icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Grootte van de wasmachine

Hoe groot moet de wasmachine zijn? Hoeveel ruimte is er nodig? En wat zegt het toerental eigenlijk?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 november 2021

Wasmachines

Vulgewicht: hoeveel kilo in de trommel?

tips kleding wassen

Het vulgewicht is het aantal kilo wasgoed dat maximaal in de wastrommel past. Ook wel de (vul)capaciteit. Het vulgewicht geldt voor een katoenwas. Voor fijne, synthetische was is het advies om de trommel maar voor de helft te vullen. Zo beschadigt het wasgoed niet.

Grotere wasmachines

De meeste wasmachines hebben een vulgewicht van 8 of 9 kg. Wasmachines worden steeds groter. Eerst waren wastrommels voor 5 à 6 kg nog populair. Nu zijn die haast niet meer te koop en zien we steeds meer wasmachines van 10 kg of zelfs meer.

We testen naar verhouding van de markt. Daarom worden er weinig kleine machines getest. Lees meer hierover bij hoe wij wasmachines testen

Gewicht van een standaard was

Het is slim om het vulgewicht van de wasmachine af te stemmen op de grootte van de was die je het meest draait. Met een volle trommel was je het zuinigst én het beste schoon. Lees meer over zuinig wassen.

Weeg je was eens. Sorteer het en weeg wat je normaal als 1 was in de machine stopt. Tel daar ongeveer 2 kg bij op. Je weet dan hoe groot je wasmachine moet zijn. Die 2 kg geeft nog extra ruimte om proppen te voorkomen. Het is een uitdaging om 8 kg wasgoed in een trommel voor 8 kg te krijgen.

Grootte huishouden

Schat het vulgewicht van de wasmachine aan de hand van de grootte van je huishouden.

Houd hierbij aan:

  • 1 tot 2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kg.
  • 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: vulgewicht van 7 of 8 kg.
  • 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: vulgewicht van 9 kg of meer.
  • Machines van meer dan 10 kg zijn vooral geschikt voor bijvoorbeeld een sportclub.

Uiteraard hangt de grootte van de wastrommel af van de hoeveelheid was. Dat is heel persoonlijk. Was je regelmatig groot wasgoed als dekbedden of gordijnen, dan is een grotere trommel beter.

Bekijk wat de Beste wasmachine t/m 8 kg is en wat de Beste wasmachine vanaf 9 kg is. 

Afmetingen: waar komt de wasmachine te staan?

Benodigde ruimte

Wasmachines hebben een standaard breedte van 60 cm en hoogte van zo'n 85 cm. De diepte is afhankelijk van het vulgewicht en dus de grootte van de trommel. Meestal 60 cm, maar dat kan ook wel 70 cm zijn. Een wasmachine met een hoger vulgewicht neemt dus meer ruimte in.

Heb je te weinig ruimte voor een standaard wasmachine en wasdroger? Kies dan voor een bovenlader of een wasdroogcombinatie.

Draairichting deur

Kijk welke draairichting van de deur handig is voor de ruimte waarin de wasmachine staat. Mogelijk in combinatie met een wasdroger. Bijna alle wasmachines hebben een deur die naar links opent. Alleen wasmachines van Miele openen juist naar rechts. 

Lees meer tips over een wasmachine plaatsen en installeren.

Toerental en centrifugesnelheid

Wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut. Dit geldt alleen voor katoenwas. Wasprogramma’s voor gevoeliger stoffen gebruiken een lager toerental. Op veel wasmachines kun je het toerental zelf kiezen.  

Hoger toerental

Een hoger toerental betekent:

  • De was komt droger uit de machine. Dat scheelt energie als het daarna in de wasdroger gaat. Als je de was buiten hangt, is een lager toerental in de meeste gevallen prima. Wasmachines met 1400 toeren centrifugeren net zo goed als die met 1600 toeren.
  • Mogelijk meer slijtage van wasgoed en/of de machine. Sneller centrifugeren betekent meer wrijving.
  • Meer kreuk in het wasgoed. 

Vergelijk de centrifuge-efficiëntieklasse op het energielabel. A is het droogst, G is het minst droog.

Vergelijk wasmachines op het oordeel voor centrifugeren of het maximale toerental.

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken