icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Budgetpolis: wat moet je weten?

Verwacht je weinig zorgkosten? Of neem je genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kun je geld besparen met een budgetzorgverzekering. Maar als je niet op de kleine lettertjes let, dan kun je ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

Artikel budgetpolis

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is een vorm van een naturapolis. Bij een naturapolis sluit de verzekeraar contracten af met zorgverleners. Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener zonder contract? Dan betaal je een deel van de rekening zelf.

Verschil budgetpolis en naturapolis

Het grootste verschil is dat je bij een budgetpolis uit minder ziekenhuizen kunt kiezen. Ga je met een budgetpolis naar een ziekenhuis zonder contract, dan kun je dus een flinke rekening krijgen. Let daarom goed op bij welke ziekenhuizen je terechtkunt.

Bij een reguliere naturapolis hebben eigenlijk alle ziekenhuizen wel een contract. De beperking van je vrije keus zit 'm dan vooral in andere zorgverleners.

Is een budgetpolis iets voor jou?

Het besluit om wel of geen budgetpolis te nemen kan lastig zijn. Met onze keuzehulp helpen we je bij het maken van de juiste keus. 

Budgetpolissen in 2022

Naam polis Vergoedingspercentage niet-gecontracteerde zorg Bij welke ziekenhuizen kan ik terecht?
Pro Life: Principe Polis Budget 75% Overzicht geselecteerde ziekenhuizen
ZEKUR: Gewoon ZEKUR Polis 80% Overzicht geselecteerde ziekenhuizen: klik op 'een select aantal gecontracteerde ziekenhuizen' 
ZieZo: ZieZo Selectief 75% Overzicht geselecteerde ziekenhuizen
Zilveren Kruis: Basis Budget 75% Overzicht geselecteerde ziekenhuizen

Selectieve naturapolissen

Naast budgetpolissen zijn er ook 'selectieve naturapolissen'. Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden vergeleken met normale naturaverzekeringen. Maar je wordt hier niet bepekt in je vrije keus voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen. 

Check de contracten 

Het is verstandig om vooraf te checken of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je kunt hiervoor vaak de 'zorgvinder' of 'zorgzoeker' op de website van je zorgverzekeraar gebruiken. 

Vergis je niet

Let er ook op dat het contract van je zorgverzekeraar geldt voor jouw type zorgverzekering. Zo kan een verzekeraar voor de naturapolis wél met alle ziekenhuizen een contract hebben, maar niet als het om de budgetpolis gaat. 

Wil je toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar? Reken er dan op dat je met een budgetpolis of naturapolis een deel van de rekening zelf zal moeten betalen. 

Vraag wat er wordt vergoed

Vraag aan je zorgverzekeraar welk bedrag of percentage wordt vergoed om onverwachte kosten te voorkomen. Voor verschillende soorten zorg kan je zorgverzekeraar verschillende percentages of maximale bedragen vergoeden. Zoals voor het ziekenhuis, de fysiotherapeut, de psycholoog of logopedist. 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.