icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij stoomstrijkijzers testen

Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren worden uitgebreid getest in ons lab op onder andere de volgende onderdelen: hoe glad ze strijken, hoe lang ze meegaan en het gebruiksgemak. Daarnaast beoordelen we de hoeveelheid stoom en de krasbestendigheid van de zool. Ontdek hier hoe onze test eruitziet.
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017


Welke strijkijzers testen wij?

Wij testen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren van verschillende merken en prijzen. Wij selecteren de apparaten op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Droogstrijkijzers of reisstrijkijzers worden tegenwoordig weinig verkocht en testen wij daarom niet.

Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn niet volledig vergelijkbaar en worden iets anders getest. Daarom zijn er ook Beste uit de Test en Beste Koop binnen beide groepen.

Bekijk welke stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren als Beste uit de Test komen of vergelijk alle stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren.

Levensduur en degelijkheid

strijkijzers-levensduur-verkalkt-teststrijkijzers-levensduur-testDe levensduurtest is de meest uitgebreide test. Het laat zien hoe lang een strijkijzer nog goed stomend werkt. En hoe goed het apparaat tegen kalk kan. Als hij de levensduurtest goed doorstaat, komt dat de strijkkwaliteit ook ten goede. 

In de levensduurtest simuleren we 5 jaar lang wekelijks strijken. De apparaten voeren urenlang stomend de strijkbeweging uit op een speciaal ontwikkelde strijkbank. Elke 12 uur voeren we metingen naar de hoeveelheid stoom en de temperatuur en plegen we onderhoud zoals dat in de handleiding is aangegeven. De test wordt gestopt wanneer het apparaat amper nog stoomt, het ijzer niet meer goed warm wordt, het apparaat flink gaat lekken, of een ander technisch probleem zich voordoet.

Gladstrijken

strijkijzers-kreukels-maken-teststrijkijzers-gladstrijken-teststrijkijzers-beoordelen-testOm te meten en beoordelen hoe glad het apparaat kan strijken, worden verschillende stoffen gestreken. De stoffen worden met een speciale bank flink gekreukt. Dit gebeurt altijd op dezelfde manier. De gekreukte stof wordt op de strijkbank gelegd en een automatisch arm beweegt het strijkijzer volstomend één keer heen en weer over de stof. Polyester-katoen wordt zo gestreken op stand **, gewoon katoen op *** en spijkerstof op de maximale temperatuur. Na het strijken wordt de stof uitgehangen, omdat kreukels na een tijdje weer kunnen verschijnen. Experts beoordelen tenslotte hoe kreukvrij de stof is geworden. 

Om onderscheid te vinden tussen de apparaten testen we zeer streng. De stoffen zijn flink gekreukt en we bewegen slechts één keer heen en weer. Het optimale resultaat zou kreukvrij zijn. Dit zijn de meeste stoffen niet. Daarom behalen de strijkijzers weinig hoge scores op strijkresultaat.

Gebruiksgemak

Experts beoordelen verschillende onderdelen van het apparaat op het gemak in het gebruik. 

 • De handleiding
 • Het opwarmen
 • Het indicatielampje
 • Snoer(en)
 • De bediening 
 • De zichtbaarheid van het waterniveau
 • Het vullen en legen van het waterreservoir
 • De thermostaat instellen
 • De hanteerbaarheid
 • Het glijden over de stof
 • De vorm van de zool
 • Het veilig kunnen verplaatsen
 • Het schoonmaken/ontkalken
 • Het opbergen

Stoomproductie

De hoeveelheid stoom is per apparaat gemeten door de strijkijzers gedurende een bepaalde periode vol stomend met een automatische arm door de lucht te bewegen. De stoomproductie is gemeten met de temperatuur ingesteld op stand ** en op maximaal. Tevens is gemeten hoeveel water het apparaat lekt tijdens het stomen.

Krasbestendigheid zool

strijkijzers-krasbestendigheid-testSommige strijkzolen zijn niet erg krasbestendig. Wanneer je over een rits strijkt, kunnen er krassen op komen. Dit kan er voor zorgen dat het strijkijzer minder glad kan strijken. De krasbestendigheid van de zool wordt getest door drie verschillende schuurmaterialen over de zool te wrijven.

Lees ook:

Test stoomstrijkijzers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg