icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Wasmachine schoonmaken en onderhouden

Een wasmachine die niet goed werkt of stinkt, is erg vervelend. Je voorkomt veel problemen door je wasmachine op tijd schoon te maken. Wat kun je nog meer doen om de kans op problemen te verkleinen?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:27 september 2019

wasmachine schoonmaken en ouderhouden

Voorkom vetluis

Vetluizen zijn micro-organismen die groeien op restjes vuil en wasmiddel. Deze resten kunnen achterblijven in hoeken waarin onvoldoende water komt om het weg te spoelen. Bij een volgende wasbeurt kan het vetluis loslaten en bruine of zwarte vlekken maken op wasgoed. Ook kan de boel flink gaan stinken. 

Tips om vetluis te voorkomen of verhelpen

 • Draai minstens 1 of 2 keer per maand een was op 60°C om bacteriegroei te beperken. Stinkt de wasmachine? Draai dan een was op 90°C. Dit werkt het beste met een waspoeder voor witte was met zuurstofbleekmiddel. Dat helpt tegen micro-organismen. 
 • Houd je aan het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel. Gebruik niet te weinig maar ook niet te veel.
 • Laat na een wasbeurt de deur openstaan zodat de trommel kan drogen.
 • Laat ook het doseerbakje openstaan zodat het kan drogen. Soms blijft wasmiddel of wasverzachter achter in de wasmiddellade. Reinig de lade en de ruimte eromheen.
 • Draai regelmatig het hygiëneprogramma of trommelreinigingsprogramma als je wasmachine dat heeft.
 • Extra spoelen tijdens een wasbeurt helpt ook om vuil- en wasmiddelresten te verwijderen.
 • Maak het manchet van de trommel en de deur schoon met een vochtige doek. 

Voorkom kalkaanslag

Door kalkaanslag op het verwarmingselement duurt het opwarmen van het water langer en kost het meer energie. In gebieden met zacht water heb je niet zo snel last van kalkaanslag en de waterhardheid in Nederland is op de meeste plaatsen vrij laag.

Zo voorkom je kalkaanslag:

 • Op de wasmiddelverpakking staat doseeradvies voor water met verschillende hardheden: laag (tot 8,4 °dH), gemiddeld (tot 14 °dH) en hoog. Volg de dosering op de verpakking. Bij water met een hoge hardheid (veel kalk) heb je meer wasmiddel nodig. De waterhardheid in je woonplaats kun je navragen bij de waterleverancier.
 • Was vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan hoge temperaturen (60°C en 90°C). Kalkaanslag ontstaat ook door verhitting.
 • Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte was en delicate was. Wassen met poeder zorgt voor meer kalkaanslag. Gebruik waspoeder alleen als je witte was lastige kleurstofhoudende vlekken heeft of hygiënisch schoon moet worden. Zie ook: het juiste wasmiddel.
 • Op een verwarmingselement met antikalkcoating hecht kalk minder snel.

Antikalkmiddelen

Je hebt antikalkmiddelen zoals Calgon eigenlijk niet nodig als je de tips hierboven volgt. Woon je in een gebied met hard water en heb je toch last van kalkaanslag? Gebruik dan het antikalkmiddel met de dosering voor zacht water en gebruik het vooral voor wassen op 60°C of hoger. 

We bekeken de kosten van een antikalkmiddel en die kunnen behoorlijk oplopen: bij wekelijks 4x wassen gedurende 8 jaar tot wel €850. Een verwarmingselement vervangen én het hogere energiegebruik vanwege kalkaanslag in de machine kost een stuk minder. Voor deze prijs kun je zelfs een nieuwe wasmachine kopen.

Kalk verwijderen

Je kunt er ook voor kiezen om de machine af en toe met een ontkalkingsmiddel te reinigen. Je kunt daarvoor azijn gebruiken, maar wasmachinefabrikanten raden een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines aan. Gebruik deze middelen niet te vaak.

Werkt een magneet om het water te ontkalken?

Een (elektro)magneet - die om de waterleiding wordt geklemd - onthardt het water niet. De magneet zou de eigenschappen van het water beïnvloeden: door magnetisme moeten de mineralen in het water aan elkaar hechten, waardoor ze minder neerslaan. Zover de theorie. In de praktijk werken deze apparaten niet goed, zo blijkt uit een test van onze Duitse collega’s.

Voorkom verstoppingen

 • Controleer en reinig elk half jaar het zeefje in de watertoevoer. Dit zeefje zit bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai de kraan dicht als je de waterslang losmaakt. Bij de aansluiting op de wasmachine kan een tweede zeefje zitten. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan instructies voor het reinigen van het zeefje. Vergeet het zeefje niet weer terug te zetten.
 • Controleer en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter schoonmaakt.
 • Zorg dat er geen losse voorwerpen zoals munten in de was zitten. Deze kunnen in de pomp van de wasmachine belanden.

Voorkom beschadigingen

Controleer de rubberen ring rond de deur en trommel regelmatig op beschadigingen en losse voorwerpen.

Verwijder roestvlekken in trommel

Zitten er roestvlekken in de trommel? Verwijder deze dan met een speciaal middel voor roestvrij staal (rvs), zonder chloor. Gebruik altijd een zachte spons of doek, een staalborstel kan de trommel beschadigen. Draai na het schoonmaken een kort programma om de machine te reinigen.

Voorzorgsmaatregelen bij vorst

Daalt de temperatuur in de ruimte waar de wasmachine staat onder de 0°C? Verwijder dan al het water uit de afvoerslang en afvoerpomp. Zo voorkom je schade door vorst. Zet de machine pas weer aan als de temperatuur hoger is dan 0 °C.

Wasmachine repareren of vervangen?

Is je wasmachine ondanks al je inspanningen kapot gegaan? Bekijk of je het probleem met de wasmachine zelf kunt oplossen. Of lees meer over het repareren, vervangen of afdanken van een wasmachine.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

Wasmachine 1200x800

Lees meer: