramma) op 60 en op 40 graden. 
 • Belading van de wastrommel: Het verbruik wordt gebaseerd op een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Hoe groter de wasmachine, hoe zwaarder de kwartvolle trommel meeweegt. Er wordt nu meer rekening gehouden met het niet helemaal volstoppen van de trommel. Eerder werd het verbruik alleen gemeten met een volle en halfvol beladen trommel.

Nadelen zuinige wasmachines

Minder snelle programma's 

Om de was op een lagere temperatuur met minder energie alsnog schoon te krijgen, duurt het programma vaak langer. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, verbruikt een extra lang programma dus niet meer energie. Een (ver)kort programma verbruikt vaak wél veel energie om de korte tijd te compenseren.

Bekijk welke wasmachines zuinig en relatief snel zijn in de wasmachinevergelijker.

Slecht spoelen

Omdat er steeds minder water wordt gebruikt tijdens een wasprogramma, gaat dit vaak ten koste van het spoelen. Soms blijft er dan wasmiddel in het wasgoed achter, wat zorgt voor wasmiddelresten en mogelijk irritatie van je huid. Je kunt dan op de meeste machines kiezen voor een extra spoelbeurt.

Bekijk welke wasmachines voldoende spoelen of welke wasmachines een optie hebben voor extra spoelen.

Bespaar met een hotfill-wasmachine

Een hotfill-wasmachine sluit je rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Zo kun je 10 tot 35% aan energiekosten besparen. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kun je tot wel 40% besparen (€10 tot €20 per jaar).

Zuinig wassen

Naast de keuze voor een zuinige wasmachine, valt er ook te besparen door zuinig te wassen. Goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Lees hier meer over besparen op de was

Lees ook: