icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij ziekenbezoek

Reiskosten voor regelmatig ziekenbezoek, bijvoorbeeld als mantelzorger, zijn aftrekbaar in de belastingaangifte. Dit geldt alleen als degene die je bezoekt vlak vóór diens ziekte of handicap bij je woonde. De reisafstand naar de zieke moet meer dan 10 km zijn (enkele reis).
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:14 december 2023

aftrekbare vervoerskosten bij ziekenbezoek

Welke voorwaarden gelden er?

Reiskosten voor regelmatig ziekenbezoek zijn kun je alleen aftrekken in de belastingaangifte als:

  • Degene die je bezoekt vlak vóór zijn/haar ziekte of handicap nog bij je in huis woonde.
    • Kinderen die voor een opleiding niet meer thuis wonen, vallen voor bezoek aan hun zieke vader of moeder ook onder de regeling. Tenminste, als zij nog thuis woonden toen de ouder ziek werd. En ook een bezoek aan een zieke broer of zus kan eronder vallen als beiden nog thuis woonden bij het begin van de ziekte.
  • De reisafstand naar de zieke meer dan 10 km is (enkele reis).
  • De zieke in 2023 langer dan een maand buitenshuis verpleegd werd.
    • Het kan ook gaan om meerdere korte periodes die samen optellen tot meer dan een maand. Het moet dan wel gaan om opnames die met dezelfde ziekte of beperking te maken hebben.  Bovendien mag de tijd tussen de verpleegperioden dan niet langer dan 4 weken zijn.
  • Je de zieke minstens 1 keer per week bezocht.
    • Eenmaal per maand is genoeg bij langdurige ziekte.

Het kan ook gaan om permanente opname in een zorginstelling. Ook het bezoek van iemand die is opgenomen in een TBS-instelling kan hieronder vallen.

In andere situaties heb je bijvoorbeeld als mantelzorger geen recht op een aftrekpost.

Hoe hoog is de aftrek?

OV, taxi of vliegtuig

Bij vervoer met het openbaar vervoer of de taxi, is het eenvoudig. Je kunt de prijs die je in rekening gebracht krijgt, opvoeren in de belastingaangifte als aftrekbare kosten. Kijk voor de kosten van het openbaar vervoer op je overzicht van de OV-chipkaart. Vraag bij taxiritten een bonnetje aan de taxichauffeur. Als de verpleging ver weg is, kunnen ook vliegkosten worden afgetrokken. 

Eigen auto

Als je een eigen auto gebruikt, mag je bij ziekenbezoek €0,21 (2023 en 2022 en eerder: €0,19) per kilometer aftrekken. Dat mag ook als je de auto van een ander gebruikt, als je de ander (minstens) dat bedrag vergoedt.

Wie mag de kosten aftrekken?

De bezoeker mag deze kosten aftrekken, niet de zieke.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen