Overstappen zorgverzekering
Waarom overstappen van zorgverzekering?
Wisselen van zorgverzekering kan soms honderden euro’s schelen. Maar hoe bepaal je of je beter een andere zorgverzekering kunt kiezen? De 2 belangrijkste redenen om over te stappen zijn:
- Een andere verzekering heeft betere dekking en voorwaarden.
- Een andere verzekering is goedkoper.
Tips voor overstappen
Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar
Begin snel met vergelijken
Check kortingen
Bekijk voorwaarden voor vergoeding
Blijf bij dezelfde zorgverzekeraar
Kies een andere basisverzekering
Stap over van aanvullende verzekering
Overstappen zorgverzekering tot 1 januari
De laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen is 31 december. Dat is ook de laatste dag dat je kunt wisselen van zorgverzekeraar. De laatste dag om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten is 31 januari. Je nieuwe verzekering gaat dan in op 1 januari, met terugwerkende kracht.
Verzeker je op tijd
Het is belangrijk om op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Als je onverzekerd bent, loop je het risico op een flinke boete via het CAK. Nog beter is het om voor het eind van december de nieuwe verzekering af te sluiten. Dit in verband met de medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen.
Bedenktijd
- Bij digitaal afsluiten heb je volgens de 'Wet Koop op afstand' 14 dagen bedenktijd om de verzekering zonder kosten op te zeggen.
- Bij een betalingsachterstand op je zorgverzekering kun je niet overstappen. Je zorgverzekeraar mag dan je aanvullende verzekering stopzetten.
Tijdens de looptijd overstappen van zorgverzekering
De deadline van 1 februari is verstreken. Misschien vraag jij je nog af: kan ik nu mijn zorgverzekering nog omzetten? Soms kun je je in de tussentijd wel aanmelden voor een aanvullende zorgpolis. Maar bij een basisverzekering kun je alleen tijdens de looptijd overstappen als:
- De verzekeraar de voorwaarden wijzigt.
- Je in Nederland gaat wonen na verblijf in het buitenland.
- Je in het buitenland woont maar een Nederlandse belastingplichtige bent.
- Je onverzekerd bent maar wel verzekeringsplichtig.
- Je 18 jaar wordt.
- Je als militair uit dienst treedt.
- Je verandert van baan en een collectieve zorgverzekering via je oude werkgever had. Dan kun je dus overstappen naar een collectieve zorgverzekering via je nieuwe werkgever. Vooruitbetaalde premie krijg je terug.
Overstappen tijdens een lopende behandeling
Je kunt van zorgverzekering veranderen tijdens een lopende behandeling in het ziekenhuis. Voor die behandeling gelden de polisvoorwaarden van de verzekeraar waar je verzekerd was bij de start van de diagnose-behandelcombinatie (DBC).
Is je DBC dus in 2024 geopend en stap je per 2025 over op een andere zorgverzekeraar terwijl je DBC nog open stond? Dan wordt het eigen risico van 2024 aangesproken. Eventuele vervolg-DBC's die in 2025 worden geopend, vallen onder de voorwaarden en het eigen risico van de zorgverzekeraar in 2024.
Voor- en nadelen van overstappen
Of het overstappen naar een andere zorgverzekeraar een voordeel of nadeel is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. De basisverzekering biedt in principe overal dezelfde dekking, maar de voorwaarden verschillen. Bij de goedkopere basisverzekeringen, vaak de budgetpolissen, kun je maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht. Als je dat niet erg vindt, is het voordeel dat je een lagere premie betaalt. Ook kun je bij goedkopere verzekeraars je zaken meestal alleen digitaal regelen.
Zit je goed of stap je over?
Wij helpen je bij het kiezen van je zorgverzekering met onze Zorgvergelijker. Vergelijk verzekeringen op bijvoorbeeld premie en voorwaarden. Je ziet meteen welke verzekering het beste past bij jouw wensen en situatie.