icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasprogramma Eco 40-60: hoe goed is het?

Alle nieuwe wasmachines die nu te koop zijn, hebben een nieuw wasprogramma: Eco 40-60. Een wasprogramma geschikt voor normaal bevuild katoenen wasgoed, wat volgens het waslabel gewassen kan worden op 40 of 60°C. Hoe goed is dit wasprogramma? 
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:8 maart 2024

Wasprogramma Eco 40-60

Het Eco 40-60 wasprogramma is een geschikt programma als je normaal bevuild wasgoed relatief zuinig wilt wassen. Het is een zuinig programma die lang duurt, maar niet veel langer dan een gewoon katoenprogramma. Voor de meest zuinige en ‘snelle’ was, stop je de trommel goed vol. Het programma spoelt wel slecht wasmiddel uit het wasgoed. 

Let op: Het energielabel is volledig gebaseerd op dit wasprogramma. Gebruik je dus een ander wasprogramma, dan zeggen de waardes op het energielabel niks.

Wassen op 40 of 60 graden? 

De programmanaam is verwarrend, want was je nu op 40 of 60 graden? Het idee is dat zowel wasgoed voor 40 graden als wasgoed voor 60 graden met dit programma schoongewassen kan worden. Het programma heeft slechts 1 temperatuur en is niet aan te passen. De maximale temperatuur is gemiddeld net iets boven de 40°C. Wil je het wasgoed op 60°C wassen om bijvoorbeeld bacteriën te doden? Kies dan niet voor dit programma. Kies dan het gewone katoenprogramma 60°C of het hygiëne- of allergieprogramma. Bekijk onze wastips over de temperatuur waarop je wilt wassen.

Hoe goed wast Eco 40-60?

Bij de meeste wasmachines wast het programma nét iets minder goed schoon dan het katoen 40°C programma. Maar het verschil is niet heel groot. Ze scoren zo'n zeven tiende lager. 

Zuiniger wassen

Het is een echt ecoprogramma. Het verbruikt vooral minder water. Dat scheelt tientallen liters per wasbeurt. Hierdoor spoelt het programma het wasmiddel wel zeer slecht uit het wasgoed. De besparing op het energieverbruik valt tegen. Het programma verbruikt per wasbeurt slechts 0,13 kWh minder dan het katoenprogramma 40°C. Veel bespaar je hier niet mee, zo'n €4,40 per 100 wasbeurten (bij €0,34/kWh). 

Hoelang duurt het?

Het programma duurt lang, maar niet langer dan het katoenprogramma op 40°C. Gemiddeld zo’n 200 minuten. De wasmachines met een langer Eco 40-60 programma, wassen ook beter schoon. Vooraf was men bang dat het wasprogramma oneindig lang ging duren. Om zo het gebrek aan water en warmte te compenseren.

Aanpassen op kleinere wasjes

Zoals uit eerdere tests al bleek, lukt het wasmachines niet altijd goed om zich aan te passen aan een minder volle trommel. Het aanpassen van water- en energieverbruik en de programmaduur is niet altijd consequent per wasbeurt. Halfvolle en zelfs kwartvolle trommels worden meegenomen in de metingen voor het energielabel. We verwachten daarom dat beladingsherkenning zal verbeteren in de toekomst. 

Gemiddeld verbruikt een halfvolle trommel per kilo wasgoed iets meer water en energie. Wassen met een halfvolle trommel is daarmee iets minder efficiënt. De was wordt meestal wel minstens net zo schoon als met een gevulde trommel. Dat komt waarschijnlijk omdat een halfvolle trommel er in verhouding een stuk langer over doet.  

De test

We testten het Eco 40-60 wasprogramma op de eerste wasmachines met dit programma van verschillende merken en trommelgroottes:

  • We meten het schoonwassen, spoelen en centrifugeren, het verbruik, de programmaduur en de maximale temperatuur.
  • We vergelijken het programma met het normale katoenprogramma op 40°C.
  • We stoppen de trommel voor 80% en 50% van het maximale vulgewicht vol.
  • We kijken hoe het programma zich aanpast aan een kleinere belading.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.