icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Contracten met zorgverleners

Het is belangrijk om voor de start van een zorgbehandeling te controleren of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Steeds vaker hangt het namelijk af van je zorgverzekering of je bij de zorgverlener van je keus wel of geen volledige vergoeding krijgt. Dit geldt vooral bij natura- en combinatiepolissen.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:8 april 2024

zorg vrouw

Wanneer is bekend met welke zorgverleners mijn zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft?

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners, vooral over prijzen en kwaliteit. Elk jaar moeten zorgverzekeraars uiterlijk op 12 november hun premies bekendmaken.

Contracten zijn dan nog niet rond

Wij vinden dat op dat moment ook duidelijk moet zijn met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het volgende jaar. Helaas is dit nog niet wettelijk vastgelegd. Wij zien al jaren dat zorgverzekeraars de contractbesprekingen nog niet hebben afgerond als de premies bekend worden gemaakt.

Zorgverzekeraars moeten de status van een contract met een zorgverlener duidelijk aangeven. Ze moeten zich houden aan een van de volgende omschrijvingen:

  1. Contract: Vergoed

  2. Nog geen contract: Wel vergoed
    Ondanks dat er nog geen contract is, wordt de zorg bij deze zorgverlener wel vergoed. Net als bij een zorgverlener met contract.

  3. Nog geen contract: Wel vergoed zolang de onderhandeling loopt.
    Zolang de gesprekken tussen de zorgverzekeraars nog lopen, wordt de zorg vergoed alsof er een contract is. Komen er geen afspraken dan worden vanaf het moment van stoppen met de onderhandeling nieuwe behandelingen niet meer volledig vergoed.

  4. Nog geen contract: Mogelijk een deel van de rekening niet vergoed.

  5. Geen contract: Meestal een deel van de rekening niet vergoed.

Was er in 2023 wel een contract met een zorgverlener, dan geldt er een overgang van maximaal 1 jaar. Dit betekent dat wanneer je in 2023 door deze zorgverlener werd behandeld en deze behandeling doorloopt in 2024, je deze vergoed krijgt alsof er een contract is.

Check het met de Zorgvergelijker

In onze Zorgvergelijker kun je zien of jouw ziekenhuis of zorgverlener een contract heeft met verschillende zorgverzekeraars. Vul hiervoor de zorgverleners van jouw voorkeur in. Op de resultatenpagina kun je per zorgverzekeraar zien of deze wordt vergoed, nog in onderhandeling is of geen contract heeft.

Hoe ga je om met niet-tijdige contractering? 

Ga na of jouw zorgverlener een contract heeft

Niet alle contracten zijn aan het eind van het verzekeringsjaar rond, maar veel ook wel. Het is belangrijk om te controleren of jouw zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft met jouw zorgverlener. Ook als je niet van plan bent om over te stappen. Is er geen contract, dan worden alleen lopende behandelingen vergoed.

Bij een restitutiepolis kies je zelf

Wil je zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener of welk ziekenhuis je gaat? Dan is een restitutiepolis de beste keus.

Weet je je zorgverleners al en hebben deze een contract? Dan is een naturapolis ook voldoende. Deze verzekering is vaak goedkoper.   

Stap over naar een andere zorgverzekeraar

Heeft jouw zorgverlener nog geen contract? Dan kun je besluiten om over te stappen naar een verzekeraar die wel al een contract heeft met je zorgverlener. In de Zorgvergelijker vind je de zorgverzekering die het beste bij je past. Ook zie je welke zorgverlener wel en niet gecontracteerd is per verzekeraar. 

Zeg je verzekering op

Hebben je zorgverleners nog geen contract of weet je nog niet naar welke zorgverzekeraar je wilt overstappen? Je kunt besluiten je huidige zorgverzekering op te zeggen. Doe dit uiterlijk op 31 december.

Nieuwe verzekering afsluiten in januari

Na het opzeggen heb je nog tot en met 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten. Deze gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Waarschijnlijk zijn verzekeraars in januari een stuk verder met de contracten. 

Overstap en medische acceptatie

Houd bij het overstappen wel rekening met aanvullende verzekeringen met medische acceptatie. Accepteert de nieuwe verzekeraar je niet? Dan is het verstandig om de overstap wél voor 1 januari te regelen.

Waarom moet ik weten of mijn zorgverlener een contract heeft met mijn zorgverzekeraar?

Wat je als consument merkt van het 'selectief contracteren', hangt af van de polis die je hebt afgesloten.

Bij een naturapolis betaal je vaak een deel van de rekening zelf als je naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft. Dit is ook zo bij een budgetpolis of combinatiepolis. De hoogte van de vergoedingspercentages voor zorg zonder contract kan verschillen per type zorgpolis en zorgverzekeraar. 

Selectieve zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen steeds meer zorg in bij een selectieve groep zorgverleners. Deze selectieve zorginkoop moet de zorg goedkoper en beter maken. 

Hoe weet ik bij welke zorgverleners ik terecht kan?

Je kunt bij de Consumentenbond je zorgverzekering vergelijken en de zorgverleners van je eigen voorkeur opgeven. Zo zie je of je terecht kunt bij de zorgverleners van je keus zonder bij te betalen. 

Ook op de website van je zorgverzekeraar kun je zien met welke zorgverleners een contract is afgesloten. Dit vind je vaak onder het kopje 'zoek zorgverlener'.

Bij een poliswijziging mag je opzeggen

Als tijdens het nieuwe verzekeringsjaar blijkt dat het contract met een zorgverlener is ingetrokken, dan is dit dus een wijziging van de polisvoorwaarden. De verzekeraar mag dit doen, maar als verzekerde is dit een reden voor opzegging. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.