! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je wasmachine

Als je een wasmachine op de juiste manier gebruikt, kun je flink wat geld besparen. Niet alleen omdat de machine langer meegaat, maar ook omdat je minder energie verbruikt. Dat scheelt ieder jaar weer geld.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Wasmachine installeren

Om een nieuwe wasmachine goed te installeren, kun je rekening houden met een aantal aspecten. 

 • Geschikte locatie: zet de wasmachine in een ruimte waar het niet onder de 0°C komt.
 • Ondergrond: zet de wasmachine altijd op een vlakke, stabiele en stevige ondergrond.
 • Waterpas: zet de machine waterpas met de stelvoetjes.
 • Geaard stopcontact: sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact.
 • Watertoevoer en afvoer: sluit de watertoevoerslang aan op de kraan en bevestig de afvoerslang.
 • Transportbeveiliging: verwijder de beveiliging voordat je de wasmachine gebruikt.

Lees meer: 

wasmachine aansluiten

2
Wasprogramma's en opties

Een doorsnee wasmachine heeft een veelvoud aan wasprogramma's. Meestal is een standaard katoenprogramma voldoende. Of kies eens voor het ecoprogramma. Maar er zijn ook veel wasprogramma's die specifiek zijn opgebouwd voor één type wasgoed. Kies het juiste wasprogramma voor jouw was. 

Naast het wasprogramma heeft een wasmachine ook verschillende opties. Sommige passen het gekozen wasprogramma aan. Zo wordt het programma verkort of wast het zuiniger. Maar denk ook aan het uitstellen van de wasbeurt naar een later tijdstip. 

Lees meer over:

Dossier-Wasmachine-programma

3
Wastips

 • Wasprogramma: sorteer op soort wasgoed en kleur en kies het programma en temperatuur die bij het soort wasgoed passen. Deze informatie vind je op het waslabel.
 • Temperatuur: kies per soort wasgoed de juiste temperatuur van het wasprogramma.  
 • Wasmiddel: kies een geschikt wasmiddel: een bont- of witwasmiddel voor katoen en een fijn-  of wolwasmiddel voor kwetsbaar wasgoed. En doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel. 
 • Was met een volle trommel: dan was je zuiniger en de was wordt schoner. Bij een katoenprogramma vul je de trommel tot er ongeveer een vuisthoogte aan ruimte overblijft. Draai je een synthetische was of handwas, vul de trommel dan tot ongeveer de helft of tweederde.
 • Extra spoelen bij een gevoelige huid: gebruik de optie extra spoelen of extra water als je last hebt van een gevoelige huid. Doseer niet meer dan wordt aangeraden en kies een wasmiddel zonder parfum.

Lees meer: 

tips kleding wassen

4
Wasmachine schoonmaken en onderhouden

Een wasmachine die je goed onderhoudt gaat langer mee.

 • Voorkom vetluis: een ophoping van bacteriën, waardoor de wasmachine onfris gaat ruiken. Houd je aan het doseeradvies op de wasmiddelverpakking en draai af en toe een was op 60°C. Reinig de wasmiddellade regelmatig.
 • Voorkom kalkaanslag: gebruik de juiste dosering wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel is beter tegen kalk dan waspoeder. Een antikalkmiddel is vaak niet nodig.
 • Voorkom verstoppingen: maak het pluizenfilter bij de pomp regelmatig schoon.
 • Voorkom beschadiging: controleer de rubberen ring rond de deur en trommel op achtergebleven voorwerpen.
 • Voorkom stank: laat de deur en het doseerbakje openstaan.

Lees meer:

5
Het juiste wasmiddel

Gebruik een geschikt wasmiddel:

 • Witwasmiddel: gebruik je voor witte was en eventueel voor kleurechte bonte was. 

 • Bontwasmiddel: bevat kleurbeschermers en voorkomt de overdracht van kleuren. Speciale zwart wasmiddelen zijn niet per se nodig.

 • Fijnwas- en/of wolwasmiddel: is milder dan de bovenstaande middelen. Ze zijn geschikt voor kwetsbare synthetische stoffen, zijde en wol. Let op: niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol.

Wasballen, wasnoten en wasdoekjes zijn alternatieven voor gewone wasmiddelen. Uit onze testen blijkt dat ze de was minder goed schoonmaken dan wasmiddelen.

Lees meer: 

Gebruikstips wasmiddelen en milieu

6
Besparen op de waskosten

Je kunt heel wat besparen op je waskosten door zuinig te wassen:

 • Volle trommel: als de katoenen was met wat lichte druk in de trommel past is het goed. Bij delicate stoffen was je voor het behoud van de stoffen beter niet met volle trommel.
 • Lage temperatuur: hoe lager de wastemperatuur, hoe meer energie je bespaart.
 • Ecostand: het programma duurt langer maar verbruikt minder energie.
 • Goed doseren: volg het doseeradvies op de wasmiddelverpakking en meet de hoeveelheid af met een doseerhulp.

Lees meer: 

hangende-was

7
Problemen met je wasmachine

Als je wasmachine het niet meer doet is dat heel vervelend. Gelukkig kun je een aantal problemen zelf opsporen en verhelpen.

Controleer eerst of de stekker goed in het stopcontact zit. Kijk ook of de deur goed sluit. Op het display van een wasmachine staat vaak een storingsnummer. In de handleiding of op de website van de fabrikant staat wat dit nummer betekent en hoe je het probleem oplost.

Hoor je een raar geluid? Controleer de was dan op losse voorwerpen. Ook als er weinig wasgoed in de trommel zit, kan de machine onstabiel worden tijdens het centrifugeren en veel geluid maken.

Lees meer: 

Problemen met wasmachine oplossen

8
Reparatie, vervangen en afdanken

Heb je een probleem met je wasmachine dat je zelf niet kunt oplossen? Kijk eerst of de garantie van je wasmachine nog geldt, dan moet de winkel je helpen. Valt het buiten de garantie dan kun je op verschillende manieren een monteur inschakelen:

Is de wasmachine niet te repareren? Gooi hem dan niet zomaar weg. Als je een nieuwe machine koopt is de winkel verplicht je oude apparaat mee te nemen. Vaak moet je daar wel naar vragen. 

Lees meer:

wasmachine repareren

9
Veel gestelde vragen over wasmachines

 • Hoe voorkom ik vieze geurtjes?

  Vieze geurtjes worden vaak veroorzaakt door vetluis. Dit zijn bacteriën die achterblijven in wasmiddelrestjes en vuil. Vieze geurtjes voorkom je door niet te veel wasmiddel te gebruiken, de wasmachine schoon te houden en zo nu en dan op 60°C te wassen.

  Lees meer:

 • Op welke temperatuur moet ik wassen?

  Op het wasetiket vind je op welke temperatuur wasgoed gewassen kan worden. Lees meer de juiste wastemperatuur bij onze wastips.

  Lees meer: 

Hulp nodig of vragen?

Welke functies op een wasmachine zijn echt onmisbaar? En wat moet ik doen als er water in de machine achterblijft? Vraag het op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum