icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Wasdroger kopen: waar let je op?

Het maakt uit waar je je droger neerzet. En de ene droger is een stuk zuiniger en daarmee goedkoper in gebruik dan de andere. Met onze kooptips kies je makkelijk een wasdroger. 

1

Keuzehulp wasdrogers

Wil je weten welke wasdroger het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste wasdroger.

Help mij kiezen

Keuzehulp Wasdrogers

2

Verschillende soorten wasdrogers

Droger-WarmtePomp

Warmtepomp- droger

Warmtepompdrogers zijn speciale condensdrogers. Door het hergebruik van warmte verbruiken ze veel minder stroom. Dit type is zo'n 60% zuiniger dan een gewone condensdroger. Wij raden dit type droger aan.

Warmtepompdrogers drogen op een lagere temperatuur en doen daarom langer over het drogen dan gewone condensdrogers.

Bekijk en vergelijk:
Warmtepompdrogers

Koopadvies 1 soorten wasdrogers condens

Condensdroger

Traditionele condensdrogers laten vocht uit je kleding condenseren. Vervolgens vangen ze vocht op in een condensbak of voeren het af naar het riool. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar niet in gebruik.

Condensdrogers zijn iets duurder dan luchtafvoerdrogers, maar ook wat zuiniger. De droogsnelheid is vergelijkbaar. Wel houden condendrogers je washok niet altijd droog.

Bekijk en vergelijk:
Condensdrogers

Koopadvies 1 wasdrogers soorten afvoer

Luchtafvoerdroger

Luchtafvoerdrogers voeren de warme en vochtige lucht met een dikke flexibele slang naar buiten af. Je hebt dus alleen iets aan een luchtafvoerdroger als je de afvoerslang naar buiten kunt leggen.

Luchtafvoerdrogers zijn eenvoudig en goedkoop in aanschaf. Ze werken op een hoge temperatuur en maken je wasgoed snel droog. Maar ze zijn helemaal niet zuinig in het gebruik. Daarom worden ze bijna niet meer gemaakt en testen wij ze niet.

Koopadvies 1 wasdrogers soorten gas

Gasdroger

Een gasdroger verwarmt de lucht met gas. Dit is sneller en efficiënter dan verwarmen met elektriciteit. Gaswasdrogers zijn ongeveer zo zuinig als warmtepompdrogers en zo snel als een luchtafvoerdroger.

Gaswasdrogers zijn ook afvoerdrogers. Ze voeren de lucht af via een buis naar buiten. Nadelen zijn er ook. Je moet een gasaansluiting hebben, je verbruikt gas, ze zijn duur in aanschaf en het aanbod is erg klein. Wij testen geen gaswasdrogers.

3

Zuinig versus snel en droog

Wasdrogers staan bekend als energieslurpers. Warmtepompdrogers zijn de zuinigste drogers. Met ons standaardverbruik ben je met een warmtepompdroger zo'n €50 per jaar aan energiekosten kwijt. Met een condensdroger zo'n €115 (op basis van de stroomprijs van februari 2024).

Op het energielabel vind je de energie-efficiëntieklasse, van A+++ (de meest zuinige wasdroger) tot C (het minst zuinig). In juli 2025 komt er een verbeterd en strenger energielabel.

Zuinige drogers werken op lagere temperaturen. Het drogen duurt daarom langer. Maar niet alle warmtepompdrogers drogen even goed. 

Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op droogprestaties (alleen voor leden)
Wasdrogers die goed scoren op energieverbruik (alleen voor leden)
Goedkope wasdrogers

wasdroger

4

De juiste droger voor je wasruimte

Water afvoeren

Warmtepomp- en condensdrogers hebben de condensbak onder- of bovenin zitten. Als je de droger bovenop je wasmachine plaatst, kun je kiezen voor een condensbak aan de onderkant.

De meeste warmtepomp- en condensdrogers kun je als alternatief aansluiten op de afvoer. Soms moet je daarvoor een extra slang kopen. En je hebt een afvoerpunt in de buurt van je droger nodig. Maar je hoeft dan niet meer na elke droogbeurt de condensbak te legen.

Je hebt alleen wat aan een luchtafvoerdroger als je de afvoerslang naar buiten kunt leggen.

Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die je op de afvoer kunt aansluiten

Houd je washok droog

Sommige warmtepomp- en condensdrogers zijn niet zo goed in het laten condenseren van het vocht in de lucht. De lucht die ze uitstoten is dan nog heel vochtig. Dat kan er voor zorgen dat ook je washok vochtig wordt. Als de ruimte slecht is geventileerd, kun je hierdoor zelfs last krijgen van schimmelvorming.

Hoe goed drogers het vocht uit de lucht halen heet condensatie-efficiëntie. Bij drogers staat op het energielabel ook de condensatie-efficiëntieklasse. De hoogste klasse is A. In onze test wasdrogers meten we de condensatie-efficiëntie ook. We geven er een rapportcijfer voor.

Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op condensatie-efficiëntie (alleen voor leden)

Geluid & Draairichting

Sommige drogers maken behoorlijk wat lawaai. Vervelend als hij in de buurt van de woonkamer staat. Op het energielabel staat in decibel (dB) hoeveel geluid hij maakt.

Draairichting van de deur

De deur gaat meestal naar rechts open. Vaak kun je dit aanpassen, maar niet altijd. Als je de droger op je wasmachine zet, is het handig als  zel allebei dezelfde kant op draaien.

Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op geluid (alleen voor leden)

5

Waar je nog meer op moet letten

Capaciteit

De capaciteit van een wasdroger wordt aangeduid in aantal kilo droog katoen. Gangbaar is 8 of 9 kg. Koop niet te groot, want je droogt het zuinigst met een goed gevulde trommel. Een droger met een grotere capaciteit dan de wasmachine heeft geen zin. Zo'n 40% van je wasgoed gaat niet in de droger.

Gebruiksgemak

Een droger heeft veel onderhoud nodig. Je moet de condensbak legen en de filters na elke droogbeurt schoonmaken. Hoe schoner de wasdrogers, hoe zuiniger.

De condensor maak je na welke 10 droogbeurten schoon. Sommige warmtepompdrogers, van onder andere Bosch, Siemens en Miele, hebben een onderhoudsvrije of zelfreinigende condensor.

Programma's en opties

Alle drogers hebben programma's voor katoen en synthetische was. Daarbij kun je kiezen uit verschillende droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Daarnaast hebben een enorme variatie aan droogprogramma's. Zoals programma's voor dekbedden, spijkerstof, sportkleren en wol.

Lees meer over:
Programma's en opties van wasdrogers

Video: kooptips wasdrogers

6

Goede merken wasdrogers

Hoe tevreden zijn consumenten over hun wasdroger? In 2023 vroegen we duizenden bezitters van wasdrogers van onder andere BoschSiemensMiele, AEG en Samsung om hun mening over het merk. Daarbij vertelden ze onder andere over:

 • De leeftijd van hun huidige en vorige wasdroger.
 • Welk rapportcijfer hun wasdroger verdient.
 • Of er defecten zijn opgetreden.
 • Hoe lang hun vorige wasdroger mee ging.

Lees meer over:
Goede merken wasdrogers

7

Is een wasdroogcombinatie een goed alternatief?

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger ineen. Je kunt zowel losse was- en droogprogramma’s als gecombineerde programma’s draaien.

Voordelen van een wasdroogcombinatie:
 • Minder ruimte nodig.
 • Goedkoper dan een losse wasmachine en wasdroger samen.
 • Minder handelingen: je hoeft de was niet van de wasmachine in de droger te stoppen.
 • Condensbak legen en pluizenfilter schoonmaken is niet nodig.
Nadelen van een wasdroogcombinatie:
 • Was wordt iets minder schoon en droog dan in een losse wasmachine of droger.
 • Wasgoed is door de kleine trommel meer gekreukt na het drogen.
 • Programma's duren erg lang.
 • Extra watergebruik. Naast het waswater wordt ook water gebruikt om de condensor te koelen en schoon te spoelen.

Wil je toch liever wasdroogcombinatie kopen, dan helpen we je verder.

Lees meer over:
Ons koopadvies
De beste wasdroogcombinaties uit onze test
Vergelijk alle geteste wasdroogcombinaties

miele wasdroogcombinatie

8

Winkel kiezen

Je hebt de juiste wasdroger gevonden. Nu moet je hem alleen nog aanschaffen en thuis krijgen. Let daarbij op onderstaande zaken.

Bestel je de wasdroger in een webshop? Kijk dan eerst op onze pagina: veilig online kopen.

Bezorging

 • Bezorgt de winkel tot aan de voordeur of brengen ze de wasdroger naar de kamer waar hij moet staan?
 • Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat woont of op een afgelegen locatie?
 • Op welke dagen en tijdstippen bezorgt de winkel?

Afhalen en extra service

 • Kun je extra service bijkopen als dat nodig is?
 • Wil je de bestelling liever afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.

Garantie

 • Wat voor garanties heb je?
 • Wat voor service heb je na de koop? Zijn er naast de standaard fabrieksgarantie nog andere garanties? Wordt je product opgehaald als het defect is?

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke wasdrogers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Wasdrogers

Test wasdrogers