icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinig wassen en geld besparen

Je kunt geld besparen als je zorgvuldig wast. Zo was je bijvoorbeeld zuiniger met een volle trommel en met een lagere temperatuur. Lees onze tips en adviezen.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 juni 2022

Gebruikstips_tipsomtebesparenterwijlwast

Was met een volle trommel

Wassen met een volle wastrommel is het meest praktisch. Spaar de was dus op zodat de trommel goed vol is. Met een halfvolle trommel was je wel zuiniger, maar het wasgoed wordt ook minder goed schoon. 

Beladingsherkening

Wasmachines worden steeds groter en we krijgen ze niet altijd goed gevuld. Volgens fabrikanten is dat geen probleem. Een wasmachine met beladingsherkenning zou precies de juiste hoeveelheid energie en water gebruiken voor een schone was. Is dit waar?

Zuinige én schone was

De beladingsherkenning past inderdaad het energie- en waterverbruik aan, maar blijkt niet erg precies. Een halfgevulde trommel wast zeker zuiniger dan een volle. Maar vul je hem net iets over de helft, dan was je juist minder zuinig. 

Volle trommel

Met een volle trommel was je het beste schoon. Dat komt door de wrijving van het wasgoed. Om zeker te zijn van een zuinige én schone was, zorg je dus voor een volle trommel.  

Let op! Dit geldt alleen voor katoenwas. Fijne stoffen als wol of synthetisch materiaal kun je beter wat voorzichtiger wassen. Was dan met de helft van het maximale vulgewicht. 

Lees meer over de grootte van de wasmachine

Was niet heter dan nodig

Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zo kun je met een was op 30°C de helft besparen vergeleken met een was op 40°C.

Wasmiddelen zijn ook steeds beter geschikt voor lage temperaturen. 

Besparen met 30°C

We testten wasmachines zowel met katoen 40ºC als met katoen 30ºC. En wat blijkt: het elektriciteitsverbruik neemt gemiddeld met de helft af. Verschillend van 25 tot 65% besparing. Maar ook wordt de was 8 tot 40% minder schoon.

Toch is een wasbeurt op 30°C genoeg als er geen vlekken in het wasgoed zitten. Of gebruik eventueel een vlekkenmiddel. Voor alleen opfrissen van de was, is een wasbeurt op 20°C ook voldoende.  

Kosten katoenwasbeurt

Temperatuur

Kosten* per wasbeurt

20°C €0,05
30°C €0,07
40°C met eco €0,14
40°C €0,17
60°C met eco €0,18
60°C €0,22
90°C €0,40

* Bij een gemiddeld zuinige wasmachine met een capaciteit van 7 kg, gevuld voor 60% en gedraaid met een katoenwas. Elektriciteitsprijs €0,23/kWh (prijspeil 2020).  

Bron: Milieu Centraal

Wanneer niet koud wassen

Is hygiëne belangrijker dan besparing, zoals bij vaatdoekjes of beddengoed van zieke mensen, was dan op minstens 60°C (geen eco). Lees wat de juiste temperatuur is voor welke was. 

Als je alleen maar wast op lage temperaturen kun je problemen krijgen met je machine. Onderhoud de wasmachine goed door af en toe een heter programma of trommelreinigingsprogramma te draaien. 

Ecoprogramma

Door te kiezen voor een lagere temperatuur bespaar je het meest. Maar ook met het ecoprogramma kun je behoorlijk besparen. 

Bespaar op energie, water en euro's

Gemiddeld verbruikt het ecowasprogramma zo’n 30% minder energie. Dit scheelt per wasbeurt zo’n €0,07. Soms verbruikt het programma ook minder water. Daardoor wordt het wasmiddel wel een stuk slechter uit het wasgoed gespoeld.

Wasprogramma Eco 40-60Eco 40-60

Wasmachines hebben vanaf maart 2021 een energielabel waarvoor een nieuw wasprogramma wordt gebruikt: Eco 40-60. Daarmee komen de andere ecowasprogramma's te vervallen. Het Eco 40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma. Maar door de lagere temperatuur verbruikt het ook minder energie. Per 100 wasbeurten ben je zo'n €6 goedkoper uit dan met het katoenprogramma 40°C. 

Lees meer over het Eco 40-60 wasprogramma.

Zuinig wassen duurt lang

Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma’s veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma’s duren daarom een stuk langer dan normale programma’s. Soms tot wel 4 uur!

Ingestelde temperatuur wordt niet bereikt

Vaak kies je voor een 40 of 60°C ecoprogramma. Dat wil niet zeggen dat de hele wasbeurt op die temperatuur is. Vaak wordt de temperatuur zelfs niet gehaald tijdens de wasbeurt. Met de temperatuur wordt aangegeven dat het 'net zo schoon wast' als het katoenprogramma op 40 of 60°C. Kies dus niet voor het ecoprogramma als je vanwege hygiëne op 60°C wilt wassen. 

ECO-programma-pijltjeEcoprogramma herkennen

Niet op alle machines is even duidelijk wat het ecoprogramma is. Als er 2 programma's zijn die hetzelfde lijken waarvan 1 langer duurt, dan is het programma dat langer duurt het ecoprogramma. Ook wel te herkennen aan een pijltje dat je bij het programma ziet. 

Lees meer over wasprogramma's

Wasmiddel doseren

Veel mensen meten het wasmiddel niet erg precies af of ze gebruiken teveel. Je kunt besparen op wasmiddel als je:

  • Het juiste wasmiddel kiest.
  • Het doseeradvies op de wasmiddelverpakking volgt. 
  • Het wasmiddel afmeet met een doseerhulp.

Daarbij heeft het gebruik van wasmiddelen een grote impact op het milieu. Ongeveer net zo groot als het energiegebruik van je wasmachine. Door liever minder dan meer wasmiddel te gebruiken, was je dus ook duurzamer. 

Als je het doseeradvies volgt, heb je ook geen extra antikalk- of ontkalkingsmiddelen nodig. En de machine krijgt minder snel vieze geurtjes door vetluis. Lees meer over de juiste hoeveelheid wasmiddel

Je kunt ook kiezen voor een machine met automatische wasmiddeldosering. Daarbij gebruikt de machine zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel voor de wasbeurt. 

Andere bespaartips

  • Wassen tijdens daluren. Heb je een energiecontract voor dubbeltarief, dan betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren.

  • Goed centrifugeren. Om te besparen op energie van de wasdroger, haal je het wasgoed zo droog mogelijk uit de wasmachine. Lees meer over centrifugeren van de wasmachine

  • Sla het voorwasprogramma over. Dat is meestal niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld een vlekkenmiddel gebruiken om lastige vlekken voor te behandelen. 

  • Kies het katoenprogramma en niet het synthetische programma als je zuinig wilt wassen. 

  • Zet de wasmachine helemaal uit, in plaats van hem op standby te laten staan. De lampjes zorgen voor wat sluipverbruik. 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.