icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope wasmachine: waar moet je op letten?

Een wasmachine kost al gauw een paar honderd euro. De duurste modellen zelfs meer dan €1500. Waar let je op als je op zoek bent naar een goedkope wasmachine?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:5 maart 2024

Goedkope wasmachine nieuw

Wat kost een wasmachine?

De prijzen van wasmachines verschillen enorm. Van €400 tot meer dan €1500. Gemiddeld kost een wasmachine ruim €800. De prijs van wasmachines is de laatste jaren flink gestegen. 

De duurdere modellen doen het prima in onze test. Maar de prijs bepaalt niet altijd de kwaliteit. Sommige goedkopere wasmachines tot €550 scoren ook prima in onze wasmachinetest.

Waar betaal je extra voor?

Sommige functies of extra's zitten vooral op duurdere modellen. Hier betaal je extra voor:

Uitbreiding functies

We zien dat sommige functies uiteindelijk op alle wasmachines worden ingezet. Zo krijgen goedkopere wasmachines van Bosch en Siemens de mogelijkheid voor automatische wasmiddeldosering. En ook koolborstelloze motors zien we nu op alle modellen, ook uit lagere prijsklasses. 

Kleine wasmachines goedkoper dan grote

Wasmachines met een vulgewicht tot en met 8 kg zijn vaak voordeliger dan wasmachines van 9 kg en groter. Dit komt vooral omdat speciale functies door fabrikanten eerst op de grotere topmodellen wordt geïntroduceerd. 

Lees meer over:
Vulgewicht van een wasmachine

Goedkopere vergelijkbare wasmachines

Er zijn honderden typenamen te vinden, maar sommige verschillen weinig van elkaar. Soms is alleen de kleur van de ring van de deur anders, soms het verkoopkanaal. Deze modellen presteren hetzelfde, maar de prijs kan flink verschillen. Je bespaart makkelijk door de voordeligste variant te kiezen.

Soms is dezelfde machine onder een andere merknaam te koop. Ook dan kunnen prijzen behoorlijk verschillen. Dat zijn vooral wasmachines van Bosch en Siemens. 

Het is helaas niet altijd even makkelijk om te zien welke modellen gelijk zijn. Daarom hebben wij dit zo goed mogelijk in kaart gebracht. De verschillende varianten met verschillen en bijbehorende prijzen zijn te vinden in de wasmachinevergelijker

Laagste winkelprijs en aanbiedingen

De aanschafprijs van een wasmachine kan per winkel verschillen. Het is de moeite waard om de goedkoopste aanbieder te zoeken als je een wasmachine wilt bestellen. Soms zitten er honderden euro’s verschil tussen de hoogste en laagste winkelprijs.

Wil je een nieuwe wasmachine bestellen, vergelijk dan eerst online de prijzen van verschillende winkels. Wellicht vind je interessante aanbiedingen. Per wasmachine staan de actuele winkelprijzen in de wasmachinevergelijker. Je kunt onderaan de productpagina's ook de prijshistorie van het model vinden. 

Goedkoopste wasmachinemerken

Wasmachines van Indesit hebben de laagste prijs. Ook merken als Beko en Zanussi hebben betaalbare modellen. Vrijwel alle merken hebben modellen rond de €650. Dat lag een paar jaar geleden nog rond de €500. Behalve Miele, maar dit is dan ook het duurste merk.

Ga je een nieuwe wasmachine bestellen? Kijk dan ook even hoe andere consumenten denken over de verschillende wasmachinemerken.

Lage verbruikskosten

Je bespaart veel door een zuinig model te kiezen. De verbruikskosten van wasmachines verschillen onderling. Op basis van het katoenprogramma kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot zo'n €70 per jaar. 

Lees meer over zuinige wasmachines. Of kijk naar het oordeel voor verbruik of de energieklasse in de wasmachinevergelijker voordat je een wasmachine gaat bestellen.

De verbruikskosten nemen we mee in de berekening voor de Beste Koop wasmachines

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.