icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Programma’s en opties van een wasdroger

Als je een wasdroger koopt, is het belangrijk dat hij past bij jouw wensen. Bedenk goed welke programma's je wilt gebruiken, welke opties handig zijn en welke capaciteit je nodig hebt. We leggen je uit wat de belangrijkste mogelijkheden zijn.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert wasdrogersBijgewerkt op:5 april 2024

Artikel programma en mogelijkheden wasdroger

Droogprogramma's

Anti-kreukstand

De meeste drogers hebben een anti-kreukstand. Na het drogen blijft de trommel ronddraaien, zodat de was in beweging blijft en niet in een prop opdroogt. Het programma kan op elk moment worden uitgezet. Het duurt 15 minuten tot 2 uur, afhankelijk van de droger. Soms kun je een langere tijd kiezen, variërend van 1,5 tot 24 uur.

Handige opties

De juiste capaciteit

De capaciteit van een wasdroger wordt aangeduid in aantal kilo droog katoen. Bij nieuwe drogers wordt die capaciteit wordt steeds groter. Gangbare maten zijn 8 en 9 kg. Drogers met een capactiteit van 7 kg zijn inmiddels schaars.

Omdat je waarschijnlijk zelden je kleding weegt, zijn hier wat voorbeelden ter illustratie:

  • Een spijkerbroek weegt zo'n 600 gram
  • Een handdoek van 50x100 cm weegt zo'n 250 gram
  • Een set tweepersoons beddengoed weegt rond de 2 kilo 
  • Een T-shirt weegt ongeveer 150 gram 

De capaciteit voor synthetische stoffen (polyester, nylon) wordt ook vaak opgegeven en is meestal de helft van de capaciteit voor katoen.

We raden aan om een droger te kiezen die past bij je wasgedrag. Koop je te klein, dan past niet alles er in. Koop je te groot, dan is de droger altijd halfleeg en droogt hij minder zuinig. 

Het ligt voor de hand om de capaciteit van je droger aan te passen aan die van je wasmachine. Maar iets kleiner mag ook, want naar schatting 40% van het wasgoed gaat niet in de droger. Let wel op dat je je droger niet te vol propt, want dan komt de was er (extra) gekreukt uit.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.