icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Stoomstrijkijzer kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuw stoomstrijkijzer? Of heb je misschien meer aan een stoomgenerator? Lees onze tips zodat je weet waar je op moet letten bij de aankoop.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Stoomstrijkijzer of stoomgenerator

2
Stoom strijkt makkelijker

Stoomhoeveelheid

De hoeveelheid geproduceerde stoom bepaalt mede het strijkresultaat. De stoomhoeveelheid wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min). Stoomgeneratoren produceren meer stoom (gemiddeld 100 g/min) dan stoomstrijkijzers (gemiddeld 32 g/min) en behalen een iets beter strijkresultaat.

Regelbare stoomtoevoer

Om het beste te strijken, strijk je eerst mét en daarna zónder stoom. Het is daarom handig als de stoomtoevoer regelbaar is. 

Extra stoomfuncties

Sommige apparaten hebben extra functies om hardnekkige plooien te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie. Ook zijn de meeste apparaten geschikt om verticaal te stomen, voor bijvoorbeeld gordijnen of hangende kleding. 

Lees meer over de strijken met stoom.

3
Een handig waterreservoir

Een handig waterreservoir heeft ruime capaciteit en is gemakkelijk te vullen.

Capaciteit waterreservoir

Hoe groter het reservoir, hoe meer je in één keer kunt strijken. Een strijkijzer heeft een waterreservoir onder het handvat van zo’n 0,3 liter. Stoomgeneratoren hebben een extern waterreservoir in de basis van zo’n 1,5 liter. Een groter waterreservoir betekent wel dat het ijzer zwaarder is en meer ruimte nodig heeft om op te bergen.

Een duidelijk zichtbaar waterniveau is prettig, zodat je goed kunt zien hoeveel water nog in de tank zit. Op dit aspect van gebruiksgemak worden de strijkijzers beoordeeld. 

Water bijvullen

Het waterreservoir van een strijkijzer, kun je vullen via een opening met een klepje. Kijk in de winkel of dat gemakkelijk opengaat en of er een vulbeker wordt bijgeleverd. Hoe groter de vulopening, hoe gemakkelijk het vult. In de vergelijker staan de gemeten groottes van de vulopening. Sommige waterreservoirs kunnen losgehaald worden om het gemakkelijk te vullen onder de kraan. Bij een strijkijzer komt dit zelden voor, bij een generator vaker.

Gebruikstips_welkwatermoetjegebruiken

4
Een goede strijkzool

Goede vorm strijkzool

Een strijkzool heeft een goede vorm als hij flink breed is en een spitse, platte punt heeft. Met een brede zool bestrijk je in één beweging een groot stuk stof. Met een spitse, platte punt kun je goed tussen knoopjes en in hoekjes strijken. Soms is de achterkant van de zool afgerond, waardoor je zowel naar voren als naar achteren kunt strijken.

Materiaal van de strijkzool

Om de zool glad, krasbestendig en warmtegeleidend te maken, wordt een metaal gebruikt, met eventueel een coating. Coatings kunnen erg verschillen in gladheid en krasbestendigheid. ‘Emaille’ is over het algemeen glad en krasbestendig. Inox/RVS is niet krasbestendig en glijdt minder. De termen die fabrikanten gebruiken zeggen vaak weinig. Ook kan de aanduiding 'keramiek' betekenen dat er slechts een keramische coating is gebruikt.

Vergelijk de krasbestendigheid van de verschillende strijkzolen.

Gebruikstips_dejuistestrijktechniek

5
Ontkalken

Kalk is de grootste boosdoener voor je strijkijzer. Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk. Het vertraagt in meer of mindere mate de afzetting van kalk, maar onderhoud blijft nodig.  

Ontkalkingsknop

Met de ontkalkingsknop schud je kalk en troep uit de gaatjes.

Antikalkstaafje

Het antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Stoomgeneratoren hebben een langere antikalkstaaf. De staafjes moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten.

Antikalkpatronen

Met antikalkpatronen of cassettes voorkom je kalkvorming in het water door de chemische werking. De generator geeft aan wanneer je de cassettes moet vervangen. Op jaarbasis kan dit oplopen tot wel €25. 

Thermische schok

Wanneer het ijzer volledig verkalkt is, kun je de kalkdeeltjes losbreken door middel van de functie ‘thermische schok’. Hierbij stroomt koud water langs een hete strijkzool, waardoor de kalkdeeltjes losbrokkelen. 

Lees meer over het ontkalken van je strijkijzer.

6
Overige kenmerken

 • Er zijn nog een paar kenmerken waarop je kunt letten in de winkel. 

  Gemakkelijk snoer

  Je hebt het minst last van het snoer als het voldoende lang is en flexibel beweegt vanuit het ijzer (tuimelsnoer).

  Opberggemak

  Er zijn verschillende manieren om het apparaat gemakkelijker op te bergen. Zo zijn er compartimenten, haakjes of strips voor het snoer of de stoomslang. Daarnaast hebben sommige stoomgeneratoren de mogelijkheid om het ijzer op de basis vast te zetten, waardoor je het geheel aan de handgreep kan verplaatsen.

  Automatische uitschakeling

  Voor de veiligheid schakelen sommige strijkijzers zichzelf uit als je deze een bepaalde tijd niet gebruikt. Als het ijzer op de achterkant staat, na zo’n 8 minuten,  met de zool naar beneden al na 30 seconden.

  Geen temperatuur instellen

  Bij een standaard strijkijzer kun je de thermostaat instellen op de juiste stand uit het wasvoorschrift (*, **, ***, max). Er zijn echter steeds meer strijkijzers zónder thermostaat. Deze strijken op één ‘veilige’ temperatuur. Je hoeft dus geen was te sorteren en temperatuur in te stellen. 

7
Alternatieve stoomapparaten

 • Koopadvies_Stoomstrijkijzer_handstomer

  Handstomers

  Naast strijkijzers en generatoren zijn er ook kledingstomers. Met dit apparaat stoom je hangende kleding glad. Lees onze eerste indruk van de Philips Steam&Go. Overigens kun je met vrijwel alle stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren verticaal strijken.

 • Koopadvies_Stoomstrijkijzer_stoomsysteem

  Strijksystemen

  Voor de fanatieke strijkers zijn er ook strijksystemen waarbij het strijkijzer en de strijkplank samenwerken. Het ijzer krijgt het stoom uit een waterreservoir in het systeem en de strijkplank zuigt het strijkgoed vast of blaast kwetsbaardere stof luchtig. Deze modellen zijn echter zeer prijzig.

 • Koopadvies_Stoomstrijkijzer_stoomkast

  Stoomkast

  Vanuit Azië is er een kast op de markt gekomen, waarin je je kleding kunt hangen om op te frissen. Van onderaf wordt stoom verspreid die opstijgt door de heen en weer bewegende kleding. Is dit de toekomst?

Test stoomstrijkijzers

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een specifiek model? Heb je ervaring met verschillende stoomstrijkijzers? Stel je vraag op de Community of deel je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...