icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe wij wasmachines testen

Het hele jaar door, vrijwel elke maand, testen we wasmachines. We testen voorladers van 6 tot 12 kg uit alle prijsklassen. Ze worden onder andere beoordeeld op schoonwassen, centrifugeren, energie- en waterverbruik, lawaai, gebruiksgemak en duurzaamheid.
Irene La Faille

Irene la Faille     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 december 2022

Wasmachines in de test

We testen voorladers van 6 tot 12 kilo van verschillende merken en prijzen. De wasmachines selecteren we op basis van (te verwachten) verkoopcijfers. Daarom testen we naar verhouding meer modellen voor 8 kg dan voor 6 of 12 kg. Ook vind je daarom vooral de grote merken in de wasmachinevergelijker. Kleinere merken testen we zo nu en dan. Vanwege de verkoopcijfers testen we vrijwel alleen voorladers. Bovenladers worden zeer weinig verkocht en testen we daarom niet.

Bekijk wat de Beste wasmachine is of vergelijk alle wasmachines.

Wasprogramma's in de test

In het laboratorium draait een wasmachine verschillende wasbeurten, waarbij we van alles meten. We selecteren daarbij de 2 programma’s die vaak gebruikt worden.

Katoen 40°C

Dit programma wordt vaak gebruikt voor de normale, dagelijkse was. We vullen de trommel met katoenen testwasgoed, zoals witte lakens, kussenslopen, kleine handdoeken, spijkerbroeken en T-shirts.

De trommel wordt voor 80% van de aangegeven maximale capaciteit gevuld. Dit doen we, omdat we weten dat er zelden zoveel als 8 kg wasgoed in een wasmachine voor 8 kg gestopt wordt. Bij 80% van het maximale laadvermogen zit de wasmachine gevoelsmatig al behoorlijk vol.

Synthetisch 30°C

Dit programma wordt gebruikt voor gevoeliger wasgoed en heeft namen als EasyCare, Anti-Kreuk of Kreukherstellend. We vullen de trommel met polyester testwasgoed. Omdat het voor dergelijk gevoelig wasgoed niet goed is om de trommel vol te stoppen, vullen we de machine met de hoeveelheid die bij dit programma wordt geadviseerd. Dit is vaak maar de helft van het maximale vulgewicht.

Testonderdelen

meten-van-het-wasresultaatSchoonwassen (40%)

Om te meten hoe goed de machine schoonwast, gebruiken we lapjes met vlekken. Deze nieten we vast op het wasgoed dat de machine in gaat. De vlekken zijn gestandaardiseerd, wat wil zeggen dat ze altijd hetzelfde zijn. We gebruiken verschillende vlekken met uiteenlopende eigenschappen, zoals olijfolie, wijn en chocolade-ijs. Na de wasbeurt wordt met een spectrofotometer (zie foto) gemeten hoe goed de vlekken eruit zijn gewassen.

meting-energie-water-temperatuur-en-tijdVerbruik (20%)

Tijdens de wasbeurten meten we hoeveel energie en water het wasprogramma verbruikt. Ook meten we het standby-verbruik van de machine. Aan het eind van het programma, bij uitgestelde start en (wanneer aanwezig) bij verbinding via wifi. De zuinigste wasmachines krijgen de hoogste scores op deze onderdelen.

Spoelen (6%)

Om te bepalen hoe goed het wasmiddel uit het wasgoed is gespoeld, meten we de hoeveelheid wasmiddeldeeltjes die nog in de katoenen lapjes zitten die we meewassen.

Snelheid (5%)

Hoelang een programma duurt, kan afhangen van de hoeveelheid en het type wasgoed. En daardoor kan het ook verschillen van de tijd die wordt aangegeven in de handleiding of op het display. Wij stoppen de trommels vergelijkbaar vol en kunnen daarom precies aangeven hoelang de wasprogramma’s daarvoor nodig hebben. De snelste wasmachines krijgen de hoogste score op dit onderdeel.

Wasmachines video hoe we testenCentrifugeren (8%)

Om te meten hoe goed de wasmachine centrifugeert, wegen we de was voor en na de wasbeurt. Hoe kleiner het verschil, des te beter de wasmachine het vocht uit het wasgoed heeft gecentrifugeerd.

Geluid (8%)

We plaatsen de wasmachine in een levensechte opstelling en meten en beoordelen met 3 experts het geluid tijdens het wassen en centrifugeren. De stilste wasmachines krijgen de hoogste score op dit onderdeel.

beoordeling-gebruiksgemak-wasmachinesGebruiksgemak (8%)

Drie experts beoordelen uitvoerig het gebruiksgemak. Ze letten daarbij op alle details: die kunnen per wasmachine erg verschillen. Ook houden ze rekening met bijvoorbeeld grote of juist kleine handen, lange nagels of verminderde spierkracht.

 • Gemak van wasmachinetrommel in- en uitladen.

 • Duidelijkheid en gebruik van de wasmiddellade.

 • Duidelijkheid en gemak van de bediening.

 • De feedback die je krijgt tijdens een wasbeurt.

 • Het onderhoud en de gebruiksaanwijzing.

Duurzaamheid (5%)

We beoordelen hoe solide en degelijk verschillende onderdelen van de wasmachine aanvoelen. Daarnaast beoordelen we of de gebruiker gestimuleerd wordt tot zuinig en duurzaam gebruik van de wasmachine. Wasmachines met besparende technologie als hotfill, automatische dosering en koolborstelloze motors krijgen bonuspunten.

Nieuwe testmethode

Hoe wij testen algemeenSinds eind 2022 testen we wasmachines volgens een nieuwe testmethode. Hiermee spelen we zo goed mogelijk in op nieuwe ontwikkelingen in de markt en in het gebruik. De testresultaten volgens de nieuwe methode kunnen we niet vergelijken met testresultaten tot najaar 2022. Ook onze beoordeling en wegingen hebben we hierop aangepast. Enkele opvallende aanpassingen:

 • Synthetisch wasprogramma op lagere temperatuur. Uit onze gebruikersenquêtes weten we dat het synthetisch programma vaker gebruikt wordt op 30ºC. Ook wordt er over het algemeen op lagere temperaturen gewassen.
 • Andere vlekken om schoon te wassen en een milieuvriendelijker wasmiddel.
 • Meer focus op duurzaamheidsaspecten, zoals de bouwkwaliteit en het stimuleren van duurzaam gebruik.
 • Toevoeging van stand-by verbruik.

Test vs. energielabel

Soms zijn de testresultaten niet in lijn met de waardes die staan op het energielabel. Dat komt omdat voor het label met een ander wasprogramma wordt getest: Eco 40-60. Dit programma kan bijvoorbeeld zuiniger wassen dan het katoenprogramma uit onze test.

Wat we niet kunnen testen

Levensduur

Wij testen niet hoelang een wasmachine zonder problemen meegaat, omdat dit erg complex is en te lang duurt. Om toch iets te kunnen zeggen over de te verwachten levensduur, vragen we regelmatig aan gebruikers hoe tevreden ze zijn over een bepaald merk wasmachine. En hoelang ze meegaan.

Lees meer over een goed merk wasmachine.

Alle programma’s

We testen niet alle wasprogramma’s van de wasmachine. Simpelweg omdat wasmachines enorm veel verschillende wasprogramma's hebben. We kiezen voor het katoenprogramma en het synthetischeprogramma. Deze worden veel gebruikt en zijn anders dan het wasprogramma eco 40-60 dat voor het energielabel wordt gebruikt. Soms testen we andere programma’s zodat we in het algemeen iets kunnen zeggen over de werking ervan.

Lees meer over wasprogramma’s.

Uitgangspunten Beste Koop

Beste koop predicaatDe wasmachine met de beste prijs-kwaliteitverhouding wordt Beste Koop.

 • Naast de aankoopprijs nemen we ook de verbruikskosten mee. Hierbij gaan we uit van:
  • De verbruikskosten voor energie en water gedurende 8 jaar
  • Bij wekelijks 3x wassen met het katoenprogramma (40ºC)en 1x met het synthetisch programma (30ºC)
  • Met een energieprijs van €0,40/kWh en een waterprijs van €0,00135/L (peildatum januari 2023)
 • De wasmachine is voldoende verkrijgbaar. 
 • De wasmachine is getest volgens de meest recente testmethode (vanaf eind 2022). 

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes