icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij wasmachines testen

Wasmachines worden het hele jaar door getest in samenwerking met onze Europese zusterorganisaties. De nieuwste testresultaten publiceren we 8 keer per jaar op onze website. We testen voorladers uit alle prijsklassen, met een vulcapaciteit van 5, 6, 7, 8 en 9 kg was, soms grotere. We kijken onder andere naar de effectiviteit van de verschillende wasprogramma’s.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


meten-van-het-wasresultaatWe testen het katoenprogramma op 40°C, met 80% volle trommel, en het synthetische programma op 40°C, met de maximaal aanbevolen hoeveelheid wasgoed. We testen het katoenprogramma met een voor 80% gevulde trommel omdat uit eigen onderzoek blijkt dat de maximale capaciteit zelden gebruikt wordt. Je moet flink proppen om een wasmachine zo vol te krijgen: een wasmachine zit gevoelsmatig vol als er zo’n 70% a 80% van de maximale capaciteit in zit. Het test-wasgoed bestaat uit witte lakens, kussenslopen, kleine handdoeken, spijkerbroeken en T-shirts. Bekijk welke wasmachines als Beste uit de Test komen of vergelijk alle wasmachines.

We testen de volgende aspecten:  

  • hoe schoon de wasmachine wast: we testen dat met speciale vlekkendoeken waar vlekken op zitten zoals motorolie, lippenstift, bloed, saladedressing, chocolade ijs, wijn en thee

  • het spoelresultaat: we meten in het restwater of wasmiddelresten goed zijn weg gespoeld
  • hoe droog de was is na het centrifugeren. Dit doen we door de was voor en na te wegen.
  • het energie- en waterverbruik: gedurende het hele wasproces wordt het verbruik bijgehouden. 
  • de programmaduur, bij het katoenprogramma zowel met volle als met halfvolle trommel
  • drie experts beoordelen het gebruiksgemak, waaronder het in- en uitladen van de machine,  het gebruik van de wasmiddellade,  de bediening, onderhoud, de feedback tijdens het wassen en de gebruiksaanwijzing
  • het lawaai dat de wasmachine maakt. Dit wordt door een 3 experts beoordeeld tijdens het wassen en centrifugeren. Het geluid wordt ook gemeten.

spoelresultaatAf en toe passen we de testmethode aan.  De resultaten van de wasmachines die op dezelfde manier zijn getest en beoordeeld  zijn 1 op 1 met elkaar te vergelijken. Dat geldt voor alle wasmachines getest tussen december 2013 en 2016.  

Je kunt ook in de wasmachine-video bovenaan deze pagina zien wat de wasmachine-test inhoudt.

Welke wasmachines testen we?

Ben je op zoek naar testinformatie van een specifieke wasmachine? Dan kan het voorkomen dat uitgerekend de wasmachine waarop jij je oog hebt laten vallen niet in onze test zit. Waarom is die wasmachine niet getest?

Helaas kunnen we niet álles testen wat verkrijgbaar is. Er zijn wel 800 wasmachines op een willekeurig moment te koop waaruit je kunt kiezen. Om die allemaal te testen kost te veel geld (en tijd). We willen immers ook informatie kunnen aanbieden van andere producten zoals elektrische fietsen en matrassen.

Selectie van testmodellen

beoordeling-gebruiksgemak-wasmachinesBij elke test die de Consumentenbond doet, houden we rekening met hoe de markt in elkaar zit en welke modellen en fabrikanten populair zijn. We streven ernaar om díe wasmachines in de test op te nemen waarvan we verwachten dat ze interessant zijn voor zoveel mogelijk mensen. Om dat in te schatten, maken we gebruik van marktgegevens, zoals verkoopcijfers en de marktaandelen van de verschillende merken. Sommige modellen worden ook maar beperkt uitgeleverd door de fabrikant en zijn dus maar op enkele plekken te koop.

 

Bij wasmachines selecteren we meer modellen van de merken met een groter marktaandeel dan van de kleinere merken. We streven er naar om van de merken teminste één model uit elke lijn getest te hebben.

Verder nemen we ook weleens bijzondere of innovatieve producten in onze test mee, zodat we je kunnen voorzien van informatie over nieuwe ontwikkelingen.

Lees ook:

Direct weten welke wasmachine Beste uit de Test of Beste Koop is? Of liever zelf vergelijken.

Bekijk de beste wasmachine Vergelijk alle wasmachines in de vergelijker

Nieuwste artikelen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg