icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Automatische wasmiddeldosering

We zien bij wasmachines steeds vaker een systeem om wasmiddel automatisch te doseren. Volgens wasmachinefabrikanten kun je flink wat wasmiddel besparen.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 oktober 2018

Dossier-Wasmachine-wasmidelbakje

Wat is automatische wasmiddeldosering?

Een wasmachine die zelf het wasmiddel afmeet en toevoegt. Dat klinkt best goed toch? Volgens fabrikanten passen wasmachines met zo'n automatisch doseringssysteem de hoeveelheid wasmiddel aan de hoeveelheid was aan zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Ze passen de hoeveelheid wasmiddel niet aan aan hoe vuil de was is. Als je niet zo nauwkeurig doseert kun je zo wat geld besparen: je gebruikt dan niet teveel wasmiddel en dus ook minder water. Je moet er wel wat voor over hebben. De machines met zo'n systeem kosten al gauw zo'n €900.

Welke systemen zijn er?

Een automatisch doseersysteem kan maximaal 2 wasmiddelen tegelijk doseren. Meestal zijn dit 2 vloeibare wasmiddelen, maar een wasmiddel en wasverzachter of waspoeder kan ook.

i-Dos Siemens en Bosch

Siemens i-Dos weegt en scant de was, en doseert automatisch de wasmiddel en wasverzachter. De doseertanks zitten op dezelfde plek als de standaard doseerbak. Naast de doseertanks is er ook een doseerbak waarmee je wasmiddel handmatig toe kunt voegen.

TwinDos van Miele

Miele TwinDos is een automatisch systeem voor zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel. Gebruik je vloeibaar wasmiddel en waspoeder in de wasmachine? Dan bepaalt de machine welke hij gebruikt nadat je wasgoed hebt toegevoegd en aangegeven welk programma je wilt draaien.

Auto Optimal van Wash Samsung

Het reservoir voor het wasmiddel zit aan de voorkant van de trommel in de deuropening. Je kunt er wasmiddel en wasverzachter in doen. Je moet de hardheid van het water instellen en de hoeveelheid wasmiddel. Een aantal automatisch doserende wasmachines van Samsung hebben geen wasmiddellade. Dan voeg je een los wasmiddel toe met behulp van een doseerbol in de trommel.

Lees meer over Samsung Auto Optimal van Wash.

Wasmiddel besparen

Als je het doseeradvies en afmeten van wasmiddel niet zo nauw neemt, kun je met dit systeem wasmiddel besparen. Een voorwaarde is dan wel dat je met volle trommel wast. Bij een kleinere was wordt de hoeveelheid wasmiddel niet altijd goed aangepast. Met zorgvuldig doseren kun je net zoveel besparen als met een automatisch systeem.

Laatst geteste wasmachines met automatische dosering

Even geduld, producten aan het ophalen...

Lees ook:

Nieuwste artikelen