icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij wasdrogers testen

Wij hebben zo'n 130 wasdrogers getest van onder andere Miele, Bosch, AEG en Samsung. De belangrijkste onderdelen van de test zijn de snelheid en de hoeveelheid energie die nodig is om te drogen. Ook kijken we of de was gelijkmatig wordt gedroogd, hoeveel geluid de drogers maken en hoe gekreukt de was eruit komt.
Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  13 november 2017


Vooral condens- en warmtepompdrogers

In Nederland is ongeveer 90% van de verkochte wasdrogers een condensdroger (waaronder ook warmtepompdrogers), en zo'n 10% een afvoerdroger. Daarom testen we meer condens- en warmtepompdrogers dan afvoerdrogers. Bekijk welke wasdrogers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle wasdrogers.

Droogsnelheid

Iedere droger krijgt de was uiteindelijk droog, maar het verschilt hoe snel ze dat doen. We meten hoe lang elke droogcyclus duurt bij verschillende programma's en ladingen.

Energieverbruik

De wasdroger is één van de grootste stroomverbruikers in huis. Het loont daarom een zuinige wasdroger te kopen. Het verbruik wordt bij elke testcyclus bijgehouden.

Nauwkeurigheid van de droogprogramma’s

Wasdrogers kunnen de was tot verschillende gradaties drogen, zoals strijkdroog (nog een klein beetje vochtig zodat de was makkelijker gestreken kan worden) en kastdroog (zo droog dat het meteen de kast in kan). Het is onhandig als je de droger nog een keer aan moet zetten omdat de was net niet helemaal goed droog is. Daarom meten we na elke droogbeurt hoeveel vocht er nog in de was zit en beoordelen we in hoeverre dat overeenkomt met wat het programma belooft.

De snelheid, het energieverbruik en de nauwkeurigheid van de programma’s worden getest bij de programma's katoen-kastdroog (met een bijna volle trommel en met 2,5 kg was), katoen-strijkdroog en synthetica.

Droog blijven van omgeving

Afvoerdrogers voeren de lucht waarmee de was gedroogd is door een buis af naar buiten. Een condensdroger en warmtepompdroger halen het water uit de vochtige lucht en vangen het op in een bak. Een klein deel van die vochtige lucht komt vrij in de omgeving. Dat is bij de ene droger meer dan bij de andere. Hoeveel vocht vrij komt, wordt gemeten bij het katoen-kastdroog-programma, met een bijna volle trommel en 2,5 kg was.

Gelijkmatig drogen

Sommige wasdrogers maken de was niet gelijkmatig droog: een deel van de was is nog vochtig terwijl de rest al droog is. Na het katoen-strijkdroog-programma wordt de vochtigheidsgraad van elk wasstuk gemeten. Zo bepalen we of de droger de was gelijkmatig droogt.

Kreuk

Hoe gekreukt komt de was uit de wasdroger? Dit wordt beoordeeld aan de hand van de overhemden uit het synthetica-programma.

Lawaai

Sommige wasdrogers produceren behoorlijk wat geluid bij een droogbeurt. Een panel van 5 personen beoordeelt het geluid bij het programma-strijkdroog, op het moment dat de droger het meeste geluid maakt.

Gebruiksgemak

De volgende onderdelen van gebruiksgemak worden door een panel beoordeeld:

  • Gebruiksaanwijzing
  • Selecteren van programma's
  • Vullen en legen van de machine
  • Legen van de condensbak bij een condens- en warmtepompdroger
  • Schoonmaken van het pluizenfilter
  • Schoonmaken van de condensor/warmtewisselaar bij een condens- en warmtepompdroger
  • Schoonmaken van het fijnfilter (extra filter voor de warmtewisselaar) bij een warmtepompdroger
  • De levensduur wordt niet getest, omdat deze test veel tijd kost. Tegen de tijd dat er resultaten zijn kan de droger al niet meer te koop zijn.

Wijziging test 2010 en 2013

In 2013 en 2010 is de test op een aantal aspecten gewijzigd. De resultaten van drogers die getest zijn met verschillende testprogramma's zijn niet 1 op 1 met elkaar te vergelijken. De predicaten gelden voor de wasdrogers die getest zijn met het huidige testprogramma, vanaf 2013.

Lees meer over de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop.

Bekijk de beste wasdroger Vergelijk alle wasdrogers

Test wasdrogers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg