icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij wasdrogers testen

We testen doorlopend wasdrogers van onder andere Bosch, Siemens, AEG, Miele en Samsung. De belangrijkste onderdelen van de test zijn het energieverbruik, de droogprestaties, het gebruiksgemak en de droogsnelheid. We bekijken onder andere of de was gelijkmatig wordt gedroogd en hoe gekreukt de was eruit komt. Ook kijken we hoeveel geluid de drogers maken.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert wasdrogersBijgewerkt op:19 januari 2024

Vooral warmtepompdrogers

Wasdrogers_Hoe_wij_testen_modellenEr zijn verschillende soorten wasdrogers. In Nederland is inmiddels bijna 80% van de verkochte wasdrogers een warmtepompdroger en dat percentage stijgt. Vanwege het lage energieverbruik is dit ook het type dat we aanraden. Daarom testen we vooral warmtepompdrogers en minder traditionele condensdrogers. Bekijk welke wasdrogers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle wasdrogers.

Droogprestaties

Het is natuurlijk belangrijk dat een droger doet wat hij moet doen: de was droog maken. Als het gaat om droogprestaties beoordelen we 3 onderdelen.

Nauwkeurigheid van de droogprogramma’s

Wasdrogers kunnen de was tot verschillende gradaties drogen, zoals:

 • Strijkdroog (nog een klein beetje vochtig zodat de was makkelijker gestreken kan worden)
 • Kastdroog (zo droog dat het meteen de kast in kan).

Het is onhandig als je de droger nog een keer aan moet zetten omdat de was net niet helemaal goed droog is. Daarom meten we na elke droogbeurt hoeveel vocht er nog in de was zit en beoordelen we in hoeverre dat overeenkomt met wat het programma belooft. 

Gelijkmatigheid van drogen

Sommige wasdrogers maken de was ongelijkmatig droog: een deel van de was is nog vochtig terwijl de rest al droog is. Voor het katoen-kastdroog en synthetische programma wordt de vochtigheidsgraad van elk wasstuk gemeten na een droogbeurt. Zo bepalen we of de droger de was gelijkmatig droogt.

Kreuk

Hoe gekreukt komt de was uit de wasdroger? Dit wordt beoordeeld door overhemden die zijn gedroogd met het synthetische programma te inspecteren op kreukels.

Energieverbruik

De wasdroger is één van de grootste stroomverbruikers in huis. Het energieverbruik vinden wij daarom even belangrijk als de droogprestaties. We meten het energieverbruik van het katoen-kastdroog en het synthetische programma. We berekenen het energieverbruik per kilo was, op basis van een 70% gevulde trommel. De energiekosten rekenen we mee in de berekening van de Beste Koop.

Gebruiksgemak

Wasdrogers_Hoe_wij_testen_bedieningDe volgende onderdelen van gebruiksgemak worden door een panel beoordeeld:

 • Gebruiksaanwijzing.
 • Selecteren van programma's.
 • Vullen en legen van de machine.
 • Legen van de condensbak bij een condens- en warmtepompdroger.
 • Schoonmaken van het pluizenfilter.
 • Schoonmaken van de condensor/warmtewisselaar bij een condens- en warmtepompdroger.
 • Schoonmaken van het fijnfilter (extra filter voor de warmtewisselaar) bij een warmtepompdroger.

Droogsnelheid

Iedere droger krijgt de was uiteindelijk droog, maar het verschilt hoe snel ze dat doen. We meten hoe lang een droogcyclus duurt. Dat doen we met katoenwas en met synthetische was. Vaak doen zuinige drogers langer over het drogen.

Condensatie-efficiëntie

Afvoerdrogers voeren de lucht waarmee de was gedroogd is door een buis af naar buiten. Een condensdroger en warmtepompdroger laten het water uit de vochtige lucht condenseren en vangen het op in een bak of voeren het af via het riool. Een klein deel van het vocht condenseert niet, maar komt vrij in de omgeving. Is dat te veel, dan kan de wasruimte te vochtig worden. Wij meten hoeveel vocht de droger produceert en geven er een score voor. We noemen dit condensatie-efficiëncie en je vindt het ook terug op het energielabel van een droger.

Lawaai

Sommige wasdrogers produceren behoorlijk wat geluid bij een droogbeurt. Een panel van 3 personen beoordeelt het geluid bij het programma-strijkdroog, op het moment dat de droger het meeste geluid maakt.

Wat testen we niet

 • We testen wasdrogers niet op levensduur. Zo'n test kost heel veel tijd en tegen de tijd dat er resultaten zijn kan de droger al niet meer te koop zijn. We vragen wel periodiek aan consumenten hoe tevreden ze zijn met hun merk wasdoger, waarbij ook levensduur aan bod komt. Ook beoordelen we sinds 2023 de bouwkwaliteit van de wasdrogers.
 • Bij droogprestaties, droogsnelheid en energiegebruik testen we op basis van 2 programma's: katoen kastdroog en synthetisch. We testen geen speciale programma's, omdat het moeilijk is om dit soort programma's met elkaar te vergelijken.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300