icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering gezin

Een goede zorgverzekering met je partner, hoe regel je dat? En is het wel handig? Ook geven we tips over het meeverzekeren van je kinderen.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

Zorgverzekering gezin

Partner meeverzekeren op zorgpolis?

Veel gezinnen kiezen voor 1 zorgverzekeraar voor het hele gezin. Dat is lekker overzichtelijk. Maar is een zorgverzekering met je partner wel handig? Als jij en je partner dezelfde wensen voor een zorgverzekering hebben is het niet zo gek. Het scheelt wat administratie. Maar als je partner andere wensen heeft dan jij is het geen gek idee allebei een eigen zorgverzekering te nemen. Zo voorkom je dat je jezelf of je partner over- of onderverzekert.

Lees meer over het kiezen van je zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekering

Wanneer 1 van beiden verzekerd is bij een collectieve zorgverzekering kun je de ander meestal meeverzekeren. Dit kan voordelig zijn, omdat de partner meeprofiteert van de voordelen.

Niet bij alle collectieve zorgverzekeringen kun je de partner meeverzekeren. Lees de polisvoorwaarden daarom goed. En wees je ervan bewust dat je met een collectieve verzekering niet altijd goedkoper uit bent dan met een standaardpolis. 

Gevolgen zorgtoeslag bij samenwonen

Als je een laag inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Een tegemoetkoming voor lagere kosten voor je zorgverzekering. 

Samenwonen heeft gevolgen voor je zorgtoeslag. Er wordt niet langer alleen naar je eigen salaris gekeken, maar ook naar dat van je partner. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Gezinsuitbreiding en zorgverzekering

Let extra goed op je zorgverzekering als je zwanger bent. Een bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis is deels voor eigen rekening. Ook voor de kraamzorg betaal je een eigen bijdrage. Dit zijn de belangrijkste dekkingen als je zwanger bent:

Kinderen meeverzekeren bij zorgverzekering

Voor kinderen tot 18 jaar zit eigenlijk alle noodzakelijke zorg in het basispakket. Ze zijn ook verzekerd voor de vergoedingen uit het aanvullende pakket van de ouder waarbij ze staan bijgeschreven. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor alternatieve geneeswijzen. Of een eigen bijdrage die voor medicijnen moet worden betaald.

Het is dus verstandig kinderen mee te verzekeren op de polis van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekering. De belangrijkste dekkingen waar ouders met kinderen op letten zijn: