icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe groot moet een wasmachine zijn?

Bepaal bij het kopen van een wasmachine eerst het aantal kilo wasgoed wat erin moet passen. Dit bepaal je aan de hand van je standaard was of de grootte van het huishouden. Kijk ook naar de ruimte die de wasmachine kan innemen. 
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:4 maart 2024

Vulgewicht: hoeveel kilo in de trommel?

Origineel kilos wastrommelsHet vulgewicht is het aantal kilo wasgoed dat maximaal in de wastrommel past. Ook wel de (vul-)capaciteit. Het vulgewicht geldt voor een katoenwas. Voor fijne, synthetische was is het advies om maar de helft van het gewicht in de trommel te stoppen. Dan ontstaat er minder wrijving in het wasgoed, wat beter is voor fijnere stoffen. 

Grotere wasmachines

Wasmachines worden steeds groter. Vroeger waren wastrommels voor 5 á 6 kg normaal. Nu hebben de meeste wasmachines een grote trommel met een vulgewicht van 8 of 9 kg. Zelfs wasmachines met trommels voor 10 kg of meer worden steeds meer verkocht. 

Wasmachines van 5 of 6 kg worden bijna niet meer verkocht. Opvallend, omdat huishoudens alleen maar kleiner worden.

Beladingsherkenning

Met beladingsherkenning past de wasmachine het verbruik aan de hoeveelheid wasgoed aan. Daarmee zou het niet uit moeten maken dat een grote wasmachine niet helemaal vol zit tijdens de was. Hoewel er inderdaad zuiniger wordt gewassen met minder belading, wordt het verbruik niet heel precies aangepast. Je wast dus nog steeds het beste en zuinigste schoon met een volle trommel. Lees meer over zuinig wassen.

Weeg je wasgoed

Het is dus slim om het vulgewicht van de wasmachine af te stemmen op de grootte van een gangbare hoeveelheid wasgoed. Weeg daarvoor je was eens. Sorteer het en weeg wat je normaal als 1 was in de machine stopt. Tel daar ongeveer 2 kg bij op. Je weet dan hoe groot je wasmachine moet zijn. Die 2 kg geeft nog extra ruimte om proppen te voorkomen en eventueel groter wasgoed in de trommel te stoppen. 

Grootte huishouden

Schat het geschikte vulgewicht van de wasmachine aan de hand van de grootte van je huishouden. 

Aantal personen Vulgewicht  
1 tot 2  5 of 6 kg.  Er zijn nog weinig wasmachines van deze grootte te koop. Misschien is een bovenlader geschikt. En zoek anders naar een wasmachine t/m 7 kg
3 tot 4 personen 7 of 8 kg.  Geschikt voor bijvoorbeeld gezinnen met 1 of 2 kinderen. Bekijk de Beste wasmachine t/m 8 kg
5 of meer 9 of 10 kg. Geschikt voor bijvoorbeeld gezinnen met 3 kinderen of meer. Bekijk de Beste wasmachine vanaf 9 kg

Uiteraard hangt de grootte van de wastrommel af van de hoeveelheid was. Dat is heel persoonlijk. Was je regelmatig groot wasgoed als dekbedden of gordijnen, dan is een grotere trommel beter.

Wasmachine van 12 kg of 15 kg

Machines van meer dan 10 kg zijn minder geschikt voor een gewoon huishouden. Deze gebruik je bijvoorbeeld bij een sportclub. 

Afmetingen: waar komt de wasmachine te staan?

Benodigde ruimte

De hoogte (85 cm) en breedte (60 cm) zijn standaard afmetingen van een wasmachine. De diepte hangt af van vulgewicht van de trommel. Meestal is een wasmachine 60 cm diep. Wasmachines met hogere capaciteit kunnen ook 70 cm diep zijn. 

Houd er ook rekening mee dat de deur goed open kan. Hoe groter de deur hoe ruimer hij uitzwaait. 

Heb je te weinig ruimte voor een standaard wasmachine en wasdroger? Kies dan voor een bovenlader of een wasdroogcombinatie.

Draairichting deur

Bedenk welke draairichting van de deur handig is voor de ruimte waarin de wasmachine staat. Mogelijk in combinatie met een wasdroger. Bijna alle wasmachines hebben een deur die naar links opent. Alleen bij wasmachines van Miele opent de deur naar rechts. Je kunt de draairichting meestal niet aanpassen. 

Lees meer tips over:
Een wasmachine (ver-)plaatsen en installeren

Grootte van de vulopening

Gebruikstips_tipsomtebesparenterwijlwastProbeer of de deur gemakkelijk opent en sluit. Kijk of de deur ver genoeg open kan. En ook niet in de weg zit als je de was in de trommel stopt.

De diameter van de deuropening loopt uiteen van minder dan 30 cm tot ruim 40 cm. Je vindt de diameter per model in de wasmachinevergelijker.

Als je weinig ruimte hebt of liever niet te veel wilt bukken, dan kan een bovenlader een goede optie zijn. De vulopening en deur zitten daarbij als klep bovenop de machine.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.