! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Budgetpolis: wat moet je weten?

Verwacht je weinig zorgkosten en/of neem je genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kun je veel geld besparen met een 'budget-zorgverzekering'. Maar als je niet op de kleine lettertjes let kun je ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

Artikel budgetpolis

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is een vorm van een naturapolis. Bij een naturapolis sluit de verzekeraar contracten af met zorgverleners. Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener zonder contract? Dan betaal je een deel van de rekening zelf.

Verschil budgetpolis en naturapolis

In de praktijk is het grootste verschil dat je bij een budgetpolis een beperkte keuze in ziekenhuizen hebt. Ga je met een budgetpolis naar een ziekenhuis zonder contract, dan kun je dus een fikse rekening krijgen. Let daarom goed op bij welke ziekenhuizen je terechtkunt.

Bij een reguliere naturapolis zijn in principe wel alle ziekenhuizen gecontracteerd. De beperkte contractering zit 'm daar vooral in andere zorgverleners.

Budgetpolis iets voor jou?

De afweging om wel of geen budgetpolis te nemen kan lastig zijn. Met onze keuzehulp helpen we je bij het maken van de juiste keuze. 

In 2021 zijn er de volgende budgetpolissen:

  • Pro Life: Principe Polis Budget
  • ZEKUR: Gewoon ZEKUR Polis
  • ZieZo: ZieZo Selectief
  • Zilveren Kruis: Basis Budget

Ook Studenten Goed Verzekerd: Basis Budget (studentencollectief) is een budgetpolis.

Hieronder tonen we je bij welke ziekenhuizen je per budgetpolis terechtkunt in 2021 en welk percentage je vergoed krijgt als je naar een ziekenhuis of andere zorgverlener zonder contract gaat.

Naam polisVergoedingspercentage niet-gecontracteerde zorgBij welke ziekenhuizen kan ik terecht?
Pro Life: Principe Polis Budget75%Overzicht geselecteerde ziekenhuizen
ZEKUR: Gewoon ZEKUR Polis80%Overzicht geselecteerde ziekenhuizen
ZieZo: ZieZo Selectief75%Overzicht geselecteerde ziekenhuizen
Zilveren Kruis: Basis Budget75%Overzicht geselecteerde ziekenhuizen
Studenten Goed Verzekerd: Basis Budget75%Overzicht geselecteerde ziekenhuizen 
(Deze verzekering is een collectief van Zilveren Kruis; lijst komt overeen met die van Zilveren Kruis Basis Budget)

 
Selectieve naturapolissen

Naast budgetpolissen zijn er ook 'selectieve naturapolissen'. Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden ten opzichte van de normale naturaverzekeringen. De beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen geldt hier echter niet.

Check de contracten 

Het is verstandig om vooraf te checken of de zorgverlener waar je heen wil een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je kunt hiervoor vaak de 'zorgvinder' of 'zorgzoeker' op de website van je zorgverzekeraar gebruiken. 

Let er ook op dat het contract van de zorgverzekeraar specifiek geldig moet zijn voor het type zorgverzekering dat je hebt. Zo kan een verzekeraar voor zijn naturapolis met alle ziekenhuizen een contract hebben, maar voor zijn budgetpolis niet. 

Wil je toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar? Reken er dan op dat je met een budgetpolis of naturapolis een deel van de rekening zelf zal moeten betalen. 

Vraag aan je zorgverzekeraar welk bedrag of percentage wordt vergoed om onverwachte kosten te voorkomen. Voor verschillende soorten zorg (bijvoorbeeld het ziekenhuis, de fysiotherapeut, de psycholoog of logopedist) kan je zorgverzekeraar verschillende percentages of maximale bedragen vergoeden.

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Zorg - Steun Word Lid

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering