icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen.
| Laat je review achter

Aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten bovenop de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Als je veel ziektekosten verwacht, dan is een aanvullende verzekering handig. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, zorg in het buitenland, orthodontie voor kinderen en allerlei therapieën.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 september 2022

Artikel aanvullende zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering: nodig of niet?

Als je gezond bent en weinig tot geen zorg gebruikt, dan is een aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig. De basiszorgverzekering vergoedt namelijk alle zorg die je nodig hebt.

Je kiest zelf je hoeveelheid zekerheid en wat je daarvoor wilt betalen. Sport je veel en loop je kans op blessures? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Of het is misschien verstandig om voor orthodontie een aanvullende verzekering te nemen, voor als je kinderen een beugel nodig hebben. 

Reken het uit

Reken van tevoren uit of de vergoedingen die je ontvangt opwegen tegen de premie die je betaalt. En kijk ook of je niet goedkoper uit bent zonder verzekering, door de kosten zelf te betalen.

Zet wat opzij

Bij twijfel kun je het geld dat je uitspaart door geen aanvullende zorgverzekering te nemen, opzij zetten. Dit kun je dan gebruiken als je toch aanvullende zorg nodig hebt.

Acceptatie voor de aanvullende verzekering

De aanvullende zorgverzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. Een zorgverzekeraar mag je dus weigeren voor de aanvullende verzekering. Ook kan de zorgverzekeraar voor de aanvullende zorgverzekering een hogere premie vragen als je ouder bent of chronisch ziek.

Ziektegeschiedenis melden

Je bent verplicht om je ziektegeschiedenis te melden aan je verzekeraar. Het is niet verstandig om je ziektegeschiedenis niet te vertellen, want je mag (delen van) je ziektegeschiedenis niet verzwijgen.

Niet altijd een medische selectie

De acceptatieprocedure geldt gelukkig lang niet voor alle aanvullende verzekeringen, meestal alleen voor uitgebreide pakketten. Met de Zorgvergelijker van de Consumentenbond kun je makkelijk zien voor welke pakketten een acceptatieprocedure geldt.

Verschil in accepteren

Voor de tandartsverzekeringen en andere aanvullende zorgverzekeringen kun je te maken krijgen met verschillende manieren van accepteren.

Lees meer over de acceptatieprocedure aanvullende verzekeringen.

Beperkte vergoeding

Kies je voor een aanvullende zorgverzekering, dan wil dat niet zeggen dat de verzekeraar ook alle zorgkosten vergoedt. Meestal gaat het om een maximaal aantal behandelingen of een maximale vergoeding (per behandeling). Heb je meer hulp nodig, dan moet je die alsnog zelf betalen.

Uitsluiting van behandelingen

Bij tandartsverzekeringen kun je ook te maken krijgen met uitsluitingen van bepaalde behandelcodes, zoals kronen en techniekkosten. Controleer daarom altijd de voorwaarden van de verzekering, voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Zo voorkom je onverwachte kosten achteraf.

Bekijk de voorwaarden met de Zorgvergelijker

Je kunt de voorwaarden van de (aanvullende) zorgverzekeringen ook bekijken als je gebruikmaakt van de Zorgvergelijker.

Toestemming voor een behandeling

Zorgverzekeraars mogen aanvullende voorwaarden stellen aan een behandeling. Dat geldt voor de basisverzekering én de aanvullende zorgverzekering. En 1 van deze voorwaarden is dat je als verzekerde eerst toestemming aan de zorgverzekeraar moet vragen, voordat je een behandeling ondergaat of een medicijn of hulpmiddel koopt.

Toestemming ontvangen

Heb je eenmaal toestemming van de zorgverzekeraar voor een behandeling vanuit de basisverzekering, dan hou je die. Ook als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Voor zorg uit de aanvullende verzekering moet je vaak wel opnieuw toestemming vragen.

Vraag om een toestemming op papier, zodat je deze niet alleen mondeling via de telefoon hebt gekregen. 

Wachttijd

Sommige zorgverzekeraars gebruiken wachttijden voor vergoeding van zorg uit de aanvullende verzekering. Je moet dan bijvoorbeeld eerst 1 jaar verzekerd zijn, voordat je aanspraak kunt maken op de vergoeding.

Losse aanvullende zorgverzekering afsluiten

Alle zorgverzekeraars bieden aanvullende zorgverzekeringen. Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten. Je mag zelf weten bij welke zorgverzekeraar je een zorgverzekering afsluit. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering bij verschillende zorgverzekeraars afsluiten. Maar zorgverzekeraars moedigen dit niet aan.

Voorwaarden voor aanvullende pakketten

Zorgverzekeraars mogen wel aanvullende voorwaarden stellen voor de aanvullende zorgpakketten. Bij een aantal zorgverzekeraars word je alleen voor een aanvullende verzekering geaccepteerd als je er ook een basisverzekering afsluit (koppelverkoop). Bij andere zorgverzekeraars krijg je te maken met een duurdere premie of zijn er andere extra eisen voor acceptatie, zoals een aanvullende gezondheidsverklaring.

De Consumentenbond is tegen deze verkapte manier van koppelverkoop

Aanvullende zorgverzekering opzeggen

Meestal ben je voor 1 jaar aanvullend verzekerd. Als je op tijd je premies betaalt, kan de zorgverzekeraar de zorgverzekering niet zomaar opzeggen. 

Meer informatie over je rechten bij een (aanvullende) zorgverzekering is te lezen bij ons Juridisch Advies.

Zelf opzeggen

Wil je zelf je aanvullende zorgverzekering opzeggen? Doe dit dan uiterlijk op 31 december van het jaar en het liefst schriftelijk of per e-mail.

Vergelijken of overstappen

Vind in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.