icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Tips voor een schone was

Wassen betekent kiezen uit een wasprogramma, temperatuur, opties, wasmiddel, dosering en toerental. Wat is de beste keuze? Lees onze tips voor een stralend schone was.
Irene La Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 november 2022

Wastips nieuw

Kies het juiste wasprogramma

Op de meeste wasmachines zitten verschillende wasprogramma's. Toch gebruiken we maar een aantal wasprogramma's regelmatig. Om het juiste wasprogramma te kiezen, sorteer je eerst het wasgoed. Op kleur, maar ook op textielsoort. Kijk op het waslabel voor het juiste advies over temperatuur en het geschikte programma.

Bekijk het waslabel

Elk stuk textiel heeft een label met een wasadvies. Deze is afgebeeld met een wastobbe. Hierop staat de maximale temperatuur waarop je het wasgoed mag wassen. De strepen onder de tobbe adviseren over de mildheid van het wasprogramma.

Kies de juiste temperatuur

Een te hoge temperatuur kan wasgoed beschadigen. Ook kost het onnodig veel energie en dus geld. Maar met een te lage temperatuur wordt wasgoed soms niet goed schoon. Was niet alleen maar op lage temperaturen. Dat veroorzaakt viezigheid en problemen in je machine. Onderhoud de wasmachine goed door minstens eens per maand een wasprogramma van 60°C of heter te draaien.

Kies het juiste wasmiddel

Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel. Voor gekleurde en donkere kleding gebruik je een wasmiddel voor bonte was. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.

Hardnekkige vlekken

Lastige vlekken kun je voorbehandelen met een vlekkenmiddel. Wasballen, wasnoten of wasdoekjes wassen meestal niet goed schoon.

Wasverzachter

Gebruik je wasverzachter? Doe de aanbevolen hoeveelheid in het speciale wasverzachterbakje. De machine voegt het dan toe aan het laatste spoelwater.

De juiste dosering wasmiddel

mamma-en-kind-wassenVoor een stralend schone was is de juiste hoeveelheid wasmiddel belangrijk. Houd het doseeradvies op de verpakking aan. Dit advies is gebaseerd op de hoeveelheid wasgoed. Maar ook hoe vies de was is en de hardheid van het water.

Te veel of te weinig...

Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en grauwig.

Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook ‘vetluis’ ontstaan. Hierdoor gaat de machine stinken. En er kan schuim in de wasmachine ontstaan. Hij gaat dan extra spoelen. Dit kost onnodig veel tijd en water.

Hoeveelheid wasgoed

Bontwasmiddelen en witwasmiddelen baseren het advies op 4 tot 5 kg. Dit gaat niet over de inhoud van de wasmachine. Het gaat over het gewicht van het wasgoed dat je in de trommel stopt. Een wasmachine van 7 kg vul je vaak maar met zo’n 4 kg wasgoed. Kijk naar het advies voor extra wasgoed als je een grotere wasmachine hebt die je goed volstopt. Doseer de helft van het wasmiddel als je de trommel maar half vol stopt.

Fijnwasmiddelen baseren het advies op 2,5 kg. Vaak stop je hierbij de trommel lang niet vol. Pas ook hier de dosering aan.

Vuilgraad

Hoe viezer de was, hoe meer wasmiddel nodig is. Gebruik een vlekkenmiddel als er maar een paar vieze stukken tussen zitten.

Waterhardheid

Het doseeradvies hangt af van de hardheid van het kraanwater waarmee de wasmachine wast. Zacht (tot 8,4°dH), gemiddeld (8,4-12°dH) of hard (hoger dan 12°dH). In Nederland is de waterhardheid op de meeste plekken tussen de 8 à 9°dH. Kijk op waterhardheid.nl om te zien hoe hard jouw kraanwater is.

Hoe doseer je het wasmiddel?

Het wasmiddel kun je doseren via de wasmiddellade of direct op het wasgoed met een doseerbol. Doseren met een wasbol heeft het voordeel dat het direct op het wasgoed komt. Het lost meteen op en werkt dus sneller. Bij het doseren via de wasmiddellade kan een deel in de machine achterblijven.

Check of de wasmiddellade een inzet voor vloeibaar wasmiddel heeft als je vloeibaar wasmiddel via de wasmiddellade doseert. Dit voorkomt dat wasmiddel vooraf uit het bakje op de was loopt. Bijvoorbeeld als je het programma op een later moment start. 

Wasmiddelcapsules

Er zijn ook speciale wasmiddelcapsules. Dit noemen we ook wel tabletten of pods. Het voordeel is dat je niet knoeit met doseren. Het nadeel is dat je minder precies doseert. In het geval van hard water, vuile was of veel wasgoed adviseren we 2 pods per was.

Bekijk de testresultaten van verschillende pods witwasmiddel of bontwasmiddel.

Was met een volle trommel

wastrommelDe meeste wasmachines werken het beste met een volle trommel. Dat zorgt voor de meest zuinige, schone was.

Vul bij een katoenprogramma de trommel totdat ongeveer een vuist in de hoogte overblijft. Bij gevoelig materiaal vul je de trommel voor ongeveer de helft. 

Kies het juiste toerental

Van een hoog toerental wordt de was goed droog. Het voordeel is dat het drogen aan de waslijn minder lang duurt. Het scheelt ook energiekosten van de wasdroger. Het nadeel is dat je wasmachine sneller slijt. Ook komt je wasgoed gekreukter uit de trommel. Gelukkig is het toerental aan te passen. Zo kun je het toerental omlaag zetten. Vaak droogt de was genoeg met 1400 toeren per minuut. 

Spoel extra wanneer nodig

Veel wasmachines zijn zuinig met water. Daardoor spoelen ze slecht het wasmiddel uit het wasgoed. Wasmiddel dat in het wasgoed achterblijft, kan strepen geven. Of je krijgt irritaties op je huid. Dit voorkom je door de optie extra spoelen aan te zetten. De wasmachine gebruikt dan meer water tijdens de wasbeurt. 

Doseer ook niet te veel wasmiddel. Of gebruik een wasmiddel zonder parfum. Bedenk dat vloeibaar wasmiddel minder zichtbare wasmiddelresten achterlaat dan waspoeder. 

Stoom kleding wanneer nodig

Sommige kleding mag niet gewassen worden. Deze reinig je door te stomen. Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin. De letter in de cirkel geeft aan met welke middelen je deze kleding mag reinigen.

Voorkom zweetgeur in kleding

Wasmiddelen helpen om zweetlucht te verminderen. Toch ruik je na het wassen vaak nog een zweetlucht in het gewassen wasgoed. Na een tijd gaat (sport-)kleding toch naar zweet ruiken. Daar is niks meer aan te doen.

Met deze tips voorkom je zweetgeur in je wasgoed:

  • Was kleding met zweetluchtjes zo warm mogelijk, volgens het waslabel. Wasmiddel met zuurstofbleekmiddel (witwasmiddel) helpt ook.
  • Was sterk ruikende kleding apart. De geur kan afgeven.
  • Strijk je kleding. Dit helpt om de bacteriën te doden.
  • Draag katoenen shirts. Katoen neemt vocht op en voorkomt de verspeiding van geuren. Synthetische stoffen zorgen voor meer geurverspreiding.

Lees meer over Zweetgeur in je shirt uit de Consumentengids februari 2019 (pdf).

Tips voor na de was

hangende-was

  • Haal de was zo snel mogelijk uit de machine om het te drogen. Doe dit meteen als het programma klaar is. Zo voorkom je kreukels en nare geurtjes in je wasgoed.
  • Drogen doe je aan de lijn of in de wasdroger. Het goedkoopst is aan de lijn. Niet alle kleding mag in de droger. Check hiervoor het label. Bekijk onze test wasdrogers als je op zoek bent naar een wasdroger.
  • Laat na een wasbeurt de deur en het doseerbakje openstaan. Zo droogt de machine en voorkom je nare geurtjes.
  • Maak de wasmachine af en toe schoon. Vooral het zeepbakje is een belangrijke bron van vieze luchtjes. Lees meer over een wasmachine schoonmaken en onderhouden.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.