! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmiddelen

In de supermarkt liggen allerlei wasmiddelen: poeders, vloeibare middelen, tabletten voor witte, bonte of fijne was. Dan zijn er ook nog wasballen, wasnoten en wasdoekjes. Welk wasmiddel gebruik je waarvoor?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:30 maart 2021

Gebruikstips wasmiddelen en milieu

Welk wasmiddel gebruik je waarvoor?

Witwasmiddelen

Dossier-Wasmachine-wasmidel doserenZowel in poeder als in vloeibaar witwasmiddel zitten optische witmiddelen die zorgen dat wasgoed witter lijkt in daglicht. In poeders zit daarnaast ook 'zuurstofbleekmiddel'. Dit werkt goed tegen lastige kleurstofhoudende vlekken zoals koffie, thee en vruchtensap. Het voorkomt ook vergeling van wasgoed en doodt virussen en bacteriën. Witwasmiddelen worden ook wel totaalwasmiddelen genoemd. 

Voor welke was?

Witwasmiddelen zijn vooral geschikt voor witte was. Ook kun je gekleurd wasgoed met moeilijke vlekken wassen met een witwasmiddel. De kleuren kunnen op den duur dan wel gaan vervagen. Zeker met waspoeder. Donkere kleuren en katoen zullen sneller vervagen dan lichte kleuren en synthetische stoffen. 

Bleeksymbolen-1Witwasmiddelen zijn niet geschikt voor wol of zijde, omdat het bleekmiddel en de enzymen de natuurlijke vezels kunnen aantasten. En ook het zuurstofbleekmiddel in poeders kan zeker niet voor elk wasgoed gebruikt worden. Dat wordt aangegeven op het waslabel met een kruis door het driehoek. Kies in dat geval een wasmiddel zónder zuurstofbleekmiddel. 

Bij welk wasprogramma?

Witwasmiddel werkt het best met een katoenprogramma. Meestal is het wasmiddel geschikt voor temperaturen van 20°C tot 90°C. Kijk hiervoor op de verpakking. Een poeder met zuurstofbleekmiddel werkt het beste vanaf 60°C. Lees meer over wasprogramma's of de juiste temperatuur

Wat is het beste witwasmiddel?

In het najaar van 2019 testten we we 42 witwasmiddelen. Er zitten flinke verschillen in hoe goed de middelen vlekken weg krijgen. Poeders zijn over het algemeen beter dan vloeibare witwasmiddelen. Bekijk de resultaten van de test witwasmiddelen.

Bontwasmiddelen

Formil en Ariel

Bontwasmiddelen bevatten kleurbeschermers. Ze zijn geschikt voor gekleurde was. Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen en optische witmiddelen in.

Bij welk wasprogramma?

Je gebruikt een bontwasmiddel bij een katoenprogramma. Een bontwasmiddel kan gebruikt worden bij een temperatuur van 20 tot 60°C. Deze informatie kun je vinden op de verpakking. Lees meer over wasprogramma's.

Wat is het beste bontwasmiddel?

In juni 2020 testten we 32 bontwasmiddelen.

 • Alle wasmiddelen houden de kleuren mooi. Ze hebben meer moeite om te voorkomen dat kleuren op ander wasgoed afgeven. Vloeibare middelen houden kleuren het mooist.
 • Een derde van de wasmiddelen heeft moeite om vlekken goed weg te krijgen. Poeders - maar niet alle - krijgen de was het beste schoon.
 • Goedkopere wasmiddelen zijn net zo goed als een duurder middel voor een schone was met mooie kleuren.
 • Ecologische of huidvriendelijke wasmiddelen hebben meer moeite met het verwijderen van vlekken. 

 Bekijk de resultaten van de test bontwasmiddelen

Fijn- en wolwasmiddelen

Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Kijk daarvoor op de verpakking.

Wolwasmiddelen zijn pH-neutraal en bevatten geen enzymen. Enzymen kunnen natuurlijke vezels zoals wol en zijde aantasten. De wasmiddelen produceren meer schuim om de wrijving tussen kledingstukken te beperken. 

Voor welke was?

Een fijnwasmiddel gebruik je voor zijde, wol en delicate synthetische stoffen. Je kunt fijnwasmiddelen ook gebruiken voor de handwas. Sommige fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en fijne was. En andere middelen zijn alleen geschikt voor een specifiek soort fijne was, zoals wolwas.

Bij welk wasprogramma?

Veel wasmachines hebben een speciaal programma voor fijne was en wolwas. Heeft je wasmachine dat niet, kies dan een lagere temperatuur en toerental. Lees meer over wasprogramma's en bekijk in de productvergelijker welke programma's de wasmachine heeft.

Wasmiddel doseren

Hoeveel wasmiddel heb je nodig voor de hoeveelheid wasgoed in de trommel? Het kan soms lastig zijn om de juiste hoeveelheid te doseren. Houd hiervoor het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel aan. Lees meer over wasmiddel doseren. Ook kun je je wasmiddel gebruiken voor automatische wasmiddeldosering.

Poeder of vloeibaar wasmiddel?

Waspoeder

In poeders voor de witte was zit zuurstofbleekmiddel. Voor een lastige vlek, zoals gras of wijn, of om de was hygiënisch schoon te krijgen kun je het beste zo'n poeder gebruiken.

Ook voor gekleurde was kun je het beste een poeder kiezen als je lastige vlekken hebt. Een nadeel van waspoeder is dat er wasmiddelresten kunnen achterblijven op het wasgoed. Als dit gebeurt, kun je de wasmachine extra laten spoelen

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibare wasmiddelen houden kleuren het mooist, en hebben als voordeel dat er niets achterblijft in het doseerlaatje en je machine dus schoner blijft. Ook lossen ze sneller op.

Tabletten wasmiddel

Je kunt ook tabletten met vloeibaar wasmiddel kopen, die doseren helemaal makkelijk. Een nadeel is dat je bij een kleine was de hoeveelheid middel niet kunt aanpassen. Ook kunnen er restjes van de capsule achterblijven op het wasgoed. Je legt deze tabletten in zijn geheel in de wasmachine. Bewaar ze wel droog, want het folie lost op in water.

Als je doseergemak belangrijk vindt, dan zijn wasmachines met automatische wasmiddeldosering misschien iets voor jou.

Zweetgeur uitwassen

Zweetgeur uit je kleding wassen lukt vaakt niet helemaal. Maar je ruikt het minste zweetlucht als de kleding is gewassen met geparfumeerd wasmiddel. Het parfum maskeert de nog achtergebleven nare geurtjes. Ecologische middelen zonder geurstoffen zijn hier minder geschikt voor. Lees meer in het Consumentengidsartikel 'Zweetgeur in je shirt' (pdf).

Lees ook onze eerste indruk van de geurparels Lenor Unstoppables.

Wassen en het milieu

Wasmiddelen bevatten stoffen die het milieu belasten. Om het milieu zo min mogelijk te belasten kun je op het volgende letten: 

 • Kies een wasmiddel met eco-keurmerk

Zoals het EU Ecolabel of van Nordic Swan. Lees meer over de verschillende keurmerken.

 • Koop een geconcentreerd wasmiddel.

Daarvan heb je minder nodig en dat scheelt verpakkingsmateriaal en milieubelasting door transport.

 • Gebruik niet te veel wasmiddel.

De was wordt er niet schoner van. Het beste volg je het doseeradvies op de wasmiddelverpakking. 

 • Kies een alternatief wasmiddel

Zoals wasballen, wasnoten en wasdoekjes. Helaas doen ze het niet altijd even goed.

Microplastics

Uit onderzoek van de Spaanse consumentenbond blijkt dat de omhulsels van wascapsules niet zorgen voor afgifte van microplastics. De belangrijkste bron van microplastics in het afvalwater zijn de microvezels die loslaten van synthetische kleding tijdens het wassen. Was synthetische kleding daarom zo weinig mogelijk.

Hulpmiddelen tegen verspreiding

Er zijn hulpmiddelen die ervoor zouden zorgen dat er minder microvezels van kleding in het afvalwater terecht komen.

De Guppyfriend is een waszak, waar je je kleren in stopt. De microvezels die loslaten blijven achter in de waszak. Uit onderzoek blijkt dat de Guppyfriend 70% van de microvezels tegenhoudt.

We probeerden ook de Cora Ball, die je los in de wasmachine legt tussen de kleding. De microvezels zouden worden opgevangen in de haken van de bal. Maar dit werkt niet goed en helpt niet het aantal microvezels in het afvalwater tegen te gaan.

Meer tips over milieubewust wassen

Wasballen, wasnoten en wasdoekjes

BlueMagicBall_2

Er zijn allerlei alternatieve producten voor wasmiddelen. Vaak met de claim ‘milieu- en huidvriendelijk’. Het zijn meestal vrij eenvoudige producten, met 1 of 2 ingrediënten. Ze bevatten bijvoorbeeld met oppervlakte-actieve stoffen, waardoor ze vetvlekken kunnen wegwassen.

Een aantal ingrediënten die wel in wasmiddelen zitten ontbreken vaak. Denk aan enzymen om andere soorten vlekken te verwijderen. Maar ook waterontharders, kleurbeschermers en witmiddelen.

Een wasmiddelvervanger kan wat doen voor je was, zeker als deze niet zo vies is. Maar na een tijdje kun je zien dat de kleuren vervagen, of dat de was grauwig wordt. Je kunt ook last krijgt van kalkaanslag.

Wasballen

Er zijn verschillende soorten wasballen:

 • Zo heb je wasballen die werken met zilverionen. Zilverionen doden bacteriën, dus dit zou tegen luchtjes in je wasgoed kunnen werken. In onze test zien we geen overtuigend positief resultaat. Bovendien is gebruik van de bal in plaats van milieuvriendelijk juist milieubelastend. Lees onze eerste indruk van de Blue Magic Ball.
 • We testten de Ecowasbal, die gevuld is met keramische deeltjes. Hiermee wordt de oppervlaktespanning van het water verlaagd, het vuil omringd en losgeweekt van de vezels. Je gebruikt hem in combinatie met 15 ml wasmiddel. Met of zonder Ecowasbal wassen maakt echter niets uit. In onze test is het wasresultaat van 15 ml wasmiddel met en zonder bal gelijk.
 • De Eco egg is gevuld met zwarte bolletjes van tourmalijn, die vuil los zouden weken. Witte bolletjes zouden zuurstofmoleculen ioniseren waardoor vet voorzichtig uit de was wordt opgenomen. We vergeleken het ei met een wasmiddel van Ariel. En helaas, ook het ei weet niet te overtuigen.

Wasnoten

Wasnoten komen van een boom. De schil van de noot bevat saponine, een natuurlijke stof die de oppervlaktespanning van water verlaagt. Hierdoor kan water beter de stof binnendringen. Zo zou vuil beter verwijderd worden. De schillen gaan in een katoenen zak en die stop je bij het wasgoed.

Helaas is het resultaat hier ook niet beter dan alleen wassen met water, blijkt uit verschillende tests. Onderzoek van de Duitse Consumentenbond wees uit dat de vlekverwijdering van wasnoten matig is en dat de kleding al na enkele keren grauwer wordt. Je moet ook een aparte ontharder gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Het is niet beter afbreekbaar dan gewoon wasmiddel en je bent relatief duur uit.

Wasdoekjes voor in de wasmachine

Wasdoekjes zijn voorzien van wasmiddel. Eén doekje zou genoeg zijn voor een hele was. Zo'n doekje kan ook gebruikt worden als vlekverwijderaar door ermee over de vlek te wrijven, of als toevoeging aan een gewoon wasmiddel. Het vervangt wasverzachter. De wasdoekjes blijken echter niet heel goed te wassen en zijn ook niet heel goedkoop. Lees onze eerste indruk van de Laundry sheets.

Wasverzachter

Wasverzachter is een milieubelastend product. De stoffen in wasverzachter zijn niet biologisch afbreekbaar en komen in ons afvalwater terecht. Overweeg dus of je wasverzachter echt nodig hebt. 

Als je veel katoenen wasgoed hebt, dan heeft gebruik van wasverzachter wel wat toegevoegde waarde. Wasverzachter heeft namelijk vooral een verzachtend effect op katoen. Ook is katoenen stof makkelijker te strijken na gebruik van wasverzachter. Heb je veel synthetische stoffen? Dan vermindert wasverzachter de statische elektriciteit. Een nadeel is dat wasverzachter zorgt voor 30% absorptieverlies, waardoor handdoeken minder goed water opnemen.

Wasverzachter is overbodig als je een droger gebruikt. In de droger wordt wasgoed namelijk ook zacht. En wasverzachter kan nadelig zijn voor de werking van je droger. Let wel dat een droger ook een energievreter is. Bij fijn weer kun je je was daarom beter buiten laten drogen.

Wil je je was zachter maken, dan kun je ook af en toe wat azijn of antikalkmiddel toevoegen aan je was. En gebruik je wasverzachter vooral voor de geur? Die verdwijnt bij 70% van de wasverzachters binnen 10 dagen. Je kunt bijvoorbeeld ook een geurzakje in je kast leggen. Daarbij zorgen wasmiddelen ook al voor een prettige geur.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

BesteCategory-Wasmachines-va5personen-1200x800

Lees ook: