icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een aanvullende verzekering afsluiten zonder medische acceptatie. Maar als je een uitgebreide aanvullende verzekering wilt, moet je rekening houden met extra voorwaarden. Hier moet je op letten.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:20 september 2019

Artikel medische acceptatie

Medische acceptatie, mag dat?

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars wel klanten weigeren. Dit doen zorgverzekeraars vooral bij de meer uitgebreide aanvullende pakketten. Je kunt nu je zorgverzekering vergelijken bij de Consumentenbond en gemakkelijk zien bij welke pakketten een acceptatieprocedure geldt. Voor de tandartsverzekeringen en andere aanvullende zorgverzekeringen kun je te maken krijgen met verschillende acceptatieprocedures.

Medische acceptatie, hoe werkt dat?

Wie een aanvraag doet voor een (uitgebreide) aanvullende zorgverzekering waarbij een acceptatieprocedure geldt, moet een vragenlijst van de verzekeraar invullen. Daarin kan bijvoorbeeld gevraagd worden of je al onder behandeling van een arts of andere zorgverlener bent en of je dat verwacht voor het komende jaar. Soms wordt de vraag gesteld over meerdere jaren terug. 

Daarnaast kun je ook vragen verwachten over het gebruik van medicijnen, of je een bril of lenzen draagt en/of je onder behandeling van een orthodontist bent of dat binnenkort verwacht. Soms moet je zelfs nog verklaren of je lichamelijk en geestelijk 'gezond en vrij' van klachten bent. Is dat niet het geval, dan moet je dat toelichten.

Waarom willen zorgverzekeraars zoveel weten?

Een verzekering moet onverwachte kosten dekken. Wanneer er zeker kosten te verwachten zijn, is dat net zoiets als een brandend huis verzekeren, vinden de verzekeraars. Dat doen zij liever niet en daarom accepteren ze niet zomaar iedereen voor aanvullende verzekeringen.

Als eerste de uitslag krijgen

Wie daarom vraagt, krijgt van de verzekeraar de uitslag van de medische acceptatie direct toegestuurd. Het is belangrijk van deze mogelijkheid gebruik te maken. Dan kun je je bij een afwijzing op medische gronden nog uit de acceptatieprocedure terugtrekken. Dan hoef je in de toekomst niet te vermelden dat je ooit geweigerd bent voor een aanvullende verzekering. Wacht ook (als dat nog kan) bij overstappen met het opzeggen van je oude verzekering, voor je weet of je geaccepteerd wordt bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Wachttijd

Het is mogelijk om een medische selectie te ontlopen door te kiezen voor een zorgverzekeraar die je automatisch accepteert. Dit kun je ook aangeven als je gebruikmaakt van de zorgvergelijker. Soms is er dan wel een wachttijd voor bepaalde behandelingen. Het duurt dan 6 maanden tot 2 jaar voor je bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of de kosten voor een orthodontiebehandeling vergoed krijgt.

Tips

  • Overweeg of de kosten van een aanvullende verzekering opwegen tegen de te verwachten kosten. Als dit niet zo is, is het wel slim om hiervoor zelf maandelijks geld apart te zetten.
  • Beantwoord in de medische acceptatielijst van de verzekeraar alleen vragen die verplicht zijn voor de polis die je aanvraagt. Een verzekeraar hoeft niet meer te weten dan nodig.
  • In de zorgvergelijker zie je eenvoudig of een zorgverzekeraar een medische acceptatieprocedure hanteert. Vanaf half november kun je de zorgverzekeringen voor 2019 vergelijken.

Lees ook:

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering