icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stille wasmachine

Een stille wasmachine is erg prettig als je wasmachine in de buurt van een slaapkamer staat. Welke machines maken het minste lawaai?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:4 maart 2024

Stille wasmachine

Hoeveelheid decibel

Wasmachines maken het meeste lawaai tijdens het centrifugeren. Op het energielabel staat het aantal decibel (in dB(A)). En ook de bijbehorende geluidsklasse tijdens centrifugeren met het eco 40-60 wasprogramma. De stilste machines met een A-klasse produceert voor het centrifugeren een geluid van minder dan 73 dB(A). De luidruchtigste (C- en D-klasse) boven de 77 dB(A). 

Decibellen lopen overigens niet lineair. Een verschil van een aantal decibel tussen 2 machines betekent:

  • 3 dB staat voor 2x zoveel geluid
  • 5 dB staat voor 3x zoveel geluid
  • 7 dB staat voor 5x zoveel geluid

Beoordeling lawaai in onze test

Het aantal decibel zegt niet alles over het geluid. Het is namelijk niet alleen belangrijk hoe hard het geluid klinkt, maar ook op welke toonhoogte. Het ene geluid klinkt vervelender in de oren dan het andere. Daarom laten we in onze test het geluid ook beoordelen door 3 experts. Zij luisteren naar de machines tijdens het wassen en het centrifugeren en geven een oordeel voor hoe storend zij het geluid ervaren.

Nachtprogramma voor een stille wasmachine

Sommige wasmachines hebben een speciaal nachtprogramma. Dan maakt de machine minder lawaai dan met een gewoon programma. Vergelijk wasmachines met een specifiek stil of nachtprogramma

Direct Drive motor

Een motor zonder koolborstels wordt ook wel een invertermotor genoemd. Deze is een stuk stiller dan een motor mét koolborstels. De allerstilste motor is een wasmachine die op magnetisme werkt (Direct Drive). Die is stiller dan een wasmachine met een aandrijfriem.