Wasmachines installeren: tips

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 november 2021

Zelf installeren of laten installeren
Vaak wordt de installatie van de wasmachine in de koopprijs meegerekend, soms moet je er extra voor betalen. Informeer bij aankoop naar de bezorging.
Zelf een wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. Het verplaatsen van de oude en nieuwe wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij het leveren wordt de oude machine meegenomen. Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.
Wasmachine tillen
Een wasmachine til je niet zomaar naar boven: het gewicht van een wasmachine varieert van 55 tot 100 kg. Je hebt er zeker 2 mensen voor nodig. Om de wasmachine beter te kunnen tillen, zijn er speciale verhuiszakken of witgoedzakken te huur of te koop. Deze hang je om de wasmachine heen.
Steekwagen
Je kunt ook nadenken over het huren of kopen van een speciale steekwagen. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes waarmee je de wasmachine de trap op en af kunt rijden. Vraag ernaar bij een bouwmarkt of een verhuisbedrijf.
Geschikte ruimte
Plaats de wasmachine in een geschikte ruimte met een stevige, vlakke ondergrond waarbij de temperatuur niet onder 0°C komt.
Controleer vooraf of de wasmachine op de plek en door de deur en/of het trapgat past. De meeste wasmachines zijn 60 cm breed en 82 tot 90 cm hoog. De diepte varieert van 50 tot 65 cm. Een wasmachine van 10 kg of meer is vaak nog groter.
Plaats de machine op een stevige ondergrond
Het is belangrijk dat de wasmachine op een stevige, vlakke, stabiele ondergrond staat. Anders kan de wasmachine tijdens het centrifugeren gaan trillen en wandelen. Dit maakt veel lawaai en de machine centrifugeert minder goed.
Betonnen vloer
Een betonnen vloer is het meest geschikt. Een houten vloer kan gaan meetrillen. Je kunt dan een stevige plaat van tenminste 3 cm dik onder de wasmachine plaatsen. Het beste plaats je de machine in de hoek van de ruimte. De vloer is daar het meest stabiel.
Afkoppelen oude wasmachine
De oude wasmachine wordt meegenomen wanneer de nieuwe wordt geleverd. Je kunt de oude wasmachine hiervoor vast klaarmaken.
- Koppel de oude wasmachine los van stroom en water. Laat de waterslang goed uitlekken en plak de slang aan de wasmachine. Dit doe je met het uiteinde omhoog, om eventuele lekkage te voorkomen.
- Laat het water uit de wasmachine lopen. Pak hiervoor een teiltje en zet deze onder het klepje bij het filter. Maak het filter voorzichtig los en laat het water eruit lopen. Kantel de wasmachine voor het laatste restje water. Zet het filter daarna weer op zijn plaats.
- Zet de trommel voor het vervoer het liefst vast met de transportbeveiliging. Zie hieronder.
Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.
Stappenplan aansluiten wasmachine
- Verwijder verpakkingsmateriaal.
- Verwijder de transportbeveiliging aan de achterkant van de machine. De transportbeveiliging zorgt dat de trommel niet kan draaien tijdens transport, om beschadigingen te voorkomen. Bewaar de onderdelen van de transportbeveiliging, voor als de machine weer vervoerd moet worden.
- Sluit de slang van de watertoevoer aan op de wasmachine en op de wasmachinekraan. Controleer of er geen water lekt.
- Zet de machine bijna op zijn plek. Sluit de afvoerslang aan op de wasmachine. Eventueel met een beugel om de slang overheen te leggen. Sluit de slang aan op de afvoer.
- Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact en zet de wasmachine op zijn definitieve plek.
- Zet de wasmachine waterpas door de stelvoetjes te gebruiken.
Door de wasmachine aan te sluiten op de warmwaterkraan, kun je energie besparen. Lees meer over het aansluiten van een wasmachine met hotfill.
Wasdroger op de wasmachine
Heb je ook een wasdroger en wil je ruimte besparen? Dan kun je de droger op de wasmachine zetten. Soms heb je hiervoor een tussenstuk nodig. Een stapelset of stapelkit. Deze kunnen van de fabrikant zijn, maar er zijn ook algemene stapelkits. Lees meer over het aansluiten van de wasdroger.
Onderbouw en inbouw
Vaak staat een wasmachine vrij in de ruimte. Maar er zijn ook een paar wasmachines die geschikt zijn als onderbouw, voor onder een werkblad bijvoorbeeld. Hoewel je bij veel wasmachines het bovenblad kunt verwijderen, is dit niet aan te raden. Er zijn maar een aantal echte onderbouw wasmachines. Bij de fabrikant kun je soms een afdekplaat kopen die het bovenblad vervangt.
Inbouwen in kast of keuken
Sommige wasmachines kun je inbouwen. Hierop kan een kastdeur worden bevestigd. Zodat de machine bijvoorbeeld in het interieur van een keuken opgaat. Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij: zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.