! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Zorgverzekering jongeren

Als jongere is het slim om goed en kritisch te kijken naar de zorg die je nodig hebt en daar je zorgverzekering op af te stemmen. Zo voorkom je dat je onnodig geld betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:18 mei 2021

zorgverzekering-jongeren

Eigen zorgverzekering wanneer je 18 wordt 

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd op de polis van (een van) je ouders. Wanneer je 18 wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Je moet je zorgverzekering afsluiten per de eerste dag van de maand nadat je 18 geworden bent. Als je bijvoorbeeld op 10 januari 18 wordt, moet je jezelf per 1 februari verzekeren.

Zorgtoeslag

Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, heb je -tot een bepaalde inkomensgrens- recht op zorgtoeslag. Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Aanvullende zorgverzekering jongeren

Jongeren zijn over het algemeen gezond en hebben weinig extra zorgkosten. Veel jongeren hebben dan ook genoeg aan de basiszorgverzekering. Als je toch het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan is het misschien nuttig te kijken naar aanvullende zorgverzekeringen met de volgende dekkingen:

Besparen

Besparen op je zorgverzekering kan op verschillende manieren:

  • Kies een pakket dat bij je past en sluit geen aanvullende verzekeringen af die je niet zult gebruiken.
  • Heb je wat spaargeld achter de hand en ben je kerngezond? Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Daarmee krijg je korting op je premie. Maar mocht je toch zorg nodig hebben die met je eigen risico verrekend wordt, dan moet je dat bedrag vaak wel in 1 keer terugbetalen. 
  • Sommige verzekeraars geven korting aan jongeren.
  • Als je het niet erg vindt dat je zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgverleners en ziekenhuizen je wel en niet kunt gaan zonder bij te moeten betalen, dan kun je ook kiezen voor een naturapolis of budgetpolis. Die zijn doorgaans goedkoper dan een restitutiepolis, waarbij je helemaal vrij bent in het kiezen van je zorgverlener.
  • Je kunt kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering, maar of dit ook de beste zorgverzekering is voor jou, hangt van je persoonlijke voorkeuren af. Het is daarom altijd belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken op basis van jouw wensen.

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Zorg - Steun Word Lid

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering