icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij wasmachines testen

Wasmachines worden doorlopend getest. Elke maand vind je kersverse testresultaten. We testen voorladers van 6 tot 12 kg en uit alle prijsklassen. We beoordelen ze op schoon wassen, centrifugeren, spoelen, energie- en waterverbruik, programmaduur, lawaai en gebruiksgemak.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 juni 2022

Wasmachines in de test

We testen voorladers van 6 tot 12 kilo van verschillende merken en prijzen. We selecteren de wasmachines op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Daarom testen we naar verhouding meer 7 en 8 kg-modellen dan wasmachines van 6 of 12 kg. Je vindt daarom vooral de grote merken in de algemene prijsklassen terug in de wasmachinevergelijker.

Andere modellen

Maar we proberen af en toe ook kleinere merken te testen. Heel soms testen we bovenladers en bijzondere of vernieuwende modellen. Zodat we je kunnen informeren over nieuwe ontwikkelingen.

Bekijk wat de Beste wasmachine is of vergelijk alle wasmachines.

Wasprogramma's

beoordeling-gebruiksgemak-wasmachinesIn het laboratorium worden de apparaten flink op de proef gesteld tijdens de wasmachinetest. We draaien de wasmachines meerdere keren op 2 verschillende programma's. 

Katoenprogramma 40°C

Dit programma wordt vaak gebruikt voor de normale, dagelijkse was. We vullen de trommel met katoenen testwasgoed, zoals witte lakens, kussenslopen, kleine handdoeken, spijkerbroeken en T-shirts.

De trommel wordt voor 80% van de aangegeven maximale capaciteit gevuld. Omdat we weten dat er zelden 8 kg wasgoed in een wasmachine voor 8 kg gestopt wordt. Bij 80% van het maximale laadvermogen zit de wasmachine gevoelsmatig vol.

Synthetische was 40°C

Dit programma wordt gebruikt voor gevoeliger wasgoed en heeft namen als EasyCare, Anti-Kreuk of Kreukherstellend. We vullen de trommel met polyester testwasgoed. Omdat het voor dergelijk gevoelig wasgoed niet goed is om de trommel vol te stoppen, vullen we de machine met de hoeveelheid die bij dit programma wordt geadviseerd. Dit is vaak maar de helft van wat er werkelijk in past.

meten-van-het-wasresultaatTestonderdelen

Schoonwassen

Speciale doeken met verschillende vlekken nieten we vast op het wasgoed dat de machine in gaat. We gebruiken vlekken met verschillende eigenschappen, zoals motorolie, lippenstift, bloed, saladedressing, chocolade-ijs, wijn en thee. Na de wasbeurt meten we de vlekkendoeken met een spectrofotometer om vast te stellen hoe goed het vuil eruit is gegaan.

Centrifugeren

Om te meten hoe goed de wasmachine centrifugeert, wegen we de was voor en na de wasbeurt. Hoe kleiner het verschil, des te beter de wasmachine centrifugeert.

spoelresultaatSpoelen

Nadat de was uit de machine komt, gooien we het in een supercentrifuge om nog water uit het wasgoed te persen. Dit opgevangen water wordt doorgemeten om te kijken hoeveel wasmiddelresten er nog in zitten en dus hoe goed (of slecht) de machine heeft gespoeld.

Verbruik

Tijdens de wasbeurt meten we hoeveel energie en water er wordt verbruikt. In de berekeningen voor de jaarlijkse kosten voor energie en water gaan we uit van 4 wasbeurten per week: 3 keer met het katoenprogramma (voor 80% gevuld) en 1 keer het programma voor synthetische was (voor 40% gevuld).

De zuinigste wasmachines krijgen de hoogste score op dit onderdeel. 

Programmaduur

We houden bij hoelang het programma er in onze test echt over doet. Dit kan verschillen van de tijd die wordt aangegeven in de handleiding of op het display.

De snelste wasmachines krijgen de hoogste score op dit onderdeel. 

Lawaai

We plaatsen de wasmachine in een levensechte opstelling en meten en beoordelen met 3 experts het geluid tijdens het wassen en het centrifugeren.

De stilste wasmachines krijgen de hoogste score op dit onderdeel. 

Gebruiksgemak

Drie experts beoordelen het gebruiksgemak, zoals:

  • Hoe gemakkelijk de was in en uit de trommel gaat.
  • Het gebruik van de wasmiddellade.
  • De bediening van de wasmachine.
  • De feedback die je krijgt tijdens een wasbeurt.
  • Het onderhoud en de gebruiksaanwijzing.

Wat we niet kunnen testen

Levensduur

Wij testen niet hoelang een wasmachine zonder problemen meegaat, omdat dit ingewikkeld is en te lang duurt. Om toch iets te kunnen zeggen over de te verwachten levensduur, vragen we regelmatig aan gebruikers hoe tevreden ze zijn over een bepaald merk wasmachine. En hoelang ze meegaan. 

Lees meer over een goed merk wasmachine.

Alle programma’s

We testen niet alle wasprogramma’s van de wasmachine. Simpelweg omdat wasmachines enorm veel verschillende wasprogramma's hebben. We kiezen voor het katoenprogramma en het synthetische programma. Deze worden veel gebruikt en zijn anders dan het ecoprogramma dat voor het energielabel wordt gebruikt. 

Soms testen we andere programma’s zodat we iets algemeens over de werking hiervan kunnen zeggen.

Lees meer over wasprogramma’s.

Automatische wasmiddeldosering

Standaard testen we de modellen op een vergelijkende manier. Met hetzelfde wasmiddel naar verhouding in dezelfde dosering. Dat betekent dat wasmachines met automatische wasmiddeldosering een testoordeel krijgen zónder gebruik van die functie. Wel testen we regelmatig de autodosering apart, zodat we er over het algemeen iets over kunnen zeggen. 

Lees meer over automatische wasmiddeldosering.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes