icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bespaartips voor je wasdroger

Door zorgvuldig te drogen bespaar je geld. Zo droog je zuiniger met een volle trommel of door de was gewoon buiten te hangen.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert wasdrogersBijgewerkt op:19 januari 2024

Artikel bespaartips wasdroger

Vul je wasdroger maximaal

Net als wasmachines hebben wasdrogers in de afgelopen jaren een grotere vulcapaciteit gekregen. Het verbruik per kg is bij het drogen iets lager geworden, maar alleen als de droger goed gevuld is.

Twee keer met een halfvolle trommel drogen kost bijna 2 keer zoveel dan 1 keer vol. Met een goed gevulde droger bespaar je dus energie. 

Bespaar met een warmtepompsysteem

Met een condensdroger met een warmtepompsysteem of gasdroger bespaar je flink op energiekosten. Lees hierover meer op onze koopadviespagina.

Maak het filter regelmatig schoon

Maak het pluizenfilter in de deur of deuropening na elke droogbeurt schoon. Doe je dit niet, dan hoopt het stof op. Bij sommige wasdrogers neemt het energieverbruik toe als de filters vol zitten. Het risico op brandgevaar is ook groter. 

Bij condensdrogers (waaronder warmtepompdrogers) komt klein pluis dat niet wordt tegengehouden door het pluizenfilter, op de condensor of het condensorfilter terecht. Hierdoor gebruikt de droger meer energie, duurt de droogtijd langer en blijft de was vochtiger. Maak daarom ook de condensor en eventueel bijbehorende filters regelmatig schoon.

Sommige warmtepompdrogers hebben een zelfreinigende condensor. Deze drogers blijven zuinig in gebruik. Je hoeft de condensor(filter) dan niet zelf te reinigen.

Lees meer over het schoonmaken van je wasdroger

Haal de was snel uit de trommel

Haal de was snel na het einde van het programma uit de trommel. Zo voorkom je overbodig energieverbruik in de antikreukstand of standby stand.

Combineer strijkdroog en kastdroog

Heb je niet genoeg wasgoed voor een volle trommel, dan kan je wasgoed dat strijkdroog en kastdroog moet worden samen drogen. Stel het programma voor strijkdroog in en haal als het programma klaar is de strijkdroge was uit de machine. De rest van het wasgoed kan daarna verder gedroogd worden.

Zet een droger in een warme ruimte

Een droger gebruikt minder energie in een warme ruimte dan in een koude. In een onverwarmde ruimte, bijvoorbeeld een zolderkamer of de garage, gebruikt de droger meer energie. Ook zal hij minder goed drogen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.