icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij ziekenbezoek

Reiskosten voor regelmatig ziekenbezoek zijn alleen aftrekbaar in de belastingaangifte als degene die je bezoekt vlak vóór diens ziekte of handicap nog bij je in huis woonde. De reisafstand naar de zieke moet meer dan 10 km zijn (enkele reis).
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 25 november 2021

aftrekbare vervoerskosten bij ziekenbezoek

Welke voorwaarden gelden er?

Reiskosten voor regelmatig ziekenbezoek zijn alleen aftrekbaar in de belastingaangifte als:

  • degene die je bezoekt vlak vóór diens ziekte of handicap nog bij je in huis woonde;
    • Kinderen die voor een opleiding elders vertoeven, vallen voor bezoek aan hun zieke vader of moeder dus ook onder de regeling. Tenminste, als zij nog tot het ouderlijk huishouden behoorden toen de ouder ziek werd. En ook een bezoek aan een zieke broer of zus kan eronder vallen als beiden tot het huishouden van de ouders behoorden bij de aanvang van de ziekte.
  • de reisafstand naar de zieke meer dan 10 km is (enkele reis);
  • de zieke in 2021 langer dan een maand buitenshuis verpleegd werd; 
    • Het kan ook gaan om meerdere korte periodes die samen optellen tot meer dan een maand. Het moet dan wel gaan om opnames die met dezelfde ziekte of beperking te maken hebben.  Bovendien mag de tijd tussen de verpleegperioden dan niet langer dan 4 weken zijn.
  • je de zieke minstens één keer per week bezocht;
    • Eenmaal per maand is genoeg bij langdurige ziekte.

Het kan ook gaan om permanente opname in een zorginstelling. Ook het bezoek van iemand die is opgenomen in een TBS-instelling kan hieronder vallen.

Hoe hoog is de aftrek?

OV, taxi of vliegtuig

Bij vervoer met het openbaar vervoer of de taxi, is het eenvoudig: je kunt de prijs die je in rekening gebracht krijgt, opvoeren in de belastingaangifte als aftrekbare kosten. Kijk voor de kosten van het openbaar vervoer op je overzicht van de OV-chipkaart. Vraag bij taxiritten een bonnetje aan de taxichauffeur. Als de verpleging ver weg is, kunnen ook vliegkosten worden afgetrokken. 

Eigen auto

Als je een eigen auto gebruikt, mag je bij ziekenbezoek €0,19 per kilometer aftrekken. Dat mag ook bij gebruik van de auto van een ander, als je de ander (minstens) dat bedrag vergoedt.

Wiens aftrekpost is het?

De bezoeker mag deze kosten aftrekken, niet de zieke.

Lees ook: