icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachine installeren: tips

Een nieuwe wasmachine installeren is niet zo moeilijk. Zorg wel voor een stabiele ondergrond. Dat scheelt herrie en irritatie. Met deze en andere tips staat je wasmachine direct goed.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:7 maart 2024

Wasmachine plaatsen

Zelf installeren of laten installeren

Vaak wordt de installatie van de wasmachine in de koopprijs meegerekend. Soms moet je er extra voor betalen. Informeer bij aankoop naar de bezorging.

Zelf een nieuwe wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. Het verplaatsen van de oude en nieuwe wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij het leveren wordt de oude machine meegenomen. 

Wasmachine tillen

Een wasmachine til je niet zomaar de trap op. Het gewicht van een wasmachine varieert van 55 tot 100 kg. Je hebt er zeker 2 mensen voor nodig. Om beter te kunnen tillen, zijn er speciale tilhulpmiddelen voor de wasmachine te huur of te koop. Zoals banden/handvatten, verhuiszakken of witgoedzakken. Deze hang je om de wasmachine heen.

Steekwagen

Je kunt ook nadenken over het huren of kopen van een speciale steekwagen. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes (ook wel traplopers) waarmee je de wasmachine de trap op en af kunt rijden. Vraag ernaar bij een bouwmarkt of een verhuisbedrijf.

Dossier-Wasmachine-aansluiten2Geschikte ruimte

Plaats de nieuwe wasmachine in een geschikte ruimte met een stevige, vlakke ondergrond waarbij de temperatuur niet onder 0°C komt.

Controleer vooraf of de wasmachine op de plek en door de deur en/of het trapgat past. De meeste wasmachines zijn 60 cm breed en 82 tot 90 cm hoog. De diepte varieert van 50 tot 65 cm. Een wasmachine van 10 kg of meer is vaak nog groter. 

Stevige ondergrond

Het is belangrijk dat de nieuwe wasmachine op een stevige, vlakke, stabiele ondergrond staat. Anders kan de wasmachine tijdens het centrifugeren trillen en wandelen. Dit maakt veel lawaai en de machine centrifugeert minder goed. 

Betonnen vloer

Een betonnen vloer is het meest geschikt. Een houten vloer kan gaan meetrillen. Je kunt dan een stevige plaat van tenminste 3 cm dik onder de wasmachine plaatsen. Het beste plaats je de machine in de hoek van de ruimte. De vloer is daar het meest stabiel.

Afkoppelen oude wasmachine

De oude wasmachine wordt meegenomen wanneer de nieuwe wordt geleverd. Je kunt de oude wasmachine hiervoor vast klaarmaken.  

 1. Koppel de wasmachine los. Haal de stekker uit het stopcontact. En koppel de toevoerslang los van de kraan. Haal de afvoerslang uit de afvoer. Laat hem goed uitlekken en plak de slang aan de wasmachine. Dit doe je met het uiteinde omhoog, om eventuele lekkage te voorkomen. 
 2. Laat water uit de wasmachine lopen. Pak hiervoor een teiltje en zet deze onder het klepje bij het filter. Maak het filter voorzichtig los en laat het water eruit lopen. Kantel de wasmachine voor het laatste restje water. Zet het filter daarna weer op zijn plaats.
 3. Plaats transportbeveiliging of transportbouten als je de wasmachine veilig wilt vervoeren. Deze zaten bij aanschaf op de machine en zorgen ervoor dat de trommel tijdens transport niet gaat draaien. 

Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.

Je een nieuwe wasmachine installeren

 1. Verwijder verpakkingsmateriaalDossier-Wasmachine-aansluiten3
 2. Transportbeveiliging
  Verwijder de transportbeveiliging aan de achterkant van de machine. Deze zorgt dat de trommel niet kan draaien tijdens transport, om beschadigingen te voorkomen. Bewaar de onderdelen van de transportbeveiliging, voor als de machine weer vervoerd moet worden.  
 3. Wasmachineslang aansluiten
  Sluit de slang van de watertoevoer aan op de wasmachinekraan en draai de kraan open. Controleer of er geen water lekt. 
 4. Zet de machine bijna op zijn plek en sluit de afvoerslang aan op de afvoer 
  Eventueel met een beugel om de slang overheen te leggen.
 5. Stekker in het stopcontact
  Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact en zet de wasmachine op zijn definitieve plek.
 6. Waterpas
  Zet de wasmachine waterpas door de stelvoetjes te gebruiken. 

Heeft de wasmachine geen of weinig waterbeveiliging, dan kun je dit zelf aanschaffen en bij de wasmachine installeren. Zo kun je de wasmachine in een lekbak plaatsen. Of je plaatst een waterstop tussen de toevoerslang en de kraan. Lees meer over zelf waterslot aansluiten

Wasdroger op de wasmachine

Heb je ook een wasdroger en wil je ruimte besparen? Dan kun je de droger op de wasmachine plaatsen. Soms heb je hiervoor een tussenstuk nodig. Een stapelset of stapelkit. Deze kunnen van de fabrikant zijn, maar er zijn ook universele stapelkits. Lees meer over het aansluiten van de wasdroger

Onderbouw en inbouw

Vaak staat een wasmachine vrij in de ruimte. Maar er zijn ook een paar wasmachines die geschikt zijn als onderbouw, voor onder een werkblad bijvoorbeeld. Hoewel je bij veel wasmachines het bovenblad kunt verwijderen, is dit niet aan te raden. Er zijn maar een aantal echte onderbouw wasmachines. Bij de fabrikant kun je soms een afdekplaat kopen die het bovenblad vervangt.

Inbouwen in kast of keuken

Sommige wasmachines kun je inbouwen. Hierop kan een kastdeur worden bevestigd. Zodat de machine bijvoorbeeld in het interieur van een keuken opgaat. Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij. Zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.