icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Zorgverzekering kiezen: waar let je op?

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Maar waar let je op bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering? Wij helpen je graag op weg.

Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Waarom en wanneer stap je over?

Een lagere premie, betere dekking of een collectiviteitskorting zijn vaak redenen om over te stappen. Meestal wordt je oude zorgverzekering opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar.

Tot wanneer overstappen zorgverzekering?

Ieder jaar maken zorgverzekeraars uiterlijk 12 november hun nieuwe premies en pakketten bekend. Je kunt dan tot en met 31 december overstappen. Wil je overstappen maar weet je nog niet waarheen? Zeg dan wel je huidige verzekering op vóór 1 januari. Je kunt dan tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. Let wel op dat je bijtijds moet weten of je nieuwe verzekeraar je accepteert. Je nieuwe verzekering gaat altijd in per 1 januari.

 

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in 4 simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-2018

2
Wat voor soort verzekering kies je?

 • Koopadvies 2 zorgverzekering basisverzekering

  Basisverzekering

  Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Bij een naturapolis krijg je alleen de maximale vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een restitutiepolis krijg je de kosten van de zorg vergoed bij alle aanbieders. Een combinatiepolis geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten en recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

  Meer over de basisverzekering

 • Koopadvies 2 aanvullende zorgverzekering

  Aanvullende verzekering

  Een aanvullende verzekering kun je afsluiten bovenop je basisverzekering. Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet wordt vergoed vanuit het basispakket. Je verzekeraar vergoedt meestal een maximaal aantal behandelingen of een maximaal bedrag. Sommige zorgverzekeraars hanteren een medische acceptatieprocedure voor 1 of meer van hun aanvullende pakketten.

  Meer over de aanvullende verzekering

 • Koopadvies 2 zorgverzekering tandverzekering

  Tandartsverzekering

  Kinderen tot 18 jaar zijn voor de meeste tandheelkundige zorg verzekerd via de basisverzekering. Voor volwassenen valt tandartszorg meestal buiten het basispakket. Heb je een gezond gebit en maak je nauwelijks tandartskosten? Neem dan geen tandartsverzekering. Je betaalt al snel meer aan premie dan je vergoed krijgt. 

  Meer over de tandartsverzekering

3
Bespaar op je premie

 • De inhoud van een basisverzekering is wettelijk vastgesteld en dus voor bijna alle zorgverzekeraars gelijk. Een basisverzekering verschilt in de hoogte van de premie en in keuzevrijheid van zorgverleners.

  Maar kijk niet alleen naar de hoogte van de premie en je keuzevrijheid. Vergelijk ook de voorwaarden.

  Lees meer over de verschillende premies en de goedkoopste zorgverzekering.

4
Bepaal je eigen risico

5
Wat is jouw situatie?

Welke zorgverzekering bij je past hangt niet alleen af van je gezondheid, maar ook van de levensfase waarin je zit. Wij laten je graag zien welke keuzes anderen in jouw situatie vaak maken.

 • Jongeren: de meeste jongeren zijn gezond en hebben genoeg aan de basisverzekering.
 • Gezin: de meeste gezinnen kiezen voor 1 zorgverzekeraar voor het hele gezin.
 • Senioren: veel ouderen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering met onder andere fysiotherapie.
 • Chronisch ziek: mensen met een chronische ziekte kiezen vaak voor een pakket met fysiotherapie, vergoeding voor geneesmiddelen en een tandartsverzekering.
 • Buitenland: veel mensen kiezen voor een reisverzekering als ze naar het buitenland gaan. Denk ook aan de Europese gezondheidskaart.
 • Studenten: over het algemeen hebben studenten alleen een basisverzekering.
 • Militair: als militair val je onder de ‘regeling ziektekostenverzekering militairen’ en hoef je je niet voor zorg via de Zorgverzekeringswet te verzekeren.
 • Alleenstaand: heb je kinderen onder de 18? Dan is het als alleenstaande ouder belangrijk om in te schatten welke zorg je kind nodig heeft.
 • Samenwonend: is de zorgbehoefte van jou en je partner gelijk? Sluit dan gezamenlijk een polis af.


Benieuwd naar het gevolg van veranderingen in de zorg? 

Aanmelden voor ZorgAlert

6
Veelgestelde vragen

Is een collectieve verzekering altijd goedkoper?

In sommige gevallen kan een collectieve zorgverzekering voordelig zijn, maar dit is zeker niet altijd het geval. Een zorgverzekering zonder collectiviteit die ook bij je past kan toch een lagere premie hebben.

Wanneer kom je voor zorgtoeslag in aanmerking?

De zorgtoeslag is een bijdrage die de belastingdienst geeft, om de zorgpremie voor iedereen betaalbaar te houden. Voor de zorgtoeslag kom je in aanmerking als je:

 • 18 jaar of ouder bent
 • inkomen niet te hoog is
 • de Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning

Lees meer veelgestelde vragen.

7
Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in 4 simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Naar de Zorgvergelijker

Kies de beste zorgverzekering

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je kennis

Met welke zorgverzekeraar heb jij de beste ervaringen? En welke basisverzekering en aanvullende verzekering geeft de beste dekking? Deel je kennis en ervaring op de Community of stel je vraag.

We zijn de topics aan het ophalen...