icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt je zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Maar de zorg wordt alleen volledig vergoed van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft. 
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

Artikel naturapolis

Hoe werkt een naturapolis?

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners. Bij de selectie van zorgverleners kijkt een zorgverzekeraar niet alleen naar de prijs, maar ook naar kwaliteit. Als je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met je arts of behandelaar, wordt de zorg meestal volledig vergoed.

Zelf meebetalen aan niet-gecontracteerde zorg

Bij een naturapolis kun je meestal alleen kiezen voor een arts of behandelaar waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg. Je moet dan ongeveer ongeveer 20% tot 35% van de rekening zelf betalen. Dat hangt af van de zorgverzekeraar en zorgverzekering die je hebt. 

Vraag dus vooraf aan je behandelaar of deze een contract heeft met je zorgverzekeraar en of je de juiste polis hebt. Informeer ook bij je zorgverzekeraar of de zorg vergoed wordt met het pakket dat je hebt afgesloten.

Keuzehulp

Benieuwd of een naturapolis iets voor jou is? Gebruik onze keuzehulp Soort zorgverzekering om erachter te komen welk type zorgverzekering het beste bij je past.

Verschil tussen natura- en restitutiepolis

  • Met een restitutiepolis kies je zelf je arts en andere zorgverleners zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding die je ontvangt.
  • Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf.

Hoe werkt een budgetpolis?

Als je weinig zorgkosten verwacht en/of genoegen neemt met een beperkte keus aan ziekenhuizen, dan kun je kiezen voor een 'budget-zorgverzekering' met een lage premie. Dit jaar zijn er nog maar weinig ‘echte’ budgetpolissen op de markt.

Naast budgetpolissen zijn er ook 'selectieve naturapolissen'. Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden vergeleken met normale naturaverzekeringen. De beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen geldt hier echter niet.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering