icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachines: problemen en oplossingen

Het is heel vervelend als je wasmachine niet meer werkt. Gelukkig kun je veel problemen zelf oplossen. Het is niet altijd nodig om een monteur te bellen of een nieuwe machine te kopen.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 november 2021

Problemen met wasmachine oplossen

Storingsmeldingen

Een wasmachine geeft vaak met een storingsnummer aan wat er mis is. Dit nummer vind je in de gebruiksaanwijzing. Download de handleiding op de website van de fabrikant als je deze kwijt bent. Verschillende wasmachines bieden hulp via een app.

Op de website van de fabrikant vind je ook andere hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een probleemoplosser of veelgestelde vragen over storingen.

Check de onderdelen

Ook zonder melding kun je de oorzaak van het probleem vinden. De meeste problemen ontstaan door de printplaat, koolborstels, pomp(motor) of lagers van de wasmachine. Ook de rubbermanchet (rubberring), trommelophanging, deurslot, deurvergrendeling en deurscharnieren zorgen voor problemen. Bij oudere wasmachines zijn vaker de lagers en motor het probleem. Als je die onderdelen naloopt, vind je misschien het probleem. 

Wasmachine werkt niet

 • Spanning: controleer of de stekker goed in het stopcontact zit. Check ook of er spanning op het stopcontact staat. Doe dit door een ander apparaat aan te sluiten. Misschien is er kortsluiting geweest.
 • Sluiting: controleer of de deur goed dicht zit. De wasmachine gaat niet aan als de deur niet goed is gesloten. Als de deurschakelaar kapot is, weet de machine niet dat de deur dicht zit. Schakel hiervoor een wasmachinemonteur in.
 • Watertoevoer: controleer of de kraan van de watertoevoer goed open staat. Soms zitten de magneetventielen vast door kalkaanslag of zijn ze doorgebrand. Schakel hiervoor een monteur in. 
 • Elektronisch: als de programmaschakelaar kapot is, geeft de machine het gekozen programma niet door. Schakel hiervoor een monteur in. 
 • Motor: zit het probleem in de motor van de wasmachine? Schakel hiervoor een monteur in.

Lawaai of vreemde geluiden

 • Het wasgoed in de trommel: als je de was in de trommel niet goed verdeelt, raakt het uit balans. Dit maakt veel lawaai. Zet in dit geval de machine uit. Verdeel de was opnieuw en start het programma. Als er te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine ook uit balans raken tijdens het centrifugeren. 
 • Er zit iets in: hoor je een ratelend geluid? Dan zit er mogelijk een munt of ander klein voorwerp tussen de trommel en de kuip. Je hoort het ratelen in de machine. Dit kan de trommel beschadigen. Verwijder daarom het voorwerp meteen. Lees meer over het schoonmaken en onderhouden van een wasmachine.
 • Verkeerde ondergrond: trilt de omgeving mee? De wasmachine gaat schudden bij het centrifugeren als hij op een onstabiele ondergrond staat.
 • Lagers van de motor of de pomp: hoor je een luide, hoge toon? Dan kan het zijn dat er een probleem in de motor of pomp zit. Schakel een wasmachinemonteur in. 
 • Ophanging van de trommel: maakt de machine het geluid alleen voor en na het draaien? Dan is er een probleem met de ophanging van de wastrommel. Schakel een monteur in. 
 • Aandrijfriem: hoor je een knarsend of piepend geluid tijdens het wassen? Dan is de aandrijfriem vaak slecht afgesteld. Schakel een wasmachinemonteur in. 

Water wordt niet afgepompt

Gebruikstips_wasmachineinstallerenEen veelvoorkomend probleem is water dat niet of slecht wordt afgevoerd en in de machine blijft staan.

 • Afvoerslang: de afvoerslang is misschien geknikt of verstopt als de wasmachine wel draait maar het water niet afvoert.
 • Filter: controleer op verstopping van het filter. Het filter is makkelijk schoon te maken. Bekijk de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. 
 • Afvoerpomp: er zit iets vast in de afvoerpomp waardoor het water niet wegpompt. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine voor de oplossing. Als de pomp kapot is, hoor je de motor wel maar draait de trommel niet. Of pompt het water niet weg. Dan kun je de pomp (laten) vervangen. 

Lekkage

 • Toevoerslang: er is waarschijnlijk een probleem met de toevoerslang als de machine lekt als deze wordt gevuld met water. Controleer of de slang goed is aangesloten. Check ook of het niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring niet kapot is. Of het probleem zit in het waterinlaatventiel. 
 • Afvoerslang: lekt er water tijdens het pompen en centrifugeren? Dan zit het probleem mogelijk in de afvoerslang. Controleer of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is. En of de rubberen ring niet kapot is.
 • Deur: lekt er water bij de deur? Check of de sluitringen niet kapot zijn. Vervang deze als ze beschadigd zijn. Of misschien heb je te veel wasmiddel gebruikt. Het gaat dan zo veel schuimen dat het door de deur komt.
 • Kuip of pomp: er zit een beschadiging in de kuip als de afvoerslang niet kapot is maar de machine water lekt tijdens het pompen en centrifugeren. Een andere mogelijkheid is een kapotte pomp. Een kuip of pomp repareren of vervangen kost veel geld. Bedenk of je niet beter een nieuwe en zuinigere wasmachine kunt aanschaffen.

wasmachine reparerenAndere problemen

 • Het water wordt niet warm: dit wijst op een probleem met de thermostaat of het verwarmingselement.
 • Wasmachine centrifugeert niet: dit kan verschillende oorzaken hebben. Schakel hiervoor een wasmachinemonteur in.

Zelf repareren

Sommige reparaties kun je zelf doen. Bekijk bijvoorbeeld een reparatievideo. Er zijn verschillende YouTube-kanalen voor reparaties. Kijk bijvoorbeeld op de kanalen van onderdelenwinkels.

Direct onderdelen bestellen

Via deze winkels kun je meestal het onderdeel dat je nodig hebt meteen bestellen:

Soms kan een monteur op afstand via beeldbellen het probleem op afstand vaststellen. Of helpen bij de zelfreparatie. Als dat niet lukt, kan de monteur alsnog de wasmachine repareren. 

Losse onderdelen bestel je soms direct bij de fabrikant of bij speciaalzaken zoals Europart, Handyman of FixPart.

Deel je ervaringen

Heb je een oplossing gevonden voor jouw probleem? Deel je reparatietips op onze community.

Probleem niet opgelost?

Kijk of je recht hebt op garantie aIs je probleem niet opgelost is met bovenstaande tips. Controleer of het probleem binnen of buiten de garantie valt. Ook buiten de garantie heb je soms recht op reparatie. 

Lukt het de monteur niet om je machine te maken? Of is reparatie te duur? Lees meer over het vervangen en afdanken van de wasmachine. Bekijk ook wat de beste wasmachine van dit moment is.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.