icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vergoedingspercentages niet-gecontracteerde zorg

Als je naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, betaal je vaak een deel van de rekening uit eigen zak. Hoeveel je precies moet bijbetalen kan per type zorgpolis en zorgverzekeraar verschillen. Wij zetten de verschillende vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg in 2019 op een rij.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:25 november 2015

Zorgpremie zorgverzekeraar

Beperking keuzevrijheid bij lage vergoeding

Sommige zorgverzekeraars houden voor hun goedkoopste zorgpolis een laag vergoedingspercentage aan van bijvoorbeeld 65%. Maar ook een vergoedingspercentage van 80% bij naturapolissen kan een grote belemmering vormen om zelf je zorgverlener te kiezen. Bij hoge kosten is de voor eigen rekening komende 20% voor veel mensen immers niet op te brengen. Voor hen valt er dus niets te kiezen. 

Let ook met een restitutiepolis (waarbij in principe alles wordt vergoed), op de kleine lettertjes voor vergoedingen en medicijnbeleid.

Wij vinden dat zorgverzekeraars verzekerden die naar een niet-gecontracteerde zorgverlener zijn geweest en daarvoor in hun ogen geen redelijke vergoeding hebben gekregen, moeten compenseren.

Zodra de polisvoorwaarden van de verschillende zorgverzekeringen bekend zijn, vind je op deze pagina een overzicht van de vergoedingspercentages van de naturapolissen in 2019.

Lees ook: