icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Wasdroger kopen: waar let je op?

We maken het kiezen makkelijk met een aantal kooptips

1

Verschillende soorten wasdrogers

Droger-WarmtePomp

Warmtepompdroger

Warmtepompdrogers zijn speciale condensdrogers. Door het hergebruik van warmte verbruiken ze veel minder stroom. Dit type is zo'n 60% zuiniger dan andere drogers. Ze zijn wel duurder in aanschaf.

Warmtepompdrogers drogen op lagere temperatuur en doen daarom langer over het drogen.

Het belangrijkste verschil tussen een condensdroger en een warmtepompdroger is het lagere energieverbruik van de warmtepompdroger. Wij raden dit type droger aan.

Vergelijk warmtepompdrogers

Koopadvies 1 soorten wasdrogers condens

Condensdroger

Traditionele condensdrogers laten vocht uit je kleding condenseren. Vervolgens vangen ze vocht op in een condensbak of voeren het af naar het riool. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar niet in gebruik. Vanwege het hoge energieverbruik testen we geen nieuwe modellen meer. 

Condensdrogers zijn iets duurder dan luchtafvoerdrogers, maar ook wat zuiniger. De droogsnelheid is vergelijkbaar. Wel houden condendrogers je washok niet altijd droog.

Vergelijk alle condensdrogers

Koopadvies 1 wasdrogers soorten afvoer

Luchtafvoerdroger

Luchtafvoerdrogers voeren de warme en vochtige lucht met een dikke flexibele slang naar buiten af. Bij een condensdroger komt het vocht in de condensor opvangbak terecht. Je hebt dus alleen iets aan een luchtafvoerdroger als je de afvoerslang naar buiten kunt leggen.

Luchtafvoerdrogers zijn eenvoudig en goedkoop in aanschaf. Ze werken op een hoge temperatuur en maken je wasgoed snel droog. Maar ze zijn niet zuinig in het gebruik. Het aanbod van nieuwe modellen luchtafvoerdrogers is erg klein. 

 

Koopadvies 1 wasdrogers soorten gas

Gasdroger

Een gasdroger verwarmt de lucht met gas. Dit is sneller en efficiënter dan verwarmen met elektriciteit. Gaswasdrogers zijn ongeveer zo zuinig als warmtepompdrogers en zo snel als een luchtafvoerdroger.

Gaswasdrogers zijn ook afvoerdrogers. Ze voeren de lucht af via een buis naar buiten. Nadelen zijn er ook. Je moet een gasaansluiting hebben, je verbruikt gas, ze zijn duur in aanschaf en het aanbod is erg klein.

2

De juiste droger voor je wasruimte

Water afvoeren

 • warmtepomp- en condensdrogers hebben de condensbak onder- of bovenin zitten. Als je de droger bovenop je wasmachine plaats, kun je kiezen voor een condensbak aan de onderkant.

 • De meeste warmtepomp -en condensdrogers kun je aansluiten op de afvoer. Soms moet je daarvoor een extra slang kopen. Dit vereist wat aansluitwerk. En je moet een afvoerpunt in de buurt van je droger hebben.

 • Je hebt alleen wat aan een luchtafvoerdroger als je de afvoerslang naar buiten kunt leggen.

 

Vergelijk drogers die je op de afvoer kunt aansluiten

Houd je washok droog

Sommige warmtepomp- en condensdrogers zijn niet zo goed in het laten condenseren van het vocht in de lucht. De lucht die ze uitstoten is dan nog heel vochtig. Dat kan er voor zorgen dat ook je washok vochtig wordt. Als de ruimte slecht is geventileerd kun je hierdoor zelfs last krijgen van schimmelvorming.

Hoe goed drogers het vocht uit de lucht halen heet condensatie-efficiëntie. Bij drogers staat op het energielabel ook de condensatie-efficiëntieklasse. De hoogste klasse is A. In onze test wasdrogers bepalen we de condensatie-efficiëntie zelf. We geven er een rapportcijfer voor.

Vergelijk drogers die goed scoren op condensatie-efficiëntie

Geluid

Sommige drogers maken behoorlijk wat lawaai. Vervelend als hij in de buurt van de woonkamer staat. Op het energielabel vind je hoeveel geluid een wasdroger maakt, in decibel (dB). In onze test beoordelen we het lawaai met een panel.

Vergelijk wasdrogers die goed scoren op geluid

Draairichting van de deur

De deur van een droger gaat meestal naar rechts open. De draairichting kun je niet altijd aanpassen.

Als je de droger op je wasmachine zet, is het handig als beide deuren naar dezelfde kant opengaan.

Lees meer over aansluiten van een wasdroger

3

Zuinig versus snel en droog

Wasdrogers staan bekend als energieslurpers. Warmtepompdrogers zijn de zuinigste drogers. Met ons standaardverbruik ben je met een warmtepompdroger zo'n €83 per jaar aan energiekosten kwijt. Met een condensdroger of luchtafvoerdroger zo'n €214 (op basis van de stroomprijs van juli 2022).

Op het energielabel vind je de energie-efficiëntieklasse, van A+++ (de meest zuinige wasdroger) tot C (het minst zuinig). In onze test drukken we het energieverbruik uit in prijs per wasbeurt, geschatte kosten per jaar, en een rapportcijfer. Met energie vergelijken bespaar je ook op de kosten voor wassen en drogen.

Zuinige drogers werken met lagere temperaturen. Het drogen duurt daarom langer. Maar ook de droogprestaties van moderne warmtepompdrogers stellen vaak teleur. Na het afronden van het kastdroogprogramma is de was dan nog vochtig. Drogers die wel goed drogen, blijken dan vaak weer niet zuinig en/of snel.

Kortom: de droger die én goed, én snel, én zuinig droogt, bestaat nog niet. 

wasdroger

4

Waar je nog meer op moet letten

Capaciteit

De capaciteit van een wasdroger wordt aangeduid in aantal kilo droog katoen. Gangbaar is 7, 8 of 9 kg. Een grote capaciteit is handig als je veel was hebt. Maar koop niet te groot, want je droogt het zuinigst met een goed gevulde trommel. Een droger met een grotere capaciteit dan de wasmachine heeft geen zin. Naar schatting 40% van je wasgoed gaat niet in de droger.

Programma's en opties

Alle drogers hebben programma's voor katoen en synthetische was. Daarbij kun je kiezen uit verschillende droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Daarnaast is er een enorme variatie aan droogprogramma's, die je waarschijnlijk niet al te vaak zult gebruiken. 

Handig is een anti-kreukprogramma. Na het drogen blijft de trommel ronddraaien, zodat de was in beweging blijft en niet in een prop opdroogt.

Gebruiksgemak

Een droger heeft veel onderhoud nodig. Je moet bijvoorbeeld de condensbak legen en de filters en de condensor schoonmaken. En liefst zo vaak mogelijk, want een schone wasdroger is een zuinige wasdroger.

Sommige warmtepompdrogers, van onder andere Bosch, Siemens en Miele, hebben een onderhoudsvrije of zelfreinigende condensor, die je minder vaak of helemaal niet meer zelf schoon hoeft te maken.

Lees meer over programma's en opties van wasdrogers

Video: kooptips wasdrogers

5

Goede merken wasdrogers

Hoe tevreden zijn consumenten over hun wasdroger? In 2018 vroegen we duizenden bezitters van wasdrogers van onder andere BoschSiemensMiele, AEG en Samsung om hun mening over het merk. Daarbij vertelden ze onder andere over:

 • De leeftijd van hun huidige en vorige wasdroger.
 • Waarom ze kozen voor hun wasdrogermerk.
 • De tevredenheid over de prestaties.
 • De tevredenheid over het gebruiksgemak.
 • Of er defecten zijn opgetreden.
 • Of ze opnieuw voor hetzelfde wasdrogermerk zouden kiezen.
 • Welk rapportcijfer hun wasdroger verdient.

Lees meer over goede merken wasdrogers.

6

Is een wasdroogcombinatie een goed alternatief?

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger ineen. Je kunt zowel losse was- en droogprogramma’s als gecombineerde programma’s draaien.

Voordelen van een wasdroogcombinatie:

 • Minder ruimte nodig.
 • Goedkoper dan een losse wasmachine en wasdroger samen.
 • Minder handelingen: je hoeft de was niet van de wasmachine in de droger te stoppen.
 • Condensbak legen en pluizenfilter schoonmaken is niet nodig.

Nadelen van een wasdroogcombinatie:

 • Was wordt iets minder schoon en droog dan in een losse wasmachine of droger.
 • Wasgoed is door de kleine trommel meer gekreukt na het drogen.
 • Programma's duren erg lang.
 • Extra watergebruik. Naast het waswater wordt ook water gebruikt om de condensor te koelen en schoon te spoelen.

Wil je toch liever wasdroogcombinatie kopen, dan helpen we je verder.

miele wasdroogcombinatie

7

Keuze van de (web)winkel

Je hebt de juiste wasdroger gevonden. Nu moet je hem alleen nog aanschaffen en thuis krijgen. Let daarbij op onderstaande zaken.

Bestel je de wasdroger in een webshop? Kijk dan eerst op onze pagina: veilig online kopen.

Bezorging

 • Bezorgt de winkel tot aan de voordeur of brengen ze de wasdroger naar de kamer waar hij moet staan?
 • Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat woont of op een afgelegen locatie?
 • Op welke dagen en tijdstippen bezorgt de winkel?

Afhalen en extra service

 • Kun je extra service bijkopen als dat nodig is?
 • Wil je de bestelling liever afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.

Garantie

 • Wat voor garanties heb je?
 • Wat voor service heb je na de koop? Zijn er naast de standaard fabrieksgarantie nog andere garanties? Wordt je product opgehaald als het defect is?

8

Maak de juiste keuze

Wil je weten welke wasdroger het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste wasdroger.

Help mij kiezen

KeuzeHulp-drogers

Test wasdrogers