icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een aanvullende verzekering afsluiten zonder medische acceptatie. Maar als je een uitgebreide aanvullende verzekering wilt, moet je rekening houden met extra voorwaarden. Hier moet je op letten.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 6 december 2021

Artikel medische acceptatie

Wat is medische acceptatie?

Bij een medische acceptatieprocedure beslist de verzekeraar op basis van informatie over je medische situatie of hij je wil verzekeren. Als je veel zorgkosten verwacht te maken, ben je een groter risico voor de verzekeraar. In dat geval kan de verzekeraar besluiten je te weigeren voor de verzekering. 

Medische acceptatie, mag dat?

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars wel klanten weigeren. Dit gebeurt vooral bij meer uitgebreide aanvullende pakketten.

Check of er een acceptatieprocedure geldt

Je kunt nu je zorgverzekering vergelijken bij de Consumentenbond en gemakkelijk zien voor welke pakketten een acceptatieprocedure geldt. Bij tandartsverzekeringen en andere aanvullende zorgverzekeringen kun je te maken krijgen met verschillende acceptatieprocedures.

Medische acceptatie, hoe werkt dat?

Doe je een aanvraag voor een (uitgebreide) aanvullende zorgverzekering en geldt er een acceptatieprocedure? Dan moet je voor de verzekeraar een vragenlijst invullen. Daarin kan bijvoorbeeld gevraagd worden:

  • Of je al onder behandeling bent van een arts of andere zorgverlener. 
  • Of je verwacht het komende jaar onder behandeling te komen van een arts of zorgverlener. 

Soms wordt de vraag gesteld over meerdere jaren terug. 

Deze vragen kun je ook verwachten

Vragen over:

  • Het gebruik van medicijnen.
  • Of je een bril of lenzen draagt.
  • Of je onder behandeling bent van een orthodontist of dat je dit binnenkort verwacht. 

Soms moet je zelfs nog verklaren of je lichamelijk en geestelijk 'gezond en vrij' van klachten bent. Is dat niet zo, dan moet je dat toelichten.

Bij welke verzekeringen geldt een acceptatieprocedure?

Voor deze aanvullende (tandarts)verzekeringen geldt in 2022 een acceptatieprocedure:

In deze analyse zijn de volgende verzekeraars meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, AZVZ, Bewuzt, CZ, CZdirect, De Friesland, Ditzo, DSW, FBTO, HEMA, Interpolis, inTwente, IZA, IZZ (door CZ) en IZZ (door VGZ), Jaaah, Just, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, PNOzorg, Pro Life, Salland, Stad Holland, Univé, VGZ, VinkVink, VvAA, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ZorgDirect, Zorgverzekeraar UMC. 

Waarom willen zorgverzekeraars zoveel weten?

Een verzekering moet onverwachte kosten dekken. Zijn er kosten te verwachten, dan vinden verzekeraars dat net zoiets als het verzekeren van een brandend huis. Dat doen zij dus liever niet. En daarom accepteren ze niet zomaar iedereen voor aanvullende verzekeringen.

Als eerste de uitslag krijgen

Wie daarom vraagt, krijgt van de verzekeraar de uitslag van de medische acceptatie direct toegestuurd. Het is belangrijk deze mogelijkheid te gebruiken.

Terugtrekken bij medische afwijzing

Als je de afwijzing op medische gronden direct hebt ontvangen, kun je je nog uit de acceptatieprocedure terugtrekken. Je hoeft dan in de toekomst niet te melden dat je ooit geweigerd bent voor een aanvullende verzekering.

Wacht nog even met opzeggen

Wacht bij het overstappen (als dat kan) nog even met het opzeggen van je oude verzekering tot je weet of je bij de nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent.

Zorgverzekeraars die automatisch accepteren

Een medische selectie kun je ontlopen door te kiezen voor een zorgverzekeraar die je automatisch accepteert. Dit kun je ook aangeven als je gebruikmaakt van de zorgvergelijker.

Wachttijd op behandeling of vergoeding

Soms is er dan wel een wachttijd voor bepaalde behandelingen. Bijvoorbeeld: Het duurt dan 6 maanden tot 2 jaar voor je bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of de kosten voor een orthodontiebehandeling vergoed krijgt.

Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars de premies en polisvoorwaarden van hun verzekeringen bekend. Op deze pagina publiceren we in de periode daarna de wachttijden van aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen van 2022. 

Tips

  • Overweeg of de kosten van een aanvullende verzekering opwegen tegen de kosten die je verwacht. Is dat niet zo? Dan is het slim om hiervoor zelf maandelijks geld apart te zetten. 
  • Beantwoord in de medische acceptatielijst van de verzekeraar alleen vragen die verplicht zijn voor de polis die je aanvraagt. Een verzekeraar hoeft niet meer te weten dan nodig is.
  • In het resultatenoverzicht van de Zorgvergelijker kun je aangeven of je allleen polissen met directe acceptatie wilt zien. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.