icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Wasmachine kopen: waar let je op?

Een wasmachine is voor veel huishoudens een grote aankoop, dus wil je een wasmachine kopen die goed bij je past. Belangrijk is welke capaciteit je nodig hebt, welk budget je hebt en welke functies en opties voor jou handig zijn.

1

Koopvideo's wasmachines

Video: 3 tips voor een nieuwe wasmachine

Video: Waar let je op in de winkel?

2

Grootte van de wastrommel

Wasmachines worden steeds groter. Voorheen was een wastrommel met een capaciteit van 5 á 6 kilo heel normaal. Tegenwoordig zijn deze nu amper nog te koop. Machines met een vulgewicht van 7, 8 of 9 kilo zijn standaard. Maar het kan oplopen tot wel 17 kilo.

Je wast het zuinigst én beste schoon met een volle trommel. Koop daarom geen grote wasmachine als je hem niet vol krijgt. Uit onderzoek weten we dat een wastrommel vrijwel nooit gevuld wordt tot het maximale gewicht. Om het geschikte formaat te weten, kun je eens een standaard was wegen.

Lees meer over:
Vulgewicht van een wasmachine

Video: Hoe groot moet de trommel van je wasmachine zijn?

3

Belangrijke specificaties van wasmachines

Wasmachine - Eigenschap - Afmeting - illustratie

Afmetingen

Een wasmachine is standaard 60 cm breed en 83,5 tot 85 cm hoog. En tussen de 50 en 70 cm diep. Heb je weinig ruimte voor een gewone wasmachine? Dan kan een bovenlader of een wasdroogcombinatie een uitkomst zijn.

Lees meer over:
Afmetingen van wasmachines

Wasmachine - Eigenschap - Toerental - illustratie

Toerental

In theorie geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Toch kan een wasmachine met 1400 toeren net zo goed droog centrifugeren als eentje met 1600 toeren. Het is afhankelijk van het programma waarop de wasmachine ingesteld wordt op welk toerental je kunt centrifugeren. Sommige programma's zoals de handwas en kreukvrije was gebruiken hele lage toerentallen. Bij een katoenwas kun je het hoogste toerental instellen. 

Lees meer over:
Wasprogramma's op je wasmachine

Wasmachine - Eigenschap - Geluid - illustratie

Geluidsniveau

Er zit groot verschil in het lawaai dat wasmachines maken. Staat je wasmachine bijvoorbeeld bij de slaapkamer en was je 's nachts? Koop dan een stille wasmachine of eentje met een speciaal nachtprogramma.

Lees meer over:
Stille wasmachines

4

Extra functies van wasmachines

Automatische wasmiddeldosering

Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering, zoals TwinDos of i-Dos, past de hoeveelheid wasmiddel aan de wasbeurt aan. Een voordeel is dat je niet zelf hoeft te doseren en je bespaart wasmiddel en water. Dit kan bijdragen aan een duurzamer gebruik.  

Nadeel is dat de dosering niet heel nauwkeurig is met een minder volle trommel. En je bent beperkt tot 2 soorten vloeibaar wasmiddel.  

Lees meer over:
Automatische wasmiddeldosering

Koolborstelloze motor

Een machine met een motor zonder koolborstels is stiller, efficiënter en minder slijtgevoelig. De meeste wasmachines hebben tegenwoordig zo'n motor, ook wel invertermotor genoemd.

Wasmachinemerken geven verschillende namen aan zo'n invertermotor, zoals DirectDrive, Eco Silence Drive, Quiet Drive. 

Lees meer over:
Koolborstelloze motor

Wifi-connectie

Steeds meer wasmachines kun je via wifi verbinden met een app. Zo bedien je de wasmachine op afstand met je telefoon. Je ziet de status van de wasbeurt, slaat favoriete programma’s op of leest oplossingen voor een eventuele storing.

Heeft dit voor jou toegevoegde waarde?

Lees meer over:
Bedienen met een app

5

Wasprogramma's en functies

Wasprogramma's

Wasmachines hebben steeds meer programma's die geschikt zijn voor een specifieke soort was. Heb je al deze programma's nodig? Uit een enquête blijkt dat slechts een paar programma's echt vaak gebruikt worden: 

 • Katoen op 40ºC en 60ºC.
 • Gemengde was/mix op 40ºC.
 • Synthetisch op 30ºC en 40ºC.
 • Fijne was op 30ºC.
 • Eco 40-60 (wordt gebruikt voor het energielabel).

Functies

De volgende functies op een wasmachine kunnen handig zijn:

 • Snel of zuinig.
 • Start- en/of eindtijduitstel.
 • Display met resterende programmaduur.

Lees meer over: 
Verschillende wasprogramma’s
Functies op een wasmachine

Dossier-Wasmachine-programmas

6

Een zuinige wasmachine

De kosten voor het energie- en waterverbruik van een wasmachine variëren van zo'n €100 tot €200 per jaar. Met een zuinige machine kun je dus heel wat energie en geld besparen.

Informatie over het verbruik vind je op het energielabel van de wasmachine. Kies de capaciteit die je meestal vol zult krijgen en vergelijk de energielabels van wasmachines dan binnen die groep.

Lees meer over:
Zuinige wasmachines

Nieuw energielabel wasmachine

7

Gebruiksgemak van een wasmachine

De was doen is een stuk prettiger als de wasmachine gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt hier in de winkel al op letten.

 • Deur
  Hoe gemakkelijk kun je de was in de machine doen en uit de wasmachine halen? En draait de deur naar de goede kant open?
 • Bediening
  Is het scherm duidelijk en gemakkelijk te bedienen? Wordt de resterende programmaduur weergegeven? 
 • Schoonmaken en onderhoud
  Kun je overal gemakkelijk bij?

Lees meer over
Tips over gebruiksgemak

8

Merk en prijs van wasmachines

Wasmachines zijn te koop met uiteenlopende prijzen van €350 tot meer dan €1500. En er zijn ook talloze merken te koop. De grootste merken zijn BoschMieleAEG en Samsung. Miele is verreweg het duurste merk. De goedkoopste zijn merken als Indesit, Beko of Zanussi.

Er zijn prima wasmachines te vinden onder de €500. Duurdere wasmachines hebben vaak meer programma’s en opties en extra’s zoals automatische wasmiddeldosering, wifi-connectie of uitgebreide waterbeveiliging.

Wil je besparen op je wasmachine?

 • Kies eerder een kleinere dan een grotere trommel
 • Vergelijk modellen die sterk op elkaar lijken
 • Kijk bij meerdere winkels

We testen wasmachines in het lab op hun prestaties. Maar hoe tevreden zijn gebruikers over hun wasmachine? We vroegen het in 2023 aan ruim 9.000 consumenten uit het Consumentenbond Panel. Lees wat zij goede wasmachinemerken vinden.

Lees meer over:
Goedkope wasmachines
Goede merken wasmachines

Wasmachine-Koopadvies-5 merken

9

Maak de juiste keuze met onze keuzehulp

Wil je weten welke wasmachine het beste bij jouw situatie past? Beantwoord de vragen in onze keuzehulp en kies de juiste wasmachine uit een selectie die wij voor je maken.

Help mij kiezen

Wasmachine Keuzehulp - Columns