icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt je zorgverzekeraar direct de zorgkosten. Maar de zorg wordt alleen volledig vergoed als je zorgverlener een contract met de verzekeraar heeft. 
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

Artikel naturapolis

Hoe werkt een naturapolis?

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners. Bij de selectie van zorgverleners kijkt een zorgverzekeraar niet alleen naar de prijs, maar ook naar kwaliteit. Als je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met je arts of behandelaar, wordt de zorg meestal volledig vergoed.

Zelf meebetalen aan niet-gecontracteerde zorg

Bij een naturapolis kun je meestal alleen kiezen voor een arts of behandelaar waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg. Je moet dan een percentage van de rekening zelf betalen. De hoogte van dat percentage hangt af van de zorgverzekeraar en zorgverzekering die je hebt. 

Vraag dus vooraf aan je behandelaar of deze een contract heeft met je zorgverzekeraar en of je de juiste polis hebt. Informeer ook bij je zorgverzekeraar of de zorg vergoed wordt met het pakket dat je hebt afgesloten.

Keuzehulp: welke zorgverzekering past bij jou?

Benieuwd of een naturapolis iets voor jou is? Gebruik onze keuzehulp om erachter te komen welk type zorgverzekering het beste bij je past.

Verschil tussen natura- en restitutiepolis

  • Met een restitutiepolis kies je zelf je arts en andere zorgverleners. DIt heeft dan geen invloed op de vergoeding die je ontvangt.
  • Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een deel van de rekening zelf.

Hoe werkt een budgetpolis?

Als je weinig zorgkosten verwacht en/of genoegen neemt met een beperkte keus aan ziekenhuizen, dan kun je kiezen voor een 'budget-zorgverzekering' met een lagere premie. Er zijn nog maar weinig ‘echte’ budgetpolissen.

Selectieve naturapolissen

Naast budgetpolissen zijn er ook 'selectieve naturapolissen'. Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden vergeleken met normale naturaverzekeringen. Maar de beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen geldt hier niet.