icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bij wie kun je een losse aanvullende verzekering afsluiten?

Bij veel zorgverzekeraars kun je je los aanvullend verzekeren, zonder dat je er een basisverzekering afsluit. Lees bij wie dat kan en of er nog extra voorwaarden zijn.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

zorgverzekering-aanvullend-na-januari

Losse aanvullende verzekering afsluiten

Bij sommige zorgverzekeraarsconcerns kun je een losse aanvullende verzekering afsluiten. Dat regel je bij de verzekeraars zelf. Via onze Zorgvergelijker sluit je een aanvullende zorgverzekering altijd af in combinatie met een basisverzekering van dezelfde verzekeraar.

Bekijk hieronder bij welke concerns het mogelijk is om een losse aanvullende verzekering af te sluiten. Benieuwd onder welk concern een zorgverzekeraar valt? Bekijk het overzicht zorgverzekeraars. Onderstaande gegevens gelden voor de zorgverzekeringen van 2024. 

Losse aanvullende verzekering afsluiten zonder voorwaarden mogelijk

 • Achmea: Bij Zilveren Kruis, ZieZo, De christelijke zorgverzekeraar en Interpolis kan een losse aanvullende verzekering worden afgesloten zonder voorwaarden. Dit geldt ook voor De Friesland, met uitzondering van de aanvullende verzekeringen bij de Zelf Bewust Polis. Bij FBTO is het afsluiten van een aanvullende verzekering niet mogelijk.
 • VGZ: Het is bij IZA mogelijk een losse aanvullende verzekering af te sluiten voor mensen uit de doelgroep. Bij de rest van de VGZ-labels is het niet mogelijk een losse aanvullende verzekering af te sluiten.

Losse aanvullende verzekering afsluiten mét voorwaarden mogelijk

 • ONVZ: Het is mogelijk een losse aanvullende verzekering af te sluiten, maar dan geldt een premie-opslag van 50%. Behalve voor OntzorgPlus. Daarvoor bedraagt de toeslag € 20 per maand.

Losse aanvullende verzekering afsluiten niet mogelijk

 • ASR
 • CZ: Er kan geen losse aanvullende verzekering worden afgesloten, maar een verzekerde kan wel de basisverzekering opzeggen en de aanvullende verzekering behouden. Er geldt dan een premieopslag op de aanvullende verzekering van 25%.
 • DSW
 • Eno (heet nu Salland)
 • EUcare
 • Menzis: Apart afsluiten kan niet, maar als een klant een basisverzekering én aanvullende verzekering afsluit en vervolgens de basisverzekering opzegt, kan hij de aanvullende verzekering behouden. De klant moet dan wel expliciet aangeven dat hij de basisverzekering opzegt met behoud van de aanvullende verzekering, want anders wordt ook de aanvullende verzekering beëindigd.
 • VGZ (m.u.v. IZA)
 • Zorg & Zekerheid

Voor- en nadelen losse aanvullende verzekering

Soms kan het voordelig zijn om een losse aanvullende verzekering af te sluiten. De best passende basisverzekering kan bij de ene verzekeraar het goedkoopst zijn. Maar de best passende aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar het goedkoopst.

Let op! Moet je premietoeslag betalen bij een losse aanvullende verzekering? Dan kan het zijn dat je alsnog duurder uit bent. Daarnaast is het mogelijk dat je extra gezondheidsvragen moet beantwoorden. Een ander nadeel is dat je met 2 zorgverzekeraars te maken hebt. Dat is administratief wat ingewikkelder. Het declareren van zorgkosten die deels uit de basisverzekering en deels uit de aanvullende verzekering worden vergoed is dan bijvoorbeeld wat omslachtiger.