icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Test stoomstrijkijzers

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Om je wasgoed kreukvrij te krijgen, kun je een stoomstrijkijzer of een stoomgenerator gebruiken. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voor- en nadelen van deze apparaten? Ontdek welk apparaat het meest geschikt is voor jouw huishouden.

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 april 2019

Koopadvies_channel1

Stoomstrijkijzer

Bij een stoomstrijkijzer wordt de stoom opgebouwd in het ijzer zelf. Het water zit in het ijzer en de boiler die het water verwarmt zit boven de zool.

Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet heel veel strijkt, als je budget beperkt is of als je weinig opbergruimte hebt. 

Voordelen

Nadelen

 • Voordeliger geprijsd
 • Warmt snel op
 • Compacter
 • Strijkt minder effectief, omdat het minder krachtig stoomt
 • Zwaarder ijzer om over de stof te bewegen
 • Kleinere watertank, moet eerder worden bijgevuld

 

Vergelijk stoomstrijkijzers

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke strijkijzers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste strijkijzers

Beste_Categorie_Stoomstrijkijzer_strijkijzer

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een extern waterreservoir. In dat reservoir wordt het water verwarmd. Het reservoir is aan het strijkijzer verbonden met een stoomsnoer.

Kies voor een stoomgenerator als je veel strijkt en de kreukels hardnekkig zijn. Doordat hij een grotere watertank heeft hoef je minder vaak water bij te vullen. Ook stoomt hij krachtiger. Hij kost al gauw €200. 

Voordelen

Nadelen

 • Strijkt effectiever kreukels glad
 • Grotere watertank, hoeft minder snel bijgevuld
 • Lichter ijzer om over de stof te bewegen
 • Duurder
 • Zwaar, groot en lastig te verplaatsen en op te bergen
 • Mogelijk te zwaar en groot voor een normale strijkplank
 • Duurt langer voordat hij warm is
 • Lawaaiiger

 

Vergelijk stoomgeneratoren

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke stoomgeneratoren goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste stoomgenerator

Beste_Categorie_Stoomstrijkijzer_stoomgenerator

Stoomstrijkijzer met externe watertank

Sommige apparaten zitten tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator in. Het lijken stoomgeneratoren, maar het water wordt verwarmd in het ijzer in plaats van in het externe waterreservoir. In feite is het een stoomstrijkijzer met een externe watertank. Door de slang gaat dus geen stoom, maar koud water. Wij scharen dit nieuwe type onder stoomgeneratoren. Ze kosten aanzienlijk minder dan de oorspronkelijke stoomgeneratoren. 

Verschillende kenmerken stoomgenerator en stoomstrijkijzer

Stoom

Stoomstrijkijzers stomen doorlopend. Stoom ontstaat in het ijzer doordat het opgewarmde water verdampt bij de zool. Daarnaast hebben de meeste apparaten een functie om nog een extra stoot stoom te geven voor hardnekkige kreukels.

Stoomgeneratoren stomen in de externe boiler als er voldoende druk is opgebouwd. Als je op de knop drukt, gaat de stoom via de stoomslang naar het ijzer en zo op het strijkgoed. Stoomgeneratoren geven dit aan met stoomdruk, zo rond de 6 bar. Bij strijkijzers met een externe watertank spreken we over pompdruk.  

Stoomgeneratoren produceren meer stoom dan stoomstrijkijzers. Stoomgeneratoren halen gemiddeld zo’n 100 g/min, tegenover 32 g/min bij stoomstrijkijzers. Dit maakt dat stoomgeneratoren iets effectiever het wasgoed gladstrijken. Maar er zijn ook strijkijzers die prima gladstrijken.

Lees meer over strijken met stoom

Waterreservoir

Het waterreservoir van een strijkijzer is zo’n 0,3 liter. Dat van een stoomgenerator is gemiddeld zo’n 5 keer groter: 1,5 liter. Je kunt daarmee dus meer wasgoed in 1 keer strijken.

Lees meer over een handig waterreservoir

Volume en gewicht

Omdat een stoomgenerator een grote, externe watertank heeft, is het apparaat minder makkelijk op te bergen. Ook weegt het aanzienlijk meer dan een stoomstrijkijzer. Een lege stoomgenerator weegt gemiddeld zo’n 4 kg, terwijl een strijkijzer slechts 1,4 kg weegt. Met een volle watertank weegt het geheel al gauw 5,5 kg tegenover 1,7 kg voor een vol stoomstrijkijzer.

Vaak is voor een stoomgenerator een specifieke, stevige strijkplank nodig. Het losse ijzer van een stoomgenerator is met zo’n 1,1 kg juist lichter. Dit is minder belastend tijdens het strijken.

Snelheid

Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.

Lees meer over hoe je het beste kunt strijken

Prijs

Stoomstrijkijzers zijn een stuk voordeliger geprijsd dan stoomgeneratoren. Een goed stoomstrijkijzer kost zo’n €50, terwijl een goede stoomgenerator al gauw €200 kost. De tussenvarianten zijn aanzienlijk voordeliger geprijsd dan de gangbare stoomgeneratoren: maximaal €120.

Bekijk alle actuele prijzen van zowel stoomstrijkijzers als stoomgeneratoren

Lees ook:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Test stoomstrijkijzers