icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Wasmachine kopen: waar let je op?

Een wasmachine is voor veel huishoudens een grote aankoop. Dus wil je een wasmachine kopen die goed bij je past. Belangrijk is welke capaciteit je nodig hebt, welk budget je hebt en welke functies en opties voor jou handig zijn.

1

Keuzehulp wasmachines

Wil je weten welke wasmachine het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste wasmachine.

Help mij kiezen

Wasmachine Keuzehulp - Columns

2

Koopvideo wasmachines

Waar kun je in grote lijnen op letten als je een nieuwe wasmachine wilt kopen? We laten je het zien in deze video.

We geven 3 tips:

 1. Kies de geschikte capaciteit van de wastrommel.
 2. Kies de wasprogramma's en functies die bij je passen.
 3. Kies een energiezuinige wasmachine.

Video: 3 tips voor een nieuwe wasmachine

3

Grootte van de wastrommel

Wasmachines worden steeds groter. Voorheen was een wastrommel met een capaciteit van 5 á 6 kilo heel normaal. Tegenwoordig zijn deze nu amper nog te koop. Machines met een vulgewicht van 7, 8 of 9 kilo zijn standaard. Maar het kan oplopen tot wel 17 kilo.

Je wast het zuinigst én beste schoon met een volle trommel. Koop daarom geen grote wasmachine als je hem niet vol krijgt. Uit onderzoek weten we dat een wastrommel vrijwel nooit gevuld wordt tot het maximale gewicht. Om het geschikte formaat te weten, kun je eens een standaard was wegen.

Lees meer over:
Vulgewicht van een wasmachine

Video: Hoe groot moet de trommel van je wasmachine zijn?

4

Belangrijke specificaties van wasmachines

Wasmachine - Eigenschap - Afmeting - illustratie

Afmetingen

Een wasmachine is standaard 60 cm breed en 83,5 tot 85 cm hoog. En tussen de 50 en 70 cm diep. Heb je weinig ruimte voor een gewone wasmachine? Dan kan een bovenlader of een wasdroogcombinatie een uitkomst zijn.

Lees meer over:
Afmetingen van wasmachines

Wasmachine - Eigenschap - Toerental - illustratie

Toerental

In theorie geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was, maar hoe meer kreuk. Toch kan een wasmachine met 1400 toeren net zo goed droog centrifugeren als eentje met 1600 toeren. Het toerental verschilt per wasprogramma. Sommige programma's zoals de handwas en kreukvrije was gebruiken hele lage toerentallen. Bij een katoenwas automatisch het maximale toerental. Vaak kun je het toerental zelf naar wens bijstellen. 

Lees meer over:
Wasprogramma's op je wasmachine

Wasmachine - Eigenschap - Geluid - illustratie

Geluidsniveau

Er zit groot verschil in het lawaai dat wasmachines maken. Staat je wasmachine bijvoorbeeld bij de slaapkamer en was je 's nachts? Koop dan een stille wasmachine of eentje met een speciaal nachtprogramma.

Lees meer over:
Stille wasmachines

5

Extra functies van wasmachines

4 Autodose wasmiddel

Automatische wasmiddeldosering

Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering, zoals TwinDos of i-Dos, past de hoeveelheid wasmiddel aan de wasbeurt aan. Een voordeel is dat je niet zelf hoeft te doseren en je bespaart wasmiddel en water. Dit kan bijdragen aan een duurzamer gebruik.  

Nadeel is dat de dosering niet heel nauwkeurig is met een minder volle trommel. En je bent beperkt tot 2 soorten vloeibaar wasmiddel.  

Lees meer over:
Automatische wasmiddeldosering

5 Bediening met app

Wifi-connectie

Steeds meer wasmachines kun je via wifi verbinden met een app. Zo bedien je de wasmachine op afstand met je telefoon. Je ziet de status van de wasbeurt, slaat favoriete programma’s op of leest oplossingen voor een eventuele storing.

Heeft dit voor jou toegevoegde waarde?

Lees meer over:
Wasmachine met een app bedienen

Waterslot_Waterslot 2

Waterbeveiliging

Wasmachines hebben een vorm van waterbeveiliging. Die beschermen tegen ernstige lekkage en waterschade. Er zijn verschillende soorten beveiliging. Een gecombineerde beveiliging op meerdere punten in de machine, levert de beste beveiliging op. 

De meest geavanceerde beveiliging is vaak ook het duurst. 

Lees meer over:
Waterslot en waterbeveiliging op wasmachines

1 Invertermotor

Koolborstelloze motor

Vrijwel alle wasmachines hebben tegenwoordig een motor zonder koolborstels. Dat maakt ze stiller, efficiënter en minder slijtgevoelig. Er zijn 2 type koolborstelloze motors:

 1. Invertermotor met aandrijfriem. Deze riem kan na een tijd je gaan slijten.
 2. Direct Drive. Dit werkt met een magnetisch veld waar geen aandrijfriem voor nodig is. Daardoor het minst slijtgevoelig en door de minste wrijving ook het stilst. Haier (Direct Motion), LG (Direct Drive) en Whirlpool (ZEN motor) hebben zo'n motor. 

6

Wasprogramma's en instellingen

Wasprogramma's

Er zijn veel verschillende soorten wasprogramma's. Wat doen ze en zijn ze handig voor jou? Uit onderzoek weten we dat deze programma's het meest worden gebruikt:

 • Katoen op 40ºC en 60ºC.
 • Gemengde was/mix op 40ºC.
 • Synthetisch / EasyCare / Kreukherstellend op 30ºC en 40ºC.
 • Fijne was op 30ºC.
 • Eco 40-60 (wordt gebruikt voor het energielabel).
 • Stoomprogramma

Opties

Met bepaalde instellingen kun je het gekozen wasprogramma aanpassen. Denk daarbij aan programmaduur verkorten, zuiniger wassen, extra water of stoom gebruiken. 

Denk ook aan instellingen zoals 'uitgestelde start', 'eindsignaal' aan- of uitzetten of tussentijds wasgoed in de trommel doen. 

Lees meer over: 
Verschillende wasprogramma’s
Wasmachines met stoomfunctie

Dossier-Wasmachine-programmas

7

Een zuinige wasmachine

De kosten voor het energie- en waterverbruik van een wasmachine variëren van zo'n €75 tot €140 per jaar. Met een zuinige machine kun je dus heel wat energie en geld besparen.

Informatie over het verbruik vind je op het energielabel van de wasmachine. Kies de capaciteit die je meestal vol zult krijgen en vergelijk de energielabels van wasmachines dan binnen die groep.

Lees meer over:
Zuinige wasmachines

Nieuw energielabel wasmachine

8

Gebruiksgemak van een wasmachine

De was doen is een stuk prettiger als de wasmachine gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt hier bij aankoop al op letten. Er kan veel verschil tussen de machines zitten.

Trommel volstoppen en leeghalen

Gaat de deur gemakkelijk en ver genoeg open? Is de trommelopening ruim en zit het venster niet in de weg? Lees meer over de grootte van de vulopening en vergelijk de verschillende diameters in de wasmachinevergelijker

Wasmiddellade

Kun je de wasmiddellade goed openen? En zijn de wasmiddelvakjes duidelijk vormgegeven en gemakkelijk toegankelijk met wasmiddel? Het is goed als in de wasmiddellade een blokkade zit. Dan kunnen er geen grotere voorwerpen in de wasmachine komen. En ook is het handig als in de wasmiddellade een inzet voor vloeibaar wasmiddel heeft. Kijk daarvoor in de wasmachinevergelijker 

Bedieningspaneel en display

Bedieningspanelen kunnen veel van elkaar verschillen. Variërend van tiptoetsen tot analoge knoppen of een draaiknop. Kijk of je de indeling logisch en duidelijk vindt. Worden de programma’s en de tijd goed weergegeven?

Informatie tijdens het wassen

Wordt het in- of uitschakelen ondersteund door een geluid? En kun je dat ook uitzetten? Meestal zie je in welk stadium van de wasbeurt hij is en hoelang het wasprogramma nog duurt. Nog mooier is als de wasmachine ook aangeeft hoeveel energie het gekozen wasprogramma gebruikt.  

Schoonmaken en onderhoud

Kun je het pluizenfilter van de afvoerpomp gemakkelijk openen en leeghalen? Kun je de wasmiddellade gemakkelijk schoonmaken, bijvoorbeeld door hem eenvoudig uit de machine te halen? Lees meer over het schoonmaken van de wasmachine

9

Merk en prijs van wasmachines

Wasmachines zijn te koop met uiteenlopende prijzen van €400 tot meer dan €1500. En er zijn ook talloze merken te koop. De grootste merken zijn BoschMieleAEG en Samsung. Miele is verreweg het duurste merk. De goedkoopste zijn merken als Indesit, Beko of Zanussi.

Er zijn prima wasmachines te vinden rond de €500 á €600. Duurdere wasmachines hebben vaak meer programma’s en opties en extra’s zoals automatische wasmiddeldosering, wifi-connectie of uitgebreide waterbeveiliging.

Wil je besparen op je wasmachine?

 • Kies eerder een kleinere dan een grotere trommel
 • Vergelijk modellen die sterk op elkaar lijken
 • Kijk bij meerdere winkels

We testen wasmachines in het lab op hun prestaties. Maar hoe tevreden zijn gebruikers over hun wasmachine? We vroegen het in 2023 aan ruim 9.000 consumenten uit het Consumentenbond Panel. Lees wat zij goede wasmachinemerken vinden.

Lees meer over:
Goedkope wasmachines

Wasmachine-Koopadvies-5 merken

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke wasmachines goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Wasmachines