icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Programma’s en mogelijkheden op een droger

Bij het kopen van een droger kun je kiezen uit verschillende programma’s en mogelijkheden. Het droogprogramma voor bijvoorbeeld katoen zit standaard op iedere droger. Maar hoe zit het met stoom- en anti-kreukprogramma’s? En is een uitgestelde start aan te raden?

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:31 juli 2018

Artikel programma en mogelijkheden wasdroger

Droogprogramma's

Alle drogers hebben programma's voor katoen en synthetische was. Daarbij kun je vaak kiezen uit verschillende droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Extra droog is voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt.

Sommige kleding kun je beter niet op hoge temperatuur drogen. Het kledinglabel geeft hierover advies. Alle drogers hebben de mogelijkheid om te drogen op een lagere temperatuur.

Naast de standaard programma's is er een enorme variatie. Je kunt kiezen voor programma's voor een mix van katoen en synthetische was. Of juist voor kleding van een specifieke samenstelling als jeans, beddengoed, fijne was, zijde, wol, sportkleding, overhemden, babywas en lingerie. Enkele machines hebben een programma voor het drogen van dekbedden of kussens.

Verder zijn er programma's voor een speciale behandeling zoals luchten, opfrissen met koude lucht of ontkreuken. De meeste machines hebben een tijdprogramma om afzonderlijke kleine stukken wasgoed te drogen of na te drogen.

Anti-kreuk

De meeste drogers hebben een anti-kreukprogramma. Na het drogen blijft de trommel ronddraaien, zodat de was in beweging blijft en niet in een prop opdroogt. Het programma kan op elk moment worden uitgezet. Het duurt 15 minuten tot 2 uur, afhankelijk van de droger. Soms kun je een langere tijd kiezen, variërend van 1,5 tot 24 uur. 

Uitgestelde start/timer

Met deze knop stel je in wanneer de droogbeurt start, bijvoorbeeld over 9 of 24 uur. De droger kan zo worden ingesteld dat hij klaar is bij thuiskomst, zodat je de was er direct uit kunt halen. Deze optie is bij een wasdroger niet zo zinvol. De was kan door een uitgestelde start meer gaan kreuken. Daarnaast gebruiken veel mensen de droger liever niet wanneer ze niet thuis zijn vanwege brandgevaar.

Resttijdindicatie

De machine geeft met een resttijdindicatie op een display aan hoe lang het programma nog duurt.

Geluidssignaal

Een geluidssignaal waarschuwt je wanneer de droger klaar is.

Stoomprogramma

Stoomprogramma voor kreukvermindering

Met dit programma kan een kleine hoeveelheid wasgoed worden ontkreukt of bevochtigd voor het strijken. Wij testten een Bosch, Siemens en Electrolux. Er was nauwelijks een vermindering van de kreuk zichtbaar. Wel scheelde het gebruik van het stoomprogramma wat strijktijd.

Stoomprogramma voor opfrissen

Dit programma is geschikt voor het opfrissen en verwijderen van geuren. Er kan zo’n 1,5 kg was tegelijk worden opgefrist.

Lees ook:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen