icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Om je wasgoed kreukvrij te krijgen, kun je zowel een stoomstrijkijzer als een stoomgenerator gebruiken. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voor- en nadelen van deze apparaten? Ontdek welk apparaat het meest geschikt is voor jouw huishouden. 
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017

Koopadvies_channel1

Stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer dat stoomt. Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet heel veel strijkt, als je budget beperkt is, of als je weinig opbergruimte hebt.

Voordelen

 • Voordeliger geprijsd
 • Warmt snel op
 • Compacter

Nadelen

 • Strijkt minder effectief, omdat het minder stoom produceert
 • Zwaarder ijzer om over de stof te bewegen
 • Kleinere watertank, moet eerder worden bijgevuld

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een extern waterreservoir, verbonden door middel van een stoomsnoer met het ijzer. Kies voor een stoomgenerator als je veel strijkt en hardnekkige kreukels te lijf moet gaan. Met een aanzienlijk grotere watertank hoef je met een generator minder water bij te vullen. Ook stoomt ‘ie krachtiger, maar kost al gauw €200.

Voordelen

 • Strijkt effectiever kreukels glad
 • Grotere watertank, hoeft minder snel bijgevuld
 • Lichter ijzer om over de stof te bewegen

Nadelen

 • Duurder
 • Zwaar en volumineus om mee te verplaatsen en op te bergen
 • Mogelijk te zwaar en volumineus voor een normale strijkplank
 • Duurt langer voordat ‘ie is opgewarmd
 • Lawaaiiger

Tussenvariant: stoomstrijkijzer met externe watertank

Er zijn ook apparaten die eigenlijk tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator in zitten. Het lijken stoomgeneratoren, maar de stoom wordt ín het strijkijzer opgebouwd in plaats van in de basis. In feite is het een stoomstrijkijzer met een externe watertank. Wij scharen deze apparaten onder stoomgeneratoren. Ze kosten aanzienlijk minder dan oorspronkelijke stoomgeneratoren. 

Verschillende kenmerken

Stoom

Stoomstrijkijzers stomen doorlopend. Stoom ontstaat in het ijzer doordat het opgewarmde water verdampt bij de zool. Daarnaast hebben de meeste apparaten een functie om nog een extra stoot stoom te geven voor de hardnekkige kreukels.

Stoomgeneratoren stomen als er druk is opgebouwd in de externe boiler in het waterreservoir. Als je op de knop drukt, gaat de stoom via de stoomslang vanuit de boiler naar het ijzer en zo op het strijkgoed. Stoomgeneratoren geven dit aan met stoomdruk, zo rond de 6 bar. Bij strijkijzers met een externe watertank wordt gesproken over pompdruk.  

Stoomgeneratoren produceren meer stoom dan stoomstrijkijzers. Stoomgeneratoren halen gemiddeld zo’n 100 g/min, tegenover 32 g/min bij stoomstrijkijzers. Dit maakt dat stoomgeneratoren iets effectiever de was gladstrijken. Toch zijn er ook strijkijzers die prima gladstrijken.

Lees meer over strijken met stoom

Waterreservoir

Het waterreservoir van een strijkijzer is zo’n 0,3 liter, die van een stoomgenerator gemiddeld zo’n 5 keer groter, 1,5 liter. Je kunt daarmee dus meer wasgoed in één keer strijken.

Lees meer over een handig waterreservoir

Volume en gewicht

Omdat een stoomgenerator een grote, externe watertank heeft, is het apparaat minder eenvoudig op te bergen. Ook weegt het geheel uiteraard aanzienlijk meer dan een stoomstrijkijzer. Een lege stoomgenerator weegt gemiddeld zo’n 4 kg, terwijl een strijkijzer slechts 1,4 kg weegt. Mét een volle watertank weegt het geheel al gauw 5,5 kg tegenover 1,7 kg voor een vol stoomstrijkijzer. Vaak is daarvoor een specifieke, stevige strijkplank nodig. Het losse ijzer is met zo’n 1,1 kg juist lichter, wat minder belastend is tijdens het strijken.

Snelheid

Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Een stoomgenerator neemt al gauw 2 minuten om stoom aan te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.

Lees meer over hoe je het beste kunt strijken

Prijs

Stoomstrijkijzers zijn een stuk voordeliger geprijsd dan stoomgeneratoren. Een goed stoomstrijkijzer kost zo’n €50, terwijl een goede stoomgenerator al gauw €200 kost. Er zijn ook stoomgeneratoren op de markt met een wat andere techniek. In feite zijn dat strijkijzers met een externe watertank. Deze tussenvarianten zijn aanzienlijk voordeliger geprijsd dan de gangbare stoomgeneratoren, maximaal €120.

Bekijk alle actuele prijzen van zowel stoomstrijkijzers als stoomgeneratoren.

 

Ook interessant:

Test stoomstrijkijzers