icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ziektekostenverzekering

Een ziektekostenverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Maar welke soorten ziektekostenverzekeringen zijn er? En waar moet je aan denken bij het overstappen?
Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 29 december 2021

ziektekosten-ziekenhuis

Overstappen van ziektekostenverzekering

De meeste mensen stappen over van ziektekostenverzekering vanwege een lagere premie of dekking die beter aansluit op hun wensen. Je kunt jaarlijks op 31 december overstappen.

Wil je overstappen, maar weet je nog niet weet naar welke ziektekostenverzekeraar? Zeg dan wel alvast uiterlijk 31 december je huidige ziektekostenverzekering op. Je kunt dan tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten.

Lees meer op onze pagina’s over overstappen van ziektekostenverzekering en je ziektekostenverzekering opzeggen.

Soorten ziektekostenverzekeringen

Er zijn verschillende soorten ziektekostenverzekeringen. Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voorbeelden van basisverzekeringen zijn de naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis en budgetpolis. Daarnaast kun je voor zorg die niet gedekt wordt door de basisverzekering een aanvullende ziektekostenverzekering afsluiten.

Lees meer over de verschillende soorten ziektekostenverzekeringen

Premie ziektekostenverzekering

De inhoud van de basisverzekering is voor bijna alle ziektekostenverzekeraars gelijk. Deze is namelijk wettelijk vastgesteld. Toch hebben de basispolissen verschillende premies. Dit komt doordat ze verschillen in de keuzevrijheid van zorgverleners die zij bieden en de vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg.

Bekijk ons premie-overzicht basisverzekeringen

Eigen risico 

Elke volwassene heeft voor de ziektekostenverzekering een eigen risico van €385. Bovenop dit verplichte eigen risico, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico om korting op je premie te krijgen.

Alles over eigen risico

Vergoedingen

Het is nuttig om je te verdiepen in de vergoedingen die een ziektekostenverzekering je biedt. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alle zorg. Je kunt daarom overwegen een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten.

Lees meer over vergoedingen uit de aanvullende verzekering

Veelgestelde vragen over de ziektekostenverzekering

Wat betekent gecontracteerde zorg? Is een collectieve verzekering altijd goedkoper? En wanneer kom ik voor zorgtoeslag in aanmerking?

Lees de antwoorden op deze vragen én meer op onze pagina veelgestelde vragen over de ziektekostenverzekering.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.