icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope wasdroger

Voor €250 kun je al een wasdroger kopen. De duurste kost bijna negen keer zoveel. Duurdere drogers zijn bijvoorbeeld voorzien van een warmtepomp, inverter motor of zelfreinigende condensor. Welke besteding is de moeite waard?
 
Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  29 augustus 2017

Artikel soorten wasdrogers

Goedkoopste drogers

Ben je op zoek naar een goedkope droger? De prijsverschillen bij drogers zijn behoorlijk groot. Het belangrijkste verschil in prijs zit hem in de droogtechniek. Een traditionele condensdroger of luchtafvoerdroger kun je kopen vanaf €250. Warmtepompdrogers zijn er vanaf €400. AEG, Beko, Indesit en Zanussi maken wasdrogers in de goedkope prijsklasse.

Goedkoop in aanschaf, duur in gebruik

Goedkope drogers zijn vaak niet zuinig in het gebruik. 

 

Top 3 goedkope wasdrogere

Goedkope of dure wasdrogers

Besparen op een wasdroger

  • De goedkoopste drogers zijn vrijwel altijd tijdgestuurde modellen. Dat wil zeggen dat ze geen automatische programma’s hebben. Je stelt zelf de droogtijd in.
  • Soort droger: een warmtepompdroger is het duurst, traditionele condensdrogers en afvoerdrogers het goedkoopst.
  • Soort motor: een invertermotor (tooltip: (nu bij wasmachines): dit is een motor zonder koolborstels en soms zonder riem. Hierdoor is hij stiller en zuiniger. De inverter motor kan beter variëren in trommelbewegingen. Daardoor zijn er meer verschillende wasprogramma’s mogelijk. Bovendien zijn er minder bewegende onderdelen die kunnen slijten) in plaats van goedkopere motor met koolborstels. Mij niet helemaal bekend hoe ver deze ontwikkeling is binnen wasdrogers.
  • Techniek: een dure wasdrogers kan het programma en verbruik vaak beter aanpassen aan de hoeveelheid en soort was.
  • Materialen:
  • Aantal programma’s en opties als resttijdindicatie, startuitstel en trommelverlichting.
  • Aantal voorzieningen, zoals een zelfreinigende condensor of de mogelijkheid om de droger op afstand te bedienen met een smartphone via wifi.
  • Vulgewicht: drogers met een grote capaciteit zijn vaak duurder dan kleinere.
  • Energielabel: een zuinige droger is doorgaans duurder
  • Dichte vs glazen deur

Ons advies

Welke besteding is de moeite waard? Een warmtepompdroger is qua aanschaf duurder dan een klassieke condensdroger of luchtafvoerdroger, maar de jaarlijkse energiekosten zijn een stuk lager. Als je de droger 2 keer per week gebruikt of vaker dan ben je uiteindelijk goedkoper uit met een warmtepompdroger.

Een droger met een grote capaciteit is zinvol als je deze droger meestal vol krijgt. Bij een halfvolle trommel zijn de energiekosten namelijk hoger. Het beste kun je kiezen voor een capaciteit die bij je past, en dan binnen die capaciteit de zuinigste droger.

Resttijdindicatie en een zelfreinigende condensor zijn handige functionaliteiten. Trommelverlichting en bediening of afstand zijn wat ons betreft minder relevant.

Bekijk ook:

Nieuwste artikelen

Test wasdrogers