! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope wasmachine

Een wasmachine kost al gauw een paar honderd euro. De duurste modellen zelfs meer dan €1500. Waar let je op als je op zoek bent naar een goedkope wasmachine?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 november 2021

goedkope wasmachine

Wat kost een wasmachine?

De prijzen van wasmachines verschillen enorm. Van €350 tot meer dan €1500. Gemiddeld kost een wasmachine ruim €700. Duurdere, geteste modellen halen prima scores. Al bepaalt de prijs niet de kwaliteit. Modellen onder de €400 scoren ook prima in onze wasmachinetest.

Verschil goedkope en dure wasmachine

Er zijn een aantal verschillen tussen modellen onder en boven de €500:

  • Goedkopere wasmachines hebben minder programma’s en opties.

  • Goedkopere wasmachines hebben minder voorzieningen, zoals een waterbeveiliging. Maar ook minder uitgebreide opties op het scherm.

  • Goedkopere wasmachines hebben minder vaak automatische wasmiddeldosering.
  • Goedkopere wasmachines zijn vaak gemaakt met goedkopere onderdelen. Ze hebben vaker een motor met koolborstels in plaats van een invertermotor zonder koolborstel.

Uitbreiding functies

We zien dat sommige functies uiteindelijk op alle wasmachines worden ingezet. Zo krijgen goedkopere wasmachines van Bosch en Siemens de mogelijkheid voor automatische wasmiddeldosering.

Kleine wasmachines goedkoper dan grote

Wasmachines met een vulgewicht tot en met 8 kg zijn vaak voordeliger dan wasmachines van 9 kg en groter. Dit komt vooral doordat de topmodellen met speciale functies grotere wasmachines zijn. Fabrikanten zetten meer in op de grotere wasmachines.

Volle wastrommel

Kijk eens verder dan de grote machines in de winkels als je op zoekt bent naar een voordelige wasmachine. Heb je wel echt een grote wastrommel nodig? Het wast vaak zuiniger én beter als je de trommel goed vult. Dat scheelt ook in de kosten.

Lees meer over de capaciteit van een wasmachine

Goedkopere vergelijkbare wasmachines

Veel wasmachines hebben varianten met een andere typenaam die technisch gelijk zijn aan elkaar. Deze gelijke modellen presteren hetzelfde. Al kunnen ze in prijs verschillen. Je bespaart makkelijk door de voordeligste variant te kiezen.

Verschillende modellen

Modellen hebben soms al een andere naam als ze een extra taal, een andere kleur of design hebben.

Het is helaas niet altijd even makkelijk om te zien of modellen gelijk zijn. Daarom hebben wij dit zo goed mogelijk in kaart gebracht. Per model geven we dit aan in de wasmachinevergelijker.

Laagste winkelprijs en aanbiedingen

De aanschafprijs van een wasmachine kan per winkel verschillen. Het is de moeite waard om de goedkoopste aanbieder te zoeken. Soms zitten er honderden euro’s verschil tussen de hoogste en laagste winkelprijs.

Vergelijk online de prijzen van verschillende winkels. Per wasmachine staan de actuele winkelprijzen in de wasmachinevergelijker.

Goedkoopste wasmachinemerken

Wasmachines van Indesit hebben de laagste prijs. Ook merken als Beko en Zanussi hebben betaalbare modellen. Zanussi heeft volgens ons internetpanel de beste prijs-kwaliteitverhouding. Bijna alle merken hebben modellen van rond de €400. Behalve Miele, maar dit is dan ook het duurste merk.

Ontdek hoe andere consumenten denken over de verschillende wasmachinemerken.

Lage verbruikskosten

Je bespaart veel door een zuinig model te kiezen. De verbruikskosten van wasmachines verschillen onderling. Op basis van het katoenprogramma kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot €70. 

Lees meer over zuinige wasmachines. Of kijk naar het oordeel voor verbruik of de energieklasse in de wasmachinevergelijker.

De verbruikskosten nemen we mee in de berekening voor de Beste Koop wasmachines

Nieuwste artikelen