! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmiddelen

In de supermarkt liggen allerlei wasmiddelen: poeders, vloeibare middelen, tabletten voor witte, bonte of fijne was. Dan zijn er ook nog wasballen, wasnoten en wasdoekjes. Welk wasmiddel gebruik je waarvoor?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:7 oktober 2020

Gebruikstips wasmiddelen en milieu

Welk wasmiddel gebruik je waarvoor?

Witwasmiddelen

Dossier-Wasmachine-wasmidel doserenZowel in poeder als in vloeibaar witwasmiddel zitten optische witmiddelen die zorgen dat wasgoed witter lijkt in daglicht. In poeders zit daarnaast ook 'zuurstofbleekmiddel'. Dit werkt goed tegen lastige kleurstofhoudende vlekken zoals koffie, thee en vruchtensap. Het voorkomt ook vergeling van wasgoed en doodt virussen en bacteriën. Witwasmiddelen worden ook wel totaalwasmiddelen genoemd. 

Voor welke was?

Witwasmiddelen zijn vooral geschikt voor witte was. Ook kun je kleurecht wasgoed met moeilijke vlekken wassen met een witwasmiddel. Op den duur kunnen dan wel de kleuren gaan vervagen. Zeker met waspoeder. Dat gebeurt minder snel bij lichte kleuren en synthetische stoffen dan bij donkere kleuren en katoen. 

Witwasmiddelen zijn niet geschikt voor wol of zijde, omdat het bleekmiddel en de enzymen de natuurlijke vezels kunnen aantasten. In poeders zit zuurstofbleekmiddel, wat niet gebruikt kan worden voor elk wasgoed. Staat er een kruis door het driehoek op het waslabel, kies dan een wasmiddel zónder zuurstofbleekmiddel. 

Bij welk wasprogramma?

Witwasmiddel werkt het best met een katoenprogramma. Meestal is het wasmiddel geschikt voor temperaturen van 20 tot 90°C. Kijk hiervoor op de verpakking. Een poeder met zuurstofbleekmiddel werkt het beste vanaf 60°C. Lees meer over wasprogramma's.

Wat is het beste witwasmiddel?

In het najaar van 2019 testten we we 42 witwasmiddelen. Er zitten flinke verschillen in hoe goed de middelen vlekken weg krijgen. Poeders zijn hier over het algemeen beter in dan vloeibare witwasmiddelen. Bekijk de resultaten van de test witwasmiddelen.

Bontwasmiddelen

Formil en Ariel

Bontwasmiddelen bevatten kleurbeschermers. Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen en optische witmiddelen in. Ze zijn geschikt voor gekleurde was. 

Bij welk wasprogramma?

Je gebruikt een bontwasmiddel bij een katoenprogramma. Een bontwasmiddel kan gebruikt worden bij een temperatuur van 20 tot 60°C. Deze informatie kun je vinden op de verpakking. Lees meer over wasprogramma's.

Wat is het beste bontwasmiddel?

In juni 2020 testten we 32 bontwasmiddelen.

  • Alle wasmiddelen houden de kleuren mooi. Het voorkomen dat kleuren van stoffen die afgeven terecht komen op ander wasgoed blijkt lastiger. De vloeibare middelen houden kleuren het mooist.
  • Een derde van de wasmiddelen heeft moeite om vlekken goed weg te krijgen. Poeders - maar niet alle - krijgen de was het beste schoon.
  • Voor een schone was met mooie kleuren hoef je geen duur wasmiddel te kopen, de goedkopere doen het net zo goed.
  • Ben je op zoek naar een ecologisch of huidvriendelijk wasmiddel? De meeste hebben moeite met het verwijderen van de vlekken, je kunt deze het beste gebruiken bij niet al te vieze was. 

 Bekijk de resultaten van de test bontwasmiddelen

Fijn- en wolwasmiddelen

Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Kijk daarvoor op de verpakking.

Wolwasmiddelen zijn pH-neutraal en bevatten geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels zoals wol en zijde aantasten. Ze produceren meer schuim om de wrijving tussen kledingstukken te beperken. 

Voor welke was?

Een fijnwasmiddel gebruik je voor zijde, wol en delicate synthetische stoffen. Je kunt fijnwasmiddelen ook gebruiken voor de handwas. Sommige fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en fijne was. En andere middelen zijn alleen geschikt voor een specifiek soort fijne was, zoals wolwas.

Bij welk wasprogramma?

Veel wasmachines hebben een speciaal programma voor fijne was en wolwas. Heeft je wasmachine dat niet, kies dan een lagere temperatuur en toerental. Lees meer over wasprogramma's en bekijk in de productvergelijker welke programma's de wasmachine heeft.

Wasmiddel doseren

Hoeveel wasmiddel heb je nodig voor de hoeveelheid wasgoed in de trommel? Het kan soms lastig zijn om de juiste hoeveelheid te doseren. Houd hiervoor het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel aan. Lees meer over wasmiddel doseren

Poeder of vloeibaar wasmiddel?

Waspoeder

In poeders voor de witte was zit zuurstofbleekmiddel. Voor een lastige vlek, zoals gras of wijn, of om de was hygiënisch schoon te krijgen kun je het beste zo'n poeder gebruiken.

Ook voor gekleurde was kun je het beste een poeder kiezen als je lastige vlekken hebt. Een nadeel van waspoeder is dat er wasmiddelresten kunnen achterblijven op het wasgoed. Als dit gebeurt, kun je de wasmachine extra laten spoelen

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibare wasmiddelen houden kleuren het mooist, en hebben als voordeel dat er niets achterblijft in het doseerlaatje en je machine dus schoner blijft. Ook lossen ze sneller op.

Tabletten wasmiddel

Je kunt ook tabletten met vloeibaar wasmiddel kopen, die doseren helemaal makkelijk. Een nadeel is dat je bij een kleine was de hoeveelheid middel niet kunt aanpassen en er kunnen restjes van de capsule achterblijven op het wasgoed. Je legt deze tabletten in zijn geheel in de wasmachine. Bewaar ze wel droog, want het folie lost op in water.

Als je doseergemak belangrijk vindt, dan zijn wasmachines met automatische wasmiddeldosering misschien iets voor jou.

Zweetgeur uitwassen

Zweetgeur helemaal uit je kleding wassen lukt vaakt niet. Maar je ruikt het minste zweetlucht als de kleding is gewassen met geparfumeerd wasmiddel. Het parfum maskeert de nog achtergebleven nare geurtjes. Ecologische middelen zonder geurstoffen zijn hier minder geschikt voor. Lees meer in het Consumentengidsartikel 'Zweetgeur in je shirt' (pdf).

Lees ook onze eerste indruk van de geurparels Lenor Unstoppables.

Wassen en het milieu

Wasmiddelen bevatten stoffen die het milieu belasten, zoals microplastics. Om het milieu zo min mogelijk te belasten kun je op het volgende letten: 

  • Kies dan een wasmiddel met eco-keurmerk, zoals het EU Ecolabel of van Nordic Swan. Lees meer over de verschillende keurmerken.
  • Koop een geconcentreerd wasmiddel. Daarvan heb je minder nodig en dat scheelt verpakkingsmateriaal en milieubelasting door transport.
  • Zorg ervoor dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, de was wordt er niet schoner van. Het beste volg je het doseeradvies op de wasmiddelverpakking. 
  • Je kunt ook kiezen voor alternatieve wasmiddelen, zoals wasballen, wasnoten en wasdoekjes. Helaas doen ze het niet altijd even goed.

Lees meer tips over milieubewust wassen

Wasballen, wasnoten en wasdoekjes

BlueMagicBall_2

Wasballen

Wasballen zijn kunststof ballen waarin meestal een soort mineraalbolletjes zitten. De claim is dat de bolletjes het water zachter maken waardoor vlekken makkelijker uit te wassen zijn. De bolletjes moeten na verloop van tijd vervangen worden.

Uit testen van ons en andere organisaties blijkt dat er weinig verschil zit tussen wassen met water of met zo'n wasbal. Wil je dus niet met gewone wasmiddelen wassen, bespaar jezelf dan de prijs van de wasballen en was alleen met water. Lees onze eerste indruk van de Blue Magic Ball

Wasnoten

Wasnoten komen van een boom. De schil van de noot bevat saponine, een natuurlijke stof die de oppervlaktespanning van water verlaagt. Hierdoor kan water beter de stof binnendringen. Zo zou vuil beter verwijderd worden. De schillen gaan in een katoenen zak en die stop je bij het wasgoed.

Helaas is het resultaat hier ook niet beter dan alleen wassen met water, blijkt uit verschillende tests. Onderzoek van de Duitse Consumentenbond wees uit dat de vlekverwijdering van wasnoten matig is en dat de kleding al na enkele keren grauwer wordt. Je moet ook een aparte ontharder gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Het is niet beter afbreekbaar dan gewoon wasmiddel en je bent relatief duur uit.

Wasdoekjes voor in de wasmachine

Wasdoekjes zijn voorzien van wasmiddel. Eén doekje zou genoeg zijn voor een hele was. Zo'n doekje kan ook gebruikt worden als vlekverwijderaar door ermee over de vlek te wrijven, of als toevoeging aan een gewoon wasmiddel. Het vervangt wasverzachter. De wasdoekjes blijken echter niet heel goed te wassen en zijn ook niet heel goedkoop. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

BesteCategory-Wasmachines-va5personen-1200x800

Lees ook: