icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasprogramma's: welke zijn handig?

Wasmachines hebben allerlei wasprogramma's. Naast de standaard wasprogramma's, zijn er vaak nog handige extra programma's of voor een bepaald soort wasgoed. Ook kun je met opties wasprogramma's aanpassen. Welke zijn handig voor jou?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:5 maart 2024

Wasprogrammas nieuw

Standaard wasprogramma's 

Deze wasprogramma’s zitten op vrijwel elke wasmachine en worden veel gebruikt. Elk wasprogramma heeft een bepaald temperatuurverloop, toerental en bepaalde trommelbewegingen. Ook programmaduur en verbruik hangen af van het programma én van de hoeveelheid wasgoed in de wastrommel.  

In de test wasmachines beoordelen we hoe schoon de was wordt met het katoenprogramma en met het programma voor synthetische was.

Handige extra wasprogramma's

Naast standaard wasprogramma's vind je nog veel meer programma's op je machine. Onderstaande programma's zien we regelmatig terug en kunnen handig zijn afhankelijk van wat en hoe je precies wast. 

In de vergelijker zie je bij elke wasmachine de wasprogramma's. 

Wasgoedspecifieke wasprogramma's 

Wasmachines hebben regelmatig programma's die speciaal geschikt zijn voor een bepaald type materiaal of wasgoed. Vaak mag je met zo'n speciaal programma geen volle trommel wassen.

Dit zijn een paar voorbeelden:

Opties wasprogramma aanpassen

Een wasprogramma heeft een bepaald temperatuurverloop, waterverbruik, trommelbeweging, toerental en programmaduur. Met onderstaande opties pas je een wasprogramma aan op 1 of meer van die onderdelen. 

Uitgestelde start of timer

2 Uitgestelde startMet uitgestelde start draai je het wasprogramma op een later moment. Je draait een was op een tijd dat het jou uitkomt. Of wanneer je een laag energietarief betaalt. 

Bij vrijwel alle wasmachines kun je het wasprogramma uitstellen. Op sommige machines stel je in wanneer het programma begint. Op andere wanneer het programma klaar moet zijn. De machine bepaalt dan zelf wanneer het programma moet starten.

Programmaduur

3 Display programmaduurHet is handig als je op het display ziet hoelang de wasbeurt nog duurt. De programmaduur die een machine aan het begin aangeeft, is vaak niet de uiteindelijke tijd van het programma.

De machine bepaalt de tijd op basis van een gemiddelde hoeveelheid wasgoed. Als je meer of minder wasgoed in de trommel stopt, dan past het programma zich aan. Na een tijdje verschijnt dan de nieuwe resterende programmaduur.

Bekijk en vergelijk:
Wasmachines met uitgestelde start

Wasgoed later toevoegen

7 Wasgoed later bijvoegen2Heb je net het wasprogramma aangezet, zie je dat je nog een sok bent vergeten in de trommel te stoppen. Bij de meeste wasmachines kun je het programma tussentijds pauzeren om vergeten wasgoed alsnog toe te voegen. Dit kan meestal alleen op bepaalde momenten in de wasbeurt. Bij Samsung machines zit er een soort luikje in de deur (Samsung Addwash). Daarin zet je het wasgoed in de draaiende trommel.

Bekijk en vergelijk:
Wasmachines waarbij je later wasgoed kunt toevoegen

Signaal einde wasprogramma

Het is handig om op tijd te weten dat de was klaar is. Als je het wasgoed er snel uithaalt, voorkom je dat het gaat kreuken of stinken. Vaak hoor je dan een geluidssignaal. Als je je daar aan stoort, kun je het geluid meestal uitschakelen. 

Bekijk en vergelijk:
Wasmachines waarbij je het geluidssignaal kunt uitzetten