icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator kopen?

Om je wasgoed kreukvrij te krijgen, kun je een stoomstrijkijzer of een stoomgenerator gebruiken. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voor- en nadelen van deze typen? Ontdek welk apparaat het meest geschikt is voor jouw huishouden.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert stoomstrijkijzersBijgewerkt op:9 april 2024

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator

Stoomstrijkijzer kopen

Spijkerstof strijken met stoomstrijkijzerBij een stoomstrijkijzer wordt de stoom opgebouwd in het ijzer zelf. Het water zit in het ijzer en het water wordt vlak boven de strijkzool verwarmd.

Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet veel strijkt, als je budget beperkt is of als je weinig opbergruimte hebt. 

Voordelen   Nadelen
 • Voordelig geprijsd
 • Warmt snel op
 • Compact
 
 • Strijkt minder effectief omdat het minder krachtig stoomt
 • Zwaarder ijzer om over de stof te bewegen
 • Kleinere watertank, moet eerder worden bijgevuld

Stoomgenerator kopen

Spijkerstof strijken met stoomgeneratorEen stoomgenerator is een strijkijzer met een losse watertank. In die tank wordt het water verwarmd. De tank is aan het strijkijzer verbonden met een stoomsnoer.

Kies voor een stoomgenerator als je veel strijkt en de kreukels vaak hardnekkig zijn. Door de grotere watertank hoef je minder vaak water bij te vullen. Er komt ook meer stoom uit het strijkijzer. Je koopt een stoomgenerator vanaf €100. 

Voordelen   Nadelen
 • Strijkt effectiever kreukels glad
 • Grotere watertank, minder vaak bijvullen
 • Lichter ijzer om over de stof te bewegen

   
 
 • Duurder
 • Zwaar, groot en lastig te verplaatsen en op te bergen
 • Mogelijk te zwaar en groot voor een normale strijkplank
 • Langere opwarmtijd
 • Lawaaiiger

Verschillen stoomgenerator en stoomstrijkijzer

Stoom

Strijken met stoomgenerator 1Stoomstrijkijzers stomen doorlopend. Stoom ontstaat in het ijzer doordat het opgewarmde water verdampt bij de zool. Daarnaast hebben de meeste apparaten een functie om nog een extra stoot stoom te geven voor hardnekkige kreukels.

Stoomgeneratoren stomen in de externe boiler als er voldoende druk is opgebouwd. Als je op de knop drukt, gaat de stoom via de stoomslang naar het ijzer en zo op het strijkgoed. Stoomgeneratoren geven dit aan met stoomdruk, zo rond de 6 bar. Bij sommige generatoren warmt het water in het strijkijzer op. Dat noemen we pompdruk.  

Stoomgeneratoren produceren meer stoom dan stoomstrijkijzers. Stoomgeneratoren halen gemiddeld zo’n 100 g/min, tegenover 35 g/min bij stoomstrijkijzers. Hierdoor strijken stoomgeneratoren iets effectiever glad. Maar er zijn ook strijkijzers die prima gladstrijken.

Lees meer over strijken met stoom

Watertank

Stoomgenerator tank reservoir vullen kraanDe watertank van een strijkijzer is zo’n 0,3 liter. Die van een stoomgenerator is gemiddeld 5 keer groter: ongeveer 1,5 liter of groter. Je kunt daarmee dus meer wasgoed in een keer strijken.

Lees meer over een handig waterreservoir

Grootte en gewicht

Stoomgenerator strijkijzer opbergen in kastDoor de grote, losse watertank is een stoomgenerator berg je hem minder makkelijk op dan een stoomstrijkijzer. En het totale apparaat is ook veel zwaarder dan een stoomstrijkijzer. Een lege stoomgenerator weegt gemiddeld zo’n 3,7 kg, een strijkijzer slechts 1,4 kg. Met een volle watertank weegt een stoomgenerator al gauw 5,5 kg, een vol stoomstrijkijzer 1,7 kg. Bij zware stoomgeneratoren heb je een extra stevige strijkplank nodig.

Gewicht strijkijzer

Bij een stoomgenerator staat de watertank los van het strijkijzer. Daardoor is het strijkijzer zelf juist lichter van gewicht (gemiddeld 1 kg) dan een stoomstrijkijzer. Die wegen gemiddeld 1,7 kg wanneer het strijkijzer gevuld is met water. Een lichter apparaat is minder belastend tijdens het strijken. Dat is prettig wanneer je veel was achter elkaar strijkt.

Stoomstrijkijzer Strijkijzer van een stoomgenerator
Keuzehulp stoomstrijkijzers – Stoomstrijkijzer Keuzehulp stoomstrijkijzers – Stoomgenerator strijkijzer

Snelheid

Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is. Bekijk strijkijzers die snel warm zijn (<1 min.).

Prijs

Stoomstrijkijzers zijn een stuk voordeliger geprijsd dan stoomgeneratoren. Een goed stoomstrijkijzer kost zo’n €50, terwijl een goede stoomgenerator al gauw meer dan €100 kost.

Bekijk alle actuele prijzen van zowel stoomstrijkijzers als stoomgeneratoren.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.