icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinig wassen en geld besparen

Zuinig wassen is goed voor je portemonnee en het milieu. Dat doe je door zorgvuldig te wassen. Zo was je bijvoorbeeld het best met een volle trommel en met een lagere temperatuur. Lees onze tips en adviezen.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:8 maart 2024

Gebruikstips_tipsomtebesparenterwijlwast

Was met een volle trommel

Het beste was je met een volle trommel. Spaar de was dus op zodat de trommel goed vol is. 

Beladingsherkening

Wasmachines worden steeds groter en we krijgen ze niet altijd goed gevuld. Volgens fabrikanten is dat geen probleem. Een wasmachine met beladingsherkenning zou precies de juiste hoeveelheid energie en water gebruiken voor een schone was. Is dit waar?

Zuinige én schone was

De beladingsherkenning past inderdaad het energie- en waterverbruik aan, maar blijkt niet erg precies. Een halfgevulde trommel wast zeker zuiniger dan een volle. Maar vul je hem net iets over de helft, dan was je juist minder zuinig. 

Met een volle trommel was je het beste schoon. Dat komt door de wrijving van het wasgoed. Wil je dus zeker zijn van een zuinige én schone was? Zorg dan voor een volle trommel.  

Let op! Dit geldt alleen voor katoenwas. Fijne stoffen als wol of synthetisch materiaal kun je beter wat voorzichtiger wassen. Was dan met de helft van het maximale vulgewicht. 

Kies de juiste trommelgrootte

Om makkelijker de trommel vol te krijgen, kies je het best een wasmachine met een trommel die bij jouw gebruik past. Zo is een trommel voor 7 of 8 kilo wasgoed vaak voldoende voor een huishouden t/m 4 personen. 

Lees meer over de grootte van de wasmachine.

Was op lagere temperatuur

Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zo kun je met een was op 30°C de helft besparen vergeleken met een was op 40°C.

Wasmiddelen wassen ook steeds beter op lagere temperaturen.  

Besparen met 30°C

We testten wasmachines zowel met katoen 40ºC als met katoen 30ºC. En wat blijkt: bij 30ºC verbruik je maar de helft zoveel stroom als bij 40ºC. De besparing variëert van 25% tot wel 65%. Maar wel wordt de was 8% tot 40% minder schoon bij hardnekkige vlekken. 

Toch is een wasbeurt op 30°C prima als de was niet erg vies is. Of gebruik eventueel een vlekkenmiddel voor hardnekkigere vlekken. Voor alleen opfrissen van de was, is een wasbeurt op 15/20°C ook voldoende.  

Kosten katoenwasbeurt

Door kouder te wassen, kun je aanzienlijk besparen. Door te kiezen voor een katoenwas op 30°C, kost een wasbeurt slechts de helft ten opzichte van 40°C en zelfs een derde ten opzichte van 60°C. 

Temperatuur

Kosten* per wasbeurt

15°C €0,11
30°C €0,13
40°C met eco €0,26
40°C €0,32
60°C met eco €0,33
60°C €0,40
90°C €0,74

* Kosten zijn gemiddelden van 7 kilo katoenwas in een wasmachine voor 7 kilo. Berekend met een stroomprijs van €0,34 per kWh (prijspeil februari 2024). Jouw stroomprijs kan op dit moment anders zijn. 

Bron: Milieu Centraal

Wanneer niet koud wassen

Is hygiëne belangrijker dan besparing, zoals bij vaatdoekjes of beddengoed van zieke mensen? Was dan op minstens 60°C (geen eco). Lees wat de juiste temperatuur is voor welke was. 

Als je alleen maar wast op lage temperaturen kun je problemen krijgen met je machine. Onderhoud de wasmachine goed door af en toe een heter programma of trommelreinigingsprogramma te draaien. 

Was met het ecoprogramma

Door te kiezen voor een lagere temperatuur bespaar je het meest. Maar ook met het ecoprogramma kun je behoorlijk besparen. 

Bespaar op energie, water en euro's

Gemiddeld verbruikt het ecowasprogramma zo’n 20% minder energie. Dit scheelt per wasbeurt zo’n €0,08 (bij €0,40/kWh). Soms verbruikt het programma ook minder water. Daardoor wordt het wasmiddel wel een stuk slechter uit het wasgoed gespoeld.

Wasprogramma Eco 40-60Eco 40-60

Wasmachines hebben vanaf maart 2021 een energielabel waarvoor een nieuw wasprogramma wordt gebruikt: Eco 40-60. Daarmee komen de andere ecowasprogramma's te vervallen. Het Eco 40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma. Maar door de lagere temperatuur verbruikt het ook iets minder energie. Per 100 wasbeurten ben je zo'n €4,40 goedkoper uit dan met het katoenprogramma 40°C (bij €0,34/kWh). 

Zuinig wassen duurt lang

Ecowasprogramma’s duren een stuk langer dan normale programma’s. Soms tot wel 4 uur. Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma’s veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. Het ecoprogramma duurt langer om de lagere temperatuur te compenseren en toch nog schoon te wassen. De temperatuur heeft een grotere invloed op het energieverbruik dan de tijd die de wasmachine draait. 

Ingestelde temperatuur wordt niet bereikt

Vaak kies je voor een 40 of 60°C ecoprogramma. Dat wil niet zeggen dat de hele wasbeurt op die temperatuur is. Vaak wordt de temperatuur zelfs niet gehaald tijdens de wasbeurt. Met de temperatuur wordt aangegeven dat het 'net zo schoon wast' als het katoenprogramma op 40 of 60°C. Kies dus niet voor het ecoprogramma als je vanwege hygiëne op 60°C wilt wassen. 

Lees meer over wassen op de juiste temperatuur

ECO-programma-pijltjeEcoprogramma herkennen

Voordat wasmachines een Eco 40-60 programma kregen, was het niet altijd even duidelijk welk programma het ecoprogramma is. Bij oudere wasmachines kun je het herkennen door een pijltje, kadertje of symbooltje. Als er 2 programma's erg op elkaar lijken, dan is het programma die het langste duurt het ecoprogramma. 

Lees meer over wasprogramma's

Wasmiddel doseren

Veel mensen meten het wasmiddel niet erg precies af of ze gebruiken teveel. Je kunt besparen op wasmiddel als je:

  • Het juiste wasmiddel kiest.
  • Het doseeradvies op de wasmiddelverpakking volgt. 
  • Het wasmiddel afmeet met een doseerhulp.

Daarbij heeft het gebruik van wasmiddelen een grote impact op het milieu. Ongeveer net zo groot als het energiegebruik van je wasmachine. Je wast dus ook een stuk duurzamer als je minder wasmiddel gebruikt. 

Als je het doseeradvies volgt, heb je ook geen extra antikalk- of ontkalkingsmiddelen nodig. En de machine krijgt minder snel vieze geurtjes door vetluis. Lees meer over de juiste hoeveelheid wasmiddel

Je kunt ook kiezen voor een machine met automatische wasmiddeldosering. Daarbij gebruikt de machine zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel voor de wasbeurt. 

Andere bespaartips

  • Wassen tijdens daluren. Heb je een energiecontract voor dubbeltarief, dan betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren.

  • Goed centrifugeren. Om te besparen op energie van de wasdroger, haal je het wasgoed zo droog mogelijk uit de wasmachine. 

  • Sla het voorwasprogramma over. Dat is meestal niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld een vlekkenmiddel gebruiken om lastige vlekken voor te behandelen. 

  • Kies het katoenprogramma en niet het synthetische programma als je zuinig wilt wassen. 

  • Zet de wasmachine helemaal uit, in plaats van hem op standby te laten staan. De lampjes zorgen voor wat sluipverbruik. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.