! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmiddelen

In de supermarkt liggen allerlei wasmiddelen: poeders, vloeibare middelen, tabletten voor witte, bonte of fijne was. Dan zijn er ook nog wasballen, wasnoten en wasdoekjes. Welk wasmiddel gebruik je waarvoor?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 november 2021

Gebruikstips wasmiddelen en milieu

Witwasmiddelen

Dossier-Wasmachine-wasmidel doserenZowel in poeder als in vloeibaar witwasmiddel zitten optische witmiddelen die zorgen dat wasgoed witter lijkt in daglicht.

Lastige vlekken

In poeders zit ook 'zuurstofbleekmiddel'. Dit werkt goed tegen lastige vlekken met kleurstof zoals koffie, thee en vruchtensap. Het voorkomt ook vergeling van wasgoed en doodt virussen en bacteriën.

Witwasmiddelen worden ook wel totaalwasmiddelen genoemd. 

Bontwasmiddelen

Bontwasmiddelen hebben kleurbeschermers. Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen en optische witmiddelen in.

Fijnwasmiddelen

Een fijnwasmiddel is voorzichtiger met de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Kijk daarvoor op de verpakking.

Wolwasmiddelen

Wolwasmiddelen zijn pH-neutraal en er zitten geen enzymen in. Enzymen kunnen natuurlijke vezels zoals wol en zijde beschadigen. De wasmiddelen maken meer schuim zodat kledingstukken elkaar minder raken. 

Ontdek hoe je fijn- en wolwasmiddelen gebruikt.

Poeder of vloeibaar wasmiddel?

Waspoeder

In poeders voor de witte was zit zuurstofbleekmiddel. Voor een lastige vlek, zoals gras of wijn of om de was hygiënisch schoon te krijgen, kun je het beste zo'n poeder gebruiken.

Ook voor gekleurde was kun je bij lastige vlekken het beste voor een poeder kiezen. Een nadeel van waspoeder is dat er resten van het wasmiddel kunnen achterblijven op het wasgoed. Als dit gebeurt, kun je de wasmachine extra laten spoelen

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibare wasmiddelen houden de kleuren het mooist. En je machine blijft schoner omdat er niets achterblijft in het doseerlaatje. Ook lost een vloeibaar wasmiddel sneller op.

Tabletten wasmiddel

Je kunt ook tabletten met vloeibaar wasmiddel kopen, die doseren helemaal makkelijk. Maar bij een kleine was kun je de hoeveelheid middel niet aanpassen. Ook kunnen er restjes van de capsule achterblijven op het wasgoed. Deze tabletten leg je in zijn geheel in de wasmachine. Bewaar ze wel droog, want het folie dat er omheen zit lost op in water.

Als je doseergemak belangrijk vindt, dan is een wasmachine met automatische wasmiddeldosering misschien iets voor jou.

Wasballen, wasnoten en wasdoekjes

BlueMagicBall_2Er zijn allerlei alternatieve producten voor wasmiddelen. Vaak met de bewering ‘milieu- en huidvriendelijk’. Het zijn meestal vrij eenvoudige producten, met 1 of 2 ingrediënten. Ze bevatten bijvoorbeeld oppervlakte-actieve stoffen, waardoor ze vetvlekken kunnen wegwassen.

Ontbrekende ingrediënten

Een aantal ingrediënten die wel in wasmiddelen zitten ontbreken vaak. Denk aan enzymen om andere soorten vlekken te verwijderen. Maar ook waterontharders, kleurbeschermers en witmiddelen.

Een wasmiddelvervanger kan wat doen voor je was, zeker als deze niet zo vies is. Maar na een tijdje kun je zien dat de kleuren vervagen, of dat de was grauwig wordt. Je kunt ook last krijgen van kalkaanslag.

Wasverzachter

Wasverzachter is een milieubelastend product. De stoffen in wasverzachter zijn niet biologisch afbreekbaar en komen in ons afvalwater terecht. Bedenk dus of je wasverzachter echt nodig hebt. 

Katoen

Bij veel katoenen wasgoed voegt het gebruik van wasverzachter wel wat toe. Wasverzachter werkt namelijk vooral verzachtend op katoen. Ook is katoenen stof makkelijker te strijken na gebruik van wasverzachter. Heb je veel synthetische stoffen? Dan vermindert wasverzachter de statische elektriciteit. 

Minder absorberend

Een nadeel van wasverzachter is dat het zorgt voor 30% absorptieverlies, waardoor handdoeken minder goed water opnemen.

Niet nodig bij droger

Wasverzachter is niet nodig als je een droger gebruikt. In de droger wordt wasgoed namelijk ook zacht. En wasverzachter kan nadeel hebben voor de werking van je droger. Een droger is trouwens een energievreter. Bij goed weer kun je je was daarom beter buiten laten drogen.

Alternatieven voor wasverzachter

Je kunt was zachter maken door af en toe wat azijn of antikalkmiddel toe te voegen aan je was. En gebruik je wasverzachter vooral voor de geur? Die verdwijnt bij 70% van de wasverzachters binnen 10 dagen. Je kunt bijvoorbeeld ook een geurzakje in je kast leggen. En wasmiddelen zelf zorgen ook al voor een prettige geur.

Wassen en het milieu

Wasmiddelen bevatten stoffen die het milieu belasten. Om het milieu zo min mogelijk te belasten kun je op het volgende letten: 

  • Kies een wasmiddel met eco-keurmerk.

Zoals het EU Ecolabel of van Nordic Swan. Lees meer over de verschillende keurmerken.

  • Koop een geconcentreerd wasmiddel.

Daarvan heb je minder nodig en dat scheelt verpakkingsmateriaal en milieubelasting door transport.

  • Gebruik niet te veel wasmiddel.

De was wordt er niet schoner van. Het beste volg je het doseeradvies op de wasmiddelverpakking. 

  • Kies een alternatief wasmiddel.

Zoals wasballen, wasnoten en wasdoekjes. Helaas doen ze het niet altijd even goed.

Microplastics

Uit onderzoek van de Spaanse consumentenbond blijkt dat de omhulsels van wascapsules niet de boosdoener zijn voor afgifte van microplastics. De microplastics in het afvalwater komen van microvezels die loslaten van synthetische kleding tijdens het wassen. Was synthetische kleding daarom zo weinig mogelijk.

Hulpmiddelen tegen verspreiding

Er zijn hulpmiddelen die ervoor zouden zorgen dat er minder microvezels van kleding in het afvalwater terecht komen.

De Guppyfriend is een waszak, waar je je kleren in stopt. De microvezels die loslaten blijven achter in de waszak. Uit onderzoek blijkt dat de Guppyfriend 70% van de microvezels tegenhoudt. We probeerden ook de Cora Ball, die je los in de wasmachine legt, tussen de kleding. De microvezels zouden worden opgevangen in de haken van de bal. Maar dit werkt niet goed en helpt niet om het aantal microvezels in het afvalwater tegen te gaan.

Meer tips voor milieubewust wassen

Wasmiddel doseren

Hoeveel wasmiddel heb je nodig voor de hoeveelheid wasgoed in de trommel? Het kan soms lastig zijn om de juiste hoeveelheid af te meten. Houd hiervoor het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel aan. Ook kun je je wasmiddel gebruiken voor automatische wasmiddeldosering.

Zweetgeur uitwassen

Zweetgeur uit je kleding wassen lukt vaakt niet helemaal. Maar je ruikt het minste zweetlucht als de kleding is gewassen met geparfumeerd wasmiddel. Het parfum maskeert de achtergebleven nare geurtjes. Ecologische middelen zonder geurstoffen zijn hier minder geschikt voor. Lees meer in het Consumentengidsartikel 'Zweetgeur in je shirt' (pdf).

Lees ook: