! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wastips

Een was draaien is niet ingewikkeld. Toch kun je kiezen uit een wasprogramma, temperatuur, opties, wasmiddel, dosering, toerental, enzovoorts. Wat kun je dan het beste kiezen? Lees onze tips voor een stralend schone was. 
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 7 oktober 2020

Het juiste wasprogramma

Op de meeste wasmachines zitten enorm veel verschillende wasprogramma's. Toch gebruiken we maar een aantal wasprogramma's regelmatig. Om het juiste wasprogramma te kiezen, sorteer je de was op het soort wasgoed dat bij elkaar gewassen mag worden. Op kleur, maar ook op textielsoort. Voor het juiste advies over temperatuur en delicaatheid van het geschikte programma kijk je op het waslabel. Lees meer over wasprogramma's.  

Waslabel

Elk stuk textiel heeft een label met een wasadvies, afgebeeld met een wastobbe. Hierop staat de maximale temperatuur aangegeven. De strepen onder de tobbe geven advies over de mildheid van het wasprogramma.

Wassymbolen-4

Tobbe zonder streep 

een normaal programma zoals een katoenprogramma.

Wassymbolen-8

Tobbe met 1 horizontale streep:

een mild wasprogramma. Bijvoorbeeld een programma voor synthetisch wasgoed bij 60°C. Of een programma voor fijne was bij 30°C en 40°C.

Wassymbolen-11

Tobbe met 2 horizontale strepen:

een zeer mild wasprogramma zoals een wolwasprogramma. (programma met minimale beweging).

Wassymbolen-2

Tobbe met een hand:

een handwasprogramma. Gebruik een watertemperatuur van max 40 °C. Was je echt met de hand, los het wasmiddel dan op in veel water. Laat het kledingstuk weken en roer voorzichtig om. Niet doen: schrobben, trekken of wringen. Spoel goed na en druk water uit het wasgoed. Leg het wasgoed in vorm te drogen.

Wassymbolen-1

Tobbe met een kruis:

dit kledingstuk mag niet gewassen worden, alleen gestoomd.

                 "Easycare"

"Easycare":

Gebruik een mild wasprogramma. Vaak heet het wasprogramma iets als EasyCare, synthetisch of kreukherstellend.

De juiste temperatuur

mamma-en-kind-wassenEen te hoge temperatuur kan het wasgoed beschadigen. Daarnaast kost het onnodig veel energie en dus geld. Maar een te lage temperatuur wast mogelijk niet al het wasgoed goed genoeg hygiënisch schoon. Ook is het aan te raden niet áltijd op lage temperaturen te wassen. Dat kan viezigheid en problemen veroorzaken. Draai daarom minstens 1 keer per maand een wasprogramma van 60°C of heter. Lees meer onderhoudstips en besparen met wassen.

Wassen op 30°C (of kouder)

Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat. Lees meer over zuinig wassen op lage temperatuur

 • Bovenkleding
 • Onderkleding en sokken die niet echt vies zijn
 • Handdoeken of linnengoed dat niet echt vies is
 • Tafellinnen
 • Gordijnen

Wassen op 40°C

Op deze temperatuur was je wasgoed dat te vies is om koud te wassen. 

 • Bovenkleding met vlekken
 • Bovenkleding die stinkt
 • Vieze onderkleding en sokken
 • Vieze handdoeken en linnengoed

Wassen op 60°C

Op deze hogere temperatuur was je wasgoed waarbij het belangrijk is dat bacteriën worden gedood.
Was dit wasgoed op 60°C:

 • Kleding voor iemand met een verhoogd risico, zoals mensen met vermindere weerstand
 • In geval van een besmettelijke ziekte, wondinfectie, schimmelinfectie of huismijtallergie. Griep wordt overigens vooral overgedragen via de lucht en niet via wasgoed. 
 • Linnengoed voor iemand met een verhoogd risico of huismijtallergie
 • Vaatdoekjes en ander keukentextiel dat voor schoonmaken is gebruikt
 • Wasbare luiers
 • Wasgoed met bloed, braaksel of ontlasting

Ook in tijden van COVID-19 wordt geadviseerd op 60 graden te wassen. Denk daarbij aan herbruikbare mondkapjes. Lees meer over mondkapjes wassen op 60 graden

Kies voor het gewone katoenprogramma op 60°C of het hygiëneprogramma en indien mogelijk een wasmiddel met bleek. Zorg tenslotte dat de was daarna goed droogt. Kies niet voor het ecoprogramma of het nieuwe Eco 40-60 programma. Deze programma's wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur. 

Wassen op 90°C

 • Wasgoed van iemand met een hardnekkig virus (zoals het norovirus) was je het beste 2 keer op 60°C of 1 keer op 90°C.

Het juiste wasmiddel

Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel en voor gekleurde en donkere kleding een wasmiddel voor bonte was. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.

Hardnekkige vlekken kun je voorbehandelen met een vlekkenmiddel. Wasballen, wasnoten of wasdoekjes wassen doorgaans niet goed schoon.

Gebruik je wasverzachter? Doe de aanbevolen hoeveelheid in het speciale wasverzachterbakje. De machine voegt het dan vanzelf aan het laatste spoelwater toe.

Lees meer over het juiste wasmiddel

Wasmiddel doseren

Voor een stralend schone was is de juiste hoeveelheid wasmiddel belangrijk. Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en ook wat grauwig. Teveel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten, waardoor het sneller slijt en kleur minder goed blijft. Ook kan er ‘vetluis’ ontstaan, waardoor de wasmachine gaat stinken. Van te veel wasmiddel kan er veel schuim in de wasmachine ontstaan. De wasmachine kan daardoor extra gaan spoelen, wat onnodig veel tijd en water kost.

Voor de juiste hoeveelheid wasmiddel, houd je het beste het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel aan.

Hoeveel wasmiddel?

Het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel is gebaseerd op de hoeveelheid wasgoed, hoe vies de was is en hoe hard het water is.

Hoeveelheid wasgoed

 • Bontwasmiddelen en witwasmiddelen baseren het advies op 4 tot 5 kg. Dit gaat niet over de capaciteit van de wasmachine, maar over het gewicht van het wasgoed dat je in de trommel stopt. Een wasmachine van 7 kg vul je vaak maar met zo’n 4 kg wasgoed. Heb je een grotere wasmachine die je goed volstopt, kijk dan naar het advies voor extra wasgoed. Stop je de trommel maar halfvol, doseer dan slechts ruim de helft.
 • Fijnwasmiddelen baseren het advies op 2,5 kg. Vaak stop je hierbij de trommel lang niet vol.

Vuilgraad
Hoe viezer de was, hoe meer wasmiddel wordt geadviseerd. Zitten er slechts een paar vieze stukken tussen, gebruik dan een vlekkenmiddel.

Waterhardheid
Het doseeradvies hangt af van de hardheid van het kraanwater waarmee de wasmachine wast; zacht (tot 8,4 °dH), gemiddeld (8,4-12 °dH), hard (hoger dan 12 °dH). Vaak is de waterhardheid rond de 8 a 9 °dH. Kijk op waterhardheid.nl hoe hard jouw kraanwater is.

Hoe doseer je het wasmiddel?

Het wasmiddel kun je doseren via de wasmiddellade of direct op het wasgoed met een doseerbol. Doseren met een wasbol heeft het voordeel dat het direct op het wasgoed komt, meteen oplost en dus sneller werkt. Doseren via de wasmiddellade kan ervoor zorgen dat een deel in de machine achterblijft. Doseer je vloeibaar wasmiddel via de wasmiddellade, check dan of de wasmiddellade een inzet voor voor vloeibaar wasmiddel heeft. Dit voorkomt dat wasmiddel voortijdig uit het bakje op de was loopt, als je bijvoorbeeld het programma op een later moment start. 

Wasmiddelcapsules

Je kunt ook speciale wasmiddelcapsules gebruiken, zogenaamde pods. Het voordeel is dat je hierbij niet hoeft te kliederen met doseren. Het nadeel is dat je minder nauwkeurig kunt doseren. In het geval van hard water, hoge vuilgraad of veel wasgoed wordt twee pods geadviseerd. Bekijk de testresultaten van verschillende pods witwasmiddel of bontwasmiddel.

Zweetgeur uitwassen

Zweetlucht in wasgoed is een veelvoorkomend probleem. We onderworpen 4 wasmiddelen uit de laatste bontwasmiddelentest aan een aanvullende ‘zweetgeurtest’. Deze wasmiddelen slaagden er in om zweetlucht te verminderen. Dat deden ze allemaal beter dan alleen water. Het ecologische middel dat we testten deed het minder goed dan de rest. Waarschijnlijk vanwege het ontbreken van geurstoffen, omdat de parfum in de andere middelen de achtergebleven nare geurtjes maskeert.

Toch bleef er nog steeds zweetlucht ruikbaar in het gewassen wasgoed. Dit maakt dat (sport-)kleding op den duur toch (bijna onomkeerbaar) naar zweet gaat ruiken.

Tips om zweetgeur in kleding te voorkomen

 • Was kleding met zweetluchtjes zo warm als volgens het waslabel kan. Wasmiddel met zuurstofbleekmiddel (witwasmiddel) helpt ook.
 • Was sterk ruikende kleding apart, de geur kan afgeven.
 • Strijk je kleding; dit helpt om de bacteriën te doden.
 • Draag katoenen shirts. Omdat katoen vocht opneemt, voorkomt het dat geuren zich verspreiden. Synthetische stoffen zorgen voor meer geurverspreiding.

Lees ook:
Het hele artikel "Zweetgeur in je shirt" uit de Consumentengids (pdf)

Was met volle trommel

wastrommelDe meeste wasmachines functioneren het beste met een volle trommel. Dat zorgt voor de meest zuinige, schone was.

Bij een katoenprogramma vul je de trommel tot er ongeveer een vuisthoogte aan ruimte overblijft. Bij delicaat materiaal vul je de trommel voor ongeveer de helft. 

Het juiste toerental

Van een hoog toerental wordt de was lekker droog. Het voordeel is dat het drogen aan de waslijn minder lang duurt en het energiekosten scheelt van de wasdroger. Het nadeel is dat je wasmachine kan er ook sneller van slijt. Ook komt je wasgoed gekreukter uit de trommel. Gelukkig is het toerental vrijwel altijd aan te passen en kun je het toerental omlaag zetten. Vaak droogt de was met 1200 toeren per minuut voldoende. 

Extra spoelen

Veel wasmachines zijn spaarzaam met water, waardoor ze slecht wasmiddel uit het wasgoed spoelen. Wasmiddel kan in het wasgoed achterblijven waar het bijvoorbeeld strepen achterlaat. Of je krijgt een geirriteerde huid. Je kunt dit voorkomen door:

 • De optie extra spoelen activeren. De wasmachine gebruikt tijdens de wasbeurt dan meer water. 
 • Doseer niet teveel wasmiddel en gebruik eventueel een wasmiddel zonder parfum. 
 • Vloeibaar wasmiddel veroorzaakt minder zichtbare wasmiddelresten dan waspoeder. 

Kleding stomen

Sommige kleding mag niet gewassen worden. Deze kun je reinigen door te stomen. Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin. De letter in de cirkel geeft aan met welke middelen deze kleding gereinigd mag worden.

Stoomsymbolen-5 Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen door een professionele textielreiniger.
Stoomsymbolen-2 Staat er een kruis door de W, dan kun je deze kleding alleen stomen.
Stoomsymbolen-7 Is de W ook onderstreept, dan moet je de mechanische belasting voor je kleding beperken.
Stoomsymbolen-3 Een P betekent dat je deze kleding kunt laten stomen met verschillende oplosmiddelen, waaronder perchloorethyleen.
Stoomsymbolen-6 Is het cirkel met een P met een streep eronder? Dan is het aan te raden om deze kleding te stomen op een lage temperatuur. Voeg water aan het stomen toe.
Stoomsymbolen-4 Is het een cirkel met een F erin? Dat houdt in dat je kledingstukken kunt stomen met koolwaterstoffen.
Stoomsymbolen-1 Is het een cirkel met een kruis er doorheen dan mag de kleding niet worden gestoomd.

Na de was

hangende-was

 • Haal de was zo snel mogelijk uit de machine als het programma klaar is om het te drogen. Zo voorkom je kreukels en nare geurtjes in je wasgoed.
 • Drogen doe je aan de lijn of in de wasdroger. Het voordeligst is aan de lijn. Niet alle kleding mag in de droger, check hiervoor het label. Zoek je een wasdroger? Bekijk dan onze test wasdrogers.
 • Laat na een wasbeurt de deur en het doseerbakje openstaan zodat de machine kan drogen. Zo voorkom je nare geurtjes.
 • Maak de wasmachine af en toe schoon. Vooral het zeepbakje is een belangrijke bron van vieze luchtjes. Lees meer over een wasmachine schoonmaken en onderhouden.

Lees ook: