! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachine schoonmaken en onderhouden

De wasmachine stinkt, kalkaanslag of een verstopping. Voorkom problemen met je wasmachine door hem op tijd schoon te maken. Dit zijn de beste onderhoudstips.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 mei 2021

De wasmachine stinkt

De wasmachine stinkt en het wasgoed is na het wassen niet lekker fris. Zogenaamde ‘vetluis’ is hiervan de boosdoener. Vetluizen zijn micro-organismen die groeien op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we steeds minder warm wassen met minder water, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken of de boel flink laten stinken. Wat kun je doen om vetluis en stank te voorkomen?

1. Draai een heet wasprogramma

Draai minstens 1 of 2 keer per maand een was op 60 graden om de bacteriegroei te beperken. Stinkt de wasmachine erg? Draai dan een wasprogramma op 90 graden. Sommige wasmachines hebben een speciaal trommelreinigingsprogramma of hygiëneprogramma. Dat kun je hier ook goed voor gebruiken.

Om het beste micro-organismen tegen te gaan gebruik je een beetje waspoeder voor witte was, omdat dit zuurstofbleekmiddel bevat. Vergeet ook niet wat (oud) wasgoed in de trommel te doen. Dat veegt de trommel ook schoon. Draai het programma op 90°C eventueel meerdere keren als de stank nog niet helemaal weg is.

2. Spoel extra

Kies voor de optie extra spoelen. Hiermee gebruik je aan het einde van de wasbeurt meer water om vuil en wasmiddel weg te spoelen.

3. Gebruik niet te veel wasmiddel

Te veel wasmiddel zorgt voor vetluis. Te weinig wasmiddel maakt de was niet goed schoon. Let dus op de juiste dosering van het wasmiddel. Kijk voor het doseeradvies op de verpakking. Lees meer over wasmiddel doseren.

4. Laat de deur openstaan

Als je de deur na de wasbeurt open laat staan, kan de trommel goed drogen en ontstaan er minder gauw muffige plekken.

5. Maak de wasmiddellade schoon

Zet ook het doseerbakje open, zodat het kan drogen. Resten wasmiddel of wasverzachter kunnen hier stank veroorzaken. Maak de lade en de ruimte eromheen dus regelmatig schoon. Je kunt hiervoor de wasmiddellade uit de machine halen. Dit geldt ook als je geen wasmiddellade gebruikt, maar een doseerbolletje of automatische wasmiddeldosering.

6. Maak het rubber schoon

Het rubber rondom de ingang van de trommel is een goeie plek voor vuil om op te hopen. Maak daarom regelmatig het manchet van binnen en buiten rondom schoon. Je kunt hiervoor een vochtige doek gebruiken. Neem dan ook de deur en het deurscharnier even mee.

7. Check het filter

Viezigheid kan ophopen in het filter. Check regelmatig of er iets in het filter zit en maak het schoon. 

Kalkaanslag in de wasmachine

Kalkaanslag ontstaat waar hitte en water met kalkdeeltjes samenkomen. Bij een wasmachine is dat op het verwarmingselement. Door een verkalkt verwarmingselement duurt het opwarmen van water langer en kost het meer energie. Kalkaanslag ontstaat op plaatsen met hard kraanwater. Gelukkig is het water op veel plekken in Nederland niet erg hard. Bekijk de waterhardheid in je woonplaats. 3 tips om kalkaanslag te voorkomen:

1. Doseer wasmiddel goed

In wasmiddel zitten ingrediënten tegen kalk. Heb je hard kraanwater? Dan heb je meer wasmiddel nodig. Kijk voor de juiste hoeveelheid wasmiddel op de verpakking van het wasmiddel. Het doseeradvies verschilt per waterhardheid tussen laag (tot 8,4 °dH), gemiddeld (tot 14 °dH) en hoog. Lees meer over wasmiddel doseren.

2. Was vaak op lagere temperatuur

Omdat kalkaanslag ontstaat door verhitting was je het best vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan op hoge temperaturen (60°C en 90°C).

3. Gebruik ontkalkingsmiddel alleen bij erg hard water

Antikalkmiddelen, zoals Calgon, zijn niet nodig als je bovenstaande tips volgt en geen erg hard water hebt. Kosten voor het wekelijks gebruiken van antikalkmiddel kunnen aardig oplopen. 

Heb je wel erg hard water en was je met een waspoeder, dan kan een ontkalkingsmiddel effectief zijn. Je kunt ontkalken met azijn, soda of een vaatwastablet. Wasmachinefabrikanten raden vaak speciale ontkalkingsmiddelen voor wasmachines aan. Azijn, soda of een vaatwastablet zouden volgens hen wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, kunnen aantasten.

Gebruik ontkalkingsmiddelen hooguit één keer per maand. Volg het doseeradvies voor zacht water. En voeg het alleen toe wanneer je op 60°C of hoger wast.

Voorkom verstopping

Controleer je wasmachine op deze 3 manieren af en toe om verstopping of beschadiging te voorkomen.

1. Zeefje in de watertoevoer

Check en reinig elk half jaar het zeefje in de watertoevoer. Dit zeefje zit bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai de kraan dicht als je de waterslang losmaakt. Bij de aansluiting op de wasmachine kan een tweede zeefje zitten. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan instructies voor het reinigen van het zeefje. Vergeet het zeefje niet weer terug te zetten.

2. Pluizenfilter

Check en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter schoonmaakt.

3. Losse voorwerpen

Zorg dat er geen losse voorwerpen zoals munten in de was zitten. Deze kunnen in de pomp van de wasmachine belanden of het rubber en de trommel beschadigen.

Lees meer over wasmachineproblemen en oplossingen

Roestvlekken in de trommel

Verwijder roestvlekken in de trommel met een speciaal middel voor roestvrij staal (rvs) zonder chloor. Gebruik altijd een zachte spons of doek. Een staalborstel kan de trommel beschadigen. Draai na het schoonmaken een kort programma om de machine te reinigen.

Voorzorgsmaatregelen bij vorst

Als de temperatuur in de ruimte waar de wasmachine staat daalt tot onder het vriespunt, verwijder dan al het water uit de afvoerslang en afvoerpomp. Zo voorkom je schade door vorst. Zet de machine pas weer aan als de temperatuur hoger is dan 0°C.

Wasmachine repareren of vervangen?

Is je wasmachine ondanks al je inspanningen kapot gegaan? Bekijk of je het probleem met de wasmachine zelf kunt oplossen. Of lees meer over het repareren, vervangen of afdanken van een wasmachine.

Lees meer: