icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachines installeren: tips

Een wasmachine installeren is niet zo moeilijk. Zorg wel voor een stabiele ondergrond. Dat scheelt herrie en frustratie. Met deze en andere tips staat je wasmachine direct goed.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:14 juni 2019

wasmachine aansluiten

Wasmachine zelf installeren of laten installeren?

Vaak is installatie inbegrepen bij de koop van een wasmachine, soms moet je er extra voor betalen. Een wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. De grootste uitdaging zit 'm vaak in het verplaatsen van de wasmachine: een nieuwe de trap op tillen en de oude naar beneden krijgen.

Een wasmachine tillen

Een wasmachine naar zolder tillen doe je niet zomaar: het gewicht van een wasmachine varieert van 55 kg tot 100 kg. Je hebt er zeker 2 mensen voor nodig. Er zijn speciale verhuiszakken of witgoedzakken te huur of te koop die je om een wasmachine heen kunt hangen, zodat hij beter te tillen is. 

Je kunt ook overwegen een speciale steekwagen te huren of kopen. Ook zijn er speciale trapsteekwagentjes waarmee je de wasmachine de trap op en af kunt rijden. Vraag na bij een bouwmarkt of het verhuisbedrijf of je er daar een kunt huren.

Waar zet je de wasmachine?

Dossier-Wasmachine-aansluiten2Past de wasmachine op de plek waar je hem wilt hebben? De meeste wasmachines zijn 60 cm breed en 82 tot 90 cm hoog. De diepte varieert van 50 tot 65 cm. Een wasmachine van 10 kilo of meer is vaak nog groter. Met het bubbeltjesfolie waarin de wasmachine is ingepakt voorkom je deuken in de deurposten.

Zet de wasmachine in een ruimte waar de temperatuur niet onder de 0 °C komt.

Stevige ondergrond voor een wasmachine

Als een wasmachine op een onstabiele ondergrond staat, kan hij tijdens het centrifugeren flink gaan trillen of van zijn plaats komen. Het gevolg is herrie en minder droge was. Een stevige, stabiele ondergrond is dus belangrijk, anders kan een stille wasmachine toch veel geluid maken. Een betonnen vloer is het meest geschikt. Een houten vloer kan gaan trillen als de machine centrifugeert.

Waar moet je op letten als je een wasmachine plaatst?

 • Zorg voor een vlakke, stevige en harde ondergrond. Plaats een wasmachine niet op een zachte vloerbedekking. Heb je een houten vloer, leg er dan een stevige plaat van tenminste 3 cm dik op.
 • Plaats de machine als het kan in de hoek van een vertrek. Daar is een vloer het meest stabiel.
 • Staat de wasmachine op een betonnen of gemetselde sokkel? Let dan op dat deze niet gaat schuiven tijdens het centrifugeren. Zet de machine bijvoorbeeld vast met spanklauwen.

Stappenplan aansluiten wasmachine

 1. Verwijder verpakkingsmateriaal.
 2. Verwijder de transsportbeveiliging aan de achterkant van de machine. Een transportbeveiliging zorgt dat de trommel niet kan draaien tijdens transport, om beschadigingen te voorkomen. Bewaar de transportbeveiligingsonderdelen voor wanneer de wasmachine weer vervoerd moet worden.
 3. Sluit de watertoevoerslang aan op de wasmachine en de op de wasmachinekraan. Check of er geen water lekt.
 4. Zet de machine bijna op zijn plek. Sluit de afvoerslang aan op de wasmachine, eventueel met een beugel om de slang overheen te leggen. Sluit de slang aan op de afvoer.
 5. Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact en zet de wasmachine op zijn definitieve plek.

Met hotfill bespaar je energie. Je sluit de wasmachine dan aan op de warmwaterkraan. Lees meer over het aansluiten van een wasmachine met hotfill.

Wasdroger bovenop de wasmachine

Heb je een droger en wil je ruimte besparen? Dan kun je de droger op de wasmachine zetten. Hiervoor zijn soms speciale stapelsets nodig, die zijn te koop bij de fabrikant.

Onderbouw en inbouw

Dossier-Wasmachine-aansluiten3Vaak staat een wasmachine vrij in de ruimte, maar de meeste wasmachines zijn ook geschikt voor onderbouw, bijvoorbeeld onder een werkblad. Vaak kun je daarvoor het bovenblad verwijderen. Bij de fabrikant kun je soms een afdekplaat kopen die het bovenblad vervangt.

Enkele wasmachines zijn geschikt voor inbouw. Daarop kan een kastdeur worden bevestigd. Laat bij in- of onderbouw wat ruimte vrij rondom de wasmachine, zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.

Wat doe je met de oude wasmachine?

Voordat de nieuwe wasmachine geplaatst wordt, kun je zelf al wat voorbereidingen treffen.

 • Koppel de oude wasmachine alvast los van stroom en water. Laat de waterslang goed uitlekken en plak de slang dan aan de wasmachine met het uiteinde omhoog: het water kan er nu niet meer uitlekken.
 • Om het water uit de wasmachine te halen pak je een teiltje en zet je deze onder het klepje bij het filter. Maak het filter voorzichtig los en laat het water eruit lopen. Het laatste beetje haal je eruit door de wasmachine iets te kantelen. Zet daarna het filter weer op zijn plaats.
 • De trommel van de wasmachine zet je tijdens vervoer het liefst vast met de transportbeveiliging. 
 • De oude wasmachine wordt door de winkel die de nieuwe komt brengen mee terug genomen.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

Wasmachine 1200x800

Lees ook: