icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Test stoomstrijkijzers

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Om je wasgoed kreukvrij te krijgen, kun je een stoomstrijkijzer of een stoomgenerator gebruiken. Wat zijn de verschillen en wat zijn de voor- en nadelen van deze apparaten? Ontdek welk apparaat het meest geschikt is voor jouw huishouden.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 november 2018

Koopadvies_channel1

Stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer is een klassiek strijkijzer dat stoomt. Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet heel veel strijkt, als je budget beperkt is, of als je weinig opbergruimte hebt. Bekijk de beste stoomstrijkijzers.

Voordelen

Nadelen

 • Voordeliger geprijsd
 • Warmt snel op
 • Compacter
 • Strijkt minder effectief, omdat het minder krachtig stoomt
 • Zwaarder ijzer om over de stof te bewegen
 • Kleinere watertank, moet eerder worden bijgevuld

 

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een extern waterreservoir. Het reservoir is aan het strijkijzer verbonden met een stoomsnoer. Kies voor een stoomgenerator als je veel strijkt en hardnekkige kreukels te lijf moet gaan. Met een aanzienlijk grotere watertank hoef je minder vaak water bij te vullen. Ook stoomt hij krachtiger, maar kost al gauw €200. Bekijk wat de beste stoomgeneratoren zijn.

Voordelen

Nadelen

 • Strijkt effectiever kreukels glad
 • Grotere watertank, hoeft minder snel bijgevuld
 • Lichter ijzer om over de stof te bewegen
 • Duurder
 • Zwaar, groot en lastig te verplaatsen en op te bergen
 • Mogelijk te zwaar en groot voor een normale strijkplank
 • Duurt langer voordat hij warm is
 • Lawaaiiger

 

Stoomstrijkijzer met externe watertank

Sommige apparaten zitten tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator in. Het lijken stoomgeneratoren, maar ze maken de stoom ín het strijkijzer in plaats van in de basis. In feite is het een stoomstrijkijzer met een externe watertank. Door de slang gaat dus geen stoom, maar koud water. Wij scharen dit nieuwe type onder stoomgeneratoren. Ze kosten aanzienlijk minder dan de oorspronkelijke stoomgeneratoren. 

Verschillende kenmerken stoomgenerator en stoomstrijkijzer

Stoom

Stoomstrijkijzers stomen doorlopend. Stoom ontstaat in het ijzer doordat het opgewarmde water verdampt bij de zool. Daarnaast hebben de meeste apparaten een functie om nog een extra stoot stoom te geven voor de hardnekkige kreukels.

Stoomgeneratoren stomen in de externe boiler als voldoende druk is opgebouwd. Als je op de knop drukt, gaat de stoom via de stoomslang naar het ijzer en zo op het strijkgoed. Stoomgeneratoren geven dit aan met stoomdruk, zo rond de 6 bar. Bij strijkijzers met een externe watertank spreken we over pompdruk.  

Stoomgeneratoren produceren meer stoom dan stoomstrijkijzers. Stoomgeneratoren halen gemiddeld zo’n 100 g/min, tegenover 32 g/min bij stoomstrijkijzers. Dit maakt dat stoomgeneratoren iets effectiever in het wasgoed gladstrijken. Toch zijn er ook strijkijzers die prima gladstrijken.

Lees meer over strijken met stoom

Waterreservoir

Het waterreservoir van een strijkijzer is zo’n 0,3 liter, die van een stoomgenerator gemiddeld zo’n 5 keer groter, 1,5 liter. Je kunt daarmee dus meer wasgoed in één keer strijken.

Lees meer over een handig waterreservoir

Volume en gewicht

Omdat een stoomgenerator een grote, externe watertank heeft, is het apparaat minder makkelijk op te bergen. Ook weegt het geheel aanzienlijk meer dan een stoomstrijkijzer. Een lege stoomgenerator weegt gemiddeld zo’n 4 kg, terwijl een strijkijzer slechts 1,4 kg weegt. Mét een volle watertank weegt het geheel al gauw 5,5 kg tegenover 1,7 kg voor een vol stoomstrijkijzer. Vaak is voor een stoomgenerator een specifieke, stevige strijkplank nodig. Het losse ijzer van een stoomgenerator is met zo’n 1,1 kg juist lichter. Dit is minder belastend tijdens het strijken.

Snelheid

Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Een stoomgenerator neemt al gauw 2 minuten om stoom aan te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.

Lees meer over hoe je het beste kunt strijken

Prijs

Stoomstrijkijzers zijn een stuk voordeliger geprijsd dan stoomgeneratoren. Een goed stoomstrijkijzer kost zo’n €50, terwijl een goede stoomgenerator al gauw €200 kost. De tussenvarianten, in feite strijkijzers met een externe watertank, zijn aanzienlijk voordeliger geprijsd dan de gangbare stoomgeneratoren, maximaal €120.

Bekijk alle actuele prijzen van zowel stoomstrijkijzers als stoomgeneratoren.

Lees ook: