icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Stoomstrijkijzer kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een nieuw stoomstrijkijzer? Of heb je misschien meer aan een stoomgenerator? Lees onze tips zodat je weet waar je op moet letten.

1

Keuzehulp strijkijzers

Wil je weten welk strijkijzer het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paarvragen en kies het juiste strijkijzer.

Help mij kiezen

Keuzehulp stoomstrijkijzers

2

Tips voor een stoomstrijkijzer kopen

Waar kun je allemaal op letten als je een strijkijzer koopt? Bekijk de video voor onze kooptips. 

Bekijk direct:

Of vergelijk alle strijkijzers en stoomgeneratoren

Video: Kooptips stoomstrijkijzers

3

Koop je een stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer dat stoomt.

Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet heel veel achter elkaar strijkt, je budget beperkt is, of als je weinig opbergruimte hebt. Het is het meest gekochte strijkijzer.

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een losse watertank. Die zit aan het strijkijzer vast via een stoomsnoer.

Kies voor een stoomgenerator als je veel en vaak strijkt en hardnekkige kreukels te lijf gaat. Door de grotere watertank hoef je minder vaak water bij te vullen. Ook stoomt hij krachtiger. En omdat je een losse watertank hebt, is het strijkijzer lichter. Dat strijkt extra prettig. Een goed apparaat kost minstens €100.

Lees ook: Verschillen tussen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren.

Keuzehulp stoomstrijkijzers – Ik weet het nog niet, help me kiezen

4

Stoomfuncties

Stoomhoeveelheid

Door te strijken met stoom haal je een beter strijkresultaat. Dit wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min). Stoomgeneratoren produceren meer stoom (gemiddeld 100 g/min) dan stoomstrijkijzers (gemiddeld 35 g/min) en strijken iets beter glad.

Regelbare stoomtoevoer

Voor het beste strijkresultaat strijk je eerst mét en daarna zónder stoom. Het is daarom handig als je de stoomtoevoer kunt regelen. 

Extra stoomfuncties

Sommige apparaten hebben extra functies om hardnekkige plooien te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie.

Bekijk en vergelijk: Strijkijzers die goed gladstrijken (alleen voor leden)

5

Een handige watertank

Een goede watertank is lekker groot en kun je makkelijk vullen.

Capaciteit watertank

Hoe groter de tank, hoe meer je in 1 keer stijkt. Strijkijzers hebben een watertank onder het handvat van zo’n 0,3 liter. Stoomgeneratoren hebben een losse watertank van ongeveer 1,5 liter of meer.  Daardoor is hij wel zwaarder en neemt hij meer (berg)ruimte in. Het is prettig als je het waterniveau makkelijk kunt controleren.

Bekijk en vergelijk: Stoomgeneratoren met een grote watertank

Water bijvullen

De watertank vul je via een opening met een klepje. Kijk of dat makkelijk opengaat en hoe groot de vulopening is. Het is handig als je de tank eraf kunt halen. Bij strijkijzers kan dit niet. Maar bij stoomgeneratoren kun je de tank meestal loshalen.

 Bekijk en vergelijk:  Stoomgeneratoren met een verwijderbare watertank

Strijkijzer stoomgenerator

6

Een goede strijkzool

Goede vorm strijkzool

Een strijkzool heeft een goede vorm als hij flink breed is en een spitse, platte punt heeft. Met een brede zool strijk je in 1 beweging een groot stuk stof. Met een spitse, platte punt kun je goed strijken tussen knoopjes en in hoekjes. Soms is de achterkant van de zool afgerond, waardoor je zowel naar voren als naar achteren kunt strijken.

Krasbestendige strijkzool

Een strijkzool met krassen strijkt minder goed glad. Met een krasbestendige strijkzool heb je langer plezier van je strijkijzer. Om de zool glad, krasbestendig en warmtegeleidend te maken, wordt metaal gebruikt, vaak met een extra toplaag (coating). Coatings kunnen erg verschillen in gladheid en krasbestendigheid. ‘Emaille’ is over het algemeen glad en krasbestendig. Inox/RVS is niet krasbestendig en glijdt minder goed. De termen die fabrikanten gebruiken, zeggen vaak weinig. Daarom testen wij of de strijkzool krasbestendig is.

Bekijk en vergelijk: Strijkijzers met een krasbestendige zool (alleen voor leden)

Stoomstrijkijzers naast elkaar zool

7

Gebruiksgemak

Handige opties

Naast een handige watertank en ontkalkopties, zijn er nog een paar kenmerken waar je op kunt letten.  

Geen temperatuur instellen

Bij een standaard strijkijzer kun je de thermostaat instellen op de juiste stand uit het wasvoorschrift (*, **, ***, max). Steeds meer strijkijzers hebben geen thermostaat. Deze strijken op 1 'veilige' temperatuur. Je hoeft dus geen was te sorteren en temperatuur in te stellen. 

Bekijk en vergelijk:

Automatische uitschakeling

Sommige strijkijzers schakelen vanzelf uit als je ze een bepaalde tijd niet gebruikt. Bijvoorbeeld als het ijzer op de achterkant staat, na 8 minuten of als de zool naar beneden staat (na 30 seconden).

Bekijk en vergelijk: Strijkijzers die automatisch uitschakelen

Strijkijzersnoer

Het snoer moet lang genoeg en flexibel zijn. Het moet in verschillende richtingen kunnen bewegen vanuit het ijzer (tuimelsnoer). Hoe langer het snoer, hoe groter de bewegingsvrijheid als je strijkt.

Bekijk en vergelijk: Strijkijzers met een grote bewegingsvrijheid

8

Formaat en gewicht

Lichtgewicht strijkijzers

Kies een strijkijzer met een zo'n laag mogelijk gewicht. Zeker als je lang achter elkaar doorstrijkt, ga je het gewicht van het ijzer voelen. De lichtste ijzers vind je bij stoomgeneratoren, omdat de tank daar los staat van het strijkijzer. Bij stoomstrijkijzers is de tank ingebouwd. Die zijn daardoor gemiddeld zwaarder.

Bekijk en vergelijk: Lichtgewicht strijkijzers (<1kg)

Opberggemak

Er zijn verschillende manieren om het apparaat gemakkelijk op te bergen. Zo zijn er compartimenten, haakjes of strips voor het snoer of de stoomslang. Bij sommige stoomgeneratoren kun je het ijzer op de basis vast zetten, waardoor je het geheel aan de handgreep verplaatst.

Stoomgenerator strijkijzer opbergen in kast

9

Meest verkochte merken

Uit onderzoek blijkt dat van alle strijkijzers de helft een model van Philips is. Vooral de stoomstrijkijzers zijn favoriet.

Tefal staat op de tweede plaats. Een kwart van de mensen heeft een strijkijzer van Tefal. Van Tefal worden juist meer stoomgeneratoren verkocht. Waarschijnlijk omdat de Tefal stoomgeneratoren gemiddeld wat goedkoper zijn. 

Vergelijker Laptop Stoomstrijkijzers

10

Kledingstomers

Naast strijkijzers en generatoren zijn er ook kledingstomers. Met zo'n 'handstomer' stoom je hangende kleding glad. En je kunt er stoffen mee opfrissen. Dat is handig bij lastig wasbare stoffen. Zoals gordijnen, vloerkleden, kussens en knuffels.

Kledingstomers strijken minder goed glad dan strijkijzers en stoomgeneratoren. De voordelen van kledingstomers:

  • Compacter en daardoor makkelijker voor op reis.
  • Geen strijkplank nodig.
  • Snel te gebruiken voor een enkel kledingstuk per keer.

Bekijk en vergelijk:
Kledingstomers (alleen voor leden)

Openingsbeeld Rapidtest kledingstomers 1200x800

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke stoomstrijkijzers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Stoomstrijkijzers

Test stoomstrijkijzers