icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stille wasmachine

Een stille wasmachine is erg prettig als je wasmachine in de buurt van een slaapkamer staat. Welke machines maken het minste lawaai?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 november 2021

Artikel_DeBeste_algemeen_wasmachines8kiloenmeer

Geluid op het energielabel

Wasmachines maken het meeste lawaai tijdens het centrifugeren. Maar ook tijdens een wasbeurt zien we grote verschillen in het geluid. De stilste machines wassen onder de 50 decibel (dB) en centrifugeren onder 75 dB. 

Op het energielabel staat hoeveel geluid een wasmachine maakt tijdens het wassen en centrifugeren. Dit wordt aangegeven in decibel (dB). Decibellen lopen niet lineair. Een verschil van een aantal decibel tussen 2 machines betekent:

  • 3 dB staat voor 2x zoveel geluid
  • 5 dB staat voor 3x zoveel geluid
  • 7 dB staat voor 5x zoveel geluid

Beoordeling lawaai in onze test

Het aantal decibel zegt niet alles over het geluid. Het is namelijk niet alleen belangrijk hoe hard het geluid klinkt, maar ook op welke toonhoogte. Het ene geluid klinkt vervelender in de oren dan het andere. Daarom laten we in onze test het geluid ook beoordelen door 3 experts. Zij luisteren naar de machines tijdens het wassen en het centrifugeren en geven een oordeel voor hoe storend zij het geluid ervaren.

Nachtprogramma voor een stille wasmachine

Sommige wasmachines hebben een speciaal nachtprogramma. Dan maakt de machine minder lawaai dan met een gewoon programma. In de vergelijker vermelden we per wasmachine bij de specificaties onder 'programma's' of de machine een stil of nachtprogramma heeft. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.