icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Wasmachines: problemen en oplossingen

Als je wasmachine niet meer werkt, is dat heel vervelend. Gelukkig kun je problemen vaak zelf oplossen. Het is niet altijd nodig om een monteur te bellen of een nieuwe machine te kopen.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 maart 2020

Problemen met wasmachine oplossen

Storingsmeldingen

Een wasmachine geeft vaak met een storingsnummer aan wat er mis is. Dit nummer kun je opzoeken in de gebruiksaanwijzing. Ben je de handleiding kwijt? Dan kun je deze meestal downloaden op de website van de fabrikant. Verschillende wasmachines bieden ook hulp via een app.

Op de website van de fabrikant vind je soms ook andere hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een probleemoplosser of 'veelgestelde vragen' over storingen.

Ook als er geen melding is, kun je mogelijk de oorzaak van het probleem vinden. De meeste problemen ontstaan door de printplaat en koolborstels, deurslot/deurvergrendeling, pomp(motor), lagers, rubbermanchet/rubberring, trommelophanging en deurscharnieren. Van oudere wasmachines zijn lagers en de motor vaker het probleem. Als je die onderdelen langsloopt, kun je wellicht het probleem vinden. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

BesteCategory-Wasmachines-va5personen-1200x800

Wasmachine werkt niet

 • Spanning
  Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit. En controleer of er spanning op het stopcontact staat. Dit doe je door er een ander apparaat op aan te sluiten. Misschien is er kortsluiting geweest.
 • Sluiting
  Controleer of de deur goed dicht zit. Als de deur niet goed is gesloten, gaat de wasmachine niet aan. Als de deurschakelaar defect is, en daarmee niet goed registreert dat de deur dicht is, schakel dan een wasmachinemonteur in.
 • Watertoevoer
  Controleer of de kraan van de watertoevoer goed open staat. Soms zitten de magneetventielen vast door kalkaanslag of zijn ze doorgebrand. Hiervoor schakel je het beste een monteur in. 
 • Electronisch
  Wanneer de programmaschakelaar defect is, kan het gekozen programma niet worden doorgegeven. Schakel dan een monteur in. 
 • Motor
  Zit het probleem in de motor van de wasmachine? Schakel ook dan een wasmachinemonteur in. 

Lawaai of vreemde geluiden

 • Het wasgoed in de trommel
  Als de was in de trommel niet goed verdeeld is, kan de boel uit balans raken en veel lawaai maken. Zet in zo'n geval de machine uit, verdeel de was opnieuw en start het programma.
  Als er te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine uit balans raken met centrifugeren. 
 • Er zit iets in
  Hoor je een ratelend geluid? Dan kan er een munt of ander klein voorwerp tussen de trommel en de kuip zitten. Je hoort de boosdoener dan ratelen in de machine. Dit kan de trommel beschadigen. Verwijder daarom het voorwerp direct. Lees meer over het schoonmaken en onderhouden van een wasmachine.
 • Verkeerde ondergrond
  Trilt de omgeving mee? De wasmachine kan erg gaan schudden bij het centrifugeren als hij op een onstabiele ondergrond staat.
 • Lagers van de motor of de pomp
  Hoor je een luide, hoge toon? Dan kan het zijn dat er een probleem in de motor of pomp zit. Schakel dan een wasmachinemonteur in. 
 • Ophanging van de trommel
  Maakt de machine het geluid alleen voor en na het draaien? Dan is er een probleem met de ophanging van de wastrommel. Schakel dan een monteur in. 
 • Aandrijfriem
  Hoor je een knarsend of piepend geluid tijdens het wassen? Dan is de aandrijfriem vaak slecht afgesteld. Schakel dan een wasmachinemonteur in. 

Water wordt niet afgepompt

Gebruikstips_wasmachineinstallerenWater dat niet of slecht wordt afgevoerd en in de machine blijft staan, is een veelvoorkomend probleem. 

 • Afvoerslang
  Als de wasmachine wel draait maar het water niet afvoert, kan de afvoerslang geknikt of verstopt zijn.
 • Filter
  Controleer op verstopping van het filter. Je kunt het filter gemakkelijk reinigen: kijk daarvoor in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. 
 • Afvoerpomp
  Er kan iets vastzitten in de afvoerpomp waardoor het water niet weggepompt wordt. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine of je dit kunt oplossen. Als de pomp defect is, hoor je de mtor wel, maar draait de trommel niet of wordt het water niet weggepompt. Dan kun je de pomp (laten) vervangen. 

Lekkage

 • Toevoerslang
  Lekt de machine als deze wordt gevuld, dan is er waarschijnlijk een probleem met de toevoerslang. Controleer of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring intact is. Ook kan het probleem in het waterinlaatventiel zitten. 
 • Afvoerslang
  Lekt er water tijdens het pompen en centrifugeren? Dan zit het probleem mogelijk in de afvoerslang. Controleer of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring intact is.
 • Deur
  Lekt er water bij de deur, check dan of de sluitringen nog intact zijn. Als deze zijn beschadigd, moeten ze worden vervangen. Het kan ook zijn dat er teveel wasmiddel is gedoseerd. De boel gaat dan zo erg schuimen dat het door de deur kan komen. 
 • Kuip of pomp
  Als de afvoerslang niet het probleem is, maar de machine water lekt tijdens het pompen en centrifugeren, dan kan er een beschadiging in de kuip zitten< Een andere mogelijkheid is dat de pomp kapot is.
  Een defecte kuip of pomp repareren of vervangen is een kostbare zaak. Je moet dan overwegen of je niet beter een nieuwe (zuiniger) wasmachine kunt aanschaffen.

wasmachine reparerenOverige problemen

 • Het water wordt niet warm
  Dit wijst op een probleem met de thermostaat of het verwarmingselement.
 • Hij centrifugeert niet
  Dit kan allerlei oorzaken hebben. Schakel dan een wasmachinemonteur in.

Zelf repareren

Sommige reparaties zijn zelf uit te voeren. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld een reparatievideo. Er zijn verschillende Youtube-kanalen waar je een reparatie kunt volgen. Kijk bijvoorbeeld op de kanalen van onderdelenwinkels. Via hen kun je meestal ook het betreffende onderdeel direct bestellen.

Ook kan een monteur op afstand mogelijk via beeldbellen het probleem op afstand diagnosticeren en helpen bij de zelfreparatie. Lukt dat niet, dan kan de monteur alsnog de wasmachine komen repareren. 

Losse onderdelen kun je soms bestellen bij de fabrikant, maar zijn vaak ook in veelvoud aanwezig bij speciaalzaken zoals Europart, Handyman of FixPart

Deel je ervaringen

Heb je een oplossing gevonden voor jouw probleem? Deel je reparatie tips op onze community.

Probleem niet opgelost?

Is je probleem niet opgelost met bovenstaande tips? Kijk of je nog recht hebt op garantie. Controleer of het mankement binnen of buiten de garantie valt. Ook buiten de garantie heb je soms recht op reparatie. 

Check je recht op garantie!

Is jouw aankoop onlangs stuk gegaan en ben je benieuwd of je nog recht hebt op garantie? In een paar eenvoudige stappen weet je snel wat je garantierecht is én hoe je dat kunt halen! 

Naar de Garantiechecker

Kenjerechten-3

Lees meer over reparatie door een monteur.

Kan een monteur de machine ook niet aan de praat krijgen of is reparatie te duur? Lees dan over het vervangen en afdanken van de wasmachine. En kijk wat de beste wasmachine van dit moment is.

Lees ook: