icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Automatische wasmiddeldosering: ideaal?

Wasmachines met automatische wasmiddeldosering, zoals TwinDos of i-Dos, zouden doseren makkelijker maken, wasmiddel besparen én stralend schoonwassen. Is het echt zo ideaal?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:25 juli 2023

Siemens-iDOs

Wat is automatische wasmiddeldosering?

Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering hebben reservoirs waar je wasmiddel in doet voor meerdere wasbeurten. De machine bepaalt vervolgens zelf welke hoeveelheid wasmiddel nodig is voor de was. Hij meet daarvoor de belading, het soort textiel en de vuilgraad. Je hoeft dus niet zelf in de weer met doseerbolletjes of dopjes voor de juiste hoeveelheid wasmiddel. Het neemt je denkwerk uit handen, maar heeft het ook andere voordelen?

Zo werkt automatische dosering

De wasmachine gebruikt een met wasmiddel gevuld reservoir. De machine bepaalt hoeveel wasmiddel het wasprogramma nodig heeft. Dat hangt af van het gekozen programma, de hoeveelheid was en textielsoort. En soms ook van hoe vies het wasgoed is.

De systemen hebben 2 bakken of reservoirs. Die kun je vullen met 2 verschillende wasmiddelen (bijvoorbeeld voor witte en bonte was) of met wasmiddel én wasverzachter. Soms verkoopt de fabrikant wasmiddel dat je kunt gebruiken, zoals Miele. Maar je kunt bij alle systemen ook zelf je wasmiddel kiezen. Vooraf stel je de waterhardheid in, de dosering voor een volle trommel zoals op de wasmiddelverpakking staat (meestal is dat 4,5 kg) en eventueel de vuilgraad.

Bij alle wasmachines met automatische wasmiddeldosering kun je het wasmiddel ook handmatig afmeten. Je doseert dan zelf via de wasmiddellade of met een wasbolletje in de trommel. 

Voordelen autodosering

 • De hoeveelheid wasmiddel wordt automatisch aangepast aan het gekozen programma, de hoeveelheid was en/of de vuilgraad. Het kan lastig zijn om zelf handmatig de juiste hoeveelheid wasmiddel te bepalen voor verschillende hoeveelheden was. 
 • Wasmiddel is een grote aandeelhouder van de milieuimpact van de gebruik van de wasmachine. Automatische dosering bespaart in theorie wasmiddel. De systemen voegen meestal de gemiddelde aanbevolen dosering toe. Of de dosering voor een kleine lading. Maar je kunt natuurlijk ook zelf precies en zuiniger wasmiddel afmeten
 • Geen geknoei met een wasbolletje of dopje.
 • Als de instellingen naar wens zijn, heb je er zo'n 20 wasbeurten geen omkijken meer naar.

Nadelen autodosering

 • In onze test werd de was iets minder goed schoon dan in onze standaard test waarbij we wasmiddel doseren zoals je thuis normaal doet. Kanttekening daarbij is dat we daar de vergelijking maken met het standaard wasmiddel in de test. Dat is een poeder en geen vloeibaar middel. 
 • Het zit vaak alleen op duurdere wasmachines.
 • De dosering wordt niet heel nauwkeurig aan de hoeveelheid wasgoed aangepast.
 • Je kunt alleen vloeibaar wasmiddel gebruiken, geen waspoeder of capsules. In vloeibaar wasmiddel zit vaak conserveermiddelen. Dit in tegenstelling tot poeders. Ook bevatten ze meestal meer wasactieve stoffen en hebben daardoor een grotere milieuimpact. Vloeibaarwasmiddel is voor bontewas meer geschikt. 
 • Je kunt maar 2 soorten wasmiddel automatisch gebruiken, (bijvoorbeeld bont en wit) of 1 wasmiddel en 1 wasverzachter. 

Wasmiddel besparen

Met de automatische wasmiddeldosering kun je zeker wasmiddel besparen. Al hangt dit natuurlijk af van de hoeveelheid wasmiddel die je zelf zou gebruiken. 

Minder wasmiddel gebruikt

We deden een test met een aantal wasmachines. Daaruit bleek dat de meeste machines met automatische wasmiddeldosering, zoveel doseerde als op het wasmiddel zelf wordt aanbevolen voor een was van 6-8 kg. Vul je de trommel maar voor de helft, dan wordt er ook een stuk minder wasmiddel gebruikt. Meestal iets meer dan de helft. 

Doseren verschilt per wasmachine

De reservoirs zijn 1 – 1,5 l groot. Hiermee kun je zo'n 20 volle trommels wasgoed wassen. De verschillende systemen doseren het wasmiddel wel heel verschillend. Zo gebruikt de ene machine 50 ml en een ander 100 ml.

Stralend schoon?

Uit de test blijkt dat wasmachines met het goeie, vloeibare wasmiddel mínder goed schoon wassen dan normaal in de test. Het halve wasje nóg minder. Je bespaart dan wel wasmiddel, maar je was komt er niet stralend schoon uit.

Wel kun je de instellingen wat aanpassen en hiermee het wasresultaat proberen te verbeteren. Pas hiervoor de geadviseerde dosering, de waterhardheid en soms de vuilgraad van de was aan. De wasmachine gebruikt dan meer wasmiddel.

In geval van moeilijke vlekken kun je de vlek ook voorbehandelen.  

Verschillende systemen autodosering

i-Dos (intelligent Dosing) van Bosch en Siemens

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast de bakjes waar je normaal gesproken je wasmiddel in doet. In het reservoir voor wasmiddel gaat 1300 ml en die voor wasverzachter 500 ml. Bekijk alle wasmachines met i-Dos.

TwinDos van Miele

Onderin de wasmachine schuif je 2 flacons van 1500 ml. Je kunt hiervoor speciaal middel van Miele gebruiken, Ultraphase 1 en Ultraphase 2:

 • Nr 1 bevat ingrediënten die voor kleur én witte was geschikt zijn.
 • Nr 2 ingrediënten die voor witte was geschikt zijn, zoals optisch witmiddel en bleekmiddel.

Wanneer je kiest voor de instelling 'witte was' of 'gekleurde was' worden deze 2 middelen automatisch in een bepaalde verhouding gedoseerd. Door de dosering in 2 fasen is het mogelijk zuurstofbleekmiddel aan een vloeibaar middel toe te voegen. Dat zit normaal alleen in poeders. Zuurstofbleekmiddel werkt goed bij lastige kleurstofhoudende vlekken zoals thee, koffie en wijn.

De kosten per flacon zijn €17 - €18. Bij een dosering van 60 ml kost je dat €0,68 per wasbeurt. Dat is aanzienlijk duurder dan andere wasmiddelen. De meeste A-merken kosten tussen de €0,45 en €0,55. Huismerken zijn nog veel goedkoper. Wil je ander wasmiddel of wasverzachter gebruiken, dan moet je hiervoor lege navulreservoirs kopen. Bekijk alle wasmachines met TwinDos.

Auto Optimal Wash van Samsung

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast het bakje waar je normaal het wasmiddel in doet. Met een inhoud voor 900 ml wasmiddel en 700 ml wasverzachter. Als je geen wasverzachter wilt gebruiken kun je dat aanpassen. Volgens Samsung kun je met een gevuld reservoir een maand vooruit (5 kg wasgoed, 2-3 keer per week). In onze test pakte Auto Optimal Wash 87ml. Dat zijn 11 wassen, dus dat komt overeen. Bekijk alle Samsung wasmachines met Auto Optimal Wash.

AutoDose van AEG

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast de 2 bakjes voor handmatig doseren. Met 1000 ml voor het wasmiddel en 500 voor een tweede wasmiddel of wasverzachter. Instellingen kun je aanpassen via de My AEG Care-app. Je krijgt via de app ook bericht als het wasmiddel bijna op is. De AEG machine die wij testten neemt rond de 100 ml wasmiddel, en dat is aan de hoge kant. Een grote besparing is hier minder voor de hand liggend. Bekijk alle AEG wasmachines met AutoDose.

Autodosering van Whirlpool

Twee reservoirs in de wasmiddellade met 600 ml capaciteit voor het wasmiddel en 400 ml voor de wasverzachter of als tweede wasmiddel. De Whirlpoolmachine die wij testten nam maar 50 ml wasmiddel bij het automatische doseren en dit is laag. Toch was de was nog redelijk goed schoon. De grootste besparing valt dus bij dit merk te halen. Bekijk alle Whirlpool wasmachines met Autodosering.

AutoDose van Beko

Twee reservoirs in de wasmiddellade, 1000 ml voor wasmiddel en 500 voor een wasverzachter. Bekijk alle Beko wasmachines met AutoDose.

Smart Dosing-System van Haier

De meeste wasmachines met A-label van Haier zijn voorzien van het Smart Dosing-system. Net als Whirlpool neemt Haier in onze test maar zo'n 50 ml wasmiddel. Dat is lager dan je zelf zal doseren, maar ook hier wordt de was nog redelijk schoon. Bekijk alle Haier wasmachines. 

Let op: wasmachines en ook de machines hierboven, worden standaard getest zónder automatisch wasmiddel te doseren. Lees hoe wij wasmachines testen.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.