icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Wasdroogcombinatie kopen: waar let je op?

Kies je een wasdroogcombinatie of losse apparaten? En waar moet je op letten als je een wasdroogcombinatie wilt kopen? Met onze tips ben je goed voorbereid.

1

Voor- en nadelen van een wasdroogcombinatie

Voordelen

Minder ruimte nodig
Een wasdroogcombinatie neemt minder plaats in dan een losse wasmachine én een losse droger. Een wasdroogcombinatie ziet er qua grootte en uiterlijk het meest uit als een wasmachine. De breedte is altijd 60 cm, de hoogte rond de 85 cm. De diepte hangt af van het maximale vulgewicht.

Goedkoper
Een wasdroogcombinatie is goedkoper dan een losse wasmachine en droger van hetzelfde merk. Je koopt een wasdroogcombinatie vanaf €500, maar je hebt er ook van zo'n €2.000.

Minder handelingen
Kies je voor het gecombineerde was- en droogprogramma, dan hoef je het wasgoed niet van de wasmachine in de droger te stoppen. Dit geldt niet als je méér wasgoed wilt wassen dan de vulcapaciteit van het drogen. Dan zul je tussendoor wel wasgoed uit de machine moeten halen.

Geen condensbak legen of pluizenfilter schoonmaken
Omdat een wasdroogcombinatie voor het wassen aangesloten is op de waterafvoer, wordt het condenswater inclusief het pluis ook direct afgevoerd. Wasdroogcombinaties hebben dus geen condensbak of pluizenfilter.

Nadelen

Was wordt minder schoon en droog
De was- en droogprestaties van een losse wasmachine en losse droger zijn meestal beter dan die van een wasdroogcombinatie. Ze hebben wel last van dezelfde problemen: spoelen van wasgoed gaat meestal niet goed, programma's duren lang en ze maken flink lawaai bij het centrifugeren.

Gekreukt wasgoed
De trommel van een wasdroogcombinatie is een stuk kleiner dan van een gewone wasdroger. Dat zorgt ervoor dat het wasgoed minder ruimte heeft om te drogen, wat resulteert in gekreukte was.

Programma's duren erg lang
Het drogen duurt bij een wasdroogcombinatie erg lang. Een wasdroger droogt de was in zo’n 2 uur, een wasdroogcombinatie doet daar bijna 2 keer zo lang over. Het gecombineerde was- en droogprogramma voor katoen duurt vooral erg lang: gemiddeld zo’n 7 uur!

Extra waterverbruik bij drogen
Een wasdroogcombinatie verbruikt naast het waswater ook water om de condensor mee te koelen of schoon te spoelen. Een gewone wasdroger verbruikt geen water. 

2

Kies het juiste vulgewicht

De meeste wasdroogcombinatie hebben een maximaal vulgewicht van 8 of 9 kg. Maar let op: dit is de hoeveelheid katoenwas die je kunt wássen. 

Houd er rekening mee dat je minder wasgoed kunt drogen dan je kunt wassen. Het vulgewicht voor drogen is zo'n 50% tot 75% van het maximale vulgewicht. Dat betekent dat je na het wassen en voor het drogen wasgoed uit de machine moet halen. Of dat je minder wasgoed in de trommel moet stoppen.

Net als bij gewone wasmachines vul je de trommel ongeveer voor de helft als je synthetische was wilt wassen.

Vergelijk zelf:
We hebben wasdroogcombinaties getest met een vulgewicht van 7 t/m 10 kg. Bekijk de testresultaten in onze vergelijker.

3

Hou rekening met lange programmaduur

Een wasprogramma duurt met een wasdroogcombinatie ongeveer net zo lang als met een wasmachine. Maar het drogen duurt bij een wasdroogcombinatie wel een stuk langer dan met een gewone droger.

Een wasdroger droogt de was in zo’n 2 uur, een wasdroogcombinatie doet daar bijna 2 keer zo lang over. Het gecombineerde was- en droogprogramma is handig omdat je geen omkijken naar hebt, maar de machine is wel lang mee bezig.

Een katoenwas wassen en drogen kost afhankelijk van de machine tussen de 5 en 9,5 uur. Een synthetische was duurt tussen de 3,5 en 7 uur. Gelukkig is het meestal wel mogelijk om de start- of eindtijd van het programma in te stellen.

Wasdroogcombi's hebben vaak wel een snelprogramma, waarmee de was sneller klaar is. Maar hoe goed deze werken en hoeveel energie ze kosten, hebben wij niet getest.

Vergelijk zelf:
In onze vergelijker vind je in de specificaties bij elke wasdroogcombinaties hoe lang het gecombineerde was- en droogprogramma duurt.

wasmachine trommel vullen

4

Keuze uit 2 soorten drogers

WasDroogCombi - Condense - Columns

Condensdrogers

De meeste wasdroogcombinaties maken gebruik van een condensdroger. Deze laat het vocht uit je kleding condenseren. Het vocht wordt afgevoerd naar het riool.

Zij zijn goedkoper in aanschaf dan wasdroogcombinaties met een warmtepompdroger, maar ze verbruiken meer energie bij het drogen.

Bekijk en vergelijk:
Wasdroogcombinaties met een condensdroger

WasDroogCombi - Warmtepomp - Columns

Warmtepompdroger

Warmtepompdrogers zijn speciale condensdrogers. Door hergebruik van warmte verbruiken ze tot wel 60% minder stroom dan gewone condensdrogers. Ze drogen op een lagere temperatuur en doen daarom langer over het drogen.

Alleen sommige wasdroogcombinaties van AEG maken gebruik van een warmtepompdroger. Deze modellen zijn ook duurder in aanschaf.

Bekijk en vergelijk:
Wasdroogcombinaties met een warmtepompdroger

5

Merk en prijs van wasdroogcombinaties

Wasdroogcombinaties zijn te koop met uiteenlopende prijzen van zo'n €600 tot meer dan €2.000. Ze worden gemaakt door merken die ook wasmachines en wasdroger in het assortiment hebben. De grootste merken zijn AEG, Beko, Bosch, LG en Samsung

Duurdere wasdroogcombinaties hebben vaak meer programma's en opties. Ook zijn wasdroogcombinaties die gebruik maken van een warmtepompdroger een stuk duurder dan machines die een condensdroger gebruiken.

Wil je besparen op een wasdroogcombinatie?

  • Vergelijk technisch gelijke modellen: soms kan een model met een andere kleur deur veel goedkoper zijn
  • Vergelijk de prijzen bij verschillende winkels
Wasmachine-Koopadvies-5 merken

6

Toch geen wasdroogcombinatie?

Wil je toch geen wasdroogcombinatie kopen, maar liever een losse wasmachine of een losse wasdroger? Dan helpen we je verder.

Wasmachines

Wasdrogers

Gebruikstips installatie wasdroger

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke wasdroogcombinaties goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Wasdroogcombinaties

Test wasdroogcombinaties