icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Problemen met je strijkijzer

Je strijkijzer werkt niet (goed) meer. Wat kan er aan de hand zijn en hoe kun je het probleem verhelpen?
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert stoomstrijkijzersBijgewerkt op:20 maart 2024

brandrisico-witgoed

Strijkijzer lekt

  • Kijk of het strijkijzer warm genoeg is. Stel de temperatuur eventueel hoger in voor stoom.
  • Wanneer je te vaak stoomstoten geeft, kan het strijkijzer niet genoeg druk opbouwen om stoom te maken. Wacht dan even.
  • Is het apparaat verkalkt? Dan moet je het strijkijzer ontkalken.

Kalk op het wasgoed

Strijkijzer strijkzool schoonmaken 2Als er kalkdeeltjes uit de zool op het wasgoed komen, is het tijd voor ontkalken en schoonmaken. Hierdoor gaat je strijkijzer weer beter stomen en strijken. Strijk niet over de kalkdeeltjes heen, maar haal ze eerst van het wasgoed.  

Bruine druppels uit het strijkijzer

Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken op het wasgoed maken? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

De gaten van de zool kunnen verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.

Geparfumeerd water of geurwater kan ook bruine vlekken geven. Spoel de watertank schoon, vul de tank met kraanwater en ontkalk het strijkijzer.

Ook door ontkalken kunnen bruine druppels ontstaan. Dit komt door restwater van het ontkalkingsproces. Strijk een aantal keer zonder stroom over een oude lap om de bruine druppels kwijt te raken.

Strijkijzer stoomt niet

Check de volgende dingen:

  • Zit er voldoende water in het reservoir?

  • Is het strijkijzer warm genoeg?

  • Is het strijkijzer verkalkt? Dan kun je hem het best ontkalken en schoonmaken.

Vieze strijkzool

strijkijzerzool-viesDe zool van een strijkijzer kan vies worden door kalk, strijkwater, verbrande textieldeeltjes of een opdruk van het wasgoed. Goed onderhoud en regelmatig ontkalken kan een hoop voorkomen en verhelpen. Zo kun je de strijkzool schoonmaken.

Druppels onder de strijkplank

Als je veel stoom gebruikt, kan het condenseren in de strijkplank. Hierdoor drupt het onder de strijkplank of wordt je wasgoed te nat. Dit kun je voorkomen met een goed doorlaatbare strijkplank met een gewatteerde beschermhoes. Laat ook voldoende tijd tussen de stoomstoten, zodat wasgoed en de strijkplank tussentijds kunnen drogen. Strijk met de juiste hoeveelheid stoom.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.