icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Stoomstrijkijzer kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuw stoomstrijkijzer? Of heb je misschien meer aan een stoomgenerator? Lees onze tips zodat je weet waar je op moet letten.

Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden


1
Waar let je op?

2
Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer dat stoomt. Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet heel veel strijkt, je budget beperkt is, of als je weinig opbergruimte hebt.

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een extern waterreservoir, met het strijkijzer verbonden via een stoomsnoer. Kies voor een stoomgenerator als je veel strijkt en hardnekkige kreukels te lijf gaat. Door de grotere watertank hoef je minder vaak water bij te vullen. Ook stoomt hij krachtiger, maar het apparaat kost al gauw €200.

Strijkijzers met extern reservoir
Deze tussenvarianten zien eruit als stoomgeneratoren, maar ze gebruiken een andere techniek. Als gebruiker merk je weinig verschil met een stoomgenerator, behalve in de prijs. Ze zijn een stuk goedkoper.

Lees alle verschillen tussen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren.

Vergelijk stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren of kijk direct wat de beste strijkijzers of de beste stoomgeneratoren zijn.

 

Koopadvies_channel1

3
Stoomhoeveelheid en stoomfuncties

Stoomhoeveelheid

De hoeveelheid stoom bepaalt voor een deel het strijkresultaat. Dit wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min). Stoomgeneratoren produceren meer stoom (gemiddeld 90 g/min) dan stoomstrijkijzers (gemiddeld 35 g/min) en strijken iets beter glad. Vergelijk strijkijzers en kijk bij specificaties naar strijkprestaties.

Regelbare stoomtoevoer

Om het beste te strijken, strijk je eerst mét en daarna zónder stoom. Het is daarom handig als de stoomtoevoer te regelen is. 

Extra stoomfuncties

Sommige apparaten hebben extra functies om hardnekkige plooien te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie.

Lees meer over strijken met stoom.

4
Een handig waterreservoir

Een goed waterreservoir heeft een ruime capaciteit en is gemakkelijk te vullen.

Capaciteit waterreservoir

Hoe groter het reservoir, hoe meer je in één keer kunt strijken. Strijkijzers hebben een waterreservoir onder het handvat van zo’n 0,3 liter. Stoomgeneratoren hebben een extern waterreservoir in de basis van ongeveer 1,5 liter. Een groter waterreservoir maakt het strijkijzer wel zwaarder en neemt meer ruimte in.

Het is prettig als je het waterniveau makkelijk kunt controleren.

Water bijvullen

Het waterreservoir vul je via een opening met een klepje. Kijk of dat makkelijk opengaat en hoe groot de vulopening is. Sommige reservoirs kun je eraf halen en vullen onder de kraan. Bij stoomgeneratoren kan dit soms, bij strijkijzers zelden. Deze generatoren hebben een verwijderbaar waterreservoir.

Gebruikstips_welkwatermoetjegebruiken

5
Een goede strijkzool

Goede vorm strijkzool

Een strijkzool heeft een goede vorm als hij flink breed is en een spitse, platte punt heeft. Met een brede zool strijk je in één beweging een groot stuk stof. Met een spitse, platte punt kun je goed tussen knoopjes en in hoekjes strijken. Soms is de achterkant van de zool afgerond, waardoor je zowel naar voren als naar achteren kunt strijken.

Materiaal van de strijkzool

Om de zool glad, krasbestendig en warmtegeleidend te maken, wordt een metaal gebruikt, eventueel met een coating. Coatings kunnen erg verschillen in gladheid en krasbestendigheid. ‘Emaille’ is over het algemeen glad en krasbestendig. Inox/RVS is niet krasbestendig en glijdt minder goed. De termen die fabrikanten gebruiken zeggen vaak weinig. Ook kan de aanduiding 'keramiek' betekenen dat er slechts een keramische coating is gebruikt.

Vergelijk strijkijzers.  

Gebruikstips_dejuistestrijktechniek

6
Ontkalken en schoonmaken

Kalk is de grootste boosdoener voor je strijkijzer. Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk. Het vertraagt in meer of mindere mate de afzetting van kalk, maar onderhoud blijft nodig.  

Ontkalkingsknop

Met de ontkalkingsknop schud je kalk en troep uit de gaatjes.

Antikalkstaafje

Het antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Stoomgeneratoren hebben een langere antikalkstaaf. De staafjes moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten.

Antikalkpatronen

Met antikalkpatronen of cassettes voorkom je kalkvorming in het water door de chemische werking. De generator geeft aan wanneer je de cassettes moet vervangen. Op jaarbasis kunnen de patronen of cassettes wel €25 kosten. 

Thermische schok

Wanneer het ijzer volledig verkalkt is, kun je de kalkdeeltjes losbreken door middel van de functie ‘thermische schok’. Hierbij stroomt koud water langs een hete strijkzool, waardoor de kalkdeeltjes losbrokkelen. 

Lees meer over je strijkijzer ontkalken en schoonmaken.

7
Gebruiksgemak

Naast een handige watertank en ontkalkopties, zijn er nog een paar kenmerken waar je op kunt letten.  

Strijkijzersnoer

Het snoer moet lang genoeg zijn en flexibel. Het moet in verschillende richtingen kunnen bewegen vanuit het ijzer (tuimelsnoer). 

Opberggemak

Er zijn verschillende manieren om het apparaat gemakkelijk op te bergen. Zo zijn er compartimenten, haakjes of strips voor het snoer of de stoomslang. Daarnaast hebben sommige stoomgeneratoren de mogelijkheid om het ijzer op de basis vast te zetten, waardoor je het geheel aan de handgreep kunt verplaatsen.

Automatische uitschakeling

Sommige strijkijzers schakelen zich zelf uit als je ze een bepaalde tijd niet gebruikt. Bijvoorbeeld als het ijzer op de achterkant staat, na zo’n 8 minuten of met de zool naar beneden al na 30 seconden.

Geen temperatuur instellen

Bij een standaard strijkijzer kun je de thermostaat instellen op de juiste stand uit het wasvoorschrift (*, **, ***, max). Steeds meer strijkijzers hebben geen thermostaat. Deze strijken op één 'veilige' temperatuur. Je hoeft dus geen was te sorteren en temperatuur in te stellen. 

Artikel_kenmerkenstrijkijzersengeneratoren

8
Andere soorten stoomapparaten

 • Koopadvies_Stoomstrijkijzer_handstomer

  Handstomer of kledingstomer

  Naast strijkijzers en generatoren zijn er ook kledingstomers. Hiermee stoom je hangende kleding glad. Lees onze eerste indruk van de Philips Steam&Go of bekijk een stukje over de Tefal kledingstomer in de videoreportage. Overigens kun je met vrijwel alle stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren verticaal strijken.

 • Koopadvies_Stoomstrijkijzer_stoomsysteem

  Strijksysteem of strijkmachine

  Voor de fanatieke strijkers zijn er ook strijksystemen waarbij het strijkijzer en de strijkplank samenwerken. Het ijzer krijgt het stoom uit een waterreservoir in het systeem en de strijkplank zuigt het strijkgoed vast of blaast kwetsbaardere stof luchtig. Deze modellen zijn echter zeer prijzig.

 • Koopadvies_Stoomstrijkijzer_stoomkast

  Stoomkast

  Uit Azië is er een kast op de markt gekomen, waarin je je kleding kunt hangen om op te frissen. Van onderaf wordt stoom verspreid die opstijgt door de heen-en-weer bewegende kleding. Lees meer over de stoomkast van LG

Test stoomstrijkijzers

CB-Community-Banner-blue.jpg

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een specifiek model? Of heb je ervaring met verschillende stoomstrijkijzers en een tip die je met ons wilt delen? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

Bekijk het forum