icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachines: problemen en oplossingen

Als je wasmachine niet meer werkt is dat heel vervelend. Gelukkig kun je problemen vaak zelf oplossen. Het is niet altijd nodig om een monteur te bellen of een nieuwe machine te kopen.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:6 maart 2019

Problemen met wasmachine oplossen

Storingsmeldingen

Een wasmachine geeft vaak met een storingsnummer aan wat er mis is. Dit nummer kun je opzoeken in de gebruiksaanwijzing. Ben je de handleiding kwijt? Dan kun je deze meestal downloaden op de website van de fabrikant. Verschillende wasmachines bieden ook hulp via een app.

Op de website van de fabrikant vind je soms ook andere hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een probleemoplosser of 'veelgestelde vragen' over storingen.

Ook als er geen melding is kun je mogelijk de oorzaak van het probleem vinden. De meeste problemen ontstaan door de printplaat en koolborstels, deurslot/deurvergrendeling, pomp (motor), lagers, rubbermanchet/rubberring, trommelophanging en deurscharnieren. Van oudere wasmachines zijn lagers en de motor vaker het probleem. Als je die onderdelen langsloopt kan je wellicht het probleem vinden. 

Wasmachine werkt niet

Dit kun je zelf doen

 • Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit.
 • Controleer of er spanning op het stopcontact staat. Dit doe je door er een ander apparaat op aan te sluiten. Misschien is er kortsluiting geweest.
 • Controleer of de deur goed dicht zit. Als de deur niet goed is gesloten gaat de wasmachine niet aan.
 • Controleer of de kraan goed open staat. Zo niet dan is de watertoevoer een probleem.
 • Controleer het zeefje in de machine. Als dat verstopt zit heb je ook een probleem met de watertoevoer. Instructies voor het reinigen van het zeefje staan meestal in de handleiding.

Wanneer moet je een monteur inschakelen?

 • De deurschakelaar is bijvoorbeeld defect. Deze registreert of de deur goed sluit.
 • Er is een probleem met de watertoevoer. Soms zitten de magneetventielen vast door kalkaanslag of zijn ze doorgebrand.
 • De programmaschakelaar is defect en kan het gekozen programma niet doorgegeven.
 • De motor of temperatuurvoeler is defect.

Lawaai of vreemde geluiden

Dit kun je zelf doen

 • Zet de machine stil, verdeel de was opnieuw en start het programma. Misschien was de was in de trommel niet goed verdeeld.
 • Kijk hoeveel wasgoed er in de machine zit. Als er te weinig wasgoed in zit kan de machine uit balans raken met centrifugeren.
 • Hoor je een ratelend geluid? Dan kan er een munt of ander klein voorwerp tussen de trommel en de kuip zitten. Je hoort de boosdoener dan ratelen in de machine. Dit kan de trommel beschadigen, dus verwijder het voorwerp direct. Lees meer over het schoonmaken en onderhouden van een wasmachine.
 • Trilt de omgeving mee? De wasmachine kan erg gaan schudden bij het centrifugeren als hij op een onstabiele ondergrond staat.

Wanneer moet je een monteur inschakelen?

 • Een luide, hoge toon duidt op een probleem met de lagers van de motor of de pomp.
 • Maakt de machine het geluid alleen voor en na het draaien? Dan is er een probleem met de ophanging.
 • Hoor je een knarsend of piepend geluid tijdens het wassen? Dan is de aandrijfriem vaak slecht afgesteld.

Water wordt niet afgepompt

Gebruikstips_wasmachineinstallerenOp nummer 3 van veelvoorkomende problemen: het water wordt niet of slecht afgevoerd of er blijft water in de machine staan.

Dit kun je zelf doen

Als de wasmachine wel draait maar het water niet afvoert, kan de afvoerslang geknikt of verstopt zijn. Of de afvoerpomp en/of het filter is verstopt. Je kunt het filter makkelijk reinigen: kijk in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. Een verstopping in de slang kun je vaak ook zelf oplossen.

In het ergste geval is (de motor van) de pomp defect. Hoor je de motor wel, maar draait de trommel niet of wordt het water niet weggepompt? Dan moet je de pomp (laten) vervangen.

Lekkage

Dit kun je zelf doen

 • Controleer of de slang goed is aangesloten.
 • Controleer of alle sluitringen nog intact zijn. Als de rubberen sluitring bij de deur is beschadigd, moet je deze vervangen.

Het is ook belangrijk te weten wanneer het water lekt.

 • Lekt er continu water? Check dan of de aan- en afvoerslang nog goed vastzitten en niet beschadigd of geknikt zijn.
 • Lekt de machine alleen tijdens het vullen? Dat wijst op een probleem met de toevoerslang. De slang is lek of een rubberen ring is beschadigd. Het waterinlaatventiel kan ook defect zijn.
 • Lekt de machine alleen tijdens het pompen en centrifugeren? Dan is de afvoerslang of de kuip beschadigd. Een defecte kuip repareren of vervangen is een kostbare zaak. Dan kun je beter een nieuwe wasmachine aanschaffen.

Is het geen probleem met de kuip maar met de pomp? Ook dit is een kostbare reparatie.

wasmachine reparerenOverige problemen

 • Het water wordt niet warm: dit wijst op een probleem met de thermostaat of het verwarmingselement. Schakel een monteur in.
 • Wasmachine centrifugeert niet: als de wasmachine niet centrifugeert, moet er een monteur aan te pas komen. Dit kan allerlei oorzaken hebben.

Zelf repareren

Er zijn boeken vol geschreven over wasmachines repareren, zoals de Haynes Washing machine manual.

Het is makkelijker om reparaties uit te leggen in een video. Er zijn verschillende Youtube-kanalen waar je een reparatie kunt volgen. Sommige zijn van creatieve klussers. Wij vinden de Youtube-kanalen van onderdelenwinkels beter. Via hen kun je meestal ook het betreffende onderdeel direct bestellen.

Kijk eens of je geholpen bent met de video's van:

Via een skype-, facetime- of telefoongesprek met een monteur op afstand kun je het probleem misschien ook oplossen.

Soms kun je losse onderdelen bestellen bij de fabrikant, maar je vindt meestal meer onderdelen bij speciaalzaken of via bijvoorbeeld europart.nl, Handyman of FixPart.com

Deel je ervaringen

Heb je een oplossing gevonden voor jouw probleem? Deel je reparatie tips op onze community.

Probleem niet opgelost?

Is je probleem niet opgelost met bovenstaande tips? Lees dan verder over het repareren, vervangen en afdanken van je wasmachine. Hou er ook rekening mee dat je wellicht nog binnen de garantie kunt laten repareren. Maar ook buiten de garantie heb je nog rechten.

Kan een monteur de machine ook niet aan de praat krijgen of is reparatie te duur? Bekijk dan alle geteste wasmachines en ons koopadvies voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Garantie? Check het met de Garantiechecker

Ben je benieuwd of je nog garantie hebt op een product dat kapot is gegaan? Je komt er in een paar stappen achter met de Garantiechecker.

Check je garantie!

Problemen na een aankoop?

Je gelijk halen kan soms flink tegenvallen. We helpen je graag verder. Afhankelijk van de aard van je klacht kan dat bijvoorbeeld met een Brief op maat of persoonlijke Bemiddeling.  Bel 070 - 445 45 45 en bespreek je mogelijkheden.

kader_bembom1

Lees ook: