icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Hoe wij stoomstrijkijzers testen

Wij hebben 30 stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren getest op onder andere levensduur, resultaat en gebruiksgemak. Ook keken we naar de stoomproductie en de krasbestendigheid van de zool.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


Welke strijkijzers testen wij?

Wij testen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren van verschillende merken en prijzen. Wij selecteren de apparaten op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Droogstrijkijzers of reisstrijkijzers worden tegenwoordig weinig verkocht en testen wij daarom niet.

Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn niet volledig vergelijkbaar en worden iets anders getest. Daarom zijn er ook Beste uit de Test en Beste Koop binnen beide groepen.

Bekijk welke stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren als Beste uit de Test komen of vergelijk alle stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren.

De levensduur

De levensduurtest is de meest uitgebreide test. En het geeft het grootste onderscheid tussen apparaten. Daarom weegt deze test het zwaarst mee. Er wordt gekeken naar hoe lang het strijkijzer de duurtest doorstaat en hoeveel het apparaat gedurende de test blijft stomen.

In de levensduurtest simuleren we 5 jaar lang wekelijks strijken. We laten de apparaten stomend aan staan. Elke 12 uur voeren we metingen uit en plegen we onderhoud zoals dat in de handleiding is aangegeven. De test wordt gestopt wanneer het apparaat amper nog stoomt, het ijzer niet meer goed warm wordt, het apparaat flink gaat lekken, of een ander technisch probleem zich voordoet.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak is beoordeeld door experts. Verschillende onderdelen zijn per apparaat kritisch bekeken:

 • De handleiding
 • Het opwarmen
 • Het indicatielampje
 • Snoer(en)
 • De bediening 
 • De zichtbaarheid van het waterniveau
 • Het vullen en legen van het waterreservoir
 • De thermostaat instellen
 • De hanteerbaarheid
 • Het glijden over de stof
 • De vorm van de zool
 • Het veilig kunnen verplaatsen
 • Het schoonmaken/ontkalken
 • Het opbergen

Het strijkresultaat

Om het strijkresultaat van de apparaten te meten, zijn verschillende stoffen gestreken. De stoffen zijn vooraf in gelijke mate flink gekreukt. Een automatische arm beweegt het volstomende ijzer één keer heen en weer over de stof. Ze strijken polyester-katoen op stand 2, gewoon katoen op stand 3 en spijkerstof op de maximale stand. Het resultaat van de gestreken stoffen is daarna door experts beoordeeld.

Om onderscheid te vinden tussen de apparaten testen we zeer streng. De stoffen zijn flink gekreukt en we bewegen slechts één keer heen en weer. Het optimale resultaat zou kreukvrij zijn. Dit zijn de meeste stoffen niet. Daarom behalen de strijkijzers weinig hoge scores op strijkresultaat.

Stoomproductie

De hoeveelheid stoom is per apparaat gemeten door de strijkijzers gedurende een bepaalde periode vol stomend met een automatische arm door de lucht te bewegen. De stoomproductie is gemeten met de temperatuur ingesteld op stand 2 en op maximaal. Tevens is gemeten hoeveel water het apparaat lekt tijdens het stomen.

Krasbestendigheid zool

De krasbestendigheid van de zool werd getest door drie verschillende schuurmaterialen over de zool te wrijven.

Bekijk de testresultaten van de stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren.

Of kijk direct welk strijkijzer of stoomgenerator het beste is.

Bekijk het beste stoomstrijkijzer en stoomgenerator   

Vergelijk alle stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren

Test stoomstrijkijzers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg