! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aftrekbare vervoerskosten bij extra kilometers door ziekte

Met een ziekte of handicap ben je in het dagelijks leven eerder aangewezen op je auto dan andere mensen. Bijvoorbeeld als het lopen van meer dan 50 meter moeizaam gaat. Misschien moet je ook langere afstanden rijden voor bijvoorbeeld (rolstoel)sport. 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:29 december 2020

aftrekbare vervoerskosten extra kilometers belasting

3 highlights uit het artikel

1. Ingewikkeld criterium

Je hebt pas recht op aftrek voor extra kilometers in het dagelijks leven als je meer uitgeeft aan vervoer dan iemand die geen ziekte of beperking heeft. Je moet jezelf vergelijken met iemand die op je handicap na in eenzelfde positie als jij verkeert. De Consumentenbond vindt dat de Belastingdienst de berekening van de aftrekpost veel te ingewikkeld heeft gemaakt.

2. Stappenplan

Je moet bij de berekening aan veel dingen denken. We verwijzen naar een online stappenplan van een andere organisatie waar we goede ervaringen mee hebben. Volg je die, dan kun je je berekening goed onderbouwen als de fiscus verhaal komt halen.

3. Zet door!

Geef niet op omdat het te ingewikkeld is. De meeste aangiftes worden nog steeds zonder controle door de Belastingdienst geaccepteerd. De Belastingdienst zal de aanslag niet zo snel verhogen met een boete als ze de berekening betwist.

Let op bij het berekenen van aftrekbare 'leefkilometers'. De kosten van de kilometers die je extra rijdt door je handicap kun je helaas niet bij elkaar optellen. Toon aan dat je in een jaar meer hebt uitgegeven aan vervoer dan iemand die geen ziekte of beperking heeft. Pas dan mag je namelijk een aftrekpost voor extra kilometers in het dagelijks leven opvoeren. Op je handicap na moet je in een vergelijkbare positie verkeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je minder energie hebt. Hierdoor ga je er misschien minder op uit dan een gezond persoon zonder handicap. Dan heb je helaas geen recht op een aftrekpost voor extra kilometers.

Je mag extra vervoerskosten door een ziekte of handicap aftrekken bij de Belastingdienst. Maar het is een hele klus om uit te rekenen of je er recht op hebt.

  Aftrekbare zorgkosten

  Je moet voor de aftrekpost kunnen aantonen dat je over het hele jaar gezien extra kosten hebt gemaakt én dat die extra kosten zijn veroorzaakt door je ziekte of beperking. Vooral dat eerste wekt vragen op. Hoe weet je hoeveel een ander gewoonlijk rijdt in een jaar en wat hij hieraan kwijt is? En met wie moet je jezelf vergelijken?

  Stappenplan berekening

  Iederin (een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte) schreef een duidelijk stappenplan voor de berekening van de aftrekbare kosten voor deze zogeheten ‘extra leefkilometers’. Wij onderschrijven dit stappenplan.

  Ben je niet ziek of invalide? Dan kun je volgens de Belastingdienst voor vervoerskosten uitgaan van de cijfers van het Nibud of het CBS.

  Benieuwd naar dit artikel?

  Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

  Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

   

  Word lid

  Al lid? Log dan in

  Arrow_Blue