icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachine met een app bedienen via wifi

Steeds meer wasmachines kun je ook op afstand bedienen met een app. Wat kun je daarmee?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:5 maart 2024

Gebruiksgemak wasmachine

Verbinden met je smartphone

Wasmachines met een app kun je via wifi met je wasmachine verbinden. Vervolgens kun je ook buiten dat wifi-bereik de wasmachine met de app bedienen.

Alle wasmachines zijn ook nog gewoon via het bedieningspaneel te bedienen. Om te bedienen via de app, zul je elke keer de verbinding moeten maken. Dat is ter beveiliging. Op het moment dat de wasmachine verbonden is, kun je hem niet meer via het bedieningspaneel bedienen.

Functies van wasmachine-apps

De apps verschillen per merk, maar de functionaliteit is grotendeels vergelijkbaar. Ze hebben functies zoals:

Wasmachine op afstand aanzetten op een ander moment

Houd er rekening mee dat je de was in de trommel hebt gestopt en vooraf de verbinding moet hebben ‘aan’ gezet. 

Wasprogramma’s kiezen

Op de app heb je een duidelijk overzicht van de verschillende programma’s en opties die je daarbij kunt selecteren. Soms zie je ook globaal het energie- en waterverbruik en uitleg over het programma. En soms kun je via de app ook extra wasprogramma’s downloaden.  

Wasbeurt plannen

Via de app kun je aangeven wanneer de was klaar moet zijn. Of je wordt geholpen met de planning. De app adviseert dan het geschikte programma voor het tijdsbestek. Je kunt de wasbeurt ook aanzetten als je weet dat op dat moment de zon schijnt en je zonnepanelen zo direct de energie kunnen gebruiken. Het plannen van de wasbeurt kan ook van pas komen als je een dynamisch energiecontract hebt. En je wasmachine op een voordeliger moment wilt laten draaien. 

Hulp bij de juiste wasbeurt

Op sommige apps zit een ‘wasassistent’. Die geeft advies over het wasprogramma en welk wasgoed je kunt combineren. Hiervoor selecteer je het wasgoed dat je in de trommel stopt. Helaas werkt dit niet overal even optimaal. De app adviseert heel ‘veilig’. Je kunt maar weinig soorten wasgoed combineren en houdt daarmee erg kleine wasjes over.

Meldingen ontvangen

Je kunt de status van het wasprogramma bijhouden op de app. Zo zie je wanneer de was klaar is. Soms kun je een waarschuwing instellen, zodat je de was niet vergeet uit de trommel te halen. Of je krijgt een melding dat het (autodoserings-)wasmiddel op is. Of dat er onderhoud nodig is.

Hulp bij storingen

Bij een storing kun je in beeld krijgen wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Soms kan een fabrikant de storing op afstand uitlezen.

Informatie en wastips

Een app is handig om extra informatie te geven die je niet op je wasmachine kunt aflezen. Zo lees je tips voor de juiste behandeling van je wasgoed.