! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt je zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Maar alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 18 mei 2021

Artikel naturapolis

Hoe werkt een naturapolis?

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners. Bij het selecteren van zorgverleners kijkt een zorgverzekeraar niet alleen naar de prijs, maar ook naar kwaliteit. Als je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met je arts of behandelaar, wordt de zorg in principe volledig vergoed.

Bij een naturapolis kun je meestal alleen kiezen voor een arts of behandelaar waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg en moet je een deel van de rekening zelf betalen. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en zorgverzekering die je hebt, is dat ongeveer 20% tot 35% van de factuur.

Vraag dus vooraf aan je behandelaar of die wel een contract heeft met je zorgverzekeraar en op je de juiste polis hebt. Informeer ook bij je zorgverzekeraar of de zorg vergoed wordt met het pakket dat je hebt afgesloten.

Keuzehulp

Benieuwd of een naturapolis iets voor jou is? Gebruik onze keuzehulp Soort zorgverzekering om erachter te komen welk type zorgverzekering het beste bij je past.

Verschil tussen natura- en restitutiepolis

Met een restitutiepolis kies je zelf je arts en andere zorgverleners zonder dat dit van invloed is op de vergoeding die je ontvangt. Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf.

Hoe werkt een budgetpolis?

Als je weinig zorgkosten verwacht en/of genoegen neemt met een beperkte keuze aan ziekenhuizen kun je kiezen voor een 'budget-zorgverzekering' met een lage premie. Dit jaar zijn er nog maar weinig ‘echte’ budgetpolissen op de markt.

Naast budgetpolissen zijn er ook "selectieve naturapolissen". Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden ten opzichte van de normale naturaverzekeringen. De beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen geldt hier echter niet.

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering