! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Budgetpolis: wat moet je weten?

Verwacht je weinig zorgkosten en/of neem je genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kun je veel geld besparen met een 'budget-zorgverzekering'. Maar als je niet op de kleine lettertjes let kun je ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:10 september 2020

Artikel budgetpolis

Budgetpolis iets voor jou?

De afweging om wel of geen budgetpolis te nemen kan lastig zijn. Met onze keuzehulp helpen we je bij het maken van de juiste keuze. 

Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars de premies en polisvoorwaarden van hun verzekeringen bekend. Op deze pagina publiceren we dan de budgetpolissen van 2021 en bij welke ziekenhuizen je per budgetpolis terechtkunt. 
Selectieve naturapolissen

Naast budgetpolissen zijn er ook 'selectieve naturapolissen'. Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden ten opzichte van de normale naturaverzekeringen. De beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen geldt hier echter niet.

Meer zorgnieuws?

Wil jij als eerste weten wat er verandert rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert. We houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

Zorgalet Ipad met bol 1200x800

Check de contracten 

Het is verstandig om vooraf te checken of de zorgverlener waar je heen wil een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je kunt hiervoor vaak de 'zorgvinder' of 'zorgzoeker' op de website van je zorgverzekeraar gebruiken. 

Let er ook op dat het contract van de zorgverzekeraar specifiek geldig moet zijn voor het type zorgverzekering dat je hebt. Zo kan een verzekeraar voor zijn naturapolis met alle ziekenhuizen een contract hebben, maar voor zijn budgetpolis niet. 

Wil je toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar? Reken er dan op dat je met een budgetpolis of naturapolis een deel van de rekening zelf zal moeten betalen. 

Vraag aan je zorgverzekeraar welk bedrag of percentage wordt vergoed om onverwachte kosten te voorkomen. Voor verschillende soorten zorg (bijvoorbeeld het ziekenhuis, de fysiotherapeut, de psycholoog of logopedist) kan je zorgverzekeraar verschillende percentages of maximale bedragen vergoeden.

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering