! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Automatische wasmiddeldosering

Wasmachines met automatische wasmiddeldosering, zoals TwinDos of i-Dos, zouden doseren makkelijker maken, wasmiddel besparen én stralend schoonwassen. Is het echt zo ideaal?

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:13 april 2021

Siemens-iDOs

Wat is automatische wasmiddeldosering?

Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering voegt zelf een bepaalde hoeveelheid wasmiddel toe aan de was. Je hoeft dus niet zelf in de weer met doseerbolletjes of dopjes om de juiste hoeveelheid wasmiddel te doseren.

Je vult een reservoir met vloeibaar wasmiddel. De wasmachine bepaalt hoeveel wasmiddel het wasprogramma nodig heeft. Afhankelijk van het soort programma en de hoeveelheid was. Soms ook hoe vies het wasgoed is.

De systemen hebben twee reservoirs die je kunt vullen met twee verschillende wasmiddelen of met wasmiddel én wasverzachter. Soms verkoopt de fabrikant wasmiddel die je kunt gebruiken, maar het is bij alle systemen mogelijk zelf het wasmiddel te kiezen. Je kiest dus het wasmiddel wat je zelf wilt gebruiken. Vooraf stel je de waterhardheid, de dosering zoals op de wasmiddelverpakking voor een volle trommel (meestal 4,5 kg) en eventueel de vuilgraad in.

Bij alle wasmachines met automatische wasmiddeldosering is het alsnog mogelijk om gewoon handmatig wasmiddel te doseren.

Voordelen autodosering

  • De hoeveelheid wasmiddel wordt automatisch aangepast aan de hoeveelheid was en/of de vuilgraad. Het kan lastig zijn om zelf handmatig de juiste hoeveelheid wasmiddel te doseren voor verschillende hoeveelheden was. 
  • Het bespaart wasmiddel. De kans is namelijk groot dat het systeem mínder wasmiddel doseert dan je zelf zou doen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf zorgvuldig en zuiniger wasmiddel doseren
  • Geen geknoei met een wasbolletje of dopje.
  • Als de instellingen naar wens zijn, heb je er zo'n 20 wasbeurten geen omkijken meer naar.

Nadelen autodosering

  • In onze test werd de was niet stralend schoon
  • Het zit vaak alleen op duurdere wasmachines
  • Past de dosering niet heel nauwkeurig aan de hoeveelheid aan
  • Je kunt alleen vloeibaar wasmiddel gebruiken, geen waspoeder of capsules
  • Je bent beperkt tot 2 soorten wasmiddel (bijvoorbeeld bont en wit) of 1 wasmiddel en 1 wasverzachter

Wasmiddel besparen

Met de automatische wasmiddeldosering kun je zeker wasmiddel besparen. Al is dit uiteraard afhankelijk van hoeveel wasmiddel je anders zelf zou doseren. De meeste machines met automatische wasmiddeldosering doseren een stuk minder wasmiddel dan geadviseerd op de verpakking van het wasmiddel. Zo blijkt uit een test die we uitvoerden met een aantal wasmachines. Vul je de trommel maar voor de helft, dan doseren ze ook een stuk minder wasmiddel. Meestal iets meer dan de helft. 

De reservoirs zijn 1 – 1,5 L groot en wassen daarmee zo’n 20 volle trommels wasgoed. De verschillende systemen doseren wel heel verschillend. De ene gebruikt twee keer zoveel als de ander.

Stralend schoon?

Uit de test blijkt dat de wasmachines met het het goeie, vloeibare wasmiddel mínder goed schoon wassen dan normaal in de test. Het halve wasje nóg minder. Je bespaart dus weliswaar wasmiddel, je was komt er niet stralend schoon uit.

Wel kun je de instellingen wat aanpassen om zo te proberen het wasresultaat wat op te krikken. Je kunt de geadviseerde dosering, de waterhardheid en soms de vuilgraad van de was aanpassen. De wasmachine doseert dan meer wasmiddel. 

Verschillende systemen autodosering

i-Dos van Bosch en Siemens

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast de vakjes waar je normaal gesproken je wasmiddel in doet. In het reservoir voor wasmiddel gaat 1300 ml en die voor wasverzachter 500 ml. Lees onze indruk van Siemens i-Dos uit 2017. 

miele-twindos-eerste-indrukTwinDos van Miele

Onderin de wasmachine schuif je twee flacons van 1500 ml. Je kunt hiervoor speciaal middel van Miele gebruiken, Ultraphase 1 en Ultraphase 2, een bontwasmiddel en wasmiddel met bleek. Wil je ander wasmiddel gebruiken, dan moet je lege navulreservoirs kopen. Dit kan zowel wasmiddel als wasverzachter zijn. Lees onze indruk van Miele TwinDos uit 2014. 

Auto Optimal Wash van Samsung

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast waar je normaal het wasmiddel doseert. Met een capaciteit voor 900 ml wasmiddel en 700 ml wasverzachter. Voorheen zat het reservoir voor automatisch doseren in de deuropening. Lees onze indruk van de voorganger van de huidige Samsung Auto Optimal Wash in 2014.

AutoDose van AEG

Twee compartimenten in de wasmiddellade, naast twee vakjes voor handmatig doseren. Met 1000 ml voor het wasmiddel en 500 voor een tweede wasmiddel of wasverzachter. Instellingen kun je ook aanpassen via de My AEG Care-app. Je krijgt daarop ook een notificatie als het wasmiddel bijna op is.

Autodosering van Whirlpool

Twee reservoirs in de wasmiddellade met 600 ml capaciteit voor het wasmiddel en 400 ml voor de wasverzachter of als tweede wasmiddel. 

AutoDose van Beko

Twee reservoirs in de wasmiddellade, 1000 ml voor wasmiddel en 500 voor een wasverzachter.

Resultaten worden opgehaald...

Let op: wasmachines (waaronder die hierboven) worden standaard getest zónder automatisch wasmiddel te doseren. Lees hoe wij wasmachines testen.

Lees verder