icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachines installeren: tips

Een wasmachine installeren is niet zo moeilijk. Zorg wel voor een stabiele ondergrond. Dat scheelt herrie en irritatie. Met deze en andere tips staat je wasmachine direct goed.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 november 2021

wasmachine aansluiten

Zelf installeren of laten installeren

Vaak wordt de installatie van de wasmachine in de koopprijs meegerekend, soms moet je er extra voor betalen. Informeer bij aankoop naar de bezorging.

Zelf een wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. Het verplaatsen van de oude en nieuwe wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij het leveren wordt de oude machine meegenomen. Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine

Wasmachine tillen

Een wasmachine til je niet zomaar naar boven: het gewicht van een wasmachine varieert van 55 tot 100 kg. Je hebt er zeker 2 mensen voor nodig. Om de wasmachine beter te kunnen tillen, zijn er speciale verhuiszakken of witgoedzakken te huur of te koop. Deze hang je om de wasmachine heen.

Steekwagen

Je kunt ook nadenken over het huren of kopen van een speciale steekwagen. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes waarmee je de wasmachine de trap op en af kunt rijden. Vraag ernaar bij een bouwmarkt of een verhuisbedrijf.

Dossier-Wasmachine-aansluiten2Geschikte ruimte

Plaats de wasmachine in een geschikte ruimte met een stevige, vlakke ondergrond waarbij de temperatuur niet onder 0°C komt.

Controleer vooraf of de wasmachine op de plek en door de deur en/of het trapgat past. De meeste wasmachines zijn 60 cm breed en 82 tot 90 cm hoog. De diepte varieert van 50 tot 65 cm. Een wasmachine van 10 kg of meer is vaak nog groter. 

Plaats de machine op een stevige ondergrond

Het is belangrijk dat de wasmachine op een stevige, vlakke, stabiele ondergrond staat. Anders kan de wasmachine tijdens het centrifugeren gaan trillen en wandelen. Dit maakt veel lawaai en de machine centrifugeert minder goed. 

Betonnen vloer

Een betonnen vloer is het meest geschikt. Een houten vloer kan gaan meetrillen.  Je kunt dan een stevige plaat van tenminste 3 cm dik onder de wasmachine plaatsen. Het beste plaats je de machine in de hoek van de ruimte. De vloer is daar het meest stabiel. 

Afkoppelen oude wasmachine

De oude wasmachine wordt meegenomen wanneer de nieuwe wordt geleverd. Je kunt de oude wasmachine hiervoor vast klaarmaken.  

  1. Koppel de oude wasmachine los van stroom en water. Laat de waterslang goed uitlekken en plak de slang aan de wasmachine. Dit doe je met het uiteinde omhoog, om eventuele lekkage te voorkomen. 
  2. Laat het water uit de wasmachine lopen. Pak hiervoor een teiltje en zet deze onder het klepje bij het filter. Maak het filter voorzichtig los en laat het water eruit lopen. Kantel de wasmachine voor het laatste restje water. Zet het filter daarna weer op zijn plaats.
  3. Zet de trommel voor het vervoer het liefst vast met de transportbeveiliging. Zie hieronder.

Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.

Stappenplan aansluiten wasmachine

  1. Verwijder verpakkingsmateriaal.Dossier-Wasmachine-aansluiten3
  2. Verwijder de transportbeveiliging aan de achterkant van de machine. De transportbeveiliging zorgt dat de trommel niet kan draaien tijdens transport, om beschadigingen te voorkomen. Bewaar de onderdelen van de transportbeveiliging, voor als de machine weer vervoerd moet worden.  
  3. Sluit de slang van de watertoevoer aan op de wasmachine en op de wasmachinekraan. Controleer of er geen water lekt.
  4. Zet de machine bijna op zijn plek. Sluit de afvoerslang aan op de wasmachine. Eventueel met een beugel om de slang overheen te leggen. Sluit de slang aan op de afvoer.
  5. Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact en zet de wasmachine op zijn definitieve plek.
  6. Zet de wasmachine waterpas door de stelvoetjes te gebruiken. 

Door de wasmachine aan te sluiten op de warmwaterkraan, kun je energie besparen. Lees meer over het aansluiten van een wasmachine met hotfill.

Wasdroger op de wasmachine

Heb je ook een wasdroger en wil je ruimte besparen? Dan kun je de droger op de wasmachine zetten. Soms heb je hiervoor een tussenstuk nodig. Een stapelset of stapelkit. Deze kunnen van de fabrikant zijn, maar er zijn ook algemene stapelkits. Lees meer over het aansluiten van de wasdroger

Onderbouw en inbouw

Vaak staat een wasmachine vrij in de ruimte. Maar er zijn ook een paar wasmachines die geschikt zijn als onderbouw, voor onder een werkblad bijvoorbeeld. Hoewel je bij veel wasmachines het bovenblad kunt verwijderen, is dit niet aan te raden. Er zijn maar een aantal echte onderbouw wasmachines. Bij de fabrikant kun je soms een afdekplaat kopen die het bovenblad vervangt.

Inbouwen in kast of keuken

Sommige wasmachines kun je inbouwen. Hierop kan een kastdeur worden bevestigd. Zodat de machine bijvoorbeeld in het interieur van een keuken opgaat. Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij: zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.