icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overstappen zorgverzekering

Aan het einde van elk kalenderjaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. De juiste zorgverzekering kiezen kan een klus zijn. Maar weet je eenmaal waar je op moet letten, dan valt het best mee. Je kunt bovendien veel geld besparen.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Wisselen van zorgverzekering kan soms honderden euro’s schelen. Maar hoe bepaal je of je beter een andere zorgverzekering kunt kiezen? De 2 belangrijkste redenen om over te stappen zijn:   

 1. Een andere verzekering heeft betere dekking en voorwaarden. 
 2. Een andere verzekering is goedkoper. 

Tips voor overstappen

 • Vergelijk verschillende zorgverzekeringen. Wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van je persoonlijke situatie. Het is daarom slim om bij het vergelijken van zorgverzekeringen te kijken naar jouw wensen voor dekking. Welke zorgkosten maak je zeker of misschien? 
 • Begin zo snel mogelijk met vergelijken, want dit kost tijd. Dit kan vanaf 13 november als alle nieuwe polisvoorwaarden bekend zijn. Dat is elk jaar zo. 
 • Controleer of jij de korting kunt krijgen die sommige zorgverzekeraars aanbieden op hun zorgverzekering.  
 • Bekijk de voorwaarden die gelden voor vergoeding. Denk aan wachttijden voordat je voor vergoeding in aanmerking komt. Of vergoedingen die alleen voor bepaalde patiënten gelden. Ga ook na of de verzekeraar contracten heeft afgesloten, waardoor je vastzit aan bepaalde zorgverleners. 
 • Bekijk of je de jaarpremie voor de verzekering in 1 keer vooruit kunt betalen. Zo bespaar je al snel tot 2% op je totale zorgpremie. Dat scheelt zo een paar tientjes.
 • Overstappen kan ook op een zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar. Je hoeft dus niet altijd van zorgverzekeraar over te stappen. 

Tot wanneer kun je overstappen van zorgverzekering?

De laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen is 31 december. Dat is ook de laatste dag dat je kunt wisselen van zorgverzekeraar. De laatste dag om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten is 31 januari. Je nieuwe verzekering gaat dan in op 1 januari, met terugwerkende kracht.

Verzeker je op tijd

Het is belangrijk om op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Als je onverzekerd bent, loop je het risico op een flinke boete via het CAK. Nog beter is het om voor het eind van december de nieuwe verzekering af te sluiten. Dit in verband met de medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen

Tijdens de looptijd overstappen van zorgverzekering

De deadline van 1 februari is verstreken. Misschien vraag jij je nog af: kan ik nu mijn zorgverzekering nog omzetten? Soms kun je je in de tussentijd wel aanmelden voor een aanvullende zorgpolis. Maar bij een basisverzekering kun je alleen tijdens de looptijd overstappen als:

 • De verzekeraar de voorwaarden wijzigt.
 • Je in Nederland gaat wonen na verblijf in het buitenland.
 • Je in het buitenland woont maar een Nederlandse belastingplichtige bent.
 • Je onverzekerd bent maar wel verzekeringsplichtig.
 • Je 18 jaar wordt.
 • Je als militair uit dienst treedt.
 • Je verandert van baan en een collectieve zorgverzekering via je oude werkgever had, Dan kun je dus overstappen naar een collectieve zorgverzekering via je nieuwe werkgever. Vooruitbetaalde premie krijg je dan terug.

Overstappen tijdens een lopende behandeling

Je kunt van zorgverzekering veranderen tijdens een lopende behandeling in het ziekenhuis. Voor die behandeling gelden de polisvoorwaarden van de verzekeraar waar je verzekerd was bij de start van de diagnose-behandelcombinatie (DBC).

Is je DBC dus in 2023 geopend en stap je per 2024 over op een andere zorgverzekeraar terwijl je DBC nog open stond? Dan wordt het eigen risico van 2023 aangesproken. Eventuele vervolg-DBC's die in 2024 worden geopend, vallen onder de voorwaarden en het eigen risico van de zorgverzekeraar in 2023.

Tips overstappen basisverzekering

 • Bedenk welk type basisverzekering (naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis of budgetpolis) je voorkeur heeft. Vind je het geen probleem om je zaken online te regelen? Kijk dan of de verzekeraar een goedkopere internetpolis heeft.
 • Bekijk of het voor jou beter is om je eigen risico te verhogen. Een hoger eigen risico levert premievoordeel op. Gebruik onze keuzehulp eigen risico om erachter te komen of dit voor jou interessant is.

Lees meer:
Een zorgverzekering kiezen

Tips overstappen aanvullende verzekering

 • Heb je zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt en wil je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten? Check of de premie die je zou betalen voor een aanvullende verzekering opweegt tegen de vergoeding.  
 • Let op: sluit je een aanvullende verzekering af bij een andere verzekeraar dan waar je de basisverzekering hebt? Dan kan het zijn dat je een premie-opslag moet betalen. Of dat je (extra) gezondheidsvragen moet beantwoorden.
 • Stap pas over van aanvullende verzekering als je zeker weet dat je door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Verzekeraars hoeven niet iedereen te accepteren voor aanvullende polissen. Zorgverzekeraars mogen zelf de voorwaarden en acceptatiecriteria vaststellen voor aanvullende polissen. Stap dus nooit over vóór je weet waar je aan toe bent en de nieuwe verzekeraar groen licht heeft gegeven.

Bedenktijd

 • Bij digitaal afsluiten heb je volgens de 'Wet Koop op afstand' 14 dagen bedenktijd om de verzekering zonder kosten op te zeggen.
 • Bij een betalingsachterstand op je zorgverzekering kun je niet overstappen. Je zorgverzekeraar mag wel je aanvullende verzekering stopzetten.